Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do KD - Yamaha czy Denon ?

rafalek85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chcę kupić sobie zestaw do KD, ale taki, który jednocześnie przyzwoicie sprawdzi się przy odtwarzaniu muzyki z CD.

Pokój, w którym sprzęt ma grać ma ok 22 m2, w proporcji jak napisałem wyżej - powiedzmy 50 % filmy, 50 % muzyki, nawet z pewnym przechyleniem w stronę muzyki.

Po długich poszukiwaniach ograniczyłem się do wyboru między kilkoma sprzętami.

W pierwszej kolejności chciałem zapytać o opinię o zestawie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I tu pytanie - jak sprawdzają się te kolumny ? i całokształt ? Zwłaszcza w muzyce ?

W ostatniej chwili znalazłem jeszcze dodatkowo jeden zestaw: Denon AVR X 1000 plus Wharfedale Diamond 8.4/8.1 Kosztuje to 400 zł więcej niż zestaw powyżej - ale ten akurat słuchałem i dość fajnie brzmiał. Minus jest za to jeden - kolumny są te konkretne do wzięcia w Saturnie, takie które stoją tam i grają (?) co najmniej od roku...Nie wiem na ile mogą być zużyte itd. - takie kupno może być ryzykowne ? Oczywiście gwarancję dają pełną 3 - letnią.

Który z tych zestawów wydaje wam się lepszy, zwłaszcza do moich potrzeb ?

Dodam, że zastanawiam się nad dorzuceniem do tego odtwarzacza blu-ray samsunga

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Sprawdzi się przy muzyce ? czy też lepiej brać np. już pełen zestaw yamahy tzn. blu ray też ?

Dzięki z góry za wszelkie opinie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/111670-zestaw-do-kd-yamaha-czy-denon/

Czesc. Zestaw 475 z NSP50 wydaje się być sensowne. Nie wiem jak bardzo jestes zasłuchany w stereo, Bo sa to kolumny z nieco wycofaną góra oraz bez nisko schodzacego basu. Mają dużo wyższego basu. Ogolnie jako nowy dobry wybor w cenie 2000 zł.

Zestaw Denona wydaje się być lepszy pod kontem kolumn. Amplituner nieco słabszy. Ale nie stoją tam rok. Seria Diamond 8 był 3 lub 4 lata temu. Nie przejmuj się że jest z eskpozycji. Przed zakupem musisz tylko bardzo dokładnie oglądnąć produkt.

Ze swojej strony p-olecam ci także zastanowienie się na nad Yamaha 475 +

Ukryta Zawartość

lub fronty wymienić na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tej pory słuchałem muzyki na zwyczajnej wieży Panasonica...Więc z tym osłuchaniem w stereo to mozna powiedzieć, że dopiero zaczynam tę przygodę...Stąd moje pytania.

Martwi mnie ten kilkuletni wiek kolumn, nie znam się na tym więc raczej nie będę się w ten temat pakował.

Uważasz więc, że do moich potrzeb ta yamaha się sprawdzi ? to w stereo będzie przyzwoicie grało ?

Zakup z ekspozycji jest zawsze ryzykowny.

Obejrzeć to za mało, warto przyjść z płytą testową

I oczywiście bonifikata przy zakupie z ekspozycji to podstawa - bez tego szkoda słów...

Co do stereo - hmmm dla mnie żaden z powyższych to najniższa półka (prawie), ale to rzecz gustu.................

Dobrze by było żebyś mógł posłuchać w swoim domu - sklep a dom - tego się akustycznie nie da porównać....

Czyli co, w ogóle nie będzie się nadawało do słuchania muzyki ? Przesiadka ze zwykłej wieży panasonica chyba będzie odczuwalna ?

No a w kinie domowym to już chyba w ogóle fajnie to się będzie prezentować...

