Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Dzeki za wybor dialogu, trzymajmy sie tego i nie obrazajmy sie na wzajem

Dzięki,proponuję powołanie do życia wątku np "rozmowy okrągłego stołu"gdzie ustalimy,przy życzliwości i szczerych intencjach wszystkich stron,jak może funkcjonować to miejsce,tak aby wszyscy dobrze się tu czuli. Moim zdaniem obecny sposób moderowania to zapewni. Proponuję,aby taki wątek został zawieszony przez Admina i przypięty,ale zaakceptuję każdy innych racjonalny i efektywny pomysł na naprawę złej a czasami tragicznie złej atmosfery. Zgłaszam też prośbę,aby zdjąć punkty sly30 i umożliwić Mu w pełnoprawny sposób uczestnictwo w tym dialogu.

Drogi Pawle, ten watek utworzony i podpięty przez Admina jest właśnie od dawna doskonałym miejscem do prowadzenia dyskusji o funkcjonowaniu Forum, a jak widać także naszych, własnych problemów. Nie widzę potrzeby tworzenia następnego o tym samym przeznaczeniu.

Żadnego okazjonalnego zdejmowania punktów kary nie będzie. Kary są nałożone za określone przewinienie i aby były skuteczne, muszą być nieuchronne i niebagatelizowane.

Sylwek dołączy po zakończeniu terminowego bana. Gdy będzie chciał coś ważnego od siebie zamieścić może to zrobić przez PW ze mną. Ja zamieszczę Jego wypowiedź.

Dzięki,proponuję powołanie do życia wątku np "rozmowy okrągłego stołu"gdzie ustalimy,przy życzliwości i szczerych intencjach wszystkich stron,jak może funkcjonować to miejsce,tak aby wszyscy dobrze się tu czuli. Moim zdaniem obecny sposób moderowania to zapewni. Proponuję,aby taki wątek został zawieszony przez Admina i przypięty,ale zaakceptuję każdy innych racjonalny i efektywny pomysł na naprawę złej a czasami tragicznie złej atmosfery. Zgłaszam też prośbę,aby zdjąć punkty sly30 i umożliwić Mu w pełnoprawny sposób uczestnictwo w tym dialogu.

Jak widac, przy odrobinie dobrej woli mozna sie latwo dogadac, od tej pory proponowalbym po prostu bardziej sie szanowac, a bedzie wszystko ok

I wiecej w watkach o sprzecie, a mniej o funkcjonowaniu, byloby idealnie:)

A jak sie od czasu do czasu podgrzejemy, to tez ok, tylko trzeba sie szybko pogodzic.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Po szumnych zapowiedziach widzę jako temat główny tego wątku powrócił ten nieszczęsny salonik,

bo nawet tygodnia nie mogą elity wytrzymać, żeby nie przypomnieć reszcie hołoty o swoim istnieniu...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Jak widac, przy odrobinie dobrej woli mozna sie latwo dogadac, od tej pory proponowalbym po prostu bardziej sie szanowac, a bedzie wszystko ok

I wiecej w watkach o sprzecie, a mniej o funkcjonowaniu, byloby idealnie:)

A jak sie od czasu do czasu podgrzejemy, to tez ok, tylko trzeba sie szybko pogodzic.

Ale szanować MUSZĄ się obie strony,jeszcze raz powtarzam,tylko powrót do formuły otwartego forum uzdrowi to miejsce. Sytuacja,w której nie uczestnicy saloniku,nie mają dostępu nawet do czytania treści,sprawi że nie ruszymy z miejsca.

Edytowane przez Paweł Skurzewski

Serio?

Mnie interesuje to tyle co zeszłoroczne liście.

Niech tam sobie siedzą i piszą cokolwiek, przynajmniej tutaj jest cisza i spokój.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Wczoraj jeszcze twierdziłem, że Vlado się trochę zagalopował, ale nic nie pisałem, bo nie do końca wiedziałem o co chodzi, ale dzisiaj widzę, że podjął słuszną decyzję. Tak trzymać.

Parantulla ma trochę racji - ale nie jest to jednak tworzenie niepotrzebnych podziałów? Trzeba wszystkich traktować na równi i salonik nie będzie wtedy potrzebny.

