Skocz do zawartości
IGNORED

Monachium HIGH END: 15. - 18.05.2014

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

wydaje Ci sie czarodziejska wiedza i czarodziejskimi zachowaniami

Trzeba znać granicę własnych kompetencji, osobiście to stosuję, nie wypowiadając się choćby na temat technik lampowych, mimo rozumienia zagadnień, proszę również o stosowanie podobnych zasad.

Nie żadnej czarodziejskiej wiedzy, lecz ta która jest składa się z oraz wyższych poziomów jej rozumienia, wejście na kolejny jest niemożliwe bez dogłębnego zaznajomienia się z danym poprzednim, ilość poziomów w górę jest nieskończona a na pewno nie znana, co do tego ma miernik, taki, inny, czy cokolwiek materialnego.

Potrzebna jest odpowiednia postawa mentalna, czujność i wewnętrzna stu procentowa wiarygodność wewnętrzna, aby przypadkiem nie oszukiwać samego siebie, co może mieć miejsce, kiedy taka postawa jest wadliwa.

czulosci pomiaru

Zawsze będzie próg, poniżej którego pomiarowiec będzie bezradny.

Pomiar jest zbyt surowym działaniem, może być pomocniczy, ledwie wstępny, dla specjalisty już nie potrzebny i nie przydatny, ile razy można mierzyć coś co posiada metr długości?

W rzeczywistości istnieje zbyt dużo współzależności, aby pomiary dały coś ponad wstępną orientację w sytuacji czegokolwiek w technice.

wspolczesna fizyka moglaby w oparciu o swa klasyczna teorie wyjasnic calosc zagadanienie audio jak i High-Endu

Nie mam już więcej nic do napisania.

Zawsze będzie próg, poniżej którego pomiarowiec będzie bezradny.

Nie prawda! Mierniki obecne maja czulosc znacznie ponizej tego co zdolny zaobserwowac jest czlowiek. 747 wybacz, ale to jest herezja.

czlowiek

Mózg ludzki jest najmniej poznanym elementem przyrody na Ziemi, jego zdolności, te wykorzystywane jak i nieczynne, są poza obecnym poznaniem, nauka angażuje spore środki na rozpoznanie sytuacji, gdyż poznanie i zagospodarowanie wielu własności może okazać się strategicznie bezcenne.

Człowiek jest jednostką duchową, czy się mylę?

Jeśli nie, to nawet rozpoznanie funkcji mózgowych nie będzie końcem poszukiwań, może dopiero pierwszym krokiem.

Dlatego moja radą jest zaprzestanie poruszania się na skróty, zwłaszcza w hi end, a zamiast tego, polecam szczere osobiste przepracowanie po kolei wszystkich tematów, aby zebrać odniesienia, uwalniając się od pomiarów jako wyroczni czy kierunku, a będącymi tylko informacjami porządkującymi.

Do tego wszelki pomiar jest wtórny wobec inicjatywy innowacyjnej, wydaje się oczywiste, że wszystko co można zmierzyć, już zmierzono a wyniki wykorzystano.

Gdzie jest ten fantastyczny dźwięk, jako wynik takiej metodologii działania, przecież tu Koledzy piszą, że Metronome brzmi przyjaźniej od DCS.

Jak miernikiem zmierzyć harmonię?

Ktoś powinien taki skonstruować.

Powodzenia.

>Stasiop

Chciałbym zobaczyć jak wyprodukujesz najlepszego DAC dzięki takiemu analizatorowi widma. Jednak obawiam sie, delikatnie mówiąc, że kolega 747 ma rację. Liczy się głównie wiedza.

ps. Z mojej wiedzy wynika, że nasi fizycy jeszcze wiele ale to wiele na temat materi nie wiedzą. Tak więc i stosowne mierniki poprostu NIE ISTNIEJĄ.

herezja.

Ostatnio takie słowo usłyszałem od inżyniera, którego poprosiłem o pomiar, jego zdziwienie wynikiem nie miało końca, a zaczynał konwersację od przekleństw w moją stronę, spowodowanych nazwą materii jaka miała temu pomiarowi podlegać.

