Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel zasilający ok 200zł (czyli kłótnia o kable)

rayfe

Rekomendowane odpowiedzi

A może taki sam jak macie w ścianach albo od domu do transformatora na osiedlu? Doprawdy,audiofilizm to straszna choroba,to normalnie dżuma,czysty debilizm.

Doprawdy,audiofilizm to straszna choroba,to normalnie dżuma,czysty debilizm.

Przypominam,że jesteś na forum było nie było audiofilskim...może czas zmienić otoczenie,które Cię tak uwiera?

Natomiast,zauważę,że większość hobbystów zazwyczaj ma lekkiego świra na punkcie swojej pasji,mimo,że wydawanie kilkunastu tys zł na butelkę wina czy tyle samo na komplet felg do auta,delikatnie mówiąc nie wydaje mi się zbyt rozsądne,to raczej nie mam zwyczaju uczestniczyć w forach motoryzacyjnych czy miłośników egzotycznych i kosztownych trunków i nie piszę,że nie widzę różnicy między winem za 25 zł i 25kzł(bo nie widzę),ani nie piszę,że trzeba być idiotą aby wydać niemal fortunę na komplet felg.

Myślę,że dżumą wszystkich portali zrzeszających pasjonatów-obojętnie w jakiej dziedzinie-są takie wpisy jak Twój.

l'enfant sauvage

Przypominam,że jesteś na forum było nie było audiofilskim...może czas zmienić otoczenie,które Cię tak uwiera?

Natomiast,zauważę,że większość hobbystów zazwyczaj ma lekkiego świra na punkcie swojej pasji,mimo,że wydawanie kilkunastu tys zł na butelkę wina czy tyle samo na komplet felg do auta,delikatnie mówiąc nie wydaje mi się zbyt rozsądne,to raczej nie mam zwyczaju uczestniczyć w forach motoryzacyjnych czy miłośników egzotycznych i kosztownych trunków i nie piszę,że nie widzę różnicy między winem za 25 zł i 25kzł(bo nie widzę),ani nie piszę,że trzeba być idiotą aby wydać niemal fortunę na komplet felg.

Myślę,że dżumą wszystkich portali zrzeszających pasjonatów-obojętnie w jakiej dziedzinie-są takie wpisy jak Twój.

Amen :)

Nie myśl - słuchaj.

A może taki sam jak macie w ścianach albo od domu do transformatora na osiedlu? Doprawdy,audiofilizm to straszna choroba,to normalnie dżuma,czysty debilizm.

Kolego po co piszesz o rzeczach o których nie masz pojęcia. Posiadasz sprzęt to go słuchaj i się ciesz, że ciebie ten temat nie dotyczy. Tylko nie pisz brzydkich słów i nie wyzywaj bo obrażasz innych, kogoś kto wie więcej od ciebie a kabelek zasilający, który jest w posiadaniu tej osoby jest droższy od twojego sprzętu. I nawet gdybyś go podłączył to i tak lepiej nie będzie a może nawet gorzej.

ps. udaj się do jakiegoś salonu audio i słuchaj, podłączaj, zmieniaj i słuchaj, a potem napisz coś mądrego.

Po tym co czytam dochodzę do wniosku że najlepiej będzie jak po prostu zabiorę się za DIY... Może sprzedam potem thundera za 200zł za które dwóch kabli nie zrobię ale jak koledzy piszą że takie samoróbki wypadają lepiej niż drogie gotowce to nie mam nic do stracenia... No i warto tutaj podziękować kolegom którzy piszą że jednak warto zainwestować w przewody sieciowe bo brzmienie na tym nie ucierpi ;)

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Po tym co czytam dochodzę do wniosku że najlepiej będzie jak po prostu zabiorę się za DIY... Może sprzedam potem thundera za 200zł za które dwóch kabli nie zrobię ale jak koledzy piszą że takie samoróbki wypadają lepiej niż drogie gotowce to nie mam nic do stracenia... No i warto tutaj podziękować kolegom którzy piszą że jednak warto zainwestować w przewody sieciowe bo brzmienie na tym nie ucierpi ;)

polecam kabelek firmy Artech nawet najtańszy

przypomniałem sobie Audio SE

jak zrobisz DIY podziel sie z nami detalami kabla no i wrazeniami z odsluchu :)

pozdro

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

To dobrze że w każdym miejscu nie tylko tego forum, ale i i innych, są ludzie kórzy starają się ważyć swoje zainteresowania racjonalnie. To znaczy kalkulują, czy warto wprowadzić te zmiany, czy nie i czy wprowadzone zmiany przypadkiem nie spowodują, że wydane pieniądze nie powodują, że to się poprostu nie opłaca. Bo nawet jesli zmiany jakieś minimalne są (w granicach błędu), to kwota jaką trzeba wydać 20, 30, 50... krotności tego co już mam nie jest warta.

Teraz.

