Skocz do zawartości
IGNORED

Lista kato-lekarzy

piramidon

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Zupełnie nie rozumiem tego całego zgiełku, ponieważ:

- aborcja

- zapłodnienie in vitro

- antykoncepcja

- eutanazja

nie są procedurami ratującymi życie, wręcz przeciwnie.

Po drugie, zgodnie z Art.53 Konstytucji RP: "Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii..." Dotyczy to także lekarzy. Każdemu kto sądzi inaczej polecam w/w lekturę, co więcej za utrudnianie wykonywania czynności religijnych (jeśli można pod takowe podciągnąć kwestie wierności swojemu sumieniu i przekonaniom) jest przewidziany paragraf w Kodeksie Karnym. Piszę to całkiem serio!

Jeśli chodzi o transfuzję krwi to nowoczesna medycyna odchodzi już od tej "technologii", jako wysoce ryzykownej. Istnieją dużo lepsze metody, o czym m.in. wspominał prof. Religa.

Dziwię się, że wiele osób piszących w tym wątku, ma tak nielogiczne i niezrozumiałe dla mnie poglądy. Szkoda, bo wielu znam z realu i miałem wrażenie że są poważni. Poza tym jeżeli nie odpowiada lekarz dbający o swoje poglądy, zawsze można znaleźć medyka-sympatyka Wandy Nowickiej czy Janusza Palikota - oznaczyć gabinety "tęczą", wtedy łatwiej będzie trafić. Niestety, tak czy owak, usługi nie są refundowane przez NFZ.

Lekarz nie przychodzi do pracy, aby wykonywać "czynności religijne". Czynności religijne w pracy wykonują duchowni.

W wielu przypadkach lekarze stosują "klauzulę sumienia" wyłącznie w publicznej służbie zdrowia za publiczne pieniądze. Ci sami lekarze w prywatnej praktyce stosują klauzule, że pieniądz nie śmierdzi.

Jezus ukręcił sobie bicz ze sznurków i powyganiał przekupniów ze Świątyni...

Więzienie to nie sklep, ale czemu to podatnicy mają utrzymywać przestępcę?

Karą jest więzienie a nie zagłodzenie na śmierć. Mamy takie prawo i jego należy przestrzegac.

To samo dotyczy lekarzy-katolików. Bo dostają kasę od podatników.

Dla wielu więzienie jest raczej nagrodą, mają TV, dobre jedzenie, internet... Stawka żywieniowa jest kilkakrotnie wyższa niż dla pacjenta w szpitalu. Jeśli w szpitalu zechcesz obejrzeć TV to "mafia" ściąga z Ciebie 5zł za dwie godziny bez możliwości zatrzymania czasu... Czemu więc więzień któremu zdrowie na to pozwala nie może zarobić na własne utrzymanie? Wówczas może zadziałało by coś takiego jak resocjalizacja i łatwiejszy powrót na łono społeczeństwa...

Jestem podatnikiem i bardzo się cieszę, że kasa z moich podatków finansuje lekarzy o chrześcijańskich poglądach natomiast mocno ubolewam nad tym, że idzie również do tych dokonujących aborcji czy przepisujących środki antykoncepcyjne gimbusom...

Jestem podatnikiem i bardzo się cieszę, że kasa z moich podatków finansuje lekarzy o chrześcijańskich poglądach natomiast mocno ubolewam nad tym, że idzie również do tych dokonujących aborcji czy przepisujących środki antykoncepcyjne gimbusom...

Też tak mam, tylko że odwrotnie.

Jakie z tego wnioski?

Karą jest więzienie a nie zagłodzenie na śmierć. Mamy takie prawo i jego należy przestrzegac.

To samo dotyczy lekarzy-katolików. Bo dostają kasę od podatników.

Właśnie, takie mamy prawo np. Art.53 Konstytucji. Ja płacę podatki i żądam aby prawo było respektowane. Lekarze co najwyżej są na kontraktach z NFZ i nie są utrzymywani bezpośrednio z podatków. Nie jestem Katolikiem, ale nie podoba mi się porównanie, lekarzy-katolików do przestępców. Zastanów się jar1 co piszesz.

