Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Aż dziw bierze, że żaden z kolegów nie zabrał sie za lampizowanie tych cudów techniki ;-(

Taka zlampizowana Amiga albo Atari to dopiero byłby full wypas (a powieści Lema o pilocie Pirxie, płatach pamięci ferrytowych i wymianie lamp w komputerach pokładowych nabrałyby dopiero sensu).

Żeby nawiązać audiofilsko to Atari mialo 4 niezalezne kanaly/generatory audio. Skusilo mnie zeby przelozyc 4 glosy z Toccaty i fugi d-moll Bacha w Basic-u. Fajnie gralo. Musialem siedziec nad tym z pare tygodni, ale wtedy czasu sie nie liczylo.

To prawdziwy Direct Sound był.

Na trawniku przed szkołą to było dużo później. Pierwsze giełdy które pamiętam (w latach 80-tych) były na korytarzach szkoły.

Fajny film o giełdzie z Kroniki Filmowej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A wcześniej przed Grzybowską były w Stodole.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Proszę powrócić do tematu wątku!

Do najnowszych przetworników Lampizatora polecam sprawdzony i referencyjny transport tego samego "producenta". Cena jak zwykle okazyjna.

Piękna, jubilerska robota!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurna, Japończycy powinni się uczyć!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Moderatorzy

Kurna, Japończycy powinni się uczyć!

Czy to sitodruk?

Ukryta Zawartość

Na pewno słuchanie takiego urządzenia musi być niezwykle ekscytujące - świadomość tego, że każde dotknięcie obudowy może skończyć się kopnięciem prądem podnosi adrenalinę, a w połączeniu z "Przepuszczenie sygnału cyfrowego SPDIF przez lampę nadaje audiofilskiego brzmienia." to już jesteśmy blisko nirwany.

P.S. Niech każdy słucha na czym chce, ale gdzie jest zdrowy rozsądek ludzi którzy kupują takie twory - przecież patrząc na jakość wykonania widać, że to chałtura. Kondensatory z wysokim napięciem przyklejone glutem, a nóżki nie zaizolowane - przecież wystarczy by ten glut się odkleił i taki luźno latający kondensator dotyka obudowy... Ecc81 można zasilać do 300V, nie wiem jakie napięcie tam jest użyte ale i tak jest to lekkomyślne trzymać takie urządzenie w domu. Na prawdę robiąc sprzęt za 10kzł nie da się tego wszystkiego solidnie przymocować z zachowaniem podstawowych zasad bezpieczeństwa?

Ukryta Zawartość

-----------------

Wiesio zaczyna brać za dojazd:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

To , ze jakosc wewnetrznego montazu nie byla zaleta lampiego wiadomo od dawna.

Od jakiegos roku w zwiazku z sukcesem na rynku amerykanskim i nie tylko, Lukasz zaczyna zwracac uwage i na ten aspekt, prosze sobie poogladac zdjecia wnetrza Lampi Amber Dac :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lampizator to jest sprzet gatunku kochaj albo rzuc, ja lampi dsd dac kocham. Na wszelki wypadek wylaczam na noc i w dni, ktore slucham fontanny i gra gitara.

Prosze juz nie ciagnac sprawy montazu, Ci , ktorzy traktuja ten watek jako zrodlo wiedzy przed podjeciem decyzji zostali wystarczajaco ostrzezeni.

Nastepne wpisy na ten temat bede zmuszony traktowac jako trolling.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Piszesz o ogromnym sukcesie.

Masz jakieś dane o sprzedaży?

Ciekaw jestem czy sprzedano pięć tysięcy DACów czy może dwa razy tyle?

Wnioskuje tylko po dyskusjach na takich forach jak CA i WBF.

Moze rzeczywiscie nalezalo ominac slowo ogromny, aby uniknac emfazy.

Wyedytuje.

Dla scislosci - nie mam zadnego interesu w promowaniu lampiego , nie jestem zwiazany biznesowo, cieszy mnie, ze rodak osiagnal miedzynarodowy sukces.

