Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz +12V 3A do komputera audio

Pawel_PS

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Chciałbym zbudować prosty zasilacz do zasilania małego komputera, który ma wbudowany układ DC-DC. Potrzebuję dostarczyć +12V z maksymalną wydajnością 3A (komputer pobiera 1,8A, więc będzie zapas). Znalazłem układ LT1085CT-12PBF i wydaje mi się, że powinien sprostać moim potrzebom.

Ponieważ nie jestem elektronikiem chciałbym się poradzić, jakie napięcie podać na wejściu stabilizatora. Czy wystarczy po wyprostowaniu +15V, czy lepiej dać trochę więcej? Zależy mi, aby układ był wydajny (do 3A), ale aby na radiatorze nie wydzielała się niepotrzebna temperatura.

Czy kondensator za mostkiem wystarczy około 2200uF?

Pozdrawiam,

Paweł

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

https://www.audiostereo.pl/topic/111397-zasilacz-12v-3a-do-komputera-audio/

LT1085 jest fajnym stabilizatorem i spokojnie da radę. Musisz tylko zapewnić mu co najmniej 1,5V zapasu na stabilizacje. Jak będziesz miał 15V na kondach to będzie działało. Za mostkiem proponuje co najmniej 5-10kuF, diody schottky.

LT1085 jest fajnym stabilizatorem i spokojnie da radę. Musisz tylko zapewnić mu co najmniej 1,5V zapasu na stabilizacje. Jak będziesz miał 15V na kondach to będzie działało. Za mostkiem proponuje co najmniej 5-10kuF, diody schottky.

Dzięki za odpowiedź i informację. A czy możesz mi powiedzieć odnośnie kondensatora po LT1085? Czy wystarczy 100-150uF, czy też dać więcej?

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

Za LT1085 rekomendowałbym dać dokładnie to,

co producent przewiduje w application notes, czyli w pdf'ie ....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O ile przed regulatorem to można sobie robić co się chce,

o tyle kondy za regulatorem .... nie wszystko jest tym czym się być wydaje.

Przeczytaj sekcję pdf'a dotyczącą wymogów na tą pojemność,

aby sprostać warunkowi bezwzględnej STABILNOŚCI.

Wydaje mi się, że 100~150uF elektrolit aluminiowy to jest maksymalna wartość rekomendowana przez producenta. (W tym momencie od razu pytanie: czy ten zasilacz będzie kiedykolwiek pracował na mrozie ?)

No, chyba że chciałbyś zbudować oscylator :)

A jeśli chodzi o proponowaną przez Ciebie pojemność, Więcej wcale nie zawsze musi zawsze znaczyć lepiej.

Ukryta Zawartość

I co ja mam w takim razie dać na wyjściu :-)

Pobór prądu mierzony na zasilaczu laboratoryjnym wynosi 1,8 - 1,85A, więc te 3A to z dużym zapasem. Dam więc 100uF, sprawdzę jak działa i zrobię próby także z 470 uF.

Czy oprócz elektrolitu na wyjściu dać także jakieś małe ceramiki???

wysłane z Sony Xperia Z1 + Tapatalk 4 + Swype

I co ja mam w takim razie dać na wyjściu :-)

Pobór prądu mierzony na zasilaczu laboratoryjnym wynosi 1,8 - 1,85A, więc te 3A to z dużym zapasem. Dam więc 100uF, sprawdzę jak działa i zrobię próby także z 470 uF.

Czy oprócz elektrolitu na wyjściu dać także jakieś małe ceramiki???

wysłane z Sony Xperia Z1 + Tapatalk 4 + Swype

Na wyjściu daj przede wszystkim zabezpieczenie nadnapięciowe:), choćby takie proste acz skuteczne na zenerce tyrystorze i bezpieczniku, jak w załączonym schemacie, zmieniając zenerkę na odpowiednie napięcie. Układ działa, sprawdziłem w praktyce. Kilka miesięcy temu robiłem podobny zasilacz, tyle że na LM338. Pamiętaj o stosownym radiatorze! W moim przypadku - 160x100x35 mm (szer x wys x długość pióra) Pomimo takich wymiarów ma ze 40 stopni C! Pobór prądu 1-1,9A, płyta główna na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) temperatura w obudowie w normie, bez wentylatorów.

Na wejściu mam 5x4700uF, a co do reszty - posłuchaj bardziej doświadczonych kolegów.

post-30358-0-54606500-1399265910_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Na wyjściu daj przede wszystkim zabezpieczenie nadnapięciowe:), choćby takie proste acz skuteczne na zenerce tyrystorze i bezpieczniku, jak w załączonym schemacie, zmieniając zenerkę na odpowiednie napięcie. Układ działa, sprawdziłem w praktyce. Kilka miesięcy temu robiłem podobny zasilacz, tyle że na LM338. Pamiętaj o stosownym radiatorze! W moim przypadku - 160x100x35 mm (szer x wys x długość pióra) Pomimo takich wymiarów ma ze 40 stopni C! Pobór prądu 1-1,9A, płyta główna na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) temperatura w obudowie w normie, bez wentylatorów.

