Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś jakieś konkretne informacje nt. konstrukcji " GOLDEN GATE " Lampiego ?

Tyle co w zalaczonym wczesniej linku ze strony lampiego.

Konstrktor na urlopie a sprawa swieza, trzeba wiec poczekac

Konto w trakcie usuwania

pmcomp nie miał Matronome ale zakład że na pewno będzie gorszy. Nigdy go nie słyszał i nawet na oczy nie widział. To jest wprowadzanie w błąd i posługiwanie się fałszem.To powinno być zakazane. I oczywiście zalicza się to do pisania głupot i durnot.

Odpisałem Ci w tym temacie, widocznie nie znasz znaczenia emotikon.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Po kolejnych dniach odsłuchu Lampizatora BIG7 mogę w pełni ocenić potencjał tego dac-a.

Podtrzymuję wszystko co napisałem poprzednio z jednym wyjątkiem : rozdzielczość jest do poprawienia. Przynajmniej dla mnie.

Trochę jednak brakuje tego blasku ,powietrza i sceny jaką ma C8.

Ale to oczywiście inna liga cenowa więc nie ma co się dziwić.

Podejrzewam ,że bez srebrnych kabli AC i/lub IC na tym dac-u będzie gorzej.

Jutro może w miejsce IC Siltecha podepnę MIT-a.

Zobaczymy co się wydarzy.

Reasumując dac ten wart jest tych pieniędzy , za które jest oferowany i w swojej lidze cenowej podejrzewam ,że trudno będzie znaleźć coś na tym poziomie.

Oczywiście trzeba pamiętać ,że to jest konstrukcja lampowa i tak też gra.

pozdr.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Po kolejnych dniach odsłuchu Lampizatora BIG7 mogę w pełni ocenić potencjał tego dac-a.

Podtrzymuję wszystko co napisałem poprzednio z jednym wyjątkiem : rozdzielczość jest do poprawienia. Przynajmniej dla mnie.

Reasumując dac ten wart jest tych pieniędzy , za które jest oferowany i w swojej lidze cenowej podejrzewam ,że trudno będzie znaleźć coś na tym poziomie.

pozdr.

Tylko , czy srebrne kable nie zabiją muzykalności?

Gość jt211

(Konto usunięte)

pozdr.

Te braki w stosunku do C8 można pewnie wyciągnąć używająć lamp NOS.

EML45 to współczesnie robiona lampa i pewnie jej daleko do starych 45 czy 2A3.

Zabawa może być przednia ponieważ 45 NOS występuje z kilkoma rodzajami anody.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tylko , czy srebrne kable nie zabiją muzykalności?

Uważam ,że dac gra po ciepłej stronie (lampa) z wypełnieniem i dociążeniem więc srebrne kable nie powinny za bardzo odchudzić dźwięku.

Srebro jest bezsprzecznie lepsze od miedzi w przejrzystości, scenie czy prezentacji detali więc w ciepło grającym dac-u może być pożądane.

Pewnie można ale ja nie mam innych lamp.

Jak ktoś ma takie możliwości to efekty końcowe mogą być ciekawe.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Uważam ,że dac gra po ciepłej stronie (lampa) z wypełnieniem i dociążeniem więc srebrne kable nie powinny za bardzo odchudzić dźwięku.

Srebro jest bezsprzecznie lepsze od miedzi w przejrzystości, scenie czy prezentacji detali więc w ciepło grającym

Srebro jest bezsprzecznie lepsze od miedzi w przejrzystości, scenie czy prezentacji detali więc w ciepło grającym dac-u może być pożądane.

Jarek załóż w C8 Tesle albo Sovteki wtedy będzie fair :>)))

Zgadzam sie, dokladnie to pisalem wczoraj, 2a3 Marconiego katapultuje tego Daca do innej ligi, tyle ze nie wiem czy akurat w kwestii rozdzielczosci. Lampy maja dosyc istotny wplyw na ksztaltowanie dzwieku w Lampizatorach. Uzywam tych dakow od 5 lat i wiem z doswiadczenia o ich wplywie na jakosc dzwieku. Pozostaje takze kwestia wygrzania samego urzadzenia, jezeli Dac jest prosto z tasmy to daj mu tydzien, najlepiej go wogole nie odlaczaj z sieci, pusc w nocy jakis stream z sieci i niech sie wygrzewa...a o lampy warto spytac kogos z forum, napewno ktos z chlopakow uzyczy nawet na krotko na probe. W tym Daku mozesz uzywac mase lamp, 2a3, 45, 101d oraz 300B.

