Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable pod Kino domowe i stereo

Bartosz_54491

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy na forum ale mam problem niezwykłej wagi;) Jestem na wykonywania instalacji elektrycznej w powstającym domku. potrzebuje dostarczyc dosyc szybko kable głośnikowe elektrykowi który będzie je kładł pod wylewką. Będą dwie instalacje jedna od kina domowego : głośniki przednie i centralny podłącze bezpośrednio do ampli najprawdopodobniej coś HK, tylne głośniki podwieszone zostaną w suficie nad kanapą - dl przewodów to ok 11 m do gł. tylnych i ok 9m. do subwoofera.

Druga instalacja stereo. Jeden głośnik bedzie wpiety bezposrednio do wzmacniacza (moze lampowego) plus gramofon , a drugi do gniazdka w odl ok 4m. (Potrzebuje 5m przwodu) Jakie kable wybrać. Moge przeznaczyc na kabel do audio 30-40 zl metr. Do kd. W miarę najtańsze ale zeby nie bylo duzych stat sygnalu i sub grał. Gdzies znalazlem ranking ze kable QED Silver Anniversary XT wypadają bardzo dobrze nawet w porównaniu do duzo droższych kabli. Proszę o pomoc w wyborze:)

https://www.audiostereo.pl/topic/111366-jakie-kable-pod-kino-domowe-i-stereo/

Witam. Moim zdaniem do takiego sprzętu i zatopienia gdzieś pod płytkami wybierz sobie kabelek typu : PROLINK 4 mm2, SOMMER 4 mm2 lub JANTZEN. Taki Ci wystarczy. Droższego nie opłaca się kupować.

P.S

Skorzystaj z wyszukiwarki, takich tematów jest " od metra".

pozdrawiam

Moge przeznaczyc na kabel do audio 30-40 zl metr.

Tyle kasy za metr kabla, w dodatku do kina i w ścianie to prowokacja chyba. Za 4,5 PLN widzę na pierwszej aukcji z brzegu kabel z czystej miedzi 4 mm kw., na innej za 2,7PLN kabel 2,5mm kw. , które zagrają jak te audiofilskie kable dla jeleni.

Witaj.Jesli to nie robienie sobie żartów z Twojej strony to zrób koniecznie tunele z rurek np. PCV do wody lub z jakichś innych peszli i zalej je tym betonem. A kable glosnikowe będziesz mógł wynieniać jeśli nie będzie cos ci pasować kiedy chcesz i na jakie chcesz.W ten sposób będziesz miał kupe czasu na wybor kabli ich ewentualna wymiane.Jak ci to wypali możesz się odddżwieczyć piwkiem.

Pozdro.

Moim zdaniem, TO jest optymalnym rozwiązaniem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Może niezbyt jasno opisałem. droższy kabel potrzebuje jedynie 5m bo on bedzie w innym miejscu osobno pod pełne głośniki podłogowe do audio

Druga instalacja pod kino domowe :tutaj jest troche metrów, i podtrzebuje jedynie taki żeby na tylu metrach nie było jakiegoś dużego spadku mocy. Maks 7-10 zł.będą podpięte głośniki typu z zestawu HK BDS.Czy do subwoofera potrzebuje jakiś inny kabel ?

Witam,

Do systemu stereo polecam przewody Melodika MDC2400 (30zł/m) lub MDC2250 (20zł/m). Myślę, że w Twoim przypadku będą odpowiednie ze względu na podwójną izolację, więc idealnie nadają się właśnie pod wylewkę czy pod tynk. Podaję przykładowe linki do aukcji na allegro:

MDC2400:

Ukryta Zawartość

MDC2250:

Ukryta Zawartość

Natomiast jako kable głośnikowe pod kino domowe myślę, że warto rozważyć Kruger&Matz:

Ukryta Zawartość

Jest tańszy i powinien w zupełności wystarczyć.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest tańszy i powinien w zupełności wystarczyć.

W zupełności wystarczy to, co pokazałem- jest dużo tańszy od Melodiki, gdzie płaci się za nazwę, a grubszy od K&M z bezsensownym ekranem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.