Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Niektórzy jednak tak mają przez dłuższy czas i dla nich wpięcie np. C8 albo innego urządzenia opartego o wyjście lampowe kojarzy się bułowatością , pogrubieniami , przebarwieniami itp. itd.

Są różne gusta muzyczne i jedni wolą dźwięk barwny i lekko podkolorowany a inni dźwięk analityczny , detaliczny ale pozbawiony wielu aspektów takich jak np. barwa.

Lampizatora nie słuchałem więc do jakości dźwięku trudno mi się bezpośrednio odnieść ale pomijając wartości estetyczne i jakości wykonania , które dla mnie nie są do zaakceptowania jestem w stanie uwierzyć ,że może się wielu ludziom podobać.

Ja ze swojej strony mogę tylko dodać ,że lansowane i obcmokane na tym forum przez pewne osoby urządzenia jako referencyjne w rzeczywistości okazują się być zwykłymi wydmuszkami marketingowymi.

Kilka takich przykładów mieliśmy na forum ostatnio i dlatego tak jak pisałem wcześniej te osoby straciły u mnie resztki wiarygodności zarówno jako meloman / audiofil jak i zwykły , obiektywny i bezstronny użytkownik tego amatorskiego forum.

Jarek napisz kogo i jakie sprzęty masz na myśli,bardzo ciekawi mnie Twoja opinia.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Otóż to.

Również, otóż to...;)

Dlatego oceny powinny być dokonywane we własnych systemach przez własne uszy...

A kierowanie się opiniami i dokonywanie zakupów na ich podstawie ..pozostawię bez komentarza..

Bardzo podoba mi się ostrożne podejście do tych tematów Jarka.

Miałem ostatnio możliwość posłuchania dwóch systemów naszych kolegów i moim zdaniem grają wybitnie ....choć każdy inaczej...;)

I bądź tu mądry ...i kieruj się opiniami innych...;))

Łukasz ma swój dźwięk, sądzę, że niezależnie od klasy sprzętu.

Byłem u niego w domu, wiem jaki to był dźwięk.

Dla mnie zbyt mało analityczny. Ale mógł się podobać. Nie mnie.

Jego rzeczy w innych systemach potrafią zagrać inaczej / dla mnie lepiej.

Wiele osób ma swoje preferencje dźwiękowe - to nie jest audiofilskie podejście.

Powinno być maksymalnie wiernie na każdym materiale muzycznym. Bardzo nie często tak jest :)

A co to jest wiernie?

A co to jest wiernie?

jak uruchomią się podświadome emocje

zanim je zracjonalizujesz

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość cybant

(Konto usunięte)

jak uruchomią się podświadome emocje

zanim je zracjonalizujesz

Eeeh...to zbyt wysublimowane dla mnie...;)

Nie chcę wywoływać kolejnej wojny.

Ale jak chcesz to na priv. możemy wymienić kilka zdań :)

Przecież wojny są solą tego forum ..;)

Śmiało , może uratujesz kilku audiofili przed wyrzuceniem kasy w błoto.

Śmiało , może uratujesz kilku audiofili przed wyrzuceniem kasy w błoto.

nie da się.

polaryzacja oczekiwań jest tak różna w populacji i tak zmienna - nawet u tej samej osoby, że dziś ktoś da się pokroić za sound egzemplarza "X" a za pół roku wymienia go na egzemplarz "V" - bo "X" miał jednak jedną nóżkę bardziej... jak się okazało :) po czasie :)

jedni mogą żyć 10 lat z jednym klockiem - dla innych jak nie zmieni 2 x w roku - to stoi w miejscu (wg siebie oczywiście - bo bardzo często się cofa) :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Stary A.ostatnio napisal ostatnio wiele madrych slow na temat sprzetow jak i doboru elemenetow, jak dla mnie, czytalo sie to z przyjemnoscia z uwagi na to ze mozna sie czegos nowego dowiedziec jak i potwierdzic swoje wczesniejsze doswiadczenia.