A odnośnie rozmów, forumowicze już mają serdecznie dość wszelkich rozmów na temat funkcjonowania tego forum, forumowicze chcą w końcu zmian. Ile to już było zapewnień, że teraz ot już pogadamy? Za każdym, razem było to samo - sie nie zmieni, bo sie zainteresowani nie zgadzają. Teraz, po odejściu Paltona widzę te zmiany i mam nadzieję, że w końcu będzie normalnie.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Właśnie, niech NASZE forum powróci do starych czasów.

Czegóż nam więcej trzeba, wszak i tak mamy z górki ;)

Trzeba wszystkich traktować na równi i salonik nie będzie wtedy potrzebny.

Tak, oczywiście.

Ale nie zapominaj o jednym - niektórzy uważają się za równiejszych.

I tego ich uważania nie zmienisz.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Ale nie zapominaj o jednym - niektórzy uważają się za równiejszych.

I tego ich uważania nie zmienisz.

Prawda i tu MUSI wkroczyć moderacja - pyskówki i tak będą wycinane/tępione (i bardzo dobrze). I od tego jest moderacja, by wszyscy mieli równe szanse... - tak jak jest wszędzie, tylko do tej pory nie tutaj... Ale już zaczyna być lepiej, przykład ostatniej interwencji Vlado.

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Kilka lat temu (bodajże w okolicach tworzenia zakładki Hi-End) rzuciłem pomysł aby to było w ramach Klubów - czyli, nie dość że w ramach płatnej zakładki, to dodatkowo płatne. No cóż, pomysł jak pomysł, wtedy upadł.

To ja się teraz pytam: W czym jest lepszy darmowy Salonik?

So... ;D

Tu nie chodzi o pyskówki, docinania, awantury - bo to na ogół najprostsza forma do utemperowania i zgaszenia.

Niektórzy niestety wyspecjalizowali się w przewrotnej retoryce, podkładaniu min, łapaniu za słowa, odwracaniu kota ogonem - tylko po to, żeby sprawić wrażenie, że racja jest po ich stronie. A nie jest. I wtedy stają się...zwykle mniej elokwentni a bardziej - wymuszająco agresywni. To ta sama metoda manipulacji, jak udawana wcześniej przymilna spolegliwość i koleżeńska grzeczność.

I ludzi z takimi tendencjami trzeba po prostu traktować tak, jak nas to zasługują...

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Żeby nie zaogniać sprawy - i jedna i druga strona powinna w pewnym momencie odpuścić, jeśli jedna ze stron tego nie robi, to ta druga powinna nie odbijać piłeczki - inaczej się nie da. A niech ma ostatnie słowo - ktoś musi być mądrzejszy. Jeśli jednak dochodzi do wyzywania - no to już nie ma wyjścia. Po prostu, każdy na tym forum, jak jesteśmy, powinien w końcu pójść po rozum do głowy - inaczej nic z tego nie będzie...

Ale to tylko teoria... :-)

Zupełnie taka sama - jak idealistyczny salonik, z którego co chwilę ktoś się wysuwa na to ogólne, nieprzyjazne pole minowe :-) Nudzi się tam musi, czy jak? :-)

Musimy także zostawić te salonowe historie i przestać się na siebie WYDZIERAĆ... - bo wojna niczemu dobremu nigdy nie służy...

Tak długo, jak długo jednym wydaje się, że mają nadane z bożej łaski uprawnienia do pouczania innych i wiedzenia lepiej :-) - nic z tego nie będzie niestety...

Trzeba wszystkich traktować na równi i salonik nie będzie wtedy potrzebny.

Czyli socjalizm, demokracja ludowa. Wszyscy równi. Od razu zastrzegam sobie pozycję pierwszego sekretarza - chcę nim zostać w świecie neomammuta.

bo wojna niczemu dobremu nigdy nie służy...

Jak to nie? Nakręca koniunkturę - w przypadku forum klikalność. Napędza? Napędza. Make war!

Parker's Mood

>>Chicago

Dobrze wiesz o co mi chodziło, Panie Pierwszy Sekretarzu :)

Ok czy wszystkie strony są gotowe do rozmowy i ustępstw?

Forumowicze od paru lat już są przegotowani :)

Ok czy wszystkie strony są gotowe do rozmowy i ustępstw?

