Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana HK3490 do MA RX6

filipdm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Aktualnie posiadam zestaw amplituner stereo HK3490 + CD HK HD980 + MA RX6. Na co i czy w ogóle warto by zmienić HK3490 by w pełni wykorzystać te kolumny,ale i nie kupować wzmacniacza na wyrost? Generalnie aktualny sprzęt mi odpowiada, ale pewnie zawsze można lepiej. Zastanawiam się nad Nad 356.

Czy może ktoś porównywał bezpośrednio HK3490 z Nadem 356? Czy różnica jest na tyle wyraźna, że warto się na taką zamianą zastanawiać. Po zmianie Dali na MA różnica była znacząca. Ewentualnie może trochę dołoży i celować np. w Audiolab 8200 A. Za RX6 dałem 3tyś. i traktuję je jako kolumny jak za 3tyś a nie katalogowe 4,7tyś.

Ogólnie HK3490 jest dość fajny i posiada wejścia cyfrowe, które bardzo mi się przydają (podłączenie TV, xbox itp.)

Planuję jeszcze wymienić gramofon i wtedy zostałbym przy obecnym zestawie i dokupił jakąś np. Regę RP3/RP6.

Preferencje muzyczne: Depeche Mode, David Bowie, Nick Cave, Joy Division, Killing Joke, Yello( muzyka elektroniczna, EBM, zespoły zimno i nowo falowe, electro-rock, folk, trochę jazzu). Pokój z aneksem kuchennym razem około 23 m2.

Z góry dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/111277-zmiana-hk3490-do-ma-rx6/

Jeśli tobie odpowiada to po co zmieniać. Nikt ci nie powie, kup to czy tamto a na pewno będzie podobać ci się bardziej. Każdy ma inny gust inny słuch itd. itd. Znam bardzo dobrze ten amplituner (ma go mój szwagier gra na elac 187 i właśnie go sprzedaje). Jest to ampek a nie wzmacniacz stereo i już w związku z tym faktem niesie to pewne ułomności wynikajace z takiej a nie innej konstrukcji. Nie jest on też mistrzem choćby pod względem poziomu szczegółowości czy też kontroli basu co dziwne mając na względzie jego dużą moc. Ogólnie rzecz biorąc każdy wzmak z przedziału od 2tys. da wyraźną poprawę w jakości brzmienia. Porównywałem go bezpośrednio na tych elacach z moim audiolabem 8200a i była dosłownie przepaść w każdym aspekcie brzmieniowym. Jeśli masz możliwość wypożycz sobie CA 651a. Od tego wzmaka bym zaczął poszukiwania i być może na nim je zakończysz.

Witaj,

zamiana HK na NAD C356 BEE to bardzo dobry wybór, praktycznie pod każdym względem będzie lepiej szczególnie w Twoich gatunkach muzycznych. Natomiast namawiałbym na przed ostateczną decyzją posłuchać Roksana Kandy K2 Integrated, Audiolab 8200A oraz Exposure 2010 S2.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Jak do 3 koła to najlepszy wybór moim zdaniem.NAD 356 z DAC na pokładzie-no bo piszesz że wejście cyfrowe jest potrzebne.

CA 651 i MA RX6- nie widzę tego-no ale możesz posłuchać ;)

Roksana k2 bym widział jak go ci oddadzą za 3400max(jakiś salon)-i jeszcze go posłuchaj-gra przyjemnie,ma dobrą moc,granie jest dość gęste,bas jest trochę inny niż w 356 ,ale czuje się mniejszą dynamikę niż w 356.Nie ma takiej wyrywności jak NAD no ale może ci się spodoba-biorąc cenę katalogową NADA I KANDY-ja wybieram NADA.

Co do HK 3490,po zmianie na wzmacniacz-będziesz bardzo zadowolony-sprawa pierwsza-doznasz zdjęcia koca z kolumn (to cię bardzo zaskoczy),sprawa druga-wykonawca w danym utworze jest na wyciągnięcie ręki,sprawa trzecia dynamika-nie porównywalna do 3490 względem 356.

A yello- dopiero zobaczysz jak potrafi przywalić na basie na RX6. z Nadem,z Kandy też ale mniejszą dynamikę się czuje-no i kasa większa i wejścia cyfrowego brak :)

Jeśli tobie odpowiada to po co zmieniać.

Do puty nie zobaczymy na swoje oczy-lub nie usłyszymy na własne uszy-to tak twierdzimy-że jest ok (więc po co zmieniać)-ale jak już usłyszymy to odwrotu nie ma. ;)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Nie ma co porównywać-no w końcu HK 3490 to tylko jako taki ampli stereo.Posłuchaj wzmacniacza a sam się przekonasz.-mowa oczywiście o skromnym budżecie-bo to też nie jest żaden full wypas,ale w tej cenie lepszej opcji nie widzę-universalność muzyczna.

post-51087-0-07023700-1398693712_thumb.jpg

post-51087-0-54308500-1398693758_thumb.jpg

Postaram się w miarę szybko posłuchać Nada 356, CA 651a, Audiolaba 8200A. CA do RX czytałem, że może być trochę za jasno.