Co do Lampizatora, to Big7 oparty jest na plytkach tylko wlasnej konstrukcji Amber zas to w 70-80% chinska konstrukcja.

Jesli chodzi o dzwiek sluchalem Lampizatora 4 i Big7, oba maja podbarwione ostro instrumenty i wokale. Uwazam ze Big7 to juz dosc wysoki poziom kultury dzwieku i z pewnoscia jest mocna konkurencja w przedziale cenowym 10K Euro. Oczywiscie nie wszystkim taki dzwiek bedzie sie podobal, bo dzwiek jest pogrubiony, ale rozdzielczosc jak i gladkosc jest czasami juz na wysokim poziomie. Sa tez aspekty jak np brzmienia fortepianow ( co bardzo istotne ) ze graja znacznie powyzej jakosci sprzetow w zakresie tego przedzialu cenowego.

Generalnie uwazam, ze Lampizator dosc dobrze wycenil swoja oferte sprzetow jak i jest ona atrakcyjna brzmieniowo. Oczywiscie firma ma tez swoje wpadki czasami bardzo duze ale calosciowo dzialalnosc Lampizator na polu High-Endu oceniam na duzy PLUS.

pozdr.

...użytkownik tego amatorskiego forum.

Amatorskiego? Przeca to większości profesorowie dobrego HI-END`u! Próżno tu szukać laików. Nawet wśród moderacji są doświadczeni w tym fachu. Niekiedy nawet w pokojach prócz sprzętu jest klimatyzacja, bo taka gorąca atmosfera tam panuje :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Stary A.ostatnio napisal ostatnio wiele madrych slow na temat sprzetow jak i doboru elemenetow, jak dla mnie, czytalo sie to z przyjemnoscia z uwagi na to ze mozna sie czegos nowego dowiedziec jak i potwierdzic swoje wczesniejsze doswiadczenia.

czyli tak naprawdę - nie napisał nic szczególnie odkrywczego, a zrobił to jak zwykle w swoim stylu - którego, mimo próśb nie potrafi zmodyfikować.

nie rozumie, że zaciemnia w ten sposób swój przekaz i niepotrzebnie zbyt często (niejako na własne życzenie) eliminuje się z dyskusji

więcej konkretów - skoro wszystko wie - poprosimy.

(prawie) wszyscy będziemy szczęśliwi :)

>>audiograde

No to naucz się pisać po Polsku, a później wymagaj od innych :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość rochu

(Konto usunięte)

Amatorskiego? Przeca to większości profesorowie dobrego HI-END`u! Próżno tu szukać laików.

Ja, ja jestem laikiem i dyletantem.

Świadomie i z wyboru,

Co prawda oś tam widziałem, coś tam słyszałem ale nie chcę się znać na hajendzie.

>>audiograde

No to naucz się pisać po Polsku, a później wymagaj od innych :)

świadomie piszę jak piszę....

przedwojennego tekstu też mógłbyś nie zrozumieć

a tym bardziej z XIX czy XVIII w

nawet jeśli by był po Polsku

:)

tą razą ci wybaczam i pastwić się nie zamierzam :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jarek napisz kogo i jakie sprzęty masz na myśli,bardzo ciekawi mnie Twoja opinia.

Ja się chyba domyślam kogo miał na myśli;-)

Świadomie i z wyboru,

Rochu, proszę Cię;-)

Gość jt211

(Konto usunięte)

Mariusz mam nadzieję że mi wybaczysz off topic.

Chcę Wam opowiedzieć pewną audiofilską historię.

Mam kolegę który posiada naprawdę zacny i dopracowany

system.Miał gościa który posiadał jakieś tam doświadczenie

z profesjonalnym dźwiękiem i nagłośnieniem i który też

jest audiofilem posiadającym co nieco ze sprzętu.

Posiedzieli, posłuchali, pocmokali a jest nad czym.

Ten gość mojego kumpla zadał mu na koniec pytanie.

A skąd wiadomo że system ma akurat tak grać jak twój ?

Uważam że to podstawowe pytanie naszego hobby :>)))

I kieruję Panowie to pytanie do Was ...