P.S.

Każde kolejne lepsze urządzenie od najlepszego, stworzy człowiek, w oparciu o wszystkie dotychczasowe doświadczenia i działania innych ludzi, jednostka ta będzie musiała więc zrozumieć całość wiedzy, wybrać najkorzystniejszy sposób postępowania i dobrać do wykonania najbardziej przydatne elementy.

747 wybacz

Proszę nie rzucać się z motyką na Słońce.

Człowiek jest jednostką duchową, czy się mylę?

Jeśli nie, to nawet rozpoznanie funkcji mózgowych nie będzie końcem poszukiwań, może dopiero pierwszym krokiem.

Dlatego moja radą jest zaprzestanie poruszania się na skróty, zwłaszcza w hi end, a zamiast tego, polecam szczere osobiste przepracowanie po kolei wszystkich tematów, aby zebrać odniesienia, uwalniając się od pomiarów jako wyroczni czy kierunku, a będącymi tylko informacjami porządkującymi.

Do tego wszelki pomiar jest wtórny wobec inicjatywy innowacyjnej, wydaje się oczywiste, że wszystko co można zmierzyć, już zmierzono a wyniki wykorzystano.

Gdzie jest ten fantastyczny dźwięk, jako wynik takiej metodologii działania, przecież tu Koledzy piszą, że Metronome brzmi przyjaźniej od DCS.

Po czesci sie zgodze jednak specyficzny pomiar mowi wiecej niz mozna sie spodziewac, problemem jest obecnie interpretacja tych pomiarow. Pomiar zawiera calosci parametrow ktoro slyszy ucho. Problemem jest zrozumienie tych pomiarow i korelacje z dzwiekiem

Jednak obawiam sie, delikatnie mówiąc, że kolega 747 ma rację. Liczy się głównie wiedza.

Z wiedza jaka ja sie spotkalem na studiach to jednak wiedza inzynieryjna, wiec kto sie opiera na wiedzy? Czy intuicja to wiedza? Nie sadze. bardziej doswiadczenie to jakas wiedza oraz pomiar ktory ta wiedze daje.

Prosze w takim razie o konkrety pomiarowe. Jesli wzmacniacz pracuje na pradzie spoczynkowym plyna tam tylko prady stale, zaklocen to samo nie generuje. Zeby juz zupelnie uscislic, krzem jak i arsenek galu maja swoje widma szumowe jakby samoistne wynikajace z ruchow elektronow na czestotliwosci 54GHz jet to czestotliwosci ktora jest blyskawicznie tracona w polprzewodnikach. Wiem bo mam kontakt z czlowiekeim ktory posiada profesjonalna aparature pomiarowa do 110Ghz.

Ja mam w pracy Rohde & Schwarz, tylko jeden kabelek sonda fajny z resztą kosztuje 800 zeta, nie wiem czy oni też są audiofilami ale sam oscyloskop w pomiarach to dalej za mało!

Każde kolejne lepsze urządzenie od najlepszego, stworzy człowiek, w oparciu o wszystkie dotychczasowe doświadczenia i działania innych ludzi, jednostka ta będzie musiała więc zrozumieć całość wiedzy, wybrać najkorzystniejszy sposób postępowania i dobrać do wykonania najbardziej przydatne elementy.

Proszę nie rzucać się z motyką na Słońce.

No waśnie i dla tego łatwiej trafić w totka :)

Dobrze jest mieć pod ręką jakieś źródło referencyjne.

Szczególnie stojące w pobliżu referencyjnego wzmacniacza.

Jeszcze tylko kabel głośnikowy oraz kolumny i już można grać!

...................

Najgorzej z tymi ostatnimi; posucha kolego , posucha i niemoc twórcza producentów !

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tania sada ;), bardzo tania ;)

Ale ile przy niej fajnych kręciołków i jakoś w końcu sinusoida wygląda jak kwadrat :)

problemem jest obecnie interpretacja tych pomiarow.

