Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat 2... Używane kolumny do 2k z małym haczykiem...

Hrehor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po raz kolejny.

Uzbierawszy już wór informacji chciałbym zasięgnąć opinii w ostatniej kwestii

W planach rozbudowa systemu, obecnie NAD 3240PE, Dali 505, Maranz CD5003, kable Klotz 2x2.5

W osobnym temacie wyłuszczono mi w jakie wzmacniacze mógłbym celować.

Teraz chciałbym zasięgnąć Waszych opinii na temat kolumn podłogowych do 2k z małym haczykiem.

Przyznaję miotam się, gdyż cześć z Was deklaruje głośniki jako najważniejszy element zestawu, inni wzmacniacz.

Zdaję sobie sprawę, iż gra cały zestaw i wszystkie elementy są ważne.

Jednakoż muszę od czegoś zacząć i po ostatnim poście skłaniam się ku wymianie głośników w pierwszym rzędzie.

Myślę również, iż ustrzelenie głośników o klasę wyżej spowoduje znaczny wzrost jakości dźwięku generowanego przez mój zestaw, a i dobranie wzmacniacza do kolumn będzie w przyszłości łatwiejsze, niż kolumn do wzmacniacza, jeżeli od takiego zacznę.

Moje pomysły to:

Dali 850 - 1,8k

Focal Chorus 716v - 2k

Audio Physic Virgo - 2,3k

Jeśli masz Dali 505 to aby skoczyć o klasę wyżej trzeba odłożyć 3-4k

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Czyli mam lepiej niż myślałem ??

:)

Wydawało mi się, iż pomysły które przytoczyłem to znaczny skok ??!!

a wychodzi na to, że wymiana elektroniki zmieniłaby mocno charakter mojego zestawu ?

Wpadł mi jeszcze do głowy taki jeden patriotyczny pomysł

ESA Vivace xt3 - 2,5k

Myślę również, iż ustrzelenie głośników o klasę wyżej spowoduje znaczny wzrost jakości dźwięku generowanego przez mój zestaw, a i dobranie wzmacniacza do kolumn będzie w przyszłości łatwiejsze, niż kolumn do wzmacniacza, jeżeli od takiego zacznę.

Jest to głęboka nieprawda. Jeżeli myślisz że kupno jednego elementu toru znacząco poprawi Ci reprodukcję muzyki to jesteś w głębokim błędzie. Możesz kupić dobre i drogie kolumny a system zagra dużo gorzej niż z tanimi. Może też oczywiście zagrać tak samo albo nawet lepiej - to zależy od zgrania ze sobą elementów danego systemu i od tego czy oferują dźwięk w tej samej klasie.

System gra tak jak mu na to pozwala jego najgorszy element. Będziesz miał dobre kolumny - brzmienie zwali kiepski wzmacniacz. Będziesz miał dobry wzmacniacz - brzmienie zwalą kiepskie kolumny. Będziesz miał świetny wzmacniacz i kolumny - brzmienie zwali źródło i akcesoria. Będziesz miał świetne wszystko - brzmienie zwali akustyka.

Nie ma sensu dobierać sobie elementów od sasa do lasa jak się człowiek na tym nie zna bo wyjdzie kiepsko. Musisz się zastanowić czego tak naprawdę docelowo chcesz, ile masz na to pieniędzy i co chcesz uzyskać - a nie strzelać propozycjami to tu to tam.

Słucham różnego akustycznego grania, oraz dziwnych wynalazków rodem z Trójkowej Ciemnej Strony mocy, wiec rożnie, może bez mocnego rockowego grania.

Celem modyfikacji ma być wejście na wyższy stopień jakości dziewięciu ogólnym mniemaniu.

Obecnie dźwięk mam duży, mnie satysfakcjonuje, dokucza mi za to mulisty i dudniący bas.

Ponadto ostatnio na nowym nabytku matki Archive, w jednym utworze dokuczały mi wysokie tony.

Ostatnio słuchałem NAD-a 350 z ESA Meritum2 i bardzo mi się podobało.

Jest to głęboka nieprawda. Jeżeli myślisz że kupno jednego elementu toru znacząco poprawi Ci reprodukcję muzyki to jesteś w głębokim błędzie. Możesz kupić dobre i drogie kolumny a system zagra dużo gorzej niż z tanimi. Może też oczywiście zagrać tak samo albo nawet lepiej - to zależy od zgrania ze sobą elementów danego systemu i od tego czy oferują dźwięk w tej samej klasie.

