Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana sprzętu czyli koniec z lampą

Mikerbest

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój aktualny ustrój muzyczny to

Kolumny podłogowe Magnat Quantum 505

Wzmacniacz lampowy Yaqin MS-6V6

Dac Nostromo 3H

Pliki Flac

Niestety jestem zmuszony sprzedać swój sprzęt - przeprowadzka do mniejszego lokum.

Chcialbym poprosić Was o pomoc w wyborze sprzętu. Jedyną podpowiedź podam taką, że zawsze podobał mi się wzmacniacz Marantz pm 7200. Szukam sprzętu uniwersalnego , dynamicznego, z fajną sceną i rozdzielczością. Wiem, wiem wymagam dużo ale może się uda. Sprzęt będzue w pokoju o oow. 20 m².

Proszę o pomoc. Jeśli coś pominąlem to dajcie znać.

• Redaktorzy

Zależy ile to ma kosztować. Moim faworytem w dziedzinie niedrogich hi-endowych wzmacniaczy jest hybrydowy SoundArt Rock II, ale on kosztuje jakieś 9 tysięcy.

Zależy ile to ma kosztować. Moim faworytem w dziedzinie niedrogich hi-endowych wzmacniaczy jest hybrydowy SoundArt Rock II, ale on kosztuje jakieś 9 tysięcy.

Jaki jest budżet ?

Jak podoba Ci się Marantz PM7200 to go kup - wystarczy do zbudowania na nim systemu ...

Budżet wyniesie tyle za ile uda mi się sprzedać te klocki.

Jozwamaryn:

Nie celuję w high-end

Mikerbest - na ile wyceniasz tą lampkę ? może żeby nikt nie miał zastrzeżeń napisz proszę na priv ?

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Niestety jestem zmuszony sprzedać swój sprzęt - przeprowadzka do mniejszego lokum.

Jeśli jesteś zadowolony z tego zestawu to chyba wystarczy zmienić kolumny chociaż te w 20m2 też zagrają dobrze .

Myślę że żaden tranzystorek w cenie tej lampy nie podskoczy jej do pięt więc warto się zastanowić ja już też raz pożegnałem się z lampą i wróciłem do Yaqina bo nie trafiłem używanego tranzystorka do 3000 pln który by zagrał lepiej .

Jeśli jesteś zadowolony z tego zestawu to chyba wystarczy zmienić kolumny chociaż te w 20m2 też zagrają dobrze .

Myślę że żaden tranzystorek w cenie tej lampy nie podskoczy jej do pięt więc warto się zastanowić ja już też raz pożegnałem się z lampą i wróciłem do Yaqina bo nie trafiłem używanego tranzystorka do 3000 pln który by zagrał lepiej .

Wiem że dźwięk lampy może będzie lepszy ale i bardziej drogi (pobór energii oraz ewentualna wymiana przepalonych lamp), szukam dlatego jakiegoś tranzystorka i może uda mi się kupić lepsze kolumny, które podobno są najważniejszym elementem zestawu muzycznego.

Ps. Mam w pięknym stanie radmora 5102-TE od taty, czy jest sens kupować do niego kolumny w przedziale 2500pln?

Dobrze się zastanów nad swoją decyzją ! Kolega Sebolx trafnie zauważa . Moim zdaniem bardzo bolesne dla audiofila jest cofnięcie się jakością dżwięku , a Twój system ( z całym szacunkiem ) nie jest na tyle drogi , by po sprzedaniu go pozostały Ci środki i ... zadowalający system tranzystorowy . W tym przedziale cenowym lampa jest lepsza , a Radmor 5102 ... dla konesera , z historycznego punktu widzenia oki , ale z muzycznego ... nie żartuj sobie :)

Dobrze się zastanów nad swoją decyzją ! Kolega Sebolx trafnie zauważa . Moim zdaniem bardzo bolesne dla audiofila jest cofnięcie się jakością dżwięku , a Twój system ( z całym szacunkiem ) nie jest na tyle drogi , by po sprzedaniu go pozostały Ci środki i ... zadowalający system tranzystorowy . W tym przedziale cenowym lampa jest lepsza , a Radmor 5102 ... dla konesera , z historycznego punktu widzenia oki , ale z muzycznego ... nie żartuj sobie :)