Na wejściu mam 5x4700uF, a co do reszty - posłuchaj bardziej doświadczonych kolegów.

Cześć!

Dziękuję za schemat i informacje. Chcę zasilać płytę na Atomie, więc zapewne temperatury i parametry będą podobne. Zwrócę uwagę na zabezpieczenie nadnapięciowe, chociaż u mnie jest zasilacz DC-DC do 24V. Podejrzewam, że gdyby dostał większe napięcie to weźmie to najpierw na siebie.

Pozdrawiam,

Paweł

Ukryta Zawartość

Gość traxman

(Konto usunięte)

Daj zasilacz impulsowy 12V/3A, na płycie (pewnie DNT2800) jest tyle zasilaczy impulsowych, że stabilizator liniowy przed nimi to tylko kłopoty ze stabilnością i temperaturą.

Gotowy zasilacz np. taki:

http://bns.com.pl/os,17016,S-40-12--zasilacz-impulsowy--12V--3-5A

lub nieco mniejszy

http://bns.com.pl/os,17376,RS-25-12--zasilacz-impulsowy--12V-2-1A

kosztuje grosze i sprawdza się doskonale.

przetwornica 230 > 12V a regulator PWM to nie to samo w jednym przełączamy ponad 300V a w drugim max 12v te drugie wcale nie są takie hałaśliwe

poza tym przetwornice wymuszają stosowanie uziemienia odkładanie się wysokiego napięcia na masie obudowie

Gość traxman

(Konto usunięte)

poza tym przetwornice wymuszają stosowanie uziemienia odkładanie się wysokiego napięcia na masie obudowie

A o co chodzi?

Co za róznica jakie napięcie jest przełączane, gdyby to było 400kV to może pole elektryczne mogło by być problemem, czy 300V czy 12V przy poprawnej konstrukcji daje taki sam efekt.

problem istnieje z powodu pojemności transformatora przetwornicy dlatego nie uziemiony komputer potrafi czasami kopnąć a te impulsy będą z częstotliwością 30-40k

a co się stanie jak uziemimy swoje audio np. mieszkając w bloku dostaniemy wszystkie śmieci z tablicy rozdzielczej nie polecam

w świecie idealnym traxman maił byś racje

łatwo jest to sprawdzić na oscyloskopie albo analizatorze widma

pomijając fakt że przetwornica impulsowa a regulator impulsowy to są rzeczy których nie da się ze sobą porównać

Zostanę jednak przy wykonaniu zasilacza we własnym zakresie. Powód jest prosty: mam już kupiony stabilizator, kondensatory, radiator, zamówiony transformator, więc szkoda tego nie wykorzystać. No i najważniejsze: bardzo mi się spodobało lutowanie i składanie, więc nie chciałbym pominąć tego etapu modyfikacji :)

Gość traxman

(Konto usunięte)

problem istnieje z powodu pojemności transformatora przetwornicy dlatego nie uziemiony komputer potrafi czasami kopnąć a te impulsy będą z częstotliwością 30-40k

a co się stanie jak uziemimy swoje audio np. mieszkając w bloku dostaniemy wszystkie śmieci z tablicy rozdzielczej nie polecam

Zasilacze impulsowe w drugiej klasie izolacji nie wymagają przewodu ochronnego. Żadnych smieci nie dostaniemy, 90% AV ma zasilacze impulsowe, co gorsza niektóre sprzęty lepiej grają zasilane z nich...

pomijając fakt że przetwornica impulsowa a regulator impulsowy to są rzeczy których nie da się ze sobą porównać

To dokładnie te same rzeczy, nie ma znaczenia czy to cewka czy transformator, pracują wykorzystując tę samą zasadę, magazynowanie energii w rdzeniu.

Do autora, nie zapomnij policzyć radiatora, trochę mocy trzeba rozproszyć.

Zasilacze impulsowe w drugiej klasie izolacji nie wymagają przewodu ochronnego. Żadnych smieci nie dostaniemy
tak bo odkładający się ładunek jest mały i nie jest groźny ale dla nas znaczący

90% AV ma zasilacze impulsowe,

częstotliwość jest poza zakresem słyszalności a harmoniczne giną w szumie, ale my tu robimy rzeczy bez kompromisu

co gorsza niektóre sprzęty lepiej grają zasilane z nich..

zgadzam się z zasilacza impulsowego mamy dużą wydajność niewielkim kosztem i pod tym względem wygrywa ale my tu jesteśmy skłonni zainwestować pieniążki w duże transformatory i duże pojemności

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.