System gra tak jak mu na to pozwala jego najgorszy element. Będziesz miał dobre kolumny - brzmienie zwali kiepski wzmacniacz. Będziesz miał dobry wzmacniacz - brzmienie zwalą kiepskie kolumny. Będziesz miał świetny wzmacniacz i kolumny - brzmienie zwali źródło i akcesoria. Będziesz miał świetne wszystko - brzmienie zwali akustyka.

Nie ma sensu dobierać sobie elementów od sasa do lasa jak się człowiek na tym nie zna bo wyjdzie kiepsko. Musisz się zastanowić czego tak naprawdę docelowo chcesz, ile masz na to pieniędzy i co chcesz uzyskać - a nie strzelać propozycjami to tu to tam.

Oczywiście.

Do takich wniosków doszedłem.

Dlatego drążę.

Chcę wymienić jeden element, niech będą kolumny z nastawieniem, że za jakiś czas kupię wzmacniacz.

Zestawu teraz nie wymienię, nie ma mowy.

Ale jak wymienię "A" chcę już wiedzieć co zrobię potem.

Mieć pogląd co z czym gra, a jakie zestawienia nie idą ze sobą w parze.

Zbieram informację na temat teoretycznego zestawu, a potem będę wymieniał jego elementy.

Ale doświadczenie / emocje i zabawa jest . :))

Mam nadzieję, że nie osiwieję i nie zbankrutuję zanim dojdę do celu :)

To już wiesz na co możesz oszczędzać pieniądze .

Zaiste jest to słuszna koncepcja.

Kusi również pomysł podłączenia pod moje Dali 505 Audiolaba 8000s, kilka osób chwaliło.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Mam nadzieję, że nie osiwieję i nie zbankrutuję zanim dojdę do celu :)

Problem jest jeden , w tej zabawie końca nie widać :)))

Edit , sprzedaj Dali , kup szybkie kolumny!

Tu masz np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale ten NAD jest trochę za słaby do tego, no i źródło też masz nie najwyższych lotów...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A może jakaś elektronika która w pełni pozwoli wykorzystać potencjał Dali ?

Czy to już koniec potencjału i mój leciwy NAD + Dali to max i nic więcej nie wykrzeszę bez kompletnej przebudowy ?

Możesz próbować małymi kroczkami. Kupić NAD'a 370 - na pewno zagra lepiej z Dali. Później wymienisz kolumny. Ale po co ? Ciągle będzie nie tak jak chcesz a każdy kolejny zakup znowu ogranicza Twoje dalsze możliwości. To naprawdę wychodzi i gorzej i drożej niż zakup docelowego sprzętu. Trzymaj to co masz, odkładaj pieniądze na to co chcesz mieć.

Jak masz Poloneza a chcesz mieć Passata to którą drogę wybierasz :

1. zbierasz pieniądze na nowy samochód, sprzedajesz Poloneza, kupujesz Passata

2. Trzymasz Poloneza, najpierw wymieniasz w nim silnik na ten z Passata i dziwisz się że to nie Passat, później dokupujesz płytę podłogową z Passata i dospawujesz do nadwozia Poloneza, a na końcu jak uzbierasz pieniądze to dokupujesz jeszcze nadwozie od Passata i już masz to co chcesz, tylko musisz wymienić jeszcze koła, hamulce i fotele. Tyle że ... w połowie drogi się zatrzymujesz, twierdzisz że cię oszukano bo się nastawiłeś że Passat to taki dobry samochód, a tak naprawdę jeździ zupełnie jak Polonez, a poszło kupę kasy ...

Zastanów się co wolisz ...

Tera Panie Justas to mi pojechałeś :)

Ale rozumiem i masz RACJĘ.

Zastanawiałem się wczoraj nad tym wszystkim i uważam, że źle założyłem, temat, tematy.

Moje pytanie powinno brzmieć:

Jaki jest pierwszy wyższy przedział cenowy (w aspekcie tego co mam), poruszając się w którym zbuduje nowy dla mnie system ( na używanych komponentach) który zagra wyraźnie lepiej od posiadanego, nie inaczej, lepiej.

I jakie w tym przedziale cenowym zestawienia proponujecie.

A potem kolejny nieco wyższy przedział cenowy, zapewniający kolejny przeskok w jakości odsłuchu.