Dla wielu więzienie jest raczej nagrodą, mają TV, dobre jedzenie, internet... Stawka żywieniowa jest kilkakrotnie wyższa niż dla pacjenta w szpitalu. Jeśli w szpitalu zechcesz obejrzeć TV to "mafia" ściąga z Ciebie 5zł za dwie godziny bez możliwości zatrzymania czasu... Czemu więc więzień któremu zdrowie na to pozwala nie może zarobić na własne utrzymanie? Wówczas może zadziałało by coś takiego jak resocjalizacja i łatwiejszy powrót na łono społeczeństwa...

no to już jest skandal, porównywanie paki do szpitala! idąc tym tropem, można żałować, że w szpitalu nie zostaniesz zgwałcony, pobity. kto w polskich wiezieniach widział internet..........ufoludki? praca dla wieźnia? a dla reszty też jest?
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Aborcja i eutanazja z pewnością nie ratują życia, ale in vitro ponad wszelką wątpliwość je inicjuje.

Antykoncepcja zapobiega procesowi zapłodnienia, w rezultacie jest zapobieganiem przed aborcją.

Art.53 Konstytucji RP dotyczy również i niewierzących, czyli wszystkich obywateli mieszkających na terenie RP, czyli nie tylko tych posiadających obywatelstwo polskie, bo zastosowanie w tym przypadku ma również prawo stanowione.

Czy KK będący beneficjentem prawa naturalnego będzie tylko udzielać dobrych duszpasterskich rad, czy przejmie na siebie odpowiedzialność materialną z tytułu gloryfikowania go ?

Czy jak dotychczas, wspomoże jedynie "duchową adopcją" ?

Lekarz jest obywatelem i może na mocy Art.53 podejmować suwerenną decyzję o swoim postępowaniu. Nikt nie może zmusić lekarza do przeprowadzenia aborcji, eutanazji, przepisania środków antykoncepcyjnych czy brania udziału w czynnościach związanych z in vitro.

Nie jestem przeciwnikiem środków antykoncepcyjnych, ale rozumiem postawę tych lekarzy. In vitro bynajmniej nie służy wyłącznie inicjacji życia, bardzo wiele zarodków jest niszczonych - czyli powstanie jeden nowy człowiek, kosztem wielu którym nie da się szansy i zabije się ich na samym początku ich życia.

A z czego, bo chyba nie myślisz o łapówkach...

Nie myślałem o łapówkach. Lekarze są na kontraktach, czyli dostają kasę od pracodawcy a nie z budżetu państwa. Jeżeli pracodawca nie respektuje Art.53, to może ich oczywiście zwolnić, tyle że kwalifikuje się to do postępowania prawnego względem takiego pracodawcy.

Aborcja i eutanazja z pewnością nie ratują życia, ale in vitro ponad wszelką wątpliwość je inicjuje.

Antykoncepcja zapobiega procesowi zapłodnienia, w rezultacie jest zapobieganiem przed aborcją.

Art.53 Konstytucji RP dotyczy również i niewierzących, czyli wszystkich obywateli mieszkających na terenie RP, czyli nie tylko tych posiadających obywatelstwo polskie, bo zastosowanie w tym przypadku ma również prawo stanowione.

Czy KK będący beneficjentem prawa naturalnego będzie tylko udzielać dobrych duszpasterskich rad, czy przejmie na siebie odpowiedzialność materialną z tytułu gloryfikowania go ?

Czy jak dotychczas, wspomoże jedynie "duchową adopcją" ?