Rozmowa - w sensie spokojnej i ZYCZLIWEJ wymiany zdan i pogladow z zalozeniem, ze nas do jakiegos wspolnego mianownika - chocby czystej przyjemnosci z milej konwersacji doprowadzi - tak.Jak najbardziej.Zawsze to lepsze niz rozwiazania silowe - karanie punktami , agresja , slowna itp. Ustepstwa - jesli nie dotyczy to rezygnacji z kultury wypowiedzi, zyczliwosci w ocenie wypowiedzi innych, braku tolerancji na odmienny punkt widzenia, kulturalnego i nieobrazajacego humoru na forum, nie odczytywania kazdego odmniennego zdania jako atak personalny, przedkladania dobra forumowej dyskusji i milej oraz zyczliwej atmosfery tej dyskusji nad wlasne ambicje i kompleksy - to jak najbardziej. Edytowane przez plustek

Przepraszam, ale o czym Wy chcecie rozmawiać?

Czy ma być Salonik?

Przecież jest i nikt go nie zlikwiduje.

Czy moderacja ma moderować i dawać punkty i bany?

A co innego ma robić?

Kuriozum jest stwierdzenie propagowane przez jednego z moderatorów i kilku userów "Era Paltona minęła"

I co myśleliście? że nastała pełna szczęśliwość? nikt się nie będzie kłócił, wszyscy pogłaszczą się po główkach.

Aktualnie trwa szukanie nowego wroga, a to Vlado a to Sly a to McGywer sie podkłada, w końcu kogoś upolują.

Swoją drogą sami się pięknie podkładają ;)

Panowie czas dorosnąć.

Forum jest komercyjne, więcej konfliktów = większa klikalność = większa kasa dla właściciela.

Forum jest komercyjne, więcej konfliktów = większa klikalność = większa kasa dla właściciela.

To jest oczywisty priorytet wlasciciela.Nie wydaje mi sie jednak, zeby slusznym bylo bezkrytyczne podporzadkowywanie sie nas, uzytkownikow i poniekad tworcow tego forum - tej zasadzie jako wzorca dla nas samych.A to jak bedziemy ksztaltowac nasza dyskusje i czy wieksza ilosc klikniec a wiec i zysk dla wlasciciela bedzie wylacznie zalezal od nasilenia sprzeczek, i konfliktow - zalezy tak naprawde od nas Panowie i mam nadzieje ze tez Panie.Jesli nieustannie bedziemy dbac o wymienione przeze mnie w powyzej zamieszczonym poscie wartosci , bedziemy miec godne forum audio.To jednak my klikamy Panowie i Panie a nie moderacja, czy administracja i to nasze wpisy a nie z kosmosu, wiec to my jestesmy za ostateczny ksztalt forum odpowiedzialni.A wlasciciel i moderacja sa poniekad skazani na to czym my to forum wypelniamy.Z drobnym oczywiscie i oczywistym zaznaczeniem , ze "business is a business - wybacz Winetou".Ot takie realia dzisiejszego i nie tylko, swiata. Edytowane przez plustek

Kuriozum jest stwierdzenie propagowane przez jednego z moderatorów i kilku userów "Era Paltona minęła"

Dla mnie to nie jest absolutnie kuriozalne stwierdzenie, ale fakt. A stwierdzenie jak stwierdzenie, można interpretować na różne sposoby, wszystko zależy od odbiorcy i jaki chce się osiągnąć skutek, tak samo jeden poczuje się obrażony za "tuza salonikowego", a drugiemu to będzie obojętne. Dla mnie minięcie tzw. "Ery paltona" czy tam "Ery Kulek", nazewnictwo jak kto woli, oznacza pozytywne zmiany, w tym chociażby mniej szemranych układzików, mniej krycia nieuczciwych sprzedawców z branży, mniej faworyzowania wybranych grup, mniej kolesiostwa, mniej uprawiania własnego biznesu, jak również chociażby praktycznie usunięcie patologii moderacyjnej. Oczywiście wszystkiego od razu nie zmienimy i nie wyeliminujemy wszystkich problemów, ale jest o wiele lepiej i mamy dobre pole do dalszych zmian. Bardzo mnie cieszy decyzja właściciela forum w zakresie powyższego, choć późna, to najważniejsze, że została podjęta.

