Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning zwrotnicy - wzmocnienie wysokich

czwartek4

Rekomendowane odpowiedzi

Co nie zmienia faktu, że potomny zamiast traktować jeden kondensator, czy też dwa równoległe, jak procesor dźwięku najpierw powinien uświadomić sobie jakie jest jego prawdziwe zadanie w danym miejscu, jak również jaki udział ilościowy ma zmiana kondensatora za 4zł na kondensator za 400zł, a jaki zmiana kondensatora 2.2uF na 2,3uF.

Czasem są to zmiany raczej psychologiczne; na granicy percepcji i dobrego samopoczucia, jeśli mieszczą się nawet w 2% tolerancjach wyliczonych i pomierzonych elementów i charakterystyk.

Tym bardziej, że i tak nie wiadomo do końca, gdzie wyląduje z odsłuchami.

Po wygrzewaniu kondensatorów czy kabli mogą one zupełnie zmienić jakość dźwięku.

Uważam, że ta zmiana parametrów w czasie jest podstawową wadą stosowanych przez wyrafinowanych audiofili elementów; wystarczy 10, 24 czy 100 h pracy i trzeba kombinować na nowo, albo się po prostu przyzwyczaić. Czy ktoś reklamował te elementy u dostawców ze względu na zmianę parametrów ?

Szmelc, którego się właściwie nie powinno produkować kosztuje często naprawdę duże pieniądze.

Dziwne, że nie zauważyłem tego tematu na forum. Ale pewnie wszystko przede mną...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To rozpatrzmy ten konkretny przypadek.

Tor wysokotonowego u mnie wyglada tak;

-od plusa szeregowo idzie R4,7

-potem K2,2 Mundorf EVO

-następnie wpada w to sewka ròwnolegle

-za tym punktem mam K 4,3 (1i 3,3 M. m-cap630),

-na końcu mam R o wartosci zależnej od punktu podziału.

Jeśli wymienię ostatni kondesator na SUPREMME pojedyńczy to poprawi się rozdzielczość , precyzja , kontur a przez to przestrzeń , lokalizacja i stereofonia. A jesli dodam równolegle drugi to będzie przejzyscie i szybciej. Czy drugi kond ma też być SUPREMME czy mogę dać np M-cap

Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź. Podejrzewam że takie rzeczy nurtują wielu początkujących adeptów DIY.

Witam

Chciałbym odpowiedzieć na Twoje pytanie:

Jeśli wymienisz ostatni kond na Supreme .To dźwięk się zmieni z racji iż zmienisz kondensator na inny rodzaj ,nie dlatego ze zmienisz pojemność.

Dokładając gorszy kond do Supreme popsujesz sobie barwę jaka wprowadza Supreme.

Jeśli Naprawdę chcesz zmienić dźwięk to musisz wszystkie kondy zmienić na Supreme

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Czyli wszystkie w torze. EVO 2,2 i M-CAP 4,3 - myślałem że ten przed cewką się nie liczy :)

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

Poprawi się rozdzielczość , precyzja , kontur a przez to przestrzeń , lokalizacja i stereofonia.

Jeżeli mamy jakiś kondensator o jakimś tam brzmieniu to dokładając drugi równolegle zwiększy się przejrzystość - szybkość . I teraz trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie pytanie czy jest to pożądane czy nie .

Mam pytanie, w innym temacie o podobnej tematyce napisałeś, że SUPPREME polecasz do blaszaków a do szmacianych wysokotonówek CZERWONEGO JANTZENA. Jak to ma się do mnie skoro mam Morel et338 a oczekiwania znasz? Czy czerwony może okazać sie lepszym wyborem w drodze do celu.

Dzięki za odpowiedź

Wpływ na dźwięk mają wszystkie elementy łączone szeregowo z tweeterem, tj kable, kondensatory i rezystory; nawet zaciski i sposób łączenia do nich kabli. Najlepsze moim zdaniem są szpilki, potem banany. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mam pytanie, w innym temacie o podobnej tematyce napisałeś, że SUPPREME polecasz do blaszaków a do szmacianych wysokotonówek CZERWONEGO JANTZENA. Jak to ma się do mnie skoro mam Morel et338 a oczekiwania znasz? Czy czerwony może okazać sie lepszym wyborem w drodze do celu.