Nie wierzący obywatel może leczyć się u nie wierzącego czy indyferentnego moralnie lekarza - w czym problem? Natomiast komentarz dot. KK i tzw. "duchowej adopcji" jest nie na temat i tyle. Chrześcjaństwo to nie tylko KK i jego patenty na wiarę.
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Prawo "naturalne", czyli o "naturalizmie" katolickim - http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,4795

Można powiedzieć, nic dodać nic ująć, a że najbardziej mnie "ujął" ten fragment, więc postanowiłem go zacytować;

"Podsumowaniem tych rozważań może być zdanie wypowiedziane kiedyś przez pewnego księdza: „Postarzejesz się, zniedołężniejesz, to się nawrócisz". W świetle przytoczonych słów wszystko staje się jasne. „Naturalność" to domena nie tyle żyjącego teoretycznie w tzw. „czystości" kleru, co pewnego grona starców, zwanych kardynałami, u których wspomniana uprzednio „czystość" nie jest już kwestią wolnego wyboru, lecz koniecznością."

Gość stary bej

(Konto usunięte)

In vitro bynajmniej nie służy wyłącznie inicjacji życia, bardzo wiele zarodków jest niszczonych - czyli powstanie jeden nowy człowiek, kosztem wielu którym nie da się szansy i zabije się ich na samym początku ich życia.

Zapomniałeś dodać, że to samo dotyczy masturbacji mężczyzn, przecież każdy wytrysk to stracona szansa na życie ;-)

Nie wierzący obywatel może leczyć się u nie wierzącego czy indyferentnego moralnie lekarza - w czym problem? Natomiast komentarz dot. KK i tzw. "duchowej adopcji" jest nie na temat i tyle. Chrześcjaństwo to nie tylko KK i jego patenty na wiarę.

Uważam że jednak tak, bo skoro KK patronuje tej idei, to i ponosi konsekwencje wynikające choćby z oceny.

praca dla wieźnia? a dla reszty też jest?

Bezrobocie jest wytworem chorego systemu podatkowego. W krajach gdzie za pracę nie ma kar tak ciężkich jak u nas (relatywnie kilkadziesiąt % odprowadzane jest to wspólnej "skarbonki") nie ma z tym takich problemów.

porównywanie paki do szpitala

Polecam czytanie ze zrozumieniem.

Nikt nie może zmusić lekarza do przeprowadzenia aborcji, eutanazji, przepisania środków antykoncepcyjnych czy brania udziału w czynnościach związanych z in vitro.

Popieram

Bezrobocie jest wytworem chorego systemu podatkowego. W krajach gdzie za pracę nie ma kar tak ciężkich jak u nas (relatywnie kilkadziesiąt % odprowadzane jest to wspólnej "skarbonki") nie ma z tym takich problemów.

Polecam czytanie ze zrozumieniem.

Popieram

idź się zamknij dobrowolnie w zakładzie karnym na chociaż tydzień- wyjdą ci z głowy chore pomysły.

Nie ma czegoś takiego jak prawo naturalne.Bo religia to prywatna sprawa każdego człowieka i można wyznając różne religie kierować się różnymi,czasami sprzecznymi prawami naturalnymi.W Polsce obowiązuje prawo państwowe.

Zapomniałeś dodać, że to samo dotyczy masturbacji mężczyzn, przecież każdy wytrysk to stracona szansa na życie ;-)

Uważam że jednak tak, bo skoro KK patronuje tej idei, to i ponosi konsekwencje wynikające choćby z oceny.

Uznaję wyłącznie Pismo Święte jako jedyny autorytet. Księża, nauczanie KRK, żaden święty pankracy czy inny taki, nie obchodzą mnie. Proszę nie powoływać się na takie czysto ludzkie źródła inspiracji. Do oceny postawy lekarzy wystarczy wspomniany Art.53 (prawo państwowe) i prosty przekaz: "nie zabijaj", "nie cudzołóż", "nie kradnij", "nie oszukuj".

NFZ dysponuje środkami ze składek ubezpieczonych, które przeznacza tylko na wybrane usługi medyczne, i to nie wszystkie których potrzebują pacjenci. Czyli nie z nieba, a z kieszeni faktycznych i przyszłych pacjentów.

Masturbacja jest złym nawykiem, brakiem panowania nad popędem seksualnym. Tracone są plemniki, a nie zygota czy zarodek czyli niszczony bardzo mały człowiek. Biblijny Onan źle postąpił, bo nie spłodził potomka swemu zmarłemu bratu, co było jego powinnością w tamtych czasach. Negatywna ocena nie dotyczyła samych czynności narządami płciowymi.

