Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie a znakomite

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Bald/Discomaniac71 - przeglądam wpisy Bogdana. Chwali w nich brzmienie swojego klona, ale jakoś nie mogę znaleźć jego wpisu ze stwierdzeniem, że gra jak oryginał. Możesz podać stosowny cytat?

Cytat Bogdana ''Niektórzy tak dopieszczają swoje klony, że grają lepiej niż oryginały, np klony accu p7100.''

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Bald to ze Ty slyszales jakies skopane klony Accu to nie oznacza ze wszystkie musza byc skopane.

Argument z cena jest smieszny, w klonie placimy za elementy, myslisz ze w oryginalnym Accu p7100 elementy stanowia 90% ceny? ba...nie stanowia nawet jej 50%.

I jezeli te klony nawet w 50% nie graja tak jak oryginal to stary, za ok 3000zł nie znajdziesz nowego czy używanego wzmacniacza o takich parametrach elektrycznych i sonicznych oraz o takiej budowie.

Wiec dlaczego nie korzystac i nie budowac? grunt to wlasnie wiedziec jak kupic dobrze za niewielka kwote.

Chodzi o to że kolega Bogdan napisał że jego klon gra nawet lepiej jak P-7100 którego nigdy nie słyszał. De facto to urządzenie nie jest żadnym klonem a jedynie wariacją na temat. Określanie go klonem to zwykłe nieporozumienie bo różni się niemal wszystkim. Nie mam nic przeciwko budowaniu we własnym zakresie urządzeń opartych na klasowych oryginałach ale uważam że lepiej nazwać takie coś inspiracją niż klonem. A że daje radość - super. O to w audio chodzi.

Witam serdecznie wszystkich (to mój pierwszy post).

W nawiązaniu do pierwszego posta, ja chciałem się pochwalić i polecić ampli Sanyo a35. Sprzęt za śmieszne pieniądze a gra bardzo przyjemnie. Mam to w zestawie z heco precision 300 i czerpie przyjemność ze słuchania (oczywiscie łatwo mnie zaspokoić gdyż calkiem niedawno rozpocząłem przygodę ze stereo:) ale mam już trochę porówniań)

Bardzo jestem ciekaw modelu wspomnianego w 1 poście. Mam nadzieje, że tak ajk pisze autor, pozytywnie zaskakuje (co zresztą potwierdzaja opinie z zagranicznych for)

ps. szkoda że wątek w sumie ciekawy jest zasmiecany niepotrzebnymi wpisami.

Użytkownik kuzyn55 dnia 03.06.2014 - 15:07 napisał

Bald/Discomaniac71 - przeglądam wpisy Bogdana. Chwali w nich brzmienie swojego klona, ale jakoś nie mogę znaleźć jego wpisu ze stwierdzeniem, że gra jak oryginał. Możesz podać stosowny cytat?

Cytat Bogdana ''Niektórzy tak dopieszczają swoje klony, że grają lepiej niż oryginały, np klony accu p7100.''

A gdzie tutaj jest napisane że to właśnie jego jest tak dopieszczony że gra lepiej niż oryginał ?

Bogdan napisał: "Niektórzy"...

• 2 tygodnie później...

Witam

A mi najbardziej podoba się to że nagle po 20-30 latach 'OKAZAŁO" się że jakiś sprzęt jest świetny a do tej pory nikt tego nie wiedział- to jest po prostu piekne !!! Znana firma wyprodukowała jakiś sprzęt powiedzmy 30 lat temu , kupiło go kilka , kilkadziesiat , kilkaset tysięcy ludzi , sprzęt nie przedstawiał sobą nieczego szczególnego i nagle .................OKAZAŁO SIĘ !!!.

Nie ma czegos takiego jak OKAZALO SIĘ. Sprzęt za 300 ,500 zł nie będzie grał nigdy dobrze no chyba że uzytkownik nie ma pojęcia co to znaczy dobrze grajacy sprzęt . Kazdy sprzęt powtarzam każdy przedstawiający sobą coś , został zauważony przez światek audio 3,5, 25 lat temu natomiast to co nie zostało zauważone to tani budżetowy sprzęt nic sobą nie reprezentujący . OKAZAC to się może tylko to że ktoś wyprodukował teraz sprzęt (dzisiaj wczoraj miesiac temu ) i jest świetny ,genialny itp. Pozostaje na koniec zadać pytanie - co to znaczy dla kogoś że sprzęt gra dobrze ?

