Skocz do zawartości
IGNORED

PODYSKUTUJMY O OPTYMALNYM BIAMPINGU

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Mocne.

Możesz to rozwinąć, uwzględniając zastosowanie identycznych głośników?

Pewnie koledze chodziło o to, że wykonanie pasywnego filtra subsonicznego wiąże się z zastosowaniem ogromnej cewki, a miedź raczej nie tanieje. Myślę więc, że miał rację.

Oczywiście przy założeniu, że mówiąc "aktywny" mamy na myśli z aktywnym podziałem, a nie wzmacniaczem w tej samej obudowie co głośnik.

Mocne.

Możesz to rozwinąć, uwzględniając zastosowanie identycznych głośników?

Filtr do subwoofera - zestaw do samodzielnego montażu

AVT2449 B kosztuje 22zł

a cewka w intertechnik.de 12mH kosztuje ponad 400zł (FOIL4.70

Best.-Nr. 1500034 Lager: lieferbar, aber knapper Bestand

162,80 € / Stück) a trzeba ich 2sztuki i jakieś Jaceny to też chyba 100zł itd

A jak ktoś lubi ostrą jazde to Behringer iNUKE NU 1000 DSP za niecałe 900zł

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

W Polinku cewka 12 mH / 0,11 Ohm kosztuje 111 zł. Kupować też trzeba umieć.

AVT2449B wymaga jeszcze zasilania i wymiany połowy części, bo bez tego możesz se go w tyłek wsadzić, a nie do wysokiej klasy subwoofera.

Wywal filtry pasywne przynajmniej sprzed basowca. Powinno być DUŻO lepiej. Tam właśnie technika aktywna ma największe zalety. Świadczy o tym spora ilość kolumn półaktywnych, gdzie aktywny jest tylko bas. To że subwoofery są głównie aktywne, to też nie przypadek.

Oczywiscie wiem ze bezposrednie napedzanie glosnika jest ogolnie najlepszym rozwiazaniem. Gdy nie ma cewek, kondensatorow, nie ma dodatkowych strat, znieksztalcen, impulsy oraz tlumienie jest lepsze, czulosc wyzsza....

Wszystkiego tego jestem 100% swiadom.

Ale jak juz pare razy wczesniej pisalem, posiadam Infinity Renaissance 90.

W niej jest zastosowany specjalny basowy glosnik wedlug patentu Watkinsa, uzywajac dwie rownolegle cewki jedna ogolna, druga jako "dopalacz" dla najnizszego pasma, dla uproszczenia powiedzmy dla wsparcia pod 50Hz.

Dzieki uzyciu takiej "sztuczki" mozna uzyc zamknieta obudowe (ktora osobiscie mocno prefeuje dzwiekowo przed basreflexem) jednoczesnie uzyskujac perfekcyjne, glebokie zejscie basu, nawet lepsze od porownywalnej wielkosci modelu z basreflexem.

Takie rozwiazanie rowniez nie ma zawirowan oraz rezonanse zwykle zwiazane z uzyciem basreflexu (jest ale zawirowanie impedancyjne = absolutna koniecznosc uzycia bardzo mocnych stabilnych wzmacniaczy).

By taki basowy glosnik zastosowat w kolumnie, uzywa sie dla niego 2 oddzielnych zwrotnic. Dla kazdej cewki oddzielnie. Caly uklad ma chyba nawet fazowa kompensacje i pewnie go dlugo tuningowali w Infinity i nie jest to sprawa latwa.

Tutaj schemat takiej zwrotnicy Inf Ren 90 (schemat jest dla jednego woofera watkinsa):

Renaissance_90_crossover_zps36c3cae3.png

Z tego wynika ze nie jest u Renaissance mozliwe wywalic wewnetrzna pasywna zwrotnice i zastapic ja aktywna.

Dzwiek moich kolumn mi bardzo odpowiada, dla tego chce jeszcze dlugo Infinity uzywac.

Moje rozwiazanie kombinacji aktywnej/pasywnej zwrotnicy jest dla tego modelu raczej konieczne.

Moze ale kiedys sobie kupie inne kolumny, wtedy sie postaram zrobic wlasciwy w 100% aktywny bi- lub nawet tri-amping.

elektroboy,

w Klubie, zakładce Infinity zamieściłem kiedyś sposób na uwolnienie basowego głośnika od zwrotnicy. Dostałem ten przepis bodajże od pana Watkinsa. Nigdy tego nie zrobiłem, z szacunku dla Re90, które posiadam już dosyć długiego czasu.

Napędzenie Re90 jest tematem samym w sobie. Próbowałem kilku kombinacji bi-amp pasywnego, za każdym razem efekty były niezadowalające. Być może bi-amp aktywny jest rozwiązaniem, jednak nie znam nikogo kto podjąłby się strojenia układu.

Do tych kolumn potrzeba naprawdę mocnych wzmacniaczy. W swojej drodze doszedłem do klona Accuphase 7100. Gram z krystaliczną czystością nawet bardzo głośno. Jednak ciągle chce głośniej i przy pewnym poziomie (jeszcze za cicho...) wzmacniacz się wyłącza. Dlatego niebawem podłączę drugiego 7100, oba zmostkowane.