Mam nadzieje, ze to nikogo nie boli.

Konto w trakcie usuwania

Wnioskuje tylko po dyskusjach na takich forach jak CA i WBF.

Moze rzeczywiscie nalezalo ominac slowo ogromny, aby uniknac emfazy.

Wyedytuje.

Dla scislosci - nie mam zadnego interesu w promowaniu lampiego , nie jestem zwiazany biznesowo, cieszy mnie, ze rodak osiagnal miedzynarodowy sukces.

Mam nadzieje, ze to nikogo nie boli.

O jakim sukcesie piszesz? Chyba o rozpowszechnianiu wyobrażenia o bylejakości wykonania naszych produktów rodem z PRL-owskiego garażu.

Ja nie chcę żeby naszych producentów kojarzono z takimi wynalazkami. Sylwek dobrze kiedyś wyjaśnił "sukces" podobnych manufaktur zza żelaznej kurtyny.

Fikus to bardzo miły człowiek i nic do niego nie mam ale to co wytwarza na pewno chluby nie przynosi.

Czy ktokolwiek może wyjaśnić sens techniczny puszczania sygnału SPDIF przez lampę?

Mariusz czy zastanawiałeś się kiedykolwiek nad bebeszkami swojego daczka. Czasem warto troszkę się podszkolić i sprawdzić jak to jest zrobione.

Forum audioje jest od tego aby poznać wszelkie szczegóły techniczne danych urządzeń i każdy ma prawo przedstawić swój punkt widzenia.

Zamiast bronić zdobytej twierdzy poproś o wyczyszczenie tego wątku z komputerowego bajzlu.

Lampizator to jest sprzet gatunku kochaj albo rzuc, ja lampi dsd dac kocham. Na wszelki wypadek wylaczam na noc i w dni, ktore slucham fontanny i gra gitara.

Jednak niepewność jest.

To , ze jakosc wewnetrznego montazu nie byla zaleta lampiego wiadomo od dawna.

Od jakiegos roku w zwiazku z sukcesem na rynku amerykanskim i nie tylko, Lukasz zaczyna zwracac uwage i na ten aspekt, prosze sobie poogladac zdjecia wnetrza Lampi Amber Dac :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Amber to gotowe płytki drukowane z tego jedna sygnowana przez producenta. Gdzie tu jest robota Łukasza? Chyba, że mówimy o obudowie i kilku kablach. Nawet kolorki laminatów inne co jasno potwierdza ich zewnętrzne pochodzenie. Zdajesz sobie sprawę, że urządzenie bez kompletnych lub trwałych napisów nie może być legalnie sprzedawane?

post-58347-0-77455200-1425372383_thumb.jpeg

post-58347-0-93362500-1425372399_thumb.jpeg

post-58347-0-85686800-1425372408_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdro

Pewnie potencjalni kupujący podchodzę mniej optymistycznie i za paliwo się nie zwraca. Jedno jest pewne ktoś zawodzi albo prezentujący albo sprzęt.

To powrót do źródeł.

Colossus, Eniac i takie tam.

:)

Próbuję to zrozumieć jako elektronik ale jestem zbyt ograniczony by to pojąć.

Jak łamać konwenanse to zróbmy daczka na GM100!

Czy przepuszczenie sygnału przez gumkę spowoduje bardziej sprężyste brzmienie? Taki Gumkozator byłby hitem!

Ukryta Zawartość

Próbuję to zrozumieć jako elektronik ale jestem zbyt ograniczony by to pojąć.

Spróbuj do toru cyfrowego wpiąć liczydła to ogarniesz manualnie temat.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Kulki stalowe czy ceramiczne? Pójdę dalej i rozbije sygnał spdif na atomy. Tylko skąd wziąć uran?