Święte słowa.

niemoc twórcza

Brak dźwigni, nikomu się nie chce, pisałem już o tym, producenci dzisiaj tak się zachowują, jakby robili łaskę swoją produkcją, a jak wykonają coś bardziej ambitnego, to żądają wysokich sum za produkt.

Najgorsza jest sytuacja kiedy ta ambicja jest chora, koresponduje wówczas z ceną, którą określić można tym samym przymiotnikiem.

Nawet Elberoth to dostrzegł i zgłosił tu.

Problemem jest zrozumienie tych pomiarow i korelacje z dzwiekiem

Po dogłębnym przeanalizowaniu wszystkich niezbędnych właściwości toru, to przestaje być problemem, właśnie o tym pisałem i polecałem aby to uczynić co daje na całe życie święty spokój z wszystkimi interpretacjami w całej branży oraz rozumienie jej problemów.

Zdiagnozowane rzeczywiste problemy, można wówczas zacząć rozwiązywać, mając solidne i trwałe podstawy ku temu, nie mam nic przeciwko temu, aby pomiarem sobie w takim przypadku pomóc, chociaż tak jak pisałem to wtórne działanie wobec pomysłu na pokonanie danej przeciwności strukturalnej czy innej.

Można np. mierzyć zachowanie membrany głośnika przy pomocy wiązki lasera i jego zniekształcenia ...

A może raczej przy pomocy snopków z laserów?

Nie ma to jak precyzyjny i fachowy język :-)

Co to znaczy mierzyć "zachowanie membrany" i zniekształcenia wiązki lasera??????

Czy ktoś rozumie, o co tu chodzi?

A może raczej przy pomocy snopków z laserów?

Nie ma to jak precyzyjny i fachowy język :-)

Co to znaczy mierzyć "zachowanie membrany" i zniekształcenia wiązki lasera??????

Czy ktoś rozumie, o co tu chodzi?

membrana jest elementem mechanicznym, pobudzanym prądem zmiennym, równomierność ruchu całej powierzchni membrany decyduje o zniekształceniach nieliniowych, a jej bezwładność - o zniekształceniach dynamicznych, ale czy aż laser jest potrzebny do pomiaru? b&k produkuje analogową aparaturę pomiarową, która w zupełności wystarczy

Urządzenia optyczne są potrzebne bez nich, także lasera nie wiedzielibyśmy że membrana się dzieli. B&K pokazuje tylko wynik finalny pracy a nie daje wglądu w elektromechanikę membrany.

Copyright © Rafaell's Cable

747 wybacz, ale to jest herezja.

Ludzie szukają obecnie jakości w źródłach cyfrowych, cieszą się, gdy jakieś z nich zagra w sposób przypominający strukturą dźwięk analogowy, z jego ciągłością i spektrum małych sygnałów, przejawiając relaksujący spokój prezentacji, zbliżając się do odwzorowania czystości jaka istnieje w naturze.

Zwierzęta są naszymi przyjaciółmi, proszę przejść się do lasu, posłuchać śpiewu ptaków, innych odgłosów natury, szumu drzew, następnie przeprowadzić analizę, bez miernictwa, używając ekstrapolacji dzięki wyobraźni, jakimi środkami technicznymi, jesteśmy w stanie się zbliżyć w reprodukcji, do oryginału, jakie aplikacje, za pomocą jakich podzespołów, mogą być najbardziej pomocne, intuicja jeśli jest rozwinięta, natychmiast odpowie bezbłędnie.

Każdemu.

Źródło cyfrowe w swej istocie jest zupełnie czymś innym, niż wydaje się to inżynierom, tworzącym ich jakość, rozumienia tego nie posiadają również ich użytkownicy, co wprost potwierdza forum treścią.

Nie ma czegoś takiego jak źródło cyfrowe, sygnały cyfrowe, systemy cyfrowe, wybacz Kolego Stasiop, to herezja.

Wszystkie źródła są analogowe, to zupełnie oczywiste, gdyż wszechświat jest analogowy.