Dzięki za odpowiedź

Wybór powinien uwzględniac resztę systemu . Jeżeli reszta jest bardzo wysokiej klasy to można zaryzykować z Jantzenem . W przeciętnych i niskiej klasy systemach przez swoją przejrzystość pokaże wady systemu .

Mój system oparty jest na firmie Marantz, czyli amplituner KD- SR7007, zmacniacz-PM8003 i CD6004.

Wzmacniacz działa jako końcówka do frontów w kinie i jako wzmacniacz do stereo a niedługo zostanie zastąpiony klonem Aqu. E450.

Kolumny DIY z wysokotonówką Morel et338.

Nie wiem czy to jest słaby czy przeciętny system ale jak w takiej konfiguracji widzisz dany kondensator?

Trochę mnie męczy tłumienie przynajmniej 9 dB tweetera wobec poziomu woofera ( chyba ma spl nie wyższy niż 85 dB ). I to przy podziale, jak się wydaje na ponad 3000 Hz przy Morelu, który polecają już od 1800 wg. katalogu. Czy masz wiarygodne pomiary charakterystyk tych kolumn DIY. Chcesz więcej wysokich, za to lepszej jakości; a może zmniejszenie tłumienia wysokotonówki ? Jak przerobisz zalecenia kolegów i porównasz kolumnę poprawioną z drugą - nie ruszaną, to przynajmniej daj wiadomość, że jest wreszcie tak, jak miało być i opisz, co miało decydujący wpływ na to polepszenie dźwięku. Czyli precyzję, barwę, przestrzenność i brak agresji.

To oczywiście "nie moje buraczki", ale jestem bardzo ciekaw; choćby ze względu na taki oto temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tam były podobne zamiary polepszenia kolumn; może źle dobrane elementy, ale warto przejrzeć...

Ukryta Zawartość

Przy takim rezystorze 4,7 mam podział na 2,65. Konstruktor przewidział możliwość zastosowania 4,3 do 5,7. Kolumny są 3 way i na średnich jest 15cm excel.

Temat o ditton-ach obserwuję.

Jak w końcu zdecyduję jakie kondy wstawić i to o efektach dam znać. Narazie zmieniłem IC na srebrny DIY i troszkę złagodził górę. Ale myślę że pójdę w lepsze kondy.

To moja obsesja, ale u mnie złagodził górę ( cienki solid 0,5 ) miedziany kabel w kolumnie łączący cały tor wysokich. Zresztą jak oglądałeś temat Celestion, były tam linki do Lecontoure'a - obejrzyj.

Jeśli, jak piszesz IC Ci złagodził, wykaż się "brawurą i ryzykanctwem" podejmując próbę wymiany wszystkich kabli do tweetera, choć w przypadku trzech dróg musi to objąć częściowo i średnicę. Ale tylko w jednej kolumnie, żeby mieć możliwość porównań. Piszę to, bo nie mogłem odszukać średnicy cienkich przewodów ( AQ ), które są użyte do okablowania Twojej kolumny. Może są porównywalne...

Albo próbuj dalej z kondensatorami, choć znając Twój system nie bałbym się nadmiernej przejrzystości.

sekcję średnio-wysokotonową ma podpietą AQ type 4 czyli 17AVG/1,15mm(1mm2) na średnie i 20AVG/0,81mm(0.5mm2) na wysokie.

Solidy o przekroju 0,5mm robi chyba tylko Jantzen

Witam

Wymień rezystory na Mundorf Supreme Widerstand 20 W.

W jednej kolumnie i posłuchaj zmian -osłupienie murowane.

Pozdro.