Przepraszam za mały offtopic.

W Polinku cewka 12 mH / 0,11 Ohm kosztuje 111 zł. Kupować też trzeba umieć.

AVT2449B wymaga jeszcze zasilania i wymiany połowy części, bo bez tego możesz se go w tyłek wsadzić, a nie do wysokiej klasy subwoofera.

Zawsze musisz dowalić!

Co?

Te wulgaryzmy to są zawsze szokujące. Jak politycy z PO

• 2 miesiące później...

A jak ktoś lubi ostrą jazde to Behringer iNUKE NU 1000 DSP za niecałe 900zł

Albo Behringer DCX2496 Ultradrive -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mierzy waży i krawaty wiąże. około 1200 złotych, ale podobno zastępuje też przetwornik C/A więc w zasadzie buduje już cały system stereo za źródłem

Za nim można było dać Behringera A500 na Niskie i A300 na wysokie.

Ukryta Zawartość

Albo dla mniejszych głośników i niekoniecznie z subwooferem złożyć coś z KITu na przykład Vellemana K8060. Dość tani a prosty. przynajmniej w parametrach na papierze przyzwoity.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

jeszcze mam jedną opcję do wypróbowania, bo jakoś nie widziałem żeby ktoś tak robił - każdy "rzetelnie" zbudowany amplituner KD można podłączyć do kolumn mostkowo i tu jest spore pole do uzyskania niezłego, a może nawet bardzo dobrego dźwięku.

Wystarczy użyć wejść 5.1 i wykorzystać zamiast 2 kanałów frontowych jeszcze dodatkowo np. 2 tylne.

Ja mam Primare SPA20 , który ma bardzo solidne końcówki mocy ( po dwie pary tranzystorów końcowych ) i zasilanie 1600 W z baterią kondensatorów

100 000 uF, więc w mostku jest teoretyczna szansa na wyciagnięcie nawet 2 x 400 W, ale akurat o moc mi nie chodzi, tylko o jakość.

Przy kolumnach 8 Ohm nie powinno być problemów w żadnym amplitunerze z 4 Omowymi trzeba byc ostrożnym i nie grać za głośno.

Tam gdzie jest przełacznik impedancji od razu włączyc opcję 4 ohmy.

Podłączamy żródło z wyjściem symetrycznym i efekt może byc bardzo dobry dlatego, że wejścia 5.1 zwylke omijają wszystko z wyjątkiem regulacji glóśności,

więc audio z dobrego źródła nawet przy klasycznym podłączeniu warto uzywać z wejściami 5.1 - to jest taki direct.

wczoraj wypróbowałem powyższe połączenie spa20 , ale niestety tylko na jednym kanale, bo mam problem z uruchomieniem drugiego w dac na wm8741,

ale muzykę z symetrycznego połaczenia dwóch kanałów dzieli przepaść w stosunku do klasycznego, z niecierpliwością czekam na odpalenie drugiego kanału żeby wypróbować tą koncepcję w pełni.

Polecam powyższe rozwiązanie właścicielom amplitunerów - uwaga na volume przy kolumnach 4 ohmowych , bo nie wszystkie ampli to pociągną, tazn zagra kazdy , ale do rozsądnych poziomów dźwięku

Nie udało mi się prawidłowo odpalić daca na wm8741 , więc szybko przerobiłem lampucerę na pcm1798 na wyjścia symetryczne przez pominięcie ostatniego stopnia , a pozostawiając oryginalny układ IV tylko wsadziłem opa2134 i sygnał symetryczny podłączyłem do 4 wejść 5.1 (do przodów i tyłów ) primare spa20 a głośniki odpowiednio w bridge i jakość dźwięku tak uzyskana dzieli lata świetlne od klasycznego podłączenia przez wewnętrzne dac - Tu jest wszystko do kwadratu. Całkowicie zniknął problem przeciągania wyższego basu, szorstkość wysokich zamieniła się w selektywność, a przestrzeń to nowa jakość , nie ma już powrotu , muszę tylko dorobić układ na przekaźnikach przełączjący głośniki w bridge sterowany automatycznie programowanym wyjściem 12 volt i mam sprzęt na zupełnie innym poziomie. Ta koncepcja jest ratunkiem dla rozczarowanych jakością kd w stereo. Od dawna miałem to sprawdzić, ale nie miałem źródła xlr . Mój system ( dali grandy, primare spa20 lekko modyfikowany musesami , lampucera mini na xlr ze źródłem sygnału cyfrowego z trekstora movie station gra fantastycznie w bridge. Dzięki temu mam dobre kd i rewelacyjne stereo. Zniknęły moje problemy z basem i wysokimi, a dźwięk jest dwie klasy lepszy :-)

W lampucerze mini jest błąg w opisie wyjść za IV i po podłączeniu zgodnie z opisem na spodzie opampów sygnał jest w przecifazie, więc w jednym kanale trzeba zamienić wyjście plusowe z minusowym.

• 1 rok później...

Panowie mam takie pytanie. W kolumnach mam rozdzielone sekcje + na zaciskach ale wspólną masę. Czy mogę bez ryzyka podłączyć 2 wzmacniacze zwierając masy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.