Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Matematyczne dowody, oscylogramy, lipshitz i Vanderkooy, Tobie sie naprawde wydaje, ze dzieki temu sprzet bedzie gral lepiej?

Moze raczej postudiuj neurofizjologie i psychoakustyke zamiast przekonania, ze elektornika zalatwia wszystkie problemy.

Jesli chodzi o znajomosc zagadnien elektronicznych, to jest ono potrzebne konstruktorowi sprzetu a nie uzytkownikowi.

Temu z kolei przyda sie kasa, dobry sluch , doswiadczenie w obcowaniu z dzwiekiem dobrej jakosci i zdrowy rozsadek. A nade wszystko slabosc do Muzyki.

Konto w trakcie usuwania

A wiesz Mariusz, czemu i czym sie roznia czesci do zastosowan kosmicznych czy tez militarnych, roznia sie glownie zwiekszonym zakresem pracy tych elementow w wiekszym zakresie temperatur, zwiekszone sa tez dopuszczalne udary mechaniczne jak zginanie i drgania...wiesz po co. To wszystko wplywa na zywotnosc takich elementow i sprawia ze moga pracowac POPRAWNIE dlugie lata.

Wiesz jaka jest roznica pomiedzy takimi czesciami a tym co masz w Lampim to jest przepasc jak row marianski. Myslisz ze konstruktorzy renomowanych sprzetow uzywaja takich czesci jak Lampi? ;) Zobacz na Metronome, Vivaldiego, Trinity, Berkeleya...nikt tak nie polecial po bandzie jak Lampizator, ale to jego cyrk i jego malpy.

A ta deska to juz pisalem, nie mam wlasciwie nic do niej jesli chodzi o estetyke czy funkcje jaka spelnia, ale z tego to moze byc dobry pozar, to nie jest zgodne ani z polskimi ani tym bardziej z normami EU. Ta deska to jest bomba ktora moze w kazdej chwili ekspolodowac, tym bardziej ze sa wysokie napiecia i spore temperatury.

Moze raczej postudiuj neurofizjologie i psychoakustyke

A myslisz ze nie czytalem? Caly czas bardzo malo wiedza, to juz lepiej studiowac ewolucje bo to na styku sluch-mozg-ewolucja jest wiele odpowiedzi na temat dzwieku i jak to odbieramy.

Matematyczne dowody, oscylogramy, lipshitz i Vanderkooy, Tobie sie naprawde wydaje, ze dzieki temu sprzet bedzie gral lepiej?

Wiedza to podstawa, a jak polaczy sie jeszcze zaawansowany pomiar z odsluchem mozna wiedziec wszystko!

No wlasnie o to chodzi, ze neurofizjologia i psychoakustyka , nawet jesli nie sa w stanie odpowiedzic na wiele pytan wskazuja, ze tak jak roznimy sie co do wzrostu, koloru wlosow i oczu , roznimy sie w odbiorze dzwiekow. Juz ten fakt powinine dac do myslenia osobom przekonanym , ze elektronika, jakosc czesci i wykresy fali dzwiekowej zagwarantuja jedynie sluszna reprodukcje dzwieku. Tak nie jest i opluwanie lampiego na naszym forum nie zmieni zadowolenia audiofili na calym swiecie.

Na marginesie, jest to sprzet 10 ray tanszy od wskazanych przez Ciebie, grajacy w podobnej lidze jak chodzi o dsd. Wyszedl z DIY i szybko zmienia sie w profesjonalna firme.

Wielu chcialoby powtorzyc ten sukces, ale nie wie jak to zrobic.

Jedno jest pewne- przesiadywaniem na forach kola sie nie wymysli.

Konto w trakcie usuwania

To podpytaj konstruktorow High-endu na co zwracaja uwage, kazdy Ci powiem ze jakosc czesci to jest sprawa podstawowa.

Nawet John Atkinson juz dawno pisal ze konstrukcja sprzetow to jest jak gotowanie zupy, musisz miec dobre skladniki aby ja ugotowac, oczywiscie podstawowym jest umiejetnosc gotownia, ktora moim zdaniem Lampizator posiada. Ale wydaje mi sie ze wlasnie maksymalizacja zyskow wziela przy GG gore ;) Ale jak wiemy to ma krotkie nogi. I jeszcze na koniec, zycze prawdziwie samych sukcesow Lampizatorowi, bo cieszy ze i w Polsce cos mozna z audio...ale...zawsze moze byc jeszcze lepiej.

