Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam rDAC vs irDAC

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Ja słuchałem obu. Miałem oba w domu. M1DAC ma lepszy zasilacz, dodaje dużej stereofoni, jest bardzo neutralny. rDAC'a wybrałem z względu na nieco lepsza kontrole basu. słuchając MF miałem wrażenie lekkości, natomiast rDAC daje mi pożadaną zabawę którą czerpie z odsłuchu muzyki. Myslę że rDAC + zasilacz bedzie lepszym wyborem. Ja porównywałem ze standardowym zasilaczem.

Zakup obu to dobry wybór, nie popełnisz błędu.

dzięki za opinię

• 2 tygodnie później...

Krótko, po odpaleniu - irDAC gra bardziej szczegółowo od poprzednika. To pierwsza rzecz, która mi się rzuciła na uszy, mówiąc kolokwialnie.

Więcej wkrótce. Zarówno zasilacz Tomanka, jak i dac wydają się być niewygrzane.

Zdaje się, że irDAC nie ma szczęścia do porównań z poprzednikiem, czyżby przysłowiowego "szału nie było"?

WuMike mam prośbę jeśli oczywiście dalej testujesz: napisz możliwie szczegółowo co się zmienia w basie?

IrDac już zwrócony. Faktycznie, szału nie było, ale wciąż mam na uwadze fakt, ze był niewygrzany, zreszta podobnie chyba zasilacz Tomanka.

Obiektywnie, gdyż to nie tylko moja opinia, młodszy brat pobił rDac-a w dwóch aspektach, mianowicie dźwięk następcy jest bardziej szczegółowy i otwarty na gorze. Fajna sprawa, daje więcej eterycznosci. Ogólnie przekaz dźwiękowy był pełniejszy. Co do basu, tutaj mam problem z oceną. Wydawał się większy nieco, ale chyba nie przyspieszyl, na co liczyłem.

mianowicie dźwięk następcy jest bardziej szczegółowy i otwarty na gorze

na tym mi akurat nie zalezy. W Dali Ikonach mam tego sporo.

No do mój rDAC zostaje. Muszę go jeszcze sprawdzić z przetwornikiem Denona.

IrDac już zwrócony. Faktycznie, szału nie było, ale wciąż mam na uwadze fakt, ze był niewygrzany, zreszta podobnie chyba zasilacz Tomanka.

Obiektywnie, gdyż to nie tylko moja opinia, młodszy brat pobił rDac-a w dwóch aspektach, mianowicie dźwięk następcy jest bardziej szczegółowy i otwarty na gorze. Fajna sprawa, daje więcej eterycznosci. Ogólnie przekaz dźwiękowy był pełniejszy. Co do basu, tutaj mam problem z oceną. Wydawał się większy nieco, ale chyba nie przyspieszyl, na co liczyłem.

To jeszcze kwestia kolumn. U mnie na Def Tech Studio Monitor 65 różnica między oboma DACami była tak duża, że wskazywała nie na 500zł różnicy, a co najmniej na 1.500zł i to na standardowym zasilaniu. Scena była głębsza, szersza, basu było zdecydowanie więcej, ale przede wszystkim wokale były podane niesamowicie na dłoni.

Teraz mam w domu Myryada Z20 oraz irDACa i ni czorta nie mogę się zdecydować co zostawić. Barwa Z20 zostawia w tyle Arcama, ale z kolei rozmach grania irDACa to też wielka przyjemność na kolumnach, które efektywnie wzbudzają się przy 30Hz

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Zauważyłem nieco szerszą scenę i więcej basu, ale bez szału. Jeszcze raz podkreślam, że irDAC był niewygrzany, prosto z pudełka praktycznie i to na pewno zadecydowało o moich pierwszych odczuciach. W rDAC-u dźwięk ustabilizował się chyba dopiero po miesiącu grania.

Postaram się go wypożyczyć raz jeszcze, już po choćby setce godzin grania i potem, jak nieco zaadaptuję swój pokój.

Dzięki WuMike za opinię. Chyba trzeba jednak przetestować we własnym systemie, tyle że ja bym to zrobił z akumulatorem 12V (rDACa też zasilam z aku). Ciekawa sprawa które zasilanie dla rDAC/irDAC jest najlepsze (nikt tego porządnie nie porównał). Mamy tanie akumulatory żelowe, ponoć najlepsze LiFePO4, Tomanka, TeddyPardo... Obecnie po porządnym skonfigurowaniu komputera z Win8 grając po USB jestem mile zaskoczony ile jeszcze udało się wycisnąć z rDACa. Pytanie czy lepsze zasilanie coś jeszcze wniesie?

I słyszysz różnicę między standardowym zasilaniem a aku, czy dla spokoju ducha tak zasilasz?