Do rozbijania uranu analogowo w domenie cyfrowej tylko młotek.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ukryta Zawartość

Pozdro

Mnie podoba się taka praktyka ze strony dealera, 300zł to nie majątek, jak ktoś chce kupić daca z tego przedziału cenowego i nie przeszkadza mu taki montaż. Mnie osobiście ciekawi ten DAC, chociaż szczerze wątpię aby dał radę DPA.

Ukryta Zawartość

Szymon,

Zamiast tyle pisac monotematycznie , lepiej posluchaj.

Bedzie z korzyscia dla Ciebie i dla forum.

3 razy już słuchałem wyrobów Łukasza i czary mnie ominęły.

Jak dopracuje konstrukcje i będą wykonane zgodnie ze sztuką to chętnie posłucham najnowszych wersji.

Wiem, że DSD ma olbrzymie zalety związane z prostotą i niewielką ilością elementów w torze ale urządzenie musi być bardziej przemyślane od strony technicznej. To może pięknie grać ale w aplikacja Łukasza to dopiero początek tej drogi. Żółci bracia już kilka lat temu bawili się w DSD i mają sporą wiedzę w temacie. Na pewno wraz ze wzrostem zainteresowania plikami, PC audio i mocą komputerów takie daczki będą coraz popularniejsze.

W tej chwili jest możliwa bezproblemowa konwersja w locie do DSD256 a nawet 512 więc żal nie skorzystać. Nieskromnie napomknę, że od pewnego czasu zgłębiam ten temat i widzę w nim olbrzymie możliwości.

W końcu powstanie "cyfrowy gramofon" i to jest kolejny krok ku temu. Oprogramowanie audio, coraz lepsze nadajniki/odbiorniki usb, udoskonalone zasilacze liniowe i nowe podejście do świata plików dają coraz więcej możliwości. Pamiętam jak były śmiechy podczas mojego testu kabli USB w tym prototypu Jcata, którego obecnie sam używasz. Podobnie jest z kartami USB Marcina i oprogramowaniem. Zobacz serwer Elba coraz bardziej podobny do mojego chociaż jeszcze musi kilka istotnych zmian wprowadzić. Najważniejsze to super precyzyjne zasilacze liniowe od Amplifona. Marcin sam używa, ja też. Bez tego nie da się zrobić porządnego transportu plikowego. Jest jeszcze kilka ograniczeń ale z czasem i one zostaną usunięte. Na razie brak dedykowanej płyty głównej bez przetwornic i stabilizatorów jest głównym hamulcem. Radzimy sobie przy pomocy zewnętrznego extendera odcinającego syfy po światłowodzie oraz osobnego zasilania karty wyjściowej i tegoż extendera. Kable Sata, usb, specjalistyczne karty pamięci na system operacyjny, filtry EMI, dyski ssd itd itd.

Piszesz o ogromnym sukcesie.

Masz jakieś dane o sprzedaży?

Ciekaw jestem czy sprzedano pięć tysięcy DACów czy może dwa razy tyle?

Dziwi mnie ta nagonka na większość polskich producentów, którzy osiągnęli sukces.

Byłem dzisiaj u Ł. Fikusa i zawiozłem mu mojego DACa do lampizacji.

Będzie na lampie 5687 z Jensenami na wyjściu. Do tego funkcjonalność przełączania pomiędzy oryginalnym torem na opampach, a wyjściowym torem lampowym. Pozostanie szwajcarska, cyfrowa myśl techniczna z dołożoną polska opcją lampową.

BTW jak byłem robiło się dużo Big Sevenów. Dużo. Nie tysiące ale ta ilość x ok. 9 tys EUR ceny detalicznej wiedząc, że koszt materiałów przy tej skali to nie więcej niż 5, góra 10% ceny, daje godziwy zysk. Niejeden z Was by się pochylił.

Mozna trzepac jak w Chinach tysiące sprzętów po pareset dolarów, można trzepać mniej ale droższych. Rynek jest duży. Fikus nie konkuruje ceną tylko dźwiękiem.