I jeszcze jedno ja nie opluwam Lampiego, napisalem FAKTY, jesli sie z tym ktos nie zgadza, mozna dyskutowac;) No chyba ze dyskusja na temat Lampiego to maja byc same uchy i achy...to ja do takiej dyskusji sie nie nadaje z powodu w.w. :)

Rozumiem, ze miales w domu przynajmniej jeden DAC od Fikusa i na podstawie odsluchow w domu wyciagasz te wnioski? Slabe czesci w GG?!

Mysle ,ze jednak szkoda czasu na te dyskusje.

Konto w trakcie usuwania

Slabe czesci w GG?!

Mysle ,ze jednak szkoda czasu na te dyskusje.

OK lepiej zyc w nieswiadomosci, ja to rozumiem

Na zdjeciu zasilacz z GG, oprocz 4 najprawdopdobniej japonskich polipropylenow ( bordowe ) srednia klada jakosciowa, reszta czesci to 100% taniocha, nie przepraszam, ultra taniocha, zebys stanal na rzesach, tanszych czesci juz nie ma no chyba ze uzywane. Zauwaz, to jest plytka zasilacza, a jak ogolnie wiadomo zasilanie jest w High-endzie niezmiernie istotne, chyba juz tego Mariusz nie podwazysz? ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To podpytaj konstruktorow High-endu na co zwracaja uwage, kazdy Ci powiem ze jakosc czesci to jest sprawa podstawowa.

Nawet John Atkinson juz dawno pisal ze konstrukcja sprzetow to jest jak gotowanie zupy, musisz miec dobre skladniki aby ja ugotowac, oczywiscie podstawowym jest umiejetnosc gotownia, ktora moim zdaniem Lampizator posiada. Ale wydaje mi sie ze wlasnie maksymalizacja zyskow wziela przy GG gore ;) Ale jak wiemy to ma krotkie nogi. I jeszcze na koniec, zycze prawdziwie samych sukcesow Lampizatorowi, bo cieszy ze i w Polsce cos mozna z audio...ale...zawsze moze byc jeszcze lepiej.

I jeszcze jedno ja nie opluwam Lampiego, napisalem FAKTY, jesli sie z tym ktos nie zgadza, mozna dyskutowac;) No chyba ze dyskusja na temat Lampiego to maja byc same uchy i achy...to ja do takiej dyskusji sie nie nadaje z powodu w.w. :)

"napisalem FAKTY" Stasiop zapomniałeś dodać że to fakty medialne a nie sprawdzone w domowym systemie.

Czy cena 40.000 Funtów to nie "maksymalizacja zysków" :)))

zasilanie jest w High-endzie niezmiernie istotne

W hi end nie ma niczego oprócz zasilania, łatwo to udowodnić, odłączając je.

Stasiop

Sparton, ciągle czekam na Twój porywający wpis pełen treści..

Załączone miniatury

Co to jest?

Zasilanie gry?

Pisałem to już kilka razy, Lampizator na prawdę gra nieźle a patrząc na cenę dla forumowiczów powiedziałbym ,że to okazja.

To granie może się na prawdę podobać.

Czy to jest już hiend czy może przyzwoite DIY to trudno mi ocenić , mając na uwadze budowę tych urządzeń.

Jednego jednak zrozumieć nie mogę jak komuś może podobać się jednocześnie Trinity (suchotnik i jazgotnik ) i Lampizator ( mięsisty i ciepły dźwięk ).

Aspekty marketingowe oczywiście pomijam ;)

FAKTY w sprawie GG sa takie:

"MOST expensive boutique parts chosen by our customers in their wish-list survey.

To list some, it would go like this:

1.Silver WBT solder used throughout

2.All wiring is 26 GA stranded silver in teflon

3.WBT gold / silver RCA output sockets or Furutech Rhodium RCA

4.Furutech RCA digital S/PDIF input or WBT

5.ATOM Vishay first capacitor after the tube

6.Mundorf M-Lytic HV electrolytes in second stage of PSU Or Kendeil

7.Mundorf Foil MKP capacitors or Clarity Cap iPX series in third, final stage of power supply just before the tube anode.