Wyżej polecany jest kabel firmy Artech. Na portalu aukcyjnym widziałem ceny coś 800 i 2500zł.

I jestem wstanie oszukać słuchacza kablem za 20zł. Różnica w cenie jest kolosalna. I jeżeli ja zakupie ten kabel i Ty na 10 prób trafisz 9. To powinieniem Wsadzić polecającemu ten kabel w d.. aż wyjdzie górą. Bo dziękuję za takie rady. Zwyczajnie mnie oszukałeś.

Tak jak zrobili z moim bratem.

I tu nie chodzi teraz o to że chcę obrazić tego i innego. Bo jestem daleki od tego.

Wychodzi tylko, że któraś ze stron jest frajerem. Tylko która?

Kolego po co piszesz o rzeczach o których nie masz pojęcia.

Nie było moim zamiarem obrażanie kogokolwiek,audiofilizm jest chorobą ale od jakiegoś momentu,co skrzętnie wykorzystują producenci i handlowcy,A ludzka naiwność jak wiadomo...

Wyjaśnij mi proszę,co może zmienić jeden metr cud kabla na końcu wielu kilometrów zwykłego przewodu elektrycznego??

Wyjaśnij mi proszę,co może zmienić jeden metr cud kabla na końcu wielu kilometrów zwykłego przewodu elektrycznego??

To już było wyjaśniane nawet w tym wątku.

ginhop, a mnie też oszukali w sklepie, bo powiedzieli, że żelazko będzie lepiej prasowało na kablu za kilkaset złotych. Koszule miały być super proste, ...a tu lipa!

W skrócie: trafiłeś w niewłaściwą zakładkę :)

Tyle samo co 2,5 m kabla przed 20 m drutu cewki zwrotnicy głośnikowej. I tyle samo co filtr do wody na 5 km rury wodociągowej....

Tyle samo co 2,5 m kabla przed 20 m drutu cewki zwrotnicy głośnikowej. I tyle samo co filtr do wody na 5 km rury wodociągowej....

Jak na taki nick, to całkiem sprawnie kolega to ujął :) Obawiam się jednak, że nasi oponenci nie oczekują wyjaśnień, bo i z założenia nie chodzi im o zrozumienie zagadnienia.

Link do wytłumaczenia zjawiska przez A.Matusiaka z Audiomatusa był nie raz już wklejany:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poza tym zamiast pisać o debilizmie zachęcam do eksperymentów,nie w każdym systemie słychać wpływ sieciówek,nie każdy chce inwestować w zasilanie więc najlepiej samemu wyrobić sobie pogląd na ten temat.

Z mojej strony dodam,że miałem kilka urządzeń na które okablowanie zasilające nie miało żadnego wpływu,w niektórych przypadkach droższe kable wręcz degradowały brzmienie lecz było też kilka klocków,które bardzo żywo i korzystnie reagowały na dobre sieciówki.Jednym słowem-trzeba próbować.

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Link do wytłumaczenia zjawiska przez A.Matusiaka z Audiomatusa był nie raz już wklejany:

Ukryta Zawartość

przesyłamy przewodami ochronnymi

PE, których materiał i konstrukcja nie predestynuj

...itd.

Skoro tak, to dla czego poziom sygnału audio w interkonekcie jest ten sam, pomimo używania kabli zasilających o różnych długościach i o różnym przekroju?

... a skoro poziom sygnału w inerkonekcie ten sam, to co z tego, że "więcej sygnału audio popłynie zasilającym" ( coś mi tu śmierdzi w tych wywodach tego Pana z Audiomatusa, A.Matusiaka )

Ukryta Zawartość

Na elektryce się nie znam,ale filtr nam te wodę oczyści(przefiltruje) a ten cudowny kabel za setki peelenów nie! Do tego trzeba coś więcej niż kabla w superhiper oplocie w marketingowym bełkocie.

Jakbyś chciał te dwie rzeczy uczciwie porównywać to zamiast filtra wody wstaw miedziana rurkę na końcu stalowego kilometrowego odcinka jaki masz od wodociągów do domu.To chyba bardziej uczciwe zestawienie.

Gość

(Konto usunięte)

A po co to wiedzieć, jak się tego wiedzieć nie chce...?

I tyle samo co filtr do wody na 5 km rury wodociągowej....

Pięknie ujęte, szkoda że nie ma kolejkowania jak w dziale DIY bo zebrałbyś ich trochę :)

Przeciez oni tu nic nie wyjasnili, tzn wyjasnili ze czesc sygnalu wedruje przewodem ochronnym.

Sami zaproponowali ze jedno z rozwiazan to odlaczenie przewodu ochronnego ale nie polecaja ze wzgledu na bezpieczenstwo ale przeciez tak sie sklada ze sprzet RTV nie musi byc uziemiony wiec jesli brac ich teorie za sluszna to odlaczamy przewod PE i kabel sieciowy nie ma udzialu w transmisji sygnalu