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Mógłby być np:

Ukryta Zawartość

o ile nie zrujnuje Ci budżetu. Zresztą sens stosowania takich drucików jest tylko wtedy, gdy istnieje szansa na usłyszenie różnicy. Reszta kabli musi być przejrzysta, bo o kondensatorach nie wspomnę. O ile te rezystory są ( przynajmniej tak wyglądają ) drutowe, to szukałbym czegoś raczej o mocy 10 W, albo i mniej; są nawijane mniejszą średnicą przewodu. Nie żeby coś od razu psuły, ale trzeba minimalizować zagrożenia ;-)

Ukryta Zawartość

Czy pomiędzy moimi rezystorami Suprenes 5W a standardowym mundorfem 10W będzie jakaś slyszalna różnica? Jak by nie było potrzebuję 4 a to jest 200 zł i miejmy nadzieję że zagra lepiej.

Narazie zmieniłem Rezy na 4,3 i zobaczymy jaki to da efekt. Napewno wymienię kondy na EVO OIL/ALU bo taki mam jeden więc będzie komplet. Na stronie producenta piszą że dają one dużą rozdzielczością i delikatnym brzmieniem i dam nowe Rezystory tylko nie wiem jeszcze o jakiej wartości i mocy. Za różnicę w cenie rezystorow mam 10m drutu srebrnego wiec mam nadzieję że warto dopłacić do droższych?

Z tego co wyczytałem z wątku to chcesz się pozbyć ostrości w dźwięku. Między innymi oczywiście.

Jesteś pewien, że winny jest temu głośnik wysokotonowy?

Z tego co się orientuję to Morele raczej stoją po łagodnej stronie mocy. Nie słyszałem Supreme, ale wszystkie pozostałe raczej grały mi słodko i gładko.

Ja na Twoim miejscu sprawdziłbym co się dzieje w części średniotonowej. Masz excella, który jak każdy twardomembranowiec ma mocny rezonans w okolicach 8kHz. Jeżeli jest za słabo wytłumiony może powodować wrażenie dźwięku ostrego. Tym bardziej, że podział masz dosyć wysoki jak na ten głośnik. Moim zdaniem, jeżeli masz podział powyżej 3kHz to na średnim powinna być już pułapka rezonansowa, a co najmiej pochylona ścianka kolumny.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Podział z R-4,7 jest na 2,65 khz a od dzisiaj mam R-4,3 i zobaczę jak to gra.

Pułapka też jest i bateria kondów .

Gość

(Konto usunięte)

Czy pomiędzy moimi rezystorami Suprenes 5W a standardowym mundorfem 10W będzie jakaś slyszalna różnica? Jak by nie było potrzebuję 4 a to jest 200 zł i miejmy nadzieję że zagra lepiej.

Narazie zmieniłem Rezy na 4,3 i zobaczymy jaki to da efekt. Napewno wymienię kondy na EVO OIL/ALU bo taki mam jeden więc będzie komplet. Na stronie producenta piszą że dają one dużą rozdzielczością i delikatnym brzmieniem i dam nowe Rezystory tylko nie wiem jeszcze o jakiej wartości i mocy. Za różnicę w cenie rezystorow mam 10m drutu srebrnego wiec mam nadzieję że warto dopłacić do droższych?

Sylwek mam evo in oil u siebie w kolumnach (3-way) na wysokich i musze ostrzec, że same grają owszem delikatnie i detalicznie ale bardzo sucho. Dodanie mkp1837 10nf poprawia dźwięk znacznie i nie tylko w nasyceniu ale i w rozdzielczości. Znów MKP1837 zwalnia troszkę dźwięk, więc dodałem 1nf MKP philipsa i dopiero wtedy zaczęło grać to jak powinno :)

Oczywiście to są tylko moje odczucia i to dotyczące mego systemu.

Witam

W tej sekcji wysoko-tonowej masz pierwszy rezystor 5W .Ogranicza on moc podaną na pierwszy kondensator i moduluje szumem termicznym cały sygnał.Zamieniając go zyskujesz na jakości,z ostatnim rezystorem jest inna historia jest to rezystor dopełniający rezystancję do cewki.

Jak sam napisałeś może być zróżnicowana rezystancja.Wymienisz drut na srebrny a i tak rezystor spier$$$oli Ci sygnał na wejściu.

Jednak polecam 20 W Mundorf .

Pozdro

Podział z R-4,7 jest na 2,65 khz a od dzisiaj mam R-4,3 i zobaczę jak to gra.

Pułapka też jest i bateria kondów .