"Uczył Marcin Marcina":)

Świadomie napisałem tak jak napisałem :)

świadomie piszę jak piszę....

przedwojennego tekstu też mógłbyś nie zrozumieć

a tym bardziej z XIX czy XVIII w

nawet jeśli by był po Polsku

:)

tą razą ci wybaczam i pastwić się nie zamierzam :)

Czyli znaczy się, że w sumie skoro są jakieś przepisy to należy je ignorować, jeśli kogoś zabiją, to należy także kogoś zabić. Jeśli są jakieś zasady pisowni, to także należy je sobie podarować, bo jeszcze ktoś nie zrozumie... - dasz radę zrozumieć to co napisałem?

Świadomie i z wyboru,

Co prawda oś tam widziałem, coś tam słyszałem ale nie chcę się znać na hajendzie.

Ależ Panie Laiku, witamy w zakładce HI-END! Masz tu wiele osobistości ze światka Audio. Myślę, że należało by zacząć od tego ile wydałeś na system - oni Ci powiedzą jak gra :)

A skąd wiadomo że system ma akurat tak grać jak twój ?

Udaj się do filharmonii na koncert symfoniczny a potem włącz swój dopieszczony systemik i porównaj, bedziesz miał odpowiedz na swoje pytanie.

czym lepszy system tym bardziej się do tego przekazu zbliży.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Udaj się do filharmonii na koncert symfoniczny a potem włącz swój dopieszczony systemik i porównaj, bedziesz miał odpowiedz na swoje pytanie.

Im lepszy system tym bardziej się do tego przekazu zbliży.

Powiem może dziwną rzecz dla niektórych "perfekcjonistów neutralnego brzmienia systemu audio":

Jak dla mnie to wystarczy ,że system zbliży się do tego co w nim chcę usłyszeć.

A dźwięk live ? Who cares ? Nie oszukujmy się bo i tak nigdy system audio nie zagra jak koncert live nawet jak będzie kosztował pierdylion $.

I wcale tutaj nie mam na myśli samego dźwięku ;)

Dla rozluźnienia atmosfery :

A ty neomammut to masz coś do powiedzenia w zakładce High End? Jak widzę tylko krytyka, marudzenie i wylewanie swoich żali. Do nas masz pretensje za swój sprzęt? Sam go kupiłeś. Nikt z nas nie doradzał tobie sprzętu Sony. Jeśli jesteś zadowolony to jest zakładka HiFi. Jeśli nie jesteś to do kogo masz pretensje? Co chcesz uzyskać? Chcesz kogoś obrazić? Obśmiać? Na to wyglada bo nic merytorycznego nie masz do powiedzenia.

A ty neomammut to masz coś do powiedzenia w zakładce High End? Jak widzę tylko krytyka, marudzenie i wylewanie swoich żali. Do nas masz pretensje za swój sprzęt? Sam go kupiłeś. Nikt z nas nie doradzał tobie sprzętu Sony. Jeśli jesteś zadowolony to jest zakładka HiFi. Jeśli nie jesteś to do kogo masz pretensje? Co chcesz uzyskać? Chcesz kogoś obrazić? Obśmiać? Na to wyglada bo nic merytorycznego nie masz do powiedzenia.

Nawet nie próbuję dyskutować, parę razy zaczynałem i nic z tego nie wyszło. Bo nie można nikomu na trm piep..... forum zwrócić uwagi, zresztą, wystarczy poczytać zakładkę HI-END.

Masz rację, u mnie to nawet HI-FI nie ma, co ja tu robię... powinienem zacząć kompakty sprzedawać...

A ty neomammut to masz coś do powiedzenia w zakładce High End? Co chcesz uzyskać? Chcesz kogoś obrazić? Obśmiać? Na to wyglada bo nic merytorycznego nie masz do powiedzenia.

mała noworoczna krucjata "oświeconych", pewnie nudzą się w swoim sosie - w końcu - tam wszystko gra tak samo :)

Neutralna to jest sala koncertowa.