Lekarz nie jest niewolnikiem czy zakładnikiem pacjenta. Psa można zmuszać lub próbować kazać coś zrobić, tylko nie wiadamo czy zrozumie o co nam chodzi, ale nie wolnego człowieka. Szanuję poglądy każdego człowieka, chociaż mogę się z nimi nie zgadzać. Dlatego próbuję logicznie argumentować. Cechą charakterystyczną naszego społeczeństwa, zwłaszcza tej postępowej części, jest pełna tolerancja dla różnych odmienności, nawet najdzikszych teorii byle nic nie wspominać o prawdzie, dobru, prawości i faktycznej wolności.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

(...)

Masturbacja jest złym nawykiem, brakiem panowania nad popędem seksualnym. Tracone są plemniki, a nie zygota czy zarodek czyli niszczony bardzo mały człowiek. Biblijny Onan źle postąpił, bo nie spłodził potomka swemu zmarłemu bratu, co było jego powinnością w tamtych czasach. Negatywna ocena nie dotyczyła samych czynności narządami płciowymi.

(...)

A seks oralny jeszcze większym złem. Jak kobieta zrobi z połykiem to ma grzech za kanibalizm, a jak wypluje to ma grzech, jak za aborcję.

A seks oralny jeszcze większym złem. Jak kobieta zrobi z połykiem to ma grzech za kanibalizm, a jak wypluje to ma grzech, jak za aborcję.

Ale z Ciebie dowcipniś. Seks oralny jest wyuzdaniem, wynaturzeniem - nic dodać, nic ująć. Ale co to ma wspólnego z tematem tego wątku? Do rzeczy, nie trolluj.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Uznaję wyłącznie Pismo Święte jako jedyny autorytet.

Gdybyś mieszkał w Jerozolimie, uznawałbyś ...

Gdybyś mieszkał w Bangkoku uznawałbyś ...

Gdybyś mieszkał w którymś z państw Bliskiego Wschodu uznawałbyś ...

Mieszkasz w Polsce uznajesz Pismo Święte.

Mam nadzieję że rozumiesz o czym piszę ?

Gdybyś mieszkał w Jerozolimie, uznawałbyś ...

Gdybyś mieszkał w Bangkoku uznawałbyś ...

Gdybyś mieszkał w którymś z państw Bliskiego Wschodu uznawałbyś ...

Mieszkasz w Polsce uznajesz Pismo Święte.

Mam nadzieję że rozumiesz o czym piszę ?

Wiem do czego zmierzasz. W każdym z tych miejsc żyją chrześcijanie, którzy tak ja uznają Pismo Święte i jego miernikami kierują się w swoim życiu. To jest wyłącznie kwestia mojego świadomego wyboru - piszę to całkiem serio.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ale z Ciebie dowcipniś. Seks oralny jest wyuzdaniem, wynaturzeniem - nic dodać, nic ująć. Ale co to ma wspólnego z tematem tego wątku? Do rzeczy, nie trolluj.

To samo co odwoływanie się przez ciebie do do historyjek o biblijnym Onanie. Równie można przywołać zwyczaje Eskimosów, użyczających swoje żony przybysza do praktyk seksualnych.

Dlaczego na przykład medycy dla uczczenia świętości JP II nie podjęli zobowiązania o jeszcze bardziej sumiennym wykonywaniu swojego zawodu? Pewnie dlatego, że łatwiej jest wydrapać jakieś bzdury na kamiennej tablicy.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

To jest wyłącznie kwestia mojego świadomego wyboru - piszę to całkiem serio.

Może nie wyraziłem się precyzyjnie.

Gdybyś urodził się w którymś z wymienionych przeze mnie obszarów kuli ziemskiej, prawdopodobnie nie wyznawałbyś PŚ, gdyż chrześcijanie są tam mniejszością religijną, czasami wręcz tępioną.