De facto to urządzenie nie jest żadnym klonem a jedynie wariacją na temat. Określanie go klonem to zwykłe nieporozumienie bo różni się niemal wszystkim.

"Niemal wszystkim",czyli konkretnie czym?

Nie sposób się nie zgodzić.

Nie ma klonów grających lepiej niż oryginały. Niektóre firmy (jak Accuphase) celowo udostępniają specyfikacje swoich klocków doskonale wiedząc o tym że ich sklonowanie jest niemożliwe. Dlaczego tak się dzieje? Z prostej przyczyny: wiele podzespołów zamawianych jest bezpośrednio u producenta i produkowanych na zamówienie danej firmy a to pod nie napisany jest projekt. Przy czym projekty sprzętów wysokiej klasy są zamknięte i każda zmiana parametrów (nawet na teoretycznie lepsze) powoduje degradację dźwięku. Zatem jeśli w takim Sanyo P-55 zmienisz konkretne elementy na lepsze jest wysoce prawdopodobne że uzyskasz poprawę (może nawet dużą). Wymiana kondensatorów w Krellu na "bardziej audiofilskie" wykonana przez fachowca z wieloletnim doświadczeniem (znanego kiedyś na forum, niestety już nie żyje) skończyła się potworną degradacją dźwięku. Dochodzi jeszcze jedna sprawa: mianowicie większość osób klonujących drogie klocki nie ma pojęcia jak gra oryginał bo widziały go jedynie na obrazkach w sieci. To są drogie rzeczy które (w przypadku używanych) bardzo ciężko gdziekolwiek posłuchać. Z drugiej strony nie tylko Accuphase ale nawet takie firmy jak JVC czy nawet Pioneer wykorzystywały podzespoły robione tylko dla nich.

Na koniec drobna uwaga: seria Sanyo o której piszesz nie odznacza się niczym szczególnym. Ot, zwykła niezła budżetówka.

Właśnie popełniłem klona E-450 i może będę miał okazję posłuchać oryginał. Puki co wydalem na niego 800 zł i gra świetnie może nie jak oryginał bo nie wiem jak on gra ale gra lepiej od PM8003, który kosztuje 5000 zł (jestem jego posiadaczem)więc jestem zadowolony a zaoszczędzone pieniądze na jego następcę cieszą i to bardzo. Mam też kolumny ( jedne z kilku par które potrzebuję) w których przetworniki i zwrotnice kosztowały 600zl a grają lepiej od Monitor Audio BX5 za 2500 zł, które też mam. Więc myślę że spisywanie DIY na margines jest bez sensu bo klony nie zawsze grają jak oryginał ale grają lepiej od innych wiele droższych urządzeń.

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

• Redaktorzy

Rafał, to się nie trzyma kupy. Czy klony "Disco" o nickach: "Bald" i najprawdopodobniej "Accuphase" mogą być wiarygodne? Wg Twojej teorii - NIE ;) Nie każdy jest "wzmacniaczem" i nagabywaczem.

Jednak wiele w typ prawdy co piszecie. Trzeba się mocno natrudzić aby kopia brzmiała jak oryginał. W firmie Accuphase nie pracują chyba inżynierowie tzw. "głąby", choć kto ich tam wie. W dzisiejszych czasach inżynierem może być każdy pajac nie odróżniający twierdzenia Pitagorasa od wzorów skróconego mnożenia. Wystarczy że ma forsę i wujka w branży, hehehe. I o czym tu mówić?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

O tym jak to po 30 latach "się okazuje" że stary suchar bije na głowę klocki kosztujące ileś tam i więcej

było ostatnio tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nie tylko o tym przy okazji.

Wystarczy uruchomić szare komórki, skojarzyć fakty, powiązać nicki i nagle wszystkie tajemnice świata

przestają być takie tajemnicze jak niektórzy by chcieli aby były.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.