A mi się najbardziej podoba to, że On tu w ogóle nie zagląda i ma głęboko w ... ten nasz audiofilski, rodzimy zaścianek. I do tego dalej pochyla się nad zabawą przerabiania takiego klocka jak mu dzisiaj przyniosłem, dla wiedzy i dla zabawy. I satysfakcji, że można "poprawić" Szwajcarów. Bo na pewno nie dla tych kilkuset złotych.

Życzę wszystkim z tego wątku bawienia się dla przyjemności, a nie dla pieniędzy.

Pozdro

BTW jak byłem robiło się dużo Big Sevenów. Dużo. Nie tysiące ale ta ilość x ok. 9 tys EUR ceny detalicznej wiedząc, że koszt materiałów przy tej skali to nie więcej niż 5, góra 10% ceny, daje godziwy zysk. Niejeden z Was by się pochylił.

Pozdro

10 a tysiąc dzielą tylko 2 zera. Skąd te informacje o koszcie materiałowym 5% u Fikusa? W jaki sposób kolega wylicza zysk?

Taka kasiura i jeszcze bawi się w modyfikacje? Zachłanność nie zna granic :)))

Piotrek, a na jakim parkiecie zamówiłeś?

Bonsai :)

10 a tysiąc dzielą tylko 2 zera. Skąd te informacje o koszcie materiałowym 5% u Fikusa? W jaki sposób kolega wylicza zysk?

Bonsai :)

W elektronice siedzę zawodowo, biznesowo i hobbistycznie od zawsze. I WIEM, że koszt materiałów to zazwyczaj 5% wartości ceny detalicznej netto produktu z branży consumer electronic, telecomuniaction czy IT. Ponieważ jesteś branżą też powinieneś to wiedzieć. Oczywiście nie oznacza to, że poroducent chowa 95% do swojej kieszeni. Kalkulacji biznesowej nie zamierzam przedstawiać. Niech się każdy sam martwi o swoją kieszeń, a nie jak w tym wypadku kieszeń Fikusa. To dobra, życiowa zasada, nie zaglądać nikomu do kieszeni.

Pozdro

Znaczy grania nie będzie o najważniejszym zapomniałeś i dostaniesz za karę panel podłogowy z castoramy.

Dalej nie rozumiem, możecie jaśniej?

Pozdro

Jak dopracuje konstrukcje i będą wykonane zgodnie ze sztuką to chętnie posłucham najnowszych wersji.

Do tego co widziałem dzisiaj na stołach nie można się przyczepić. Mam na myśli sposób i jakość montażu.

Wydaje mi się, że rynek amerykański wymusił na producencie zmianę podejścia w tym temacie. I dobrze, bo przynajmniej wreszcie ładnie w środku wygląda.

Jestem przekonany, że montaż moich Heatkitów z 1958 roku w środku też by Wam się nie spodobał.

Pozdro

3 razy już słuchałem wyrobów Łukasza i czary mnie ominęły.

Wiem, że DSD ma olbrzymie zalety związane z prostotą i niewielką ilością elementów w torze ale urządzenie musi być bardziej przemyślane od strony technicznej. To może pięknie grać ale w aplikacja Łukasza to dopiero początek tej drogi. Żółci bracia już kilka lat temu bawili się w DSD i mają sporą wiedzę w temacie. Na pewno wraz ze wzrostem zainteresowania plikami, PC audio i mocą komputerów takie daczki będą coraz popularniejsze.

W tej chwili jest możliwa bezproblemowa konwersja w locie do DSD256 a nawet 512 więc żal nie skorzystać. Nieskromnie napomknę, że od pewnego czasu zgłębiam ten temat i widzę w nim olbrzymie możliwości.