Miałbyś do wyboru; Sutry, Koran, Torę - kolejność tym razem przypadkowa ;-)

To samo co odwoływanie się przez ciebie do do historyjek o biblijnym Onanie. Równie można przywołać zwyczaje Eskimosów, użyczających swoje żony przybysza do praktyk seksualnych.

Dlaczego na przykład medycy dla uczczenia świętości JP II nie podjęli zobowiązania o jeszcze bardziej sumiennym wykonywaniu swojego zawodu? Pewnie dlatego, że łatwiej jest wydrapać jakieś bzdury na kamiennej tablicy.

Nawiązanie do biblijnego Onana wynikało z odwołania się do masturbacji, jako przykładu że "każdy wytrysk to stracona szansa na życie". Zwyczaje eskimosów nawiązują wyłącznie do świata przyrody. Jest wiele ludów i społeczności, które naśladują świat zwierzęcy, bo tak pojmują życie które wiodą. Być może wpływa na to wysoka śmiertelność małych dzieci... Przykład eskimosów jest raczej chybiony, żeby nie powiedzieć że w złośliwy sposób skontrastowany z przesłaniem Biblii. Wracając do lekarzy, to mieli zwyczajne prawo dokonać wyboru do jakich kwestii etycznych się odwołają. Cywilizacja życia, nie śmierci - to najprostsze chyba wytłumaczenie. Nie będę się tutaj odwoływał do pojęcia cywilizacji łacińskiej, bo na 100% ją wykpisz, bo tak jest łatwiej, przyjemniej i śmieszniej - nieprawdaż?

Może nie wyraziłem się precyzyjnie.

Gdybyś urodził się w którymś z wymienionych przeze mnie obszarów kuli ziemskiej, prawdopodobnie nie wyznawałbyś PŚ, gdyż chrześcijanie są tam mniejszością religijną, czasami wręcz tępioną.

Miałbyś do wyboru; Sutry, Koran, Torę - kolejność tym razem przypadkowa ;-)

W Izraelu mieszka 8.050,000 obywateli z czego 1459 to chrześcijanie, w Tajlandii odpowiednio 67.450.000 i 3810 osób, w krajach Bliskiego Wschodu z grubsza proporcje są podobne. A więc nie oznacza to że Biblia jest tam nieznana. Co z tego, że w Polsce statystycznie liczba ochrzczonych wynosi grubo powyżej 90%, jak świadome chrześcijaństwo to zaledwie ułamek tego. Jeszcze raz powtarzam, że rozumiem do czego zmierzasz, jednak tak się składa że wszędzie można podjąć świadomy wybór. Ale wracając do meritum to rozmawiamy o lekarzach w Polsce nie w Azji i o naszych realiach.

W Polsce. funkcjonuje prawo państwowe a nie Biblia.

Czyjeś przekonbania nie mają nic do tego. Jesli komuś nie odpwiada dana praca z powodu przekonań, nie powinien sie zatrudniać. To tak, jakby św. Jehowy zgłosił się do zaciagu w armii, a w niej zaczął odmawiać wykonywania rozkazów, bo mu światopogląd nie pozwala.

PS. A seks oralny jest zajebiscie fajnie wyuzdany :)

Lepszy i zdrowszy niż obmacywanie ministrantów....

Ale wracając do meritum to rozmawiamy o lekarzach w Polsce nie w Azji i o naszych realiach.

Dziękuję za pamięć o temacie.

Jako niedoszły lekarz - jeden rok na AM -wstrząśnięty byłem informacją o Matce Teresie nie podającej z pobudek religijnych środków przeciwbólowych.

Przecież ten świat ma być przedsionkiem prawdziwego szczęścia "na tamtym świecie". Tu nie może być za dobrze.

Uśmiałem się....nie prościej było napisać lekarzy katolików niż głupio się tłumaczyć?!

Proszę!.....wpisz słowo fundamentalizm... katolicki. Wujek G...e pomoże

W Polsce podobno jest 90% katolików, ale "te " kamienne tablice zwróciły uwagę.....czyżby tylko tych pozostałych 10%

O naiwny, naiwny--jak dziecko we mgle...