Ma ktoś jakieś konkretne informacje nt. konstrukcji " GOLDEN GATE " Lampiego ?

Gadalem wczoraj z Lukaszem, jedyna roznica w budowie to inne (drozsze) komponenty wymienione na stronie. Z tego co mowil inne modyfikacje nie sa przewidziane.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Z tego co wiem to w C8 Jarek ma najzwyklejsze, fabryczne JAN-y a mimo tego C8 gra wyśmienicie.

JAN to jednak na 90% późne Philipsy albo Amperexsy .

Jeszcze jedno 101D i 300B mają inne żarzenie niz 45 i 2A3.

Musi być wobec tego przełącznik w środku.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Józek Sylwek ma rację w C8 mam lampy Jaan Philips.

Może to nic nadzwyczajnego ale .... te firmowe Philipsy zagrały lepiej niż osławione 20 krotnie droższe Telefunkeny.

Nie wiem co można by jeszcze wypróbować zamiast Jaan Philips.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Józek Sylwek ma rację w C8 mam lampy Jaan Philips.

Może to nic nadzwyczajnego ale .... te firmowe Philipsy zagrały lepiej niż osławione 20 krotnie droższe Telefunkeny.

Nie wiem co można by jeszcze wypróbować zamiast Jaan Philips.

Telefunkeny są dla analityków do których ja i najwyraźniej Ty sie nie zaliczamy.

Mam rację ? Masz tam E88CC tak ?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Telefunkeny są dla analityków do których ja i najwyraźniej Ty sie nie zaliczamy.

Zależy jaki model. W poprzedniej końcówce mocy miałem założone sterujące NOS Telefunken ECC801S czyli najwyższą specyfikację ECC81. Porównywaliśmy ją z analogicznymi Siemensami i Telefunken grał znacznie cieplej, bardziej esencjonalnie. Ale też spotkałem się z opiniami że w przypadku innych modeli lamp Telefunkeny bywały bardzo analityczne.

A Kolega posiada świadomość, z jakich technicznych uwarunkowań pochodzi spełnienie ww wymagań?

Z warunków w jakich funkcjonują dane aplikacje, lampy również pod to twierdzenie podlegają, a zapewnienie im komfortu pracy, dopuszczenie do nich czystych sygnałów, czystego zasilania, ma dziesięć razy większy wpływ na końcowy rezultat niż konkretny typ pracującej lampy w sensie jej indywidualnej jakości.

Wymieniacie w urządzeniach lampy, bo możecie, gdyż znajdują się umieszczone w podstawkach, gdyby w podstawkach był każdy element z którego zbudowane jest dane urządzenie niemal natychmiast zniknęłyby nieporozumienia między nami, gdyż okazałoby się, że w każdym miejscu musi pracować albo topowy komponent, albo jego rozsądny skrót, jeśli potrzebny jest kompromis cenowo-rynkowy.

Sprawa dostępności elementów do celów produkcyjnych, jest oddzielna.

Na początek proponuje nie niszczyć sygnału na jego wejściu.

0210ag.jpg

Nie zniszczony sygnał z portu, należy doprowadzić ..............

I tu jest miejsce na c a ł ą przestrzeń dla działań konstrukcyjnych, dla wszystkich którzy czują się na siłach cokolwiek samemu skonstruować.

Powodzenia.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Zależy jaki model. W poprzedniej końcówce mocy miałem założone sterujące NOS Telefunken ECC801S czyli najwyższą specyfikację ECC81. Porównywaliśmy ją z analogicznymi Siemensami i Telefunken grał znacznie cieplej, bardziej esencjonalnie. Ale też spotkałem się z opiniami że w przypadku innych modeli lamp Telefunkeny bywały bardzo analityczne.

Pewny jesteś że to był Siemens by Siemens a nie Siemens buy by Siemens ?

Po 1970 roku w lampach wszyscy spali ze wszystkimi i część fabryk była już

na Wschodzie.Jedyny wyznacznik o kody boczne a nie opakowanie czy napis.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Mam rację ? Masz tam E88CC tak ?

Józek nie pamiętam musiałbym rozkręcić sprzęt.