Kolego rafalek85 zdajesz sobie sprawę z tego , że za tą kasę nie będzie wodotrysków, ja proponuję Ci lepsze rozwiązanie , które niestety rozłoży się w czasie jednak wyjdzie Ci to na dobre szczególnie dla Twojego ucha :) Po pierwsze pytanie tego typu , ile możesz wydać na już na raz ? Drugie. Proponuję Ci zakupić amplituner i na razie same fronty , będziesz mógł słuchać muzy a i filmy obejrzysz na już lepszych kolumnach , gdyby udało Ci się uzbierać ze 3 tys to miałbyś już niezły komplecik na początek i nie było by dylematów typu : nada się to do muzy . Lub za ok 1,1 tys możesz kupić zestaw 5.0 Taga Harmony 606v.3 (ładnie grają , ładnie względne określenie , zależy czy Tobie podejdzie brzmienie) do tego amplituner i np.Onkyo TX-NR 414 lub 515 , Yamaha 473 , 475, Denon AVR1713, X-1000 (bo mają np.ARC) , popatrz na specyfikacje amplitunerów i zobacz czy mają możliwość przepuszczania sygnału przy wyłączonym amplitunerze , to też jest fajna funkcja , ampli jest wyłączony a Ty oglądasz i słuchasz na głośnikach TV z satki , konsoli , kompa itd , ARC - zwrotny kanał audio , amplituner łączysz z TV jednym kablem , kablem hdmi i nim jest puszczany sygnał z TV na amplituner ( i głośniki), lubisz głośno słuchać muzy ?

Ukryta Zawartość

odnośnie Wharfedali 8.4

Ukryta Zawartość

zerknij

Ukryta Zawartość

A myślisz , że odtwarzacz Yamahy w podobnej cenie będzie się różnił od odtw.Samsunga.

Który z tych zestawów wydaje wam się lepszy, zwłaszcza do moich potrzeb ?

Przecież to u Ciebie będzie grało i Ty będziesz tego słuchał nie MY , kolumny dobiera się do swoich preferencji i kupuje po odsłuchu , ludzie mogą jedynie nakierować Cię , podpowiedzieć na jakie "klocki" zwrócić uwagę , reszta należy do Ciebie , skoro wg Ciebie te Wharfedale grały dobrze ale z kolei pytanie , grały na Twojej muzie czy na jakiejś przykładowej ze sklepu , więc skoro podobało Ci się ich brzmienie to uderzaj jeszcze raz ze swoją muzą i odsłuchaj ponownie , nie spiesz się , w końcu: nasz klient nasz pan , pobaw się z różnymi gatunkami muzy której słuchasz , sprzęt i tak non stop tam gra , wykorzystaj to , a to , że jest on z wystawy na której gra to przynajmniej masz go sprawdzonego i wygrzanego a tam nie gra on zazwyczaj głośno.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafalek

Jeśli to nie musi być nówka, na alledrogo widziałem amplituner Sony 5200 ES - nie jest najnowszy, ale z wyglądu b. ładny - zagra w kinie tak że ta Yamaha (b. kiepska swoją drogą) i ten Denon - nawet nie śmią marzyć że można tak grać i pod kinem i w stereo.

W tej cenie zł też kupisz zestaw 5.0 używkę nie gorszy niż te z wystawki - i w 2000 zł masz porządny zestaw KD i stereo.

Co do nowych amplitunerów KD niestety co nowa seria to większy syf i tak mają wszyscy producenci... To jak swego czasu z cyfrowymi aparatami kompaktowymi - co nowa seria to większy kastrat, dodawano mln. pikseli, a kastrowano aparat np. z wizjerów optycznych,itd...

A i co do kupowania używek - nie sprzedaję i nie mogę polecić sprzedawców - wszystko co robisz robisz na swoje ryzyko także z głową rób !!!

Za 2000 zł kupisz coś co pod stereo zagra dużo gorzej niż np. porządna wieża z przełomu wieku..................

Kolego rafalek85 zdajesz sobie sprawę z tego....

Witam

Aż miło czytać takie posty.