8.Metal-Film laser cut resistor MLT in Anode Load

9.CMC Teflon sockets with gold pin contacts for all 3 tubes

10.Output capacitors are the huge Jupiter-Copper 1uF caps or Audyn True Copper 1 uF, bypassed by Duelund Pure Silver caps or by Mundorf Silver Oil Supreme. Yes, a hybrid, best of both worlds, supposedly beating even pure silver one-cap solution.

11.Rectifier tube is Emission Labs monstrous Mesh Plate 5U4G or EML Mesh 274B

12.Music Tubes are Western Electric Replica 101D / Metal base Psvane or MESH45 EML or KRON KR PX-4 or KRON KR-300B

13.Digital input SPDIF capacitor is Jupiter Wax Copper 100nF or Mundorf Silver Oil Supreme .

14.Packing in a special customized stage case made to order for Golden Gate DAC

15.Chassis / box is made of pure copper stamped and powder clear-coated for 100 years of immaculate shine. Copper provides also heat dissipation and the best EM shielding possible.

16. A set of ceramic / steel roller-block feet supports the DAC"

Prawdziwe zdjecia sa tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

OK lepiej zyc w nieswiadomosci, ja to rozumiem

Na zdjeciu zasilacz z GG, oprocz 4 najprawdopdobniej japonskich polipropylenow ( bordowe ) srednia klada jakosciowa, reszta czesci to 100% taniocha, nie przepraszam, ultra taniocha, zebys stanal na rzesach, tanszych czesci juz nie ma no chyba ze uzywane. Zauwaz, to jest plytka zasilacza, a jak ogolnie wiadomo zasilanie jest w High-endzie niezmiernie istotne, chyba juz tego Mariusz nie podwazysz? ;)

Zauważ, że to nie jest żadna sekcja zasilania tylko silnik DSD.

A moje zdjecie jakie jest? Nie jest prawdziwe? :D

No i mamy wyliczone 13 czesci! A teraz kolejna lista z pozostalymi 200-300 czesciami ktore sie tam znajduja, te kolejne to juz wielki chinski szmelc, oczywiscie juz nikt sie nie bedzie tym chwalil. ;)

Pisalem 95% to czesci niskiej jakosci jest tak jak pisze!

Zauważ, że to nie jest żadna sekcja zasilania tylko silnik DSD.

Tak czesc cyfrow tez tam jest, ale wiekszosc plytki to zasilanie, bardzo juz niskiej jakosci.

Stasiop kto Ci płaci za plucie na Lampizatora? Klepiesz i nie wiesz o czym klepiesz.

Czemu plucie na lampizatora, pisze tak jak jest to wszystko, jakby byly tam uzyte dobre czesci, to napisalbym ze sa dobre, tyle w temacie, stwierdzilem tylko fakty, mozna polemizowac, oczywiscie...tylko z czym..? ;) Prosze popytac innych elektronikow ile te czesci sa warte, kazdy kto w tym siedzi bedzie wiedzial co to za czesci.

Powinniscie byc mi wdzieczni ze pokazuje rowniez te szaro-czarne oblicza tego urzadzenia.

Moja ocena tego jest taka - w tej klasie cenowej ( 70kzł ) to jest zgrzyt, ale ja sie ponoc nie znam wiec nie martwcie sie ;)

Prawdziwe zdjecia sa tu:

Ukryta Zawartość

I tu:

Ukryta Zawartość

Z tego linku zaczerpnalem zdjecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kto Ci płaci za plucie na Lampizatora?

Każda osoba, która reprezentuje kraj na zewnątrz, zobowiązana jest do dochowania wszelkich standardów jakości i wykonania, proszę doczytać te fragmenty w których Kolega Stsiop życzy samych sukcesów Lampizatorowi i nie interpretować nie zgodnie z intencją autora wpisu.