W końcu powstanie "cyfrowy gramofon" i to jest kolejny krok ku temu. Oprogramowanie audio, coraz lepsze nadajniki/odbiorniki usb, udoskonalone zasilacze liniowe i nowe podejście do świata plików dają coraz więcej możliwości. Pamiętam jak były śmiechy podczas mojego testu kabli USB w tym prototypu Jcata, którego obecnie sam używasz. Podobnie jest z kartami USB Marcina i oprogramowaniem. Zobacz serwer Elba coraz bardziej podobny do mojego chociaż jeszcze musi kilka istotnych zmian wprowadzić. Najważniejsze to super precyzyjne zasilacze liniowe od Amplifona. Marcin sam używa, ja też. Bez tego nie da się zrobić porządnego transportu plikowego. Jest jeszcze kilka ograniczeń ale z czasem i one zostaną usunięte. Na razie brak dedykowanej płyty głównej bez przetwornic i stabilizatorów jest głównym hamulcem. Radzimy sobie przy pomocy zewnętrznego extendera odcinającego syfy po światłowodzie oraz osobnego zasilania karty wyjściowej i tegoż extendera. Kable Sata, usb, specjalistyczne karty pamięci na system operacyjny, filtry EMI, dyski ssd itd itd.

Jak wiesz, jestem jednym z pierwszych w tej zakladce, ktory podobnie jak Ty interesowal sie kablami usb, jplay, graniem plikow najpierw z kompa, a potem z serwerow.

Jestem w stalym kontakcie z Marcinem.

Nowym watkiem w plikach jest szybki rozwoj konwersji do dsd w specjalizowanych komputerach.

Sam mysle o komputerze z rozwiazaniami Marcina tylko do konwersji w locie do dsd jako uzupelnieniu w20.

Czekam jeszce z decyzja, bo rozwoj tego segmentu jest blyskawiczny, z tzw podwojnymi pc wlacznie.

No i poki co lampi bedzie mial "tylko" 256 fs, zobaczymy jak sie sytuacja rozwinie.

Zwroc prosze uwage , ze o analogowosci grania dsd pisze w tym watku juz od roku.

Poki co lampi dsd dac jest sonicznie wybitnym rozwiazaniem za niewielkie stosunkowo pieniedze.

Kable, ktore mam do niego,podlaczone kosztowaly 2 razy wiecej, niz dac.

Konto w trakcie usuwania

• Moderatorzy

Na wszelki wypadek wylaczam na noc i w dni, ktore slucham fontanny i gra gitara.

Prosze juz nie ciagnac sprawy montazu, Ci , ktorzy traktuja ten watek jako zrodlo wiedzy przed podjeciem decyzji zostali wystarczajaco ostrzezeni.

Nastepne wpisy na ten temat bede zmuszony traktowac jako trolling.

Co to znaczy "bede zmuszony traktowac jako trolling"? Na jakiej podstawie? Sprzęt DIY Audio ocenia się głównie przez trzy płaszczyzny: 1. jakość dźwięku, 2. jakość wykonania 3. cena.

I o jednym z tych aspektów, w wątku o tym urządzeniu nie można rozmawiać bo to trolling?

Troloing, to raczej jest pisanie o Amigach (a też miałem, kolejno: C64, Amiga500, Amiga 600, a w 95r już 386DX ;-)).

Dziwni Ci posiadacze Lampi, bo z jednej strony zarzekają się, że jakość wykonania im nie przeszkadza i po prostu trzeba to "kochać", a za chwilę przyznają, że jednak trzeba cały czas mieć te urządzenie na oku i gdy się go nie słucha powinno się odłączać z gniazdka... A jeszcze chwilę później cieszą się, że jednak jakość wykonania będzie lepsza, w związku z eksportem do USA. To w końcu ten montaż jest fajny czy nie? Amerykanie się nie poznali na magii tego urządzenia, że trzeba im specjalne wersje bez samozapłonu montować? Czy może Lampizator wzorem japońskich firm najlepsze produkty zostawia na rodzimy rynek, a eksportuje gorsze jakościowo produkty?

-----------------

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.