Dlatego istnieje potrzeba przedefiniowania wielu pojęć i zagadnień w technice, aby nie popełniać już więcej błędów, czego efektem powinno być raz na zawsze pożegnanie się z charakterystyką pewnego typu suchości brzmienia, bardzo wielu wykonań sprzętu, służących jako źródła w systemach hi end, dziś powszechnie uważanych za najwyższej jakości, a w rzeczywistości będącymi tylko źle zaprojektowanymi urządzeniami, w stosunku do zaplanowanej funkcji, - odtwarzania muzyki.

Ludzie szukają obecnie jakości w źródłach cyfrowych, cieszą się, gdy jakieś z nich zagra w sposób przypominający strukturą dźwięk analogowy, z jego ciągłością i spektrum małych sygnałów, przejawiając relaksujący spokój prezentacji, zbliżając się do odwzorowania czystości jaka istnieje w naturze.

Zwierzęta są naszymi przyjaciółmi, proszę przejść się do lasu, posłuchać śpiewu ptaków, innych odgłosów natury, szumu drzew, następnie przeprowadzić analizę, bez miernictwa, używając ekstrapolacji dzięki wyobraźni, jakimi środkami technicznymi, jesteśmy w stanie się zbliżyć w reprodukcji, do oryginału, jakie aplikacje, za pomocą jakich podzespołów, mogą być najbardziej pomocne, intuicja jeśli jest rozwinięta, natychmiast odpowie bezbłędnie.

Każdemu.

Źródło cyfrowe w swej istocie jest zupełnie czymś innym, niż wydaje się to inżynierom, tworzącym ich jakość, rozumienia tego nie posiadają również ich użytkownicy, co wprost potwierdza forum treścią.

Nie ma czegoś takiego jak źródło cyfrowe, sygnały cyfrowe, systemy cyfrowe, wybacz Kolego Stasiop, to herezja.

Wszystkie źródła są analogowe, to zupełnie oczywiste, gdyż wszechświat jest analogowy.

Dlatego istnieje potrzeba przedefiniowania wielu pojęć i zagadnień w technice, aby nie popełniać już więcej błędów, czego efektem powinno być raz na zawsze pożegnanie się z charakterystyką pewnego typu suchości brzmienia, bardzo wielu wykonań sprzętu, służących jako źródła w systemach hi end, dziś powszechnie uważanych za najwyższej jakości, a w rzeczywistości będącymi tylko źle zaprojektowanymi urządzeniami, w stosunku do zaplanowanej funkcji, - odtwarzania muzyki.

dlaczego gramofonowe wkładki koetsu mają pasmo przenoszenia 20-100000hz ? czy po to, zeby reprodukować dźwięk studia nagrań, w którym realizator używa mikrofonów neumann u87 czy akg c12vr ? bo wydaje mu się, ze poprawia naturalne brzmienie instrumentów i jest lepszy od oryginału? jest akustycznym heretykiem, producenci hi-endu rozumieją że dźwięk jest impulsowy, a studia nagrań nadal polują na czarownice

Tak ale ma ciągłość analogową.

>747

Szklaneczka.drinking.gif

tak, są to impulsy sinusoidalne krótkoczasowe, jest taki matematyczny operator transformata laplace'a, który analizuje takie impulsy i określa ich widmo, jest ono o wiele oktaw wyższe od pasma nieskonczonych w czasie tonów z zakresu 20-20000hz,

Tak. Ale tak jak nie stworzono sztucznego oka zastępującego w pełni oko ludzkie tak nie skonstruowano sztucznego ucha. Tym samych nie istnieje odpowiednia technika pomiarowa choć wiele się w tej materii dzieje.

Uzytkownicy Arton55 jak i Purple2 zostali zbanowani w watku z uwagi na ciagle wpisy NIE W TEMACIE, nie jest to nic osobistego. :) Istnieje mozliwosci odbanowania ale w przypadku powrotu do tematu watku.