Myslisz ze konstruktorzy renomowanych sprzetow uzywaja takich czesci jak Lampi? ;)

Stasiop,

Wiekszosc wlascicieli Lampiego (taki Elb przykladowo) nie beda trzymac tego klocka latami, tylko wymienia go po roku czasu na inny sprzet, tak to u nich dziala, okazyjny zakup, szybkie testy, znudzenie, nowy sprzet, itd, wiec te zarzuty sa troche nietrafione ;')

Wiekszosc wlascicieli Lampiego (taki Elb przykladowo) nie beda trzymac tego klocka latami, tylko wymienia go po roku czasu na inny sprzet, tak to u nich dziala, okazyjny zakup, szybkie testy, znudzenie, nowy sprzet, itd, wiec te zarzuty sa troche nietrafione ;')

No coz, jak tam sobie chcecie, ja to oceniam tak ze w tej cenie to juz wymagania co do sprzetow powinny byc dosc spore n.p.powinnien to byc sprzet na lata i na czesciach ktore nie beda zmieniac swoich wartosci. A w Lampim...

A moje zdjecie jakie jest? Nie jest prawdziwe? :D

No i mamy wyliczone 13 czesci! A teraz kolejna lista z pozostalymi 200-300 czesciami ktore sie tam znajduja, te kolejne to juz wielki chinski szmelc, oczywiscie juz nikt sie nie bedzie tym chwalil. ;)

Pisalem 95% to czesci niskiej jakosci jest tak jak pisze!

Zdjęcie jest prawdziwe, ale pomieszałeś dwa zupełnie inne elementy toru: silnik DSD z zasilaniem (!!!). Większa część elementów biernych to autorska filtracja, analogowa, robiona na piechotę. Popełniłeś błąd rzeczowy, a podobno konstruktorem jesteś. Także z jednym miałeś rację - nie znasz się. Zasilanie całej sekcji cyfrowej widać na innym zdjęciu z tego samego materiału.

Zdjęcie jest prawdziwe, ale pomieszałeś dwa zupełnie inne elementy toru: silnik DSD z zasilaniem (!!!). Większa część elementów biernych to autorska filtracja, analogowa, robiona na piechotę. Popełniłeś błąd rzeczowy, a podobno konstruktorem jesteś. Także z jednym miałeś rację - nie znasz się. Zasilanie całej sekcji cyfrowej widać na innym zdjęciu z tego samego materiału.

Oj tam, oj tam czepiłeś się konkretów ;)))

Oj tam, oj tam czepiłeś się konkretów ;)))

Dość istotnych, sam przyznaj :)

A cała reszta to kwestia podejścia. Dla mnie w środku daca może być słoma. Ważne jak gra. A jak się innym chce koniecznie producentowi ceny pojedynczych części wyliczać i na tym się opierają to dla mnie to jest słabe. Utrzymanie, wszystkie koszta i inne rzeczy też są wliczone w cenę produktu. Jak by Lampizatory grały cienko to może i jest punk zaczepienia. Ale cienko nie grają i chyba to niektórych boli, bo Fikusowi się udało. Ale co tam, niektórzy tu na forum to spece w każdej dziedzinie. Jak się czyta niektóre wypowiedzi to szkoda słów.

Dobra już nie przeszkadzam, nie chcę się z nikim tutaj w polemikę wdawać. Idę muzyki posłuchać :)

Nic sie nie pomylilem 50 % plytki to zasilania 4 duze elementy to stabilizatory napiecia LM1086, 4 nedzne kondensatorki aluminiowe w smd, trzy inne elektrolity rowniez za grosze, i dwa tantale najtansze z mozliwych. Reszta to czesc cyfrowa rowniez za niewielkie pieniadze. gdzie tu jest jakas czesc High-endowa? :D, co moze te 6 kondensatorow WIM-a w technologii polistyrenowej MKT rowniez najtansze z mozliwych foliakow, bo na drozsze juz o 5 zl polipropyleny nie bylo stac. A SMD to juz padlina totalna ono pierwsze sie uszkodzi z wiekiem nie istnieje tansze SMD.

Mozemy tez zaczac analizowac inne moduly...

Ale cienko nie grają i chyba to niektórych boli, bo Fikusowi się udało.