Ale u mnie Telefunken grał ciemniejszym , mniej rozdzielczym dźwiękiem niż Jaan.

Po prostu muliło.

Edit:

Sprawdziłem 6922 czyli E88CC.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Pewny jesteś że to był Siemens by Siemens a nie Siemens buy by Siemens ?

Tak. Te lampy przywiózł do porównania Bazunia, oba komplety mniej więcej w podobnego okresu. Różnice dźwiękowe pomiędzy nimi były spore.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ciekawy opis:

Poniższa konkluzja również przyszła mi na myśl po przesłuchaniu kilku / kilkunastu transportów czy playerów :

"The intro of the Calypso forced me re-think the role of the transport. I always figured the DAC was most important in the digital chain..."

To tak gwoli przypomnienia kol. Staszkowi i Mariuszowi :)

http://www.positive-feedback.com/Issue68/metronome.htm

Józek nie pamiętam musiałbym rozkręcić sprzęt.

Ale u mnie Telefunken grał ciemniejszym , mniej rozdzielczym dźwiękiem niż Jaan.

Po prostu muliło.

Edit:

Sprawdziłem 6922 czyli E88CC.

spróbuj CCA Siemensa tylko te najstarsze grey shield, co maja kody wybite na szklanej obudowie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ciekawy opis:

Poniższa konkluzja również przyszła mi na myśl po przesłuchaniu kilku / kilkunastu transportów czy playerów :

"The intro of the Calypso forced me re-think the role of the transport. I always figured the DAC was most important in the digital chain..."

To tak gwoli przypomnienia kol. Staszkowi i Mariuszowi :)

Ukryta Zawartość

Ale Ty podobno nie czytasz i nie ufasz recenzjom ?:)

Test bardzo ciekawy , przeczytalem z przyjemnoscia. Trzeba wziac pod uwage, ze recenzent uwaza analog za referencyjne dla niego zrodlo dzwieku .

Nie zdawalem sobie sprawy ,ze transport Calypso jest tak kosztowny. Z tego punktu widzenia nie dziwota, ze w polaczeniu z firmowym C8 gra redbook fenomenalnie.

Jedno mnie jednak zastanawia. Pisales, ze Metronome gra rowniez plyty sacd jesli dobrze pamietam. A transport jest oparty o wersje Philipsa CDM2pro , ktory czyta tylko 16/44,1. No chyba , ze miales na mysli tylko warstwe hybrydowa sacd . Tak tez gralem na CD8 moje sacd.

W kazdym razie przy cenie ponad 200 k pln za zestaw transport plus dac Metronome powinien byc porownywany wylacznie z pelnym zestawem Vivaldiego moim zdaniem.

W20 jako transport to przy Calypso tanizna.

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

spróbuj CCA Siemensa tylko te najstarsze grey shield, co maja kody wybite na szklanej obudowie...

I obrabuj bank :).

Świetne lampy, najlepsze jaki zagrały w moim pre. Zjadły Mullarda i Bugle Boya.

Pozdro

To 1962?

Pozdro

I obrabuj bank :).

Świetne lampy, najlepsze jaki zagrały w moim pre. Zjadły Mullarda i Bugle Boya.

Pozdro

wiem, że świetne, w moim SF PR3 "zjadają wszystko", mullardy, telefunkeny, sovteci, Bungle b i inne Siemensy CCA(młodsze - silver shield)

Gość jt211

(Konto usunięte)

wiem, że świetne, w moim SF PR3 "zjadają wszystko", mullardy, telefunkeny, sovteci, Bungle b i inne Siemensy CCA(młodsze - silver shield)

Ciekawe czy zjadłyby mojego zjadacza czyli orginalne Brimary ECC88 z 64r ?

Ciekawe czy zjadłyby mojego zjadacza czyli orginalne Brimary ECC88 z 64r ?

Miałem Brimary, duzo lepsze od Mullardów. Ale baaaardzo ciężko kupić w stanie przynajmniej 100% wartości prądów. I też słono kosztują.

Pozdro

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Lampy w dac-u C8 nie powinny być bardziej wypełnione na średnicy niż lampy JAAN.

Powinny być detaliczne jak Telefunken ECC803S i muzykalne jak Raytheon 12AX7.

Siemensów mam kilka różnych w tym te poniżej i wszystkie grały za ciemno.

post-33970-0-87831400-1421959670_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.