I jeszcze tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o wystawie w Monachium

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tania sada ;), bardzo tania ;)

Czy takie urządzonko jest OK. Co prawda mniej więcej 20 letnie, ale i tak prawie 40 tys. PLN kosztowało. Jakby co mam też dostęp do nowszego, ale nie używałem jeszcze, bo nie miałem potrzeby. Tam sam komplet kabelków i przystawek kosztował ponad 100 tys. PLN a sama zabawka (do 40 GHz) 30 razy tyle.

Można się licytować na urządzenia, ale po co. Założe się, że najlepsze tuzy z branży zrobią dobrze grający sprzęt na przeciętnych "miernikach"...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

System gra dobrze, albo nie....

Daje radę... ale w audio to co najwyżej do DAC'ów lub zegarów by się mogło przydać...

Może jakieś serwery sieciowe.... etc.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Czy takie urządzonko jest OK. Co prawda mniej więcej 20 letnie, ale i tak prawie 40 tys. PLN kosztowało. Jakby co mam też dostęp do nowszego, ale nie używałem jeszcze, bo nie miałem potrzeby. Tam sam komplet kabelków i przystawek kosztował ponad 100 tys. PLN a sama zabawka (do 40 GHz) 30 razy tyle.

Można się licytować na urządzenia, ale po co. Założe się, że najlepsze tuzy z branży zrobią dobrze grający sprzęt na przeciętnych "miernikach"...

Załączone miniatury

Załączona grafika: VNA_HP.jpg

Daje radę... ale w audio to co najwyżej do DAC'ów lub zegarów by się mogło przydać...

Może jakieś serwery sieciowe.... etc.

A ciekaw jestem w jaki sposób szanowny kolega miałby zamiar użyć to niezwykle zresztą szacowne i przydatne urządzenie do którego dostępem się chwali do badania DAC'ów czy też zegarów (czytaj generatorów kwarcowych) ?

Może małe co nieco na ten temat, o ile szef wątku nie zgłosi sprzeciwu.

A ciekaw jestem w jaki sposób szanowny kolega miałby zamiar użyć to niezwykle zresztą szacowne i przydatne urządzenie do którego dostępem się chwali do badania DAC'ów czy też zegarów (czytaj generatorów kwarcowych) ?

Może małe co nieco na ten temat, o ile szef wątku nie zgłosi sprzeciwu.

Tylko i wyłącznie do zbadania dopasowania impedancji na połączeniach transmisji cyfrowej, ew. zewnętrznego zegara etc. Ja z pomocą tej zabawki i dodatkowego softu projektowałem płytki w.cz. a konkretnie układ ścieżek w celu dopasowania niedopasowanych obciążeń...

Post był raczej z nutą ironii... że nie cena i jakość sprzętu pomiarowego determinują finalną jakość dźwięku.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Uszedł cało z opresji ;)

chociaż tłumaczenie mocno naciągane, cała cyfrówka pracuje stanie permanentnego niedopasowania impedancji we-wy (nie licząc ECL'ów), tak więc używanie network analyser'a do badania jakości połączeń na PCB mija się z celem - jakkolwiek wiesz kolego do czego może służyć network analyser a to już bardzo dużo jak na to forum.

Masz rację, do audio (części cyfrowej) zastosowania dla VNA nie widzę, chociaż dla sygnałów zegarowych lub innych wciąż lepiej żeby były jak najlepiej dopasowane, natomiast nie są to zakresy f, gdzie dopasowanie uzyskamy konfiguracją ścieżek na PCB, lub gdzie w ogole jest to już na samym PCB jakoś istotne. Ale PCB o którym pisałem, nie tyczyło się cyfry w audio (chociażby rozmiary płytek i częstotliwości), płytka PCB którą projektowałem była dla wzmacniacza w.cz. pracującego dla częstotliwości mikrofalowych, i dopasowanie było dosyć istotne.

Nie ma jak polski High-End ;-)

Zontek (gramofon) + Linnart (przedwzmacniacz) + My Sound (końcówki mocy) + Albedo (okablowanie) + Auto-Tech hORNS Universum 3 (kolumny) + Sound Box (ustroje akustyczne i stolik)

Ukryta Zawartość

0909.jpg

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.