No tak, ale w tym miejscu zmieniasz tylko częstotliwość podziału wysokotonowego. Średniotonowy pracuje nadal tak jak wcześniej. Jeżeli ten break-up membrany faktycznie jest na słyszalnym poziomie, wymiana rezystorów, kabelków itp nic nie da.

Spójrz na pomiary W15CY001 Troelsa z podziałem na 3 kHz i duża pułapką. Rezonans jest na poziomie -20dB. Tylko -20dB!!!.

Jeżeli masz pułapkę to powinny być cewki, a nie tylko bateria kondensatorów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno do powyższego postu.

Obniżając częstotliwość dla głośnika wysokotonowego a nie ruszająć średniotonowego powodujesz, że SPL obydwu głośników się nakłada i w tym miejscu będziesz miał górkę na wypadkowym SPL.

Akurat ten zakres wypada na przełomie średnicy i wysokich. Czyli zakres najbardziej wrażliwy dla ludzkiego ucha i najtrudniejszy dla sprzętu

Wiesz ja tego nie projektowalem, lecz gość który troszkę się zna mam wykres jak będę w domu bo narazie piszę z telefonu to postaram sie wkleić wykres.

Zwrotnica jest chyba z pochyleniem 12 db na oktawe więc przy 8khz ma -60db a z tego co pamiętam to 3db to dwa razy głośniej a co nam daje 60 lub 20 jak piszesz. Ale mogę sie mylić

Nie kwestionuję zdolności konstruktora. Tylko nie daje mi spokoju to, że Morel gra ostro. Raczej te głośniki wstawia się tam, gdzie chcemy uzyskać słodki, gładki, wręcz jedwabisty dźwięk. Na ogół są lekarstwem na wszelkie ostrości w torze. Pamiętam jak ja miałem Morela w moich kolumnach to miałem w zwrotce czerwonego jantzena bo chciałem dodać trochę ostrości i dynamiki (z resztą uważam, że to na prawdę fajne połączenie). A lubię dźwięk gładki i raczej w stronę słodkości.

Z drugiej strony wszystkie twarde membrany są trudne do opanowania ze względu na spory break-up membrany. Objawiający się właśnie ostrością dźwięku. Stąd ja skoncentrowałbym się na średniotonowym.

Na tym etapie to tylko gdybanie, jak możesz to wstaw schemat zwrotki albo pogadaj z konstruktorem, może coś da się z tym zrobić.

Zwrotnica jest chyba z pochyleniem 12 db na oktawe więc przy 8khz ma -60db

Niestety to nie jest prawda. Jak podzial masz na 3Khz, to bedzie to ~24dB. Do tego odjac trzeba oslabienie zwrotnicy ze wzgledu na wzrost impednacji oraz podwyzszony SPL break-upu.

Ktora oktawa z wysokich tonow Cie drazni? To tez ma znaczenie.

Po zmniejszeniu rezystora a co za tym idzie przesunięcie podziału poniżej 2,65khz troszkę zlagodniał dźwięk. Narazie czekam na wzmacniacz, może jutro go skończę i zobaczę co on wniesie.

Niestety to nie jest prawda. Jak podzial masz na 3Khz, to bedzie to ~24dB. Do tego odjac trzeba oslabienie zwrotnicy ze wzgledu na wzrost impednacji oraz podwyzszony SPL break-upu.

Ktora oktawa z wysokich tonow Cie drazni? To tez ma znaczenie.

Aż taki dobry nie jestem, czasami jest jakby piaszczenie np blach perkusji. Właśnie popatrzyłem na zakresy częstotliwości instrumentów i faktycznie może to pochodzić od średniotonowego.

Nie chcę wyjść na jakiegoś malkontenta, lecz już chyba Sylwku K powinieneś otworzyć nowy topic ze swoim problemem .

Odbiega tematycznie od tego w którym piszemy teraz.

Serdecznie Pozdrawiam

Masz w zupełności rację, ale jak napiszę nowy to moderatornia i co poniektórzy konserwatyści będą pisać że zaśmiecam forum.

Jak moderatorzy mogą, a mogą to proszę o wydzielenie mojej części jako nowy temat.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.