Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Miałeś w domu czy tylko słuchałeś na audio Show ? Jeżeli to drugie to jak możesz oceniać komponent w oderwaniu od całej reszty ?

Ja miałem Big 7 przez tydzień u siebie w systemie.

Tak tylko AS, sluchalem u siebie ten sam material muzyczny wiele razy i stad takie wnioski. Owszem to sa wnioski bardziej dotyczace calego systemu, ale i pewne cechy DAC-a latwo wyluskac, nie sadze abym sie pomylil. Chyba ze naped duzo zmienia, ale ja tam slyszalem duzo ujemnych cech lamp ktore wszedzie slychac gdzie sa lampy, a te lampy w Lampim wyjatkowo!

Proponuję aby nawet nie tracić czasu na omawianie dźwięku pojedynczego komponentu, w kontekście systemu o którym nic nie wiemy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Widzę, że ostatnio włączyłeś tryb kontestowania moich wpisów. Szkoda, że popadłeś przy tym w automatyzm, zamiast dokładnie czytać to co napisałem. A napisałem jasno i wyraźnie - 'Moim zdaniem'.

Chyba żartujesz jak bym śmiał, tym bardziej że we wszystkich swoich wątkach zablokowałeś mnie ponad rok temu :D

OK wybitnie było Twoim zdaniem, ja w innych warunkach odsłuchu nie słyszałem wybitności!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Chyba żartujesz jak bym śmiał, tym bardziej że we wszystkich swoich wątkach zablokowałeś mnie ponad rok temu :D

OK wybitnie było Twoim zdaniem, ja w innych warunkach odsłuchu nie słyszałem wybitności!

Jak widać na tym przykładzie - był ku temu wyraźny powód. Być może kiedyś będziesz miał okazję posłuchać w domu, co da ci szansę do miarodajnej oceny.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

StasioP potrafi dogłębnie ocenić także dzięki YouTube, a powiadam Ci, że nie jest to kres jego możliwości,

gdyż już niedługo, jak wróż Maciej, zamierza dokonywać ocen na podstawie samych fotografii ... i co mu zrobisz ? :)

Być może kiedyś będziesz miał okazję posłuchać w domu, co da ci szansę do miarodajnej oceny.

Zupełnie nie mam takiego parcia to nie moja Nirvana a raczej nie twoja bo Moja Nirvana to niebyt; tak że jak go nie będę słuchał to tak jak bym ten stan za życia osiągnął.

No i tak to jest jak użyjesz niewłaściwego słowa do nadania tytułu wątkowi wychodzą takie lapsusy:)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Przecież youtube jest audiofilskie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Proponuję aby nawet nie tracić czasu na omawianie dźwięku pojedynczego komponentu, w kontekście systemu o którym nic nie wiemy.

W ogromnej czesci masz racje! Tylko ze sa pewne elementy brzmien jak specyficzne brzmienia fortepianow, wibrafonu, czy tez wokalu ( chodzi o atak dzwieku ) i to co zrobi z nimi DAC, moim zdaniem zaden element toru nie jest juz tego w stanie zmienic, bo to dzieje sie przy konwersji C/A. Atak tych instrumentow powinien byc gladki ale dzwieczny z mikroszczegolami takimi jak na zywo a w lampim nie jest ostro jest szaro i o to wlasnie mi chodzi. Wystarczy posluchac tych instrumentow na zywo albo drogiego gramiaka, bedzie wiadomo o co mi chodzi.

pozdr.

Owszem to sa wnioski bardziej dotyczace calego systemu, ale i pewne cechy DAC-a latwo wyluskac, nie sadze abym sie pomylil.

Stasiu, opisz proszę jak łuskasz bo ja tak nie umiem.

Czynisz tylko szkodę produktowi o którym się wypowiadasz. Ja niestety nie mam tak przenikliwego umysłu i muszę mieć DACa z tydzień u siebie w systemie aby mieć jakiś wiążący pogląd.

Czynisz tylko szkodę produktowi o którym się wypowiadasz. Ja niestety nie mam tak przenikliwego umysłu i muszę mieć DACa z tydzień u siebie w systemie aby mieć jakiś wiążący pogląd.

Byc moze masz racje.

Ale ja uwazam ze to jest naprawde bardzo dobry DAC i prawdziwie High-Endowy.