Edytowane przez SVART

Przepraszam, ale o czym Wy chcecie rozmawiać?

Też mnie to niezmiernie ciekawi.

Podział na lepszych i gorszych będzie zawsze jak nie pod taką, to pod inną postacią.

Elitarna zakładka Hi-End, oznaczenia użytkowników podpisem VIP, zamknięty salonik dla wybranych...

i inne tego rodzaju dziecinne głupoty, które mają dawać poczucie przynależności do ekskluzywnego grona,

to się przecież nigdy nie skończy, a jedynie przepoczwarzy w coś innego pod inna nazwą.

Jak komuś się wydaje, że jakimiś rozmowami zmieni bieg wydarzeń, to ma rację. Tylko tak mu się wydaje.

Przez tydzień czy dwa wszyscy będą sobie z dziubków pili, a później się zacznie to samo co zawsze i skończy tak samo jak zwykle.

Salonowcy teraz będą udawać zainteresowanie rozmowami (na nie wiadomo jaki temat) bo to dla nich kolejny pretekst do tego,

żeby znowu ględzić w nieskończoność o ich wspaniałym saloniku i o wspaniałości ich samych. Potem zobaczycie co będzie...

Niestety, ale Parantulla ma rację, podziałów nie unikniemy. Za to każdy może popracować nad dystansem do siebie i otaczającego go świata, tylko z tym mamy tutaj podstawowy problem, gdzie ego i chęć pokazania kto ma "lepszą prawdę" bierze górę :). Dotyczy to głównie osób, które piszą zbyt wiele i są wszędzie na forum.

Edytowane przez SVART

Tak, to moje stwierdzenie i nie bez pokrycia. Pod tym hasłem przekazuje wiadomość Wszystkim i większość jak widzę doskonale to rozumie, oprócz tych, których to dotyczy w sposób dla nich bolesny.

Kredo owego hasła jest proste i jasne:

Wszyscy będą za swe przewinienia na forum karani. Koniec z karaniem ludzi na zlecenie, koniec z usuwaniem chamskich wpisów wybrańców, aby ślad po nich nie został jako dowód ich "kultury", koniec z dominacją moderatorów w jakikolwiek sposób uwikłanych w branżę Audio.

Resztę doskonale za mnie wyłożył mój przedmówca @SVART.

gdzie ego i chęć pokazania kto ma "lepszą prawdę" bierze górę :). Dotyczy to głównie osób, które piszą zbyt wiele i są wszędzie na forum.

W tym kontekscie mysle, ze jedna z pozytywnych stron pojawienia sie saloniku, stalo sie unaocznienie nabrzmialego od dawna do monstrualnych rozmiarow problemu , ktorego tak naprawde nikt nie rozwiazal.Pojawienie sie saloniku wywolalo - choc niezmiernie emocjonalna i burzliwa, - to jednak dyskusje, w ktorej wiele zostalo powiedziane, troche emocji zostalo upuszczonych, i zarowno jedna jak i druga strona -( jesli mozna to tak wogole okreslic, bo moim zdaniem jestesmy jedna - powtarzam - JEDNA wpolnota forumowa) - zdala sobie sprawe ze dalej w takiej formie jak to bylo przed i zaraz po powstaniu salonika, rozmawiac sie nie da i na czort komu takie sklocone a i czesto wulgarne wrecz forum.I mysle ze po obu stronach toczyla sie i toczy dyskusja i to w coraz spokojniejszym jednak i ze zdecydowanie wiekszym zwracaniem uwagi na forme dyskusja.Do idealu jeszcze daleko, ale powoli zaczynamy sie przyzwyczajac do grzecznosci , tolerancji, odmiennosci pogladow innych , jeszcze przydaloby sie mniej misyjnosci i zawzietosci w ciaglym "inwigilowaniu" i przeswietlaniu wypowiedzi innych Kolegow, ale i tak jest lepiej.Mysle, ze jednak jest szansa na to aby forum z czasem zjednoczylo sie ponownie w calosc - bo wierze, ze kazdej stronie zalezy na stworzeniu wartosciowej i ciekawej spolecznosci ludzi swiata audio.Pozdrawiam Panowie i Panie i zycze nam wszystkim tego. Edytowane przez plustek
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.