Myślę, iż wątek z określonymi ramami finansowymi, oraz propozycjami zestawów w tych ramach pomógłby wielu początkującym adeptom tego szalonego hobby :)

Sprzęt używany :

budżetówka - kilkaset złotych za element

1 przedział - ok. 2000 zł (+/- 500 zł) za element (kolumny, wzmacniacz)

2 przedział - ok. 4000 zł (+/- 500 zł) za element

O przedziały trudno bo w każdej z tych klas są setki urządzeń (w budżetówce tysiące) które połączone ze sobą w różnych systemach dają dziesiątki tysięcy kombinacji - a mówimy tylko o 2 urządzeniach. Dodaj do tego źródło i kable - mamy setki tysięcy kombinacji.

A i tak najlepsze zestawienie może się rozbić o kiepską akustykę danego pokoju ...

Dwa tysiące a tu wywody jak by to miało być dwieście. Co za bełkot. Powinieneś się spiąć i posłuchać cokolwiek z tego co wymieniłeś. Bierz tego Nad'a (czy to taki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) a potem posłuchaj z nim kilku wytypowanych zestawów głośnikowych. Ja rozumiem, że na forum mają pomóc ale w większości przypadków zrobią tylko wodę z mózgu. Porady starego indianina omijaj szerokim łukiem.

Pozdrawiam.

P.S.

Przejrzałem też Twój temat o wzmacniaczach... każdy gra swoją melodię. Na forum trzeba być uważnym, wyłuskać cenne informacje, zapoznać się z tematami a potem dojść do wniosków i postępować według swoich preferencji. Na takich forach większość chce coś opchnąć lub zareklamować. Nawet jeśli nie ma podpisu "branża".

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

To oczywiście jest dowcip - Dali 505 to bardzo szybkie kolumny ...

Kupić NAD'a 370 - na pewno zagra lepiej z Dali.

Tak , Nad się nada , do bułowatego / dudniącego basu z Dali . :)

Porady starego indianina omijaj szerokim łukiem.

Kukurydza! jakiś oprysk brałeś ? :)

Ps. Następny z Nad 350 , kupuj Hrehor ! :)

Widać pasuje Hrehor'owi dźwięk ze wzmaków Nad bo takowego już posiada i kolejny, wyższy, nowszy model też przypasował do gustu. W zasadzie chciałem napisać, że trzeba wyciągnąć pożyteczne informacje z forum i dalej samemu doświadczać dźwięku z konkretnych zestawień sprzętów.

Kukurydza! jakiś oprysk brałeś ? :)

Chyba chciałem być trochę złośliwy w stosunku do Ciebie. Już nie będę.

Bez urazy.

Pozdrawiam.

Jeśli ostra muzyka z cięższych gatunków i potężny bas nie jest najważniejszy ... to tylko kilka przykładów niebanalnych kolumn , które długo mogą cieszyć :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - cena niedawno tylko nieznacznie przekraczała dwa tysiaki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poziom można uzyskać na nich spory , oby tylko wykorzystać ich potencjał...

... a przecież na rynku do ustrzelenia są wyroby kilku polskich firm trzymających bardzo dobry poziom za nieduże pieniądze ( studio16Hertz , Audio Academy , RLS, Akkus ) ... tylko zaczaić się i polować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomysł z ESA Vivace xt uważam za bardzo dobry. Odwdzięczy się na KAŻDYM wzmacniaczu. Ale trzeba posłuchać, bo nie wszyscy lubią świetną górę i dobrze kontrolowany, bez podbić bas.

Do tego w 25 rocznicę wyborów...;-) jak znalazł.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ukryta Zawartość

B. fajne kolumny, ale uwaga! - przedmiotem aukcji jest zaliczka na kolumny! Smierdzi.

Ukryta Zawartość

Jeszcze lepsze kolumny (to wersja s1) ale znowu przedmiotem aukcji jest zaliczka na kolumny! Walek!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Dziękuję Kolego romekjagoda za wyłowienie mało wiarygodnych aukcji z moich propozycji . Przyznaję , że nie wczytałem się w opis , a na szybko wybrałem , moim zdaniem , ciekawe propozycje sprzętowe . Nie chciałbym , aby ktoś przy moim udziale nadział się na minę . TAKIM CWANIAKOM JUZ DZIĘKUJEMY.

Jeszcze raz bardzo polecam dokładne przyjrzenie się propozycji kilku polskich firm ( które nie bujają cenami w obłokach ) , bo często za podobne pieniądze możemy mieć dużo lepsze kolumny , z większym potencjałem . Sam to kiedyś przerabiałem . I nie jest to tylko sprawa patriotycznego podejścia , ale bardzo praktycznego .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.