Przy okazji watku lampiego na WBF i testu Brian'a Moura , o ktorym wyzej wspominalem pojawia sie interesujacy watek o brzmieniu plyt sacd w stosunku do plikow dsd z ta sama muza.

Dla mnie pliki pcm brzmia lepiej, niz plyty cd , przeciwnie do pogladu wielu kolegow z naszego forum.

Co ciekawe, w tescie Lampi dsd dac Brian jest zdania ,ze pliki dsd brzmia lepiej od plyt sacd z ta sama muza, co jest rowniez moim doswiadczeniem.

Oto fragment z recenzji plyty Analog Pearls wydanej ostatnio przez Stockfish na sacd , dostepnej rowniez jako dsd 64 :

The other option—and the one I recommend—is to drop by the HiResAudio music downloads site on the web and pick up the Stereo DSD64 download of the album. While Analog Pearls sounds excellent both ways (SACD and Download), the DSD download wins in the sound quality category hands down. This is a new DSD release worthy of a place in your music collection.

Caly test dostepny tu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Uzywam terminu sacd w odniesieniu do plikow zapisanych na plastikowym krazku ( w koncu ma w nazwie cd ), a dsd dla muzy zdematerializowanej, tak dla precyzji.

Mysle, ze to wynikalo z powyzszego tekstu, prawda ?

Konto w trakcie usuwania

Znamy takich "znawców" dla których lepiej gra wav od flac ;)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

On nie porównuje formatów danych bo i co tu jest do porównywania (dane są te same oczywiście) on porównuje tak naprawdę urządzenia, które użył do ich odtworzenia i w tym wypadku granie z plików mu się bardziej podobało.

Czyli tak naprawdę użył uogólnienia ogłaszając, że download brzmi lepiej niż wersja z nośnika... trochę nielogicznie i w efekcie nieprofesjonalnie, bo jedyne co ustalił to wyższość jego transportu plików nad jego transportem CD.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Znamy takich "znawców" dla których lepiej gra wav od flac ;)

Naleze do nich , nawet jesli naraze sie przez to na smiesznosc.

Na poczatku ripowalem przy uzyciu dbpoweramp do flac bez kompresji i kupowalem flac na Hdtracks, od jakiegos roku tylko wav.

Zniose meznie drwiny:)

On nie porównuje formatów danych bo i co tu jest do porównywania (dane są te same oczywiście) on porównuje tak naprawdę urządzenia, które użył do ich odtworzenia i w tym wypadku granie z plików mu się bardziej podobało.

Pozdrawiam

Tak , roznica polega na transporcie. Byc moze , ze przypadku dsd roznica miedzy krazkiem a plikiem jest jeszcze wyrazniejsza, przynajmniej nikt na razie na WBF nie oprotestowal tych opinii.

Konto w trakcie usuwania

Muszę jeszcze usłyszeć lepiej brzmiący CD transport niż kompleksowo przygotowany transport plików więc ogólnie się z nim zgadzam ale myślę, że nie powinien tak uogólniać i na podstawie jednego porównania transportów ogłaszać że DSD jest lepsze od SACD. Tak się tylko czepiam mało logicznego wniosku. który nie powinien się zdarzać profesjonaliście.

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

E, tam zaraz drwiny. Po prostu masz słuch nietoperza. Zresztą nadredaktor naczelny audio w tym kraju też słyszy różnicę.

Dla mnie pliki pcm brzmia lepiej, niz plyty cd , przeciwnie do pogladu wielu kolegow z naszego forum.

Co ciekawe, w tescie Lampi dsd dac Brian jest zdania ,ze pliki dsd brzmia lepiej od plyt sacd z ta sama muza, co jest rowniez moim doswiadczeniem.

Również jestem tego zdania.

Wlasnie przesluchuje te plyte stockfisha, nagranie zrealizowane calkowicie analogowo w 64 r przed wprowadzeniem kodowania pcm.

Country music , duze auta, brylantyna i te rzeczy:)

Na marginesie na nativedsd.com jest info , ze dostepnych jest cos ok 400 albumow natywnego dsd z ponad 5000 utworow, zaczyna byc interesujaco.

Konto w trakcie usuwania

Nie jedyna. Wprawdzie na płycie SACD potrafią być te same pliki DSD to jednak specyfika odtwarzania jest nieco inna. To ona powoduje oprócz ogólnej jakości urządzeń różnice w ingerencji w dźwięk. Stąd tak chętne porzucanie odtwarzaczy płyt na korzyść DACów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.