Czasem trzeba zrobić krok w tył ujrzeć szerszą perspektywę i zrozumieć czego się szuka w dźwięku. A gdybym tak dołożyl i budżet byłby w kwocie 4000 to czy np. Marantz PM 7200 plus jakieś kolumny do 2500-3000 pln czy nie znajdę w nim jakiegoś interesującego zestawienia?

Postaw Yaqina MS-6V6 obok Marantza PM 7200 posłuchaj i oceń. Moim zdaniem ta lampa zje ten tranzystorek bez mlaskania. Jak ustalisz jaki wzmacniacz to potem można dobierać kolumny itd. Pospiech jest dobry przy łapaniu pcheł. Oczywiście zrobisz jak chcesz ale znam to uczucie gdy pojawia się na horyzoncie okazja wymiany sprzętu i związany z tym ból głowy.

Postaw Yaqina MS-6V6 obok Marantza PM 7200 posłuchaj i oceń. Moim zdaniem ta lampa zje ten tranzystorek bez mlaskania.

I nawet dużo lepszego Marantza zje :)

Mikerbest jak chcesz koniecznie tranzystor to poszukaj Baltlaba Epoca 2 jeśli nie lubisz mocnego basu to ten piecyk Cię oczaruje do niego będziesz musiał dobrać kolumny i CD ale jak już to zrobisz to muzyka zagra pięknie nawet lepiej niż z Yaqinem bo to zacny ale wybredny wzmacniacz .

Mikerbest jak chcesz koniecznie tranzystor to poszukaj Baltlaba Epoca 2 jeśli nie lubisz mocnego basu to ten piecyk Cię oczaruje do niego będziesz musiał dobrać kolumny i CD ale jak już to zrobisz to muzyka zagra pięknie nawet lepiej niż z Yaqinem bo to zacny ale wybredny wzmacniacz .

Co rusz ludzie tutaj zaznaczają że tranzystor nigdy nie zagra tak jak lampa, a tu raptem Baltab i zgra lepiej od lampy.

Obawiam się że chłop zwariuje.

Szukam sprzętu uniwersalnego , dynamicznego, z fajną sceną i rozdzielczością. Wiem, wiem wymagam dużo ale może się uda. Sprzęt będzue w pokoju o oow. 20 m².

Tego Marantza może spokojnie posłuchać. Sugestia z Baltabem nie jest zła.

Ja sam proponowałbym Ci żebyś wyluzował i czaił się na okazję. Takich teraz nie brakuje z racji kryzysu. Na Twoim miejscu posłuchałbym Audio Analogue Puccini (zwłaszcza wersji SE). Jak lubisz podbudowę basową to może Thule? Jeśli bardziej żywy dźwięk to jakiegoś Arcama. Pierwszy z wymienionych jest na tyle dobry, że rozstanie z Yaqinem może nie będzie tak bolesne. Jak lubisz lekko ocieplony dźwięk niektóre MF-y nie są złe. Z kolumnami w ogóle bym się nie spieszył. Czasami jest tak, że nic się nie pojawia, aż pewnego dnia ktoś zdesperowany lub zakręcony wrzuca coś na allegro w dobrej cenie. Jak akurat masz kasę wygrywasz. Z kolumn posłuchałbym Spendor i spokojnie czekał. Przez czekał rozumiem czas 3-6 miesięcy. Oczywiście żadnego kupowania w ciemno.

Co rusz ludzie tutaj zaznaczają że tranzystor nigdy nie zagra tak jak lampa, a tu raptem Baltab i zgra lepiej od lampy.

Obawiam się że chłop zwariuje.