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Seks oralny jest wyuzdaniem, wynaturzeniem - nic dodać, nic ująć.

Chrześcijaństwo

Katolicyzm dopuszcza stosunki oralne tylko pod określonymi warunkami. Kościół katolicki dopuszcza wszelką aktywność seksualną jedynie pomiędzy małżonkami – dotyczy to także seksu oralnego. Uprawianie seksu oralnego jest dopuszczalne jedynie w ramach gry wstępnej, pod warunkiem, że stosunek zakończy się wytryskiem w pochwie kobiety.

W protestantyzmie seks oralny, również jako akt oddzielny od stosunku dopochwowego, jest dozwolony, jednak podobnie jak każda inna forma aktywności seksualnej, może odbywać się wyłącznie w małżeństwie. Podejmowanie czynności seksualnych poza małżeństwem, obojętnie od ich rodzaju, stanowi z definicji grzech cudzołóstwa.

Wikipedia.pl

Wyglada na to, ze Kolega w kosciele dawno nie byl ;)

Czy lizanie i całowanie piersi kochanej kobiecie też uważasz za wydanie ?

Wyuzdanie

Piotr

Kara śmierci to takie samo zło jak aborcja czy eutanazja.

A co z aborcją ratującą życie matki , zwłaszcza matki , która ma już potomstwo , czy moralne jest ratowanie nienarodzonego dziecka za cenę życia rodzicielki i osierocenia jej wcześniejszych pociech ?

Również eutanazji nie przyrównywałbym do kary śmierci , gdyż nie w sposób jedną miarą mierzyć mordercy , który zasłużył na wyrok z cierpiącym człowiekiem , dla którego kolejny dzień życia jest bólem nie do zniesienia , nadto eutanazja jest podpisaniem wyroku na własne , a nie cudze życie .

Poza tym , jeżeli już uważasz eutanazję i karę śmierci za zło ( i tu Cię rozumiem ) , to powiedz mi tak szczerze , czym się różni " usankcjonowana moralnie " wojna , na której zdrowi , chrześcijańscy żołnierze wzajemnie się mordują , w tym również ludność cywilną od eutanazji ?( oczywiście pytam w kontekście postrzeganego zła)

Chrześcijaństwo

Katolicyzm dopuszcza stosunki oralne tylko pod określonymi warunkami. Kościół katolicki dopuszcza wszelką aktywność seksualną jedynie pomiędzy małżonkami – dotyczy to także seksu oralnego. Uprawianie seksu oralnego jest dopuszczalne jedynie w ramach gry wstępnej, pod warunkiem, że stosunek zakończy się wytryskiem w pochwie kobiety.

W protestantyzmie seks oralny, również jako akt oddzielny od stosunku dopochwowego, jest dozwolony, jednak podobnie jak każda inna forma aktywności seksualnej, może odbywać się wyłącznie w małżeństwie. Podejmowanie czynności seksualnych poza małżeństwem, obojętnie od ich rodzaju, stanowi z definicji grzech cudzołóstwa.

Wikipedia.pl

Wyglada na to, ze Kolega w kosciele dawno nie byl ;)

Co zresztą doskonale licuje ze Słowami Boga do Salomona :

18 Niech twa krynica będzie błogosławiona, byś się cieszył kobietą twojej młodości. 19 Rozkoszna łania, urocza sarna – niech jej piersi nasycają cię każdego czasu; jej miłością wciąż możesz się odurzać. (Przypowieści Salomona )

Czyjeś przekonbania nie mają nic do tego. Jesli komuś nie odpwiada dana praca z powodu przekonań, nie powinien sie zatrudniać. To tak, jakby św. Jehowy zgłosił się do zaciagu w armii, a w niej zaczął odmawiać wykonywania rozkazów, bo mu światopogląd nie pozwala.

PS. A seks oralny jest zajebiscie fajnie wyuzdany :)

Lepszy i zdrowszy niż obmacywanie ministrantów....

+

Piotr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.