Tak, różnica jest wyraźnie słyszalna, opisałem to w wątku "ARCAM rDAC". Moim znaniem rDAC z irDAC trzeba porównywać właśnie albo na akumulatorach albo na liniowcach Tomanka (jak to zrobił WuMike) albo liniowcach Teddiego (jak zamierzał Elberoth). Może się bowiem okazać, że Arcam poprawił sam zasilacz wtyczkowy do irDAC i dlatego na fabrycznych zasilaczach różnica jest większa...

Nie, nie. Tam są podstawowe bebechy lub architektura od D33 + inny przetwornik DAC. Problemu z zasilaniem nie ma w Myryad Z20, tam filtrowanie jest w urządzeniu, podobnie jak we wzmaku Z240 i producent zaleca podłączanie wprost do gołej sieci bez listw.

Teraz mam w domu Myryada Z20 oraz irDACa i ni czorta nie mogę się zdecydować co zostawić. Barwa Z20 zostawia w tyle Arcama, ale z kolei rozmach grania irDACa to też wielka przyjemność na kolumnach, które efektywnie wzbudzają się przy 30Hz

Zaciekawił mnie ten Myryad Z20, można prosić o więcej informacji na temat basu, dynamiki (w porównaniu do irDAC). Nasycenie barw to jest coś co chętnie poprawiłbym w swoim systemie,

ale najważniejsze żeby nie zabrakło potęgi basu...

P.S. Jakie w tym DACu jest gniazdo zasilania? bo wygląda na zwykłe tylko bez bolca uziemiającego?

Co do zasilania - jest tam IEC bez uziemienia, w środku dołożono sekcję filtrującą prąd.

Na moich Def Tech Studio Monitor 65 bas na Myryadzie oraz irDACu jest podobny. Sądzę, że dynamika i przestrzenność jest na korzyść irDACa. W kwestii barwy jeśli słuchasz naturalnych instrumentów, to także bogatsza i bardziej zróżnicowana jest tekstura w Myryadzie. Kolega, który dostał Myryada na wypożyczenie twierdził, że u niego na podłogówkach było więcej basu w Myryadzie niż Arcamie rDAC.

Podobnie widzi to recenzent hifi choice - pisze o potężnym, sprężystym basie w Myryadzie

http://sklep.rms.pl/pliki/pdf/myryad_z_20.pdf

• 1 miesiąc później...

...

Stay tuned ...

Elberoth czy irDac się zepsuł że nic nie napisałeś? Biorę go teraz pod uwagę jeśli ma znacznie głębszą scenę w porównaniu do rDaca.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

• 2 tygodnie później...

Witam,

Również zastanawiam się nad irdacem, miałem go wyporzyczonego ale na stockowym zasilaczu. Bardzo fajnie grał:) Wymieniłem na SM6 i sie zastanawiam który wybrać musiał bym dopłacić 1kzl. Czy irdac aż tak dyrastycznie sie zmienia na dobrym zasilaczu?

Bardzo fajnie gral to spore uogolnienie :) Czego Ci brakowalo ze sie zastanawiasz nad zasilaczem do niego?

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

• 2 miesiące później...

Zastanawiam się nad zakupem irDac'a, ale biorę jeszcze pod uwagę, Cambridge Audio Stream Magic 6. Nie zależy mi aż tak bardzo na radiu internetowym oraz innych bajerach w CA SM6. Zależ mi natomiast na doskonałym DAC'u, w tym przedziale cenowym. Który z tych dwóch waszym zdaniem zagra ogólnie lepiej? Oczywiście jeśli zdecyduję się na irDac'a, to dokupię odpowiedni zasilacz. Wtedy też obydwa urządzenia będą w identycznej cenie. Stąd mój dylemat pomiędzy dwoma :)

@dekoracja, to nie istotne... Najważniejsze w który DAC kierować. W irDac, CA SM6, czy może Q-Dac? Kwestia, który jest na wyższym poziomie dźwięku? Wszystkie są w podobnym przedziale, tyle, że do irDac'a dokupiłbym zasilacz.

No i podobno nowy Maranz HD-DAC1 jest niezly i w cenie sie miesci.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

dla mnie w tym irdac'u hitem jest obsługa iPhona. Na dziś bardzo mi to potrzebne - słuchałbym tak spotify z telefonu. Testuję dziś świetnie grającego dac'a wadia 121, ale nie dosyć, że nie ma to sterowników do win8 to jeszcze jakoś dziwnie chwilami gubi sygnał po coaxialu. Ale słucham i słucham i przestać nie mogę.

????

irDAC plus zasilacz Tomanka - grało to świetnie, lepiej w wielu aspektach od rDAC-a z podobnym zasilaczem.

Ja generalnie poszukuję jednak również odtwarzacza CD, najlepiej takiego z dobrym przetwornikiem i wejściem USB klasy B. Jest coś sensownego do 4k PLN? Proszę nie polecajcie mi tylko Audiolaba 8200, bo ten zagrał tak sucho, że odpuściłem po 10 minutach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.