Wiem wiem można zwariować ale Baltlab E2 to tranzystor który barwami wokalem właśnie potrafi zagrać jak Yaqin a ma też inne zalety których Yaqinowi brak dlatego potrafi zagrać lepiej ale oczywiście Baltlabowi trzeba zapewnić resztę toru żeby zagrał doskonale .

Wiem wiem można zwariować ale Baltlab E2 to tranzystor który barwami wokalem właśnie potrafi zagrać jak Yaqin a ma też inne zalety których Yaqinowi brak dlatego potrafi zagrać lepiej ale oczywiście Baltlabowi trzeba zapewnić resztę toru żeby zagrał doskonale .

Nie napisałeś nic złego. Zgadzam się z Twoją opinią. Większość wzmacniaczy tranzystorowych gra technicznym cyfrowym dźwiękiem, ale nie można uogólniać. Odpowiednie kolumny z dobrze dobranym wzmacniaczem tranzystorowym to nie tylko muzykalność, ale również szczegółowy dźwięk, plany i końcu... dynamika. W wypadku tego ostatniego nie mam złudzeń przy porównaniach do analog-lampa. Niestety taka zabawa zajmuje mnóstwo czasu, a ludzie chcą wejść do sklepu posłuchać sprzętu przez 1h, kupić i mieć w domu 8 cud świata. Tych co kupują w ciemno w ogóle pomijam. ;)

Nie napisałeś nic złego. Zgadzam się z Twoją opinią. Większość wzmacniaczy tranzystorowych gra technicznym cyfrowym dźwiękiem, ale nie można uogólniać. Odpowiednie kolumny z dobrze dobranym wzmacniaczem tranzystorowym to nie tylko muzykalność, ale również szczegółowy dźwięk, plany i końcu... dynamika. W wypadku tego ostatniego nie mam złudzeń przy porównaniach do analog-lampa. Niestety taka zabawa zajmuje mnóstwo czasu, a ludzie chcą wejść do sklepu posłuchać sprzętu przez 1h, kupić i mieć w domu 8 cud świata. Tych co kupują w ciemno w ogóle pomijam. ;)

Ja też się zgadzam z tym co Ty piszesz ogólnie ta cała zabawa to nie łatwa sprawa a dodatkowo każdy lubi nieco inny dźwięk więc tym bardziej doradzanie komuś to trudna sprawa odsłuchy wskazane ale tak jak piszesz 1h w salonie audio też dużo nie da no chyba że ktoś już jest dosyć osłuchany i chce tylko poznać ogólny charakter danego wzmacniacza , kolumn to może 1h wystarczy .

a dodatkowo każdy lubi nieco inny dźwięk

Dotknąłeś sedna sprawy. Problem w tym, że wiele osób (zwłaszcza początkujących) nie jest w stanie jasno sprecyzować jakiego dźwięku szuka. Pisząc to nie chcę absolutnie nikogo urazić. Niestety taka konkluzja nasuwa mi się po kilkuletnim pobycie w tym miejscu.

Dopowiem swoje trzy grosze, jako, że jestem posiadaczem wspomnianego Baltlaba Epoca 2. Wzmacniacz zacny, oferowanych cenach urządzeń używanych nie ma konkurencji - moim zdaniem. Jednak żeby dobrze zagrał wiele wymaga od pozostałych elementów toru. Po pierwsze sam E2 musi mieć wejścia XLR, skutkiem czego źródło też musi posiadać wyjścia. Do tego napięcie na wyjściu źródła musi być wyższe niż na RCA (4V w górę), bo inaczej jest leniwie, ze słabym basem itd. Do tego jeszcze trzeba dobrać odpowiednie kolumny, kable. Tanio nie będzie. Sam Baltlab mało da od siebie, więc zagra właściwie dźwiękiem źródła. Sam budowałem system w oparciu o ten wzmacniacz ok 9. miesięcy i na dzisiaj jestem zadowolony, chociaż rozglądam się za lepszym źródłem.

Podsumowując - Baltlab E2, świetny wzmak ale budowanie na nim systemu będzie trwało i kosztowało.

Nie myśl - słuchaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.