Nie jest. Każda sala ma swoją własną akustykę... własne brzmienie - i dlatego w jednym miejscu koncert brzmi genialnie, a w innym tylko dobrze lub dostatecznie - pod warunkiem oczywiście, że wykonawca brzmi szlachetnie! '-)

Parker's Mood

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Nie jest. Każda sala ma swoją własną akustykę... własne brzmienie - i dlatego w jednym miejscu koncert brzmi genialnie, a w innym tylko dobrze lub dostatecznie - pod warunkiem oczywiście, że wykonawca brzmi szlachetnie! '-)

I tak jest ze wszystkim,dlatego gadanie,że wybitny system to taki,który zbliża się do live to brednie. Wybitny system to taki,który potrafi możliwie jak najwierniej wyciągnąć informacje z nośnika Lp,CD,plik łotewer. Ma to jeszcze w dodatku zrobić w sposób jaki najbardziej nam się podoba i koniec! to moim zdaniem wszystko.

Gusta są różne. W dzisiejszych czasach przeważnie wypaczone. No i mało kto na muzyce się zna. A jeszcze mniej słuchało ją na żywo czyli live. A fagot czy klarnet to już mało kto słyszał. I skąd wtedy wiadomo jak sprzęt ma grać? Czy grubo czy cienko?

tak jest ze wszystkim,dlatego gadanie,że wybitny system to taki,który zbliża się do live to brednie. Wybitny system to taki,który potrafi możliwie jak najwierniej wyciągnąć informacje z nośnika Lp,CD,plik łotewer.

A skąd wiadomo czy wiernie te informacje wyciąga? musimy mieć jakiś wzorzec do którego porównujemy, bo inaczej to co się komuś najbardziej podoba to dla niego hi-end i tyle w temacie.

I tak jest ze wszystkim,dlatego gadanie,że wybitny system to taki,który zbliża się do live to brednie. Wybitny system to taki,który potrafi możliwie jak najwierniej wyciągnąć informacje z nośnika Lp,CD,plik łotewer. Ma to jeszcze w dodatku zrobić w sposób jaki najbardziej nam się podoba i koniec! to moim zdaniem wszystko.

mowienie o systemie że zbliza granie systemu do "live " to typowa wypowiedz beztreściowa - werbalizm zwana potocznie pustosłowiem

jeszcze niedawno w zakladce hi-end wystarczało miec sprzet który " gra muzykalnie "

teraz jak widac jest to za mało

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

SA,

Taka zagadke mam dla Ciebie :

"Te poprzednie to były pcm daki. I były średnie imo, dźwięk bez blasku.

Ten jest tylko do dsd i to robi wielka różnice. Minimalistyczny tor bez konieczności dekodowania czegokolwiek."

Czy wiesz kto to napisal ?

Jakbys troche wiecej zwracal uwage na wypowiedzi kolegow , a nie tylko na swoje wlasne przemyslenia ( nie chce napisac - " rozdete ego"), to bys wiedzial ,ze lampiego pcm - podobnie jak Sly - sluchalem juz u siebie i mnie nie zachwycil. Rowniez ze wzgledu na sposob prezentacji przez kolege Bazodruta.

Stosowne wpisy zamiescilem na forum.

Tu jest mowa o dsd dac - tak dla przypomnienia.

Zapewne go nie sluchales, bo potrzebne sa do tego urzadzenie do transportu plikow dsd oraz same pliki w tym formacie.

Stasio jest zdecydowanym zwolennikiem pcm , z drugiej strony znajde na roznych forach dziesiatki zwolennikow dsd , ja sam slucham jednych i drugich i staram sie wyrobic sobie ostateczna opinie. Sprawa jest wiec kontrowersyjna - trudno miec jasnosc bez dluzszego obocowania ze sprzetem i formatem imo.

Slucham dsd ponad pol roku , kilka razy w tygodniu.

Jak juz bedziesz mial takie doswiadczenie, to wrocimy do rozmowy nt lampi dsd dac, to chyba uczciwa propozycja?

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.