Droższe sprzęty to już jednak poza moim zasięgiem. Roksan Kandy K2 to katalogowo 4,5tyś i dokupienie w przyszłość do kompletu CD drugie tyle a kolumienki mam za 3tyś. Audiolaba 8200A w sumie też prawie 4tyś. No chyba, że warto do RX zbierać do droższego wzmaka to wtedy wrócę do tematu później.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

To jak mamy się trzymać budżetu to dodaj ROTEL RA-12 ,chyba to lepsza opcja do posłuchania jak CA 651-ale jak jest możliwość -testuj wszystko w dostępnej cenie.

Czasem bywa że ludzie biorą do domu to czego w ogóle nie zakładali.np Exposure 2010 itd ;)-tego też posłuchaj.

• 2 tygodnie później...
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Czy próbował może ktoś łączyć Atoll IN100SE z MA RX6? Wzmacniacz ma recenzje całkiem niezłe. W salonach proponowali mi wybór właśnie jego.

To jak ci proponowali,to trzeba było go podpiąć i posłuchać.

A czy w ogóle coś słuchałeś,było coś interesującego a coś całkiem odpadło ? :)

Kolumny masz w domu-zabieraj wzmacniacze jeden po drugim do siebie i baw się.Drogą internetową też to załatwisz.

• 2 tygodnie później...

są sklepy co wysyłają do domu sprzęty - pierwszy raz słyszę, a do tego co myślicie o cenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to Audiolab czy Nait?

ps. jakieś małe te wzmaki ws to HK:D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W sobotę słuchałem trzech wzmaków: Naim NAIT 5i-2, Cambridge Audio Azur 651 A, Exposure 2010 S2 z MA Silver 6 (RX6 już nie mieli).

Największe wrażenie zrobił na mnie Exposure. Cambridge już po pierwszej minucie odpadł. Bardzo natarczywy i jakiś taki nieprzyjemny w odbiorze (przynajmniej z MA)

Naim fajnie, ale w porównaniu z Exposurem wypadł słabiej. Exposure zagrał mocno, dynamicznie i bardzo szeroko. Nie chciało mi się wychodzić z pokoju odsłuchowego.

Postaram się go w najbliższym czasie wypożyczyć do domu i zobaczę jak się sprawdzi w moich warunkach i z odtwarzaczem HK980. Teraz tylko trzeba zebrać kasę i się trochę wyprzedać.

..

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

W sumie to inne półki cenowe,Expo prawie 5 koła,Naim 5i-2 to starszy model-jego odpowiednik to 5-si,a CA wypadł jak wypadł-jak ci scena się spodobała w Expo-za prawie 5 koła (było szeroko) to ogarnij jeszcze Nada 356,375- ten drugi do wyrwania za 4 z hakiem-a może cię zaskoczy ze sceną.Posłuchać warto-to nic nie kosztuje(prawie zawsze-zależy od salonu)

No i jeszcze masz Roksana-który kosztuje podobnie co Expo. ;)

Witam

Mam konfigurację NAD 326 BEE + NAD 545 BEE + MA BX6 i wiem że to półka kolumn niższa choc kiedyś słyszałem opinie że porównywalna a po co przepłacać :)oczywiście to żart i nie chce absolutnie umniejszać jakości RX6 - ale co do wątku --- proponuję jednak NAD-a bo sam mam i gra to naprawdę kapitalnie , to jest juz sprzęt wygrzany ale jak bas przywali to mam mrowienie i nie dlatego ze od razu rozwala mi szkło :) ale dynamika , głębia i te wokale i gitary jakby byly przede mną . Myslę że NAD 356 powinien Cię usatysfakcjonowac brzmieniowo , jest lepszym wzmakiem od mojego , ma więcej funkcji i jeszcze więcej kopa i dołu .

Pozdrawiam Grzegorz

• 4 miesiące później...

Temat zakupu wraca po dłuższej przerwie.

Na placu boju pozostał Exposure 2010s2 i Hegel H70. Miałem wypożyczonego w domu Expo teraz mam Hegla. Oba mi się podobają. Exposure wydaje mi się nieco dosadniejszy a Hegel subtelniejszy. Mam teraz problem bo raz podoba mi się bardziej jeden raz drugi, zależy co akurat słucham. W Heglu jest DAC i przyda się do odtwarzacza HK980. Oba mogę mieć

w tej samej cenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.