Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofeele po pięćdziesiątce... jak słyszą i ile słyszą.

Chicago

Rekomendowane odpowiedzi

Ja po 50 słyszę do 13kHz ale po 100 to przesuwa się samoistnie do 16kHz, po dalszych 100kach to sąsiadka wyłącza nam korki.

A rano to mam najlepszy słuch. Rozpuszczanie Aspiryny to jak wodospad Niagara w domu.

Też tak mam, ale mi chodziło o wiek a nie o miarę pojemności :-). Już kiedyś w piosenkach śpiewali o "tupocie białych mew".

Często tu wcześniej zalecałem coś na rozluźnienie naczyń zwłaszcza w rejonie receptorów słuchowych przed lub w czasie słuchania muzyki. Ja tą metodę stosuję od lat. Oczywiście należy ją stosować z umiarem wtedy jest najbardziej przyjemna i skuteczna ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ja, od pewnego momentu i pewne częstotliwości nie słyszę, po prostu mam zanik, tak wykazały badania,....teraz już skojarzyłem dlaczego system za pół miliona złotych okazał się nie odbiegający od mojej konfiguracji, a nawet moja konfiguracja okazała się lepsza w rejestrach średnich i wysokich, a to dlatego, iż dopasowałem ją do swojego słuchu, więc o istnieniu króliczka i pogoni za nim, jest oszukiwaniem samego siebie, z wiekiem i przebywaniem w głośnych miejscach,..... nawet nie zdajecie sobie sprawy jak szybko się go traci,...jazda samochodem, niby cicho, ale ma niesamowity wpływ na degradację słuchu.

Wykład na temat ubytku słuchu z wiekiem, pisałem w wątku o kolumnach wysoko skutecznych.

Laryngolog, nadmienił,....iż są skutki nieodwracalne, ale wtedy jeśli o słuch się nie dba, ja jako 45 latek zacząłem to robić, bo za 5 i więcej lat będzie za późno, nie ma obawy, prawidłowe leczenie zapewnia prawidłową słyszalność, więc Panowie nie wymieniać sprzętów, tylko dbać o słuch,..... leczyć.

marslo dobrze to ujął, iż w mózgu zachodzą zmiany, ....i tak jak doktor nadmienił,.....słuchanie, słuchaniem, ale najlepszym treningiem jest wsłuchiwanie się, mózg do takiego stanu się przyzwyczaja, wszystko koduje i nie pozwala aby działo się inaczej, dowodem na to są muzycy filharmonii, którzy mimo sędziwego wieku mają bardzo dobry słuch, zapisany i wytrenowany, mózg nie pozwala, aby działo się inaczej, ale tak czy inaczej są gorsze przyczyny utraty,....rezonanse wpływające na mechaniczny układ słuchowy.

Mialem kiedys czyszczone uszn przez lekarza...bezposrednio po czyszczeniu mialem tak dobry sluch, ze draznil mnie szelst przewracanych stron w ksiazce...powaznie. Polecam raz na 20 lat cos takiego zrobic.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Wojtek,...szacun, nie chciałem tego napisać,.... wstydziłem się,... po prostu bałem się skojarzeń,...ja staram się projektować dźwięk,... nie kolumny,...a najwięcej do powiedzenia o dźwięku mają, ci co uszu nie pielęgnują, przepraszam,... Wojciech,..pełen szacunek;0)

Co 20 lat to możne za długo, 4-5 lat, woskowina przywierająca ogranicza prace, i czas nawarstwiania, już nie wspomnę o insektach, które zatapiają się w trakcie snu,...tak,tak, to wszystko ma wpływ na degradację słuchu, przez lata.

:) Dzialanie zewnetrzne. Sprobuj terapii szokowej a uslyszysz roznice;) Wielka strzykawa z woda do ucha i heja:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Mialem kiedys czyszczone uszn przez lekarza...bezposrednio po czyszczeniu mialem tak dobry sluch, ze draznil mnie szelst przewracanych stron w ksiazce...powaznie. Polecam raz na 20 lat cos takiego zrobic.

Robię to co pół roku. Polecam. Trwa 5 minut.

pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Robię to co pół roku. Polecam. Trwa 5 minut.

pozdro

Ja polecam codziennie mniej dawać mydła do kanału słuchowego i uszy myć samą wodą a wtedy ucho nie będzie tak drażnione i nie będzie wytwarzało więcej woskowiny która na czas nie usuwana np. szpatułkami po jakimś czasie uczyni kanał słuchowy akustycznie niedrożny.

Ogólnie nie polecam szpatułek gdyż wpychają woskowinę głębiej do kanału słuchowego, do usuwania woskowiny polecam metalowe łyżeczki dostępne w niektórych aptekach-drogeriach.Przykładowy link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Łyżeczkami tymi łatwo wygarniamy wydzielinę na zewnatrz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Duża strzykawka , ciepła wod a delikatny gumowy wężyk i co jakiś czas można sobie samemu przeczyścić konkretnie kanały uszne z woskowiny i wszelakiego innego kurzu. Tylko ostrożnie rzecz jasna.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Duża strzykawka , ciepła wod a delikatny gumowy wężyk i co jakiś czas można sobie samemu przeczyścić konkretnie kanały uszne z woskowiny i wszelakiego innego kurzu. Tylko ostrożnie rzecz jasna.

Otóż nie! Od tego jest laryngolog. Przykładowo sporo osób nie wie jak usunąć wodę z uszu po pływaniu!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Otóż nie! Od tego jest laryngolog. Przykładowo sporo osób nie wie jak usunąć wodę z uszu po pływaniu!

Dobrze prawisz, takie zabiegi to najlepiej do specjalisty, jak ja nadmieniłem czym się zajmuję,....potencjalny meloman, klient,...kużwa skasował za czyszczenie uszu 150 zeta, ale w pożo gość, niesamowicie ambitny.

Gość partick

(Konto usunięte)

http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Woskowina

Jak widac, nie zalecane jest czyszczenie patyczkami ale jesli robic to umiejetnie, czyli niezbyt gleboko - bron boze, nie dotknac bebenka - i krecac patyczkiem, to nic zlego sie nie stanie.

ja patyczkiem czyszczę codziennie, po każdym myciu uszu, ale mi sie wydaje, iz to normalny zabieg,..w Berlinie patyczki są na wyposażeniu pokoi odsłuchowych;0)

W ten sposób możesz sobie uszkodzić błonę i ogłuchnąć. Laryngolog też płucze uszy wodą, ale kieruje strumień pod określonym kątem, co nie jest bez znaczenia.

Dlatego wolę aby robił to specjalista,....i tego specyfiku co reklamują do usuwania,...też nie używam, nie znam obawiam się.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.