Nic nie boli, ja trzymam kciuki za Lampizatora. Wiadomo ze ma koles caly czas problemy z jakoscia, ale sie stopniowo podciaga, no wiec elementy moze w nowym tez da solidne. A czy ja gdzies napisalem ze zle gra? Caly czas pisze ze dobrze, no sa i wady: gra tylko dobrze z DSD wiadomo... tylko przy tej cenie sa juz wymagania i to wszystko co mam do powiedzenia.

Dobra już nie przeszkadzam, nie chcę się z nikim tutaj w polemikę wdawać.

Nie czemu, odpisz na moj wpis. ;)

Stasiu - nie mam czasu na forum, więc napiszę krótko - bzdury wypisujesz takie, że to aż przykro czytać.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Stasiu - nie mam czasu na forum, więc napiszę krótko - bzdury wypisujesz takie, że to aż przykro czytać.

Ja tez nie mam czasu, wiec rowniez napisze krotko - to TY wypisujesz BZDURY!

Jak bede mial czas zrobimy tak, pokaze zdjecia tych samych czesci i pokaze ceny z katalogu, i niech wtedy forum osadzi :D beda jaja jak berety :D

Ja tez nie mam czasu, wiec rowniez napisze krotko - to TY wypisujesz BZDURY!

Riposta jak żyletka :)

Jak bede mial czas zrobimy tak, pokaze zdjecia tych samych czesci i pokaze ceny z katalogu, i niech wtedy forum osadzi :D beda jaja jak berety :D

Ale co tym zyskasz? Jaja jak berety? Takie podejście jest, bez urazy, typowo polackie. Czytam to forum od jakiegoś czasu i podobno masz swój przetwornik. Widział go ktoś kiedyś? Słyszał? Jest do kupienia? Nie? Acha.

Gdzieś wcześniej czytałem, że podobno z pasji działasz i produkt będzie jak będzie, tak? Fikus o ile wiem też działał z pasji przez lata i okazało się, że na tyle dobrze mu to wychodzi że się teraz z tego utrzymuje on i osoby dla niego pracujące. Odniósł sukces. Natomiast w twoim przypadku jak się wszystkie fakty połączy w całość to wychodzi obrazek podobno konstruktora o wiedzy, ale na tym się kończy. Efekt jest taki że czytając twoje wypowiedzi nie masz pojęcia jak zaściankowe i zawistne się wydają nawet pomimo wiedzy, którą z tego co widzę masz. Może tak w rzeczywistości nie jest i faktycznie Lampizatorowi kibicujesz, ale z boku twoje posty wyglądają smutno i z kompleksami, bez urazy. Czas chyba skupić się bardziej na sobie zamiast oceniania pracy innych pod lupą i liczenia im zarobku, co? Zamiast robienia wykazu części w GG z cennikiem obok. Na co to komu tego nie wiem. No chyba że ludzie tutaj faktycznie potrzebują takich informacji do szczęścia.

Co do płytki DSD prościej się zapytać konstruktora co tam jest naprawdę.

A to do tego ze urzadzenia beda szybko sie psuly, a tego chyba nikt nie chce najbardziej konstruktor. Wiec moze bardziej jednak pomagam niz szkodze? ;)

Nie żartuj :)

ŁF od pięciu lat to robi oficjalnie o ile wiem i najwyraźniej wie jak, nie licząc lat w DIY. Ludzie na forach jakoś nie niszczą go za awaryjność. Zresztą jak już przy faktach jesteśmy, znasz statystykę awarii Lampizatora? Masz tutaj jakiś konkretny punkt zaczepienia? Takie wróżenie z fusów "a bo sie bedo psuły!" nikomu nic nie daje oprócz krytyki dla krytyki, szukania dziury w całym i po raz kolejny przykładu polackiej mentalności, bez urazy. Poważnie zastanów się nad skupieniem się na sobie, może fajnego daca zrobisz i Lampizatorowi klientów zabierzesz. To mądra rada.

Jest cieplo z lamp, czyli urzadzenie chodzi w podwyzszonej temperaturze i w takim warunkach, po kilku latach ( czasami moze byc duzo szybciej), elementy sie uszkadzaja jesli sa nedznej jakosci a sa BARDZO NEDZNEJ (pisalem o lepszych elementach wyzej) najbardziej te elktrolity w SMD, one sa nedzne i szybko moga pasc. Sprawdz! Popytaj elektronikow.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.