Jak dobrze, że można korzystać z doświadczeń innych osób, bardziej obeznanych ze sprzętem.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, którzy po raz n-ty odpowiadają rzeczowo i konkretnie :) na postawione pytania.

Wracając do wątku.

Za głosem kolegów w tej kwocie nic nowego co dobrze zagra w stereo nie kupisz.

Pozostaje zakup sprzętu używanego. Można trafić okazję - tylko czy chcesz czekać?

Sam świadomie kupiłem budżetowy amp KD (wspomniany X-1000)

Filmy i koncerty dobrze a nawet bardzo dobrze wypadają na Denonie.

Do stereo używam wzmacniacza Technicsa.

Nie jest to jakiś wypasiony wzmak stereo ale i tak radzi sobie lepiej od Denona

a

Przesiadka ze zwykłej wieży panasonica chyba będzie odczuwalna ?

Oczywiscie że będzie znaczna poprawa brzmienia. Weź pod uwagę że koledzy którzy doradzają że to kupa mają systemy za 10 000 zł i wyżej. Dla nich system za 2000 czy wierza Panasonica to ta sama kupa.

tak mi się właśnie wydaje - wszystko jest kwestią odniesienia i dla niektórych rzeczywiście każdy zestaw poniżej 10 000 będzie chłamem.

Każda porada jednak cenna i za wszystkie dzięki !

jeszcze jedna sprawa - właściwie to już się zdecydowałem na ten zestaw Yamaha 475 z kolumnami Yamaha NS-50/NS-60.

Zastanawiam się tylko nad tym, czy kupić to w zestawie z odtwarzaczem - też Yamaha , tak jak tutaj:

Ukryta Zawartość

czy też darować sobie odtwarzacz Yamahy i do zestawu amp+kolumny dobrać blu-ray Samsunga F-6500:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ten model ma bardzo dobre recenzje, i co więcej - w porównaniu z blu-ray Yamahy ma wi-fi....No i jest 250 zł tańszy.

Z drugiej strony - jak Yamaha to już może po całości czyli razem z blu-ray ???

W kinie myslę, że sprawdzą się podobnie - ale jak pisałem wyżej - bardzo ważna jest dla mnie muzyka, która będzie na tym sprzęcie odtwarzana - więc może tu ktoś zna jakieś różnice i doradzi co wybrać lepiej ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobre lasery. W przypadku Samsunga padają jak muchy. Czytają wsyzstkie formaty i dyski zewnętrzne Nie miałem nigdy żadnego zastrzeżenia do tej formy. A i obraz z z ich odtwarzaczy jest na prawdę ładny. do tego nie są drogie. Poczawszy od modelu 430, Seria 6 była zawsze taka dość chwalona. Ewentualnie jeszcze lepiej wykonany odtwarzacz Panasonica.

Mam BD660 i jest to chyba najbardziej udany BD za małą kasę. Działa wszystko co mi potrzebne.

Strumieniowanie po sieci pełnego BDR50GB(z pliku m2ts bez menu) nie stanowi najmniejszego problemu. Obsługa zewnętrznego HDD 2,5" po USB. Przeczytał wszystkie pliki mkv-m2ts, które posiadam. Obsługa napisów z plików zewnętrznych.

Na dzień dzisiejszy brakuje: FLAC, wifi.

Nie jest cichy i nie jest demonem szybkości. Na razie nie wymieniam na nic nowszego.

Największa wada w moim systemie - nie działa CEC z plazmą sajszunga.

Jeśli preferujesz lepszą jakość video i obsługę FLAC popatrz na panasonic-ki.

pzdr

a

Teraz jest dobry moment na zakup avr, ponieważ wchodzą nowe modele a starsze wysokie modele można kupić z legalnej dystrybucji za bardzo dobre pieniądze po co kupować denona x 1000, czy yamahę rxv-475 jak można kupić x 2000 , czy rxv 675 za 1700-1800zł. A te amplitunery jeśli chodzi o dźwięk stereo mają już co pokazać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.