Skocz do zawartości
IGNORED

High End-owe, markowe odtwarzacze, transporty plików.

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Dla pracy dysku nie ma - ale dla odbioru muzyki - już potencjalnie może.

Dla odczytu danych z płyty cd też nie ma znaczenia - co się dzieje z nimi dalej. Są przecież bezbłędnie jakoby odczytane :-)

A dzieje się :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Dla pracy dysku nie ma - ale dla odbioru muzyki - już potencjalnie może.

Dla odczytu danych z płyty cd też nie ma znaczenia - co się dzieje z nimi dalej. Są przecież bezbłędnie jakoby odczytane :-)

A dzieje się :-)

przestan prosze. oczywiscie audio jest wyjatkowe i niemierzalne.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Może kiedyś usłyszysz coś czego nie potrafisz zinterpretować :-)

To że teraz czegoś nie widzimy - nie znaczy że tego nie ma

Kwestia aparatu poznawczego

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Ciągnąc wątek - nie dociskam serwera plików czymś paskudnie ciężkim. Jest to około jednego kilograma. Nie mam pojęcia dlaczego się to sprawdza. Gram już tak kilka lat. Prawdopodobnie chodzi o rzeczone już wibracje.

Dyski nie mają szansy "pływać" - jak mówi Leon28. NAS jest po prostu stabilnie usadowiony - i tyle.

Tak w ogóle - z "dociskaniem" to różnie bywa - jak wiadomo. Jedne urządzenia to "lubią" - inne nie. Pisząc że "nie lubią" - mam na myśli to, że dźwięk gubi swobodę, wybrzmienia itp.

Ciągnąc wątek - nie dociskam serwera plików czymś paskudnie ciężkim. Jest to około jednego kilograma. Nie mam pojęcia dlaczego się to sprawdza. Gram już tak kilka lat. Prawdopodobnie chodzi o rzeczone już wibracje.

Dyski nie mają szansy "pływać" - jak mówi Leon28. NAS jest po prostu stabilnie usadowiony - i tyle.

Tak w ogóle - z "dociskaniem" to różnie bywa - jak wiadomo. Jedne urządzenia to "lubią" - inne nie. Pisząc że "nie lubią" - mam na myśli to, że dźwięk gubi swobodę, wybrzmienia itp.

Strachu...zazdroszczę słuchu...Pozdrawiam

Ziko369 - oczywiście rozumiem Twoją nieco uszczypliwą aluzję.

Sprawa jednak opiera się na czym innym. Na bardzo przejrzystym systemie, w którym w transporcie siedzi lampa EML5U4G, natomiast DAC jest na kości Burr Brown 1704 lampizowanej w układzie Sakuma Style, czyli po dwie lampy 4P1L na kanał. Lampy te są bardzo, bardzo przejrzyste. Do tego wzmak na 300B, także na raczej przejrzystych Psvane 300B-Z.

Najbardziej zaskakująca i absurdalna rzecz to fakt, że spore znaczenie ma to, jakim kablem zasilającym idzie prąd (230V~) do zasilacza do serwera plików (12V-). To prawdopodobnie w ogóle nie ma sensu. Natomiast wpływ na dźwięk jest zaskakujący. Początkowo zasilacz do serwera plików miałem połączony z gniazdem sieciowym 230V zwykłym przewodem komputerowym - no bo przecież to powinno być bez znaczenia. Jak jednak kilka lat temu zasilacz podłączyłem w miarę porządnym kablem audio - zdziwienie było ogromne. Zagościł tam ostatecznie całkiem dobry przewód audio.

U mnie jednak odpada sieć Lan, serwer to zarazem transport. Wytłumiony i wyciszony. Powiem więcej wpinając zasilanie do listwy Fadela słychać wyraźnie zmiany na wybranym gnieździe.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Absolutnie nie...sam korzystam z serwera na laptopie i WD My Cloud Mirror...ale zmian takowych nie słyszę...

Hint: laptop

Naprawdę można lepiej. Dużo lepiej.

Z laptopem także oczywiście próbowałem. Tzn. na laptopie chodził serwer Logitech Media oraz były pliki z muzyką na dysku HDD. Gra to bardzo dobrze. Nieco lepiej jest jeśli laptop działa z baterii, nie zaś przez 230V "z kabla". Oczywiście ważne jest aby laptop nie był wprost na podłodze, ale odizolowany od drgań.

Z laptopem także oczywiście próbowałem. Tzn. na laptopie chodził serwer Logitech Media oraz były pliki z muzyką na dysku HDD. Gra to bardzo dobrze. Nieco lepiej jest jeśli laptop działa z baterii, nie zaś przez 230V "z kabla". Oczywiście ważne jest aby laptop nie był wprost na podłodze, ale odizolowany od drgań.

Tak, bo wtedy zera są okrąglejsze i jedynki ostrzejsze.

aptop jest serwerem, który po lan wysyła transkodowane pliki w postaci LPCM do odtwarzacza...

Powierzanie serwerowi zadania budowania strumienia LPCM jest oczywiście błędem - jakość takiego

strumienia jest wprost proporcjonalna do jakości elementów budujących ten strumień. Z serwera via.

LAN informacje o zapisanych danych muzycznych powinny docierać protokołem sieciowym, a nie gotowym

do dekodowania strumieniem.

Tak, bo wtedy zera są okrąglejsze i jedynki ostrzejsze.

Zapominasz, że ta informacja cyfrowa ma postać analogową, która jest podatna na zakłócenia, tak jak

i rezonator podstawy czasu, który ją taktuje. "Zera i jedynki" to nie są kuleczki wpuszczone do rurki ! :)

Brednie. Stan pomiędzy zerem i jedynką jest zdecydowanie różny - albo jest ok, albo nie.

I nie ma to absolutnie wpływu na brzmienie.

No chyba, że Ci się zamiast mojego tekstu gołe laski wyświetliły :D

Tak dla sprawdzenia: 0 i 1.

Z serwera via.

LAN informacje o zapisanych danych muzycznych powinny docierać protokołem sieciowym, a nie gotowym

do dekodowania strumieniem.

Próbowałeś tak przesyłać...?

Gwarantuję, że u mnie to się sprawdza...dźwięk jest bardzo dobry...

Ziko 100% zgoda. Miałem postawiony dodatkowy serwer NAS i nie zauważyłem poprawy. Dlatego obecnie serwer przejął na siebie też funkcję transportu. Muzyka odtwarzana jest z dysków SDD i pamięci RAM.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Ziko 100% zgoda. Miałem postawiony dodatkowy serwer NAS i nie zauważyłem poprawy. Dlatego obecnie serwer przejął na siebie też funkcję transportu. Muzyka odtwarzana jest z dysków SDD i pamięci RAM.

A z serwera dalej...dac?

Tak

• 2 lata później...

Witam. Szukam transportu cd i jest coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Warto się tym zainteresować?

Ukryta Zawartość

Polecam, transport wyjątkowo szczegółowy oparty na transporcie philipsa CDM9 pro, zresztą tym samym co w Forsellu tak opisywanym i zachwalanym przez Szymona1 w poście#535 w wątku o starych transportach bez względu na wiek. Solidna w bezkompromisowym jakościowo stylu konstrukcja rodem z USA.

Dla rozwinięcia skrzydeł, warto zestawić ten transport z wysokiej klasy przetwornikiem, pokaże on wtedy zakres swoich możliwości.

Witam. Szukam transportu cd i jest coś takiego

Ukryta Zawartość

Warto się tym zainteresować?

WARTO.

Krell wyprodukował pod koniec lat 80 transport o nazwie MD1 i niedługo później tańszą wersję MD2 . Na pokładzie znajdował się napęd Philipsa

CD1. Później na początku i w połowie lat 90 pojawił się jeden z lepszych jeśli nie najlepszy transport w historii audio i firmy Krell - Krell MD 10 z

napędem Philipsa CD3 a później jego ulepszona wersja Krell MD 10 Reference z napędem CD4.

Wkrótce pojawił się w produkcji omawiany tu Krell MD 20 który był tańszą wersją MD 10 i MD 10 Reference. Śmiało można powiedzieć że

transporty Krella to absolutna czołówka światowa które obok transportu Forsella oraz Kalisty firmy Metronome są najlepszymi transportami

z napędami Philipsa.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Należy sobie zdawać sprawę z tego, że są to urządzenia mniej-więcej trzydziestoletnie. Lasery do nich nie są produkowane już od ponad ćwierć wieku. Kiedy padnie taki laser to mogiła, albo rzeźbienie w stylu pobierania organów od równie starego dawcy. I niech mi nikt nie mówi że lasery CDM1, CDM2, CDM3 są wieczne, bo nie są. Są co najwyżej długowieczne. Ale 30 lat to nawet dla długowiecznego lasera bardzo długo. Dlatego obecnie ciężko jest nawet o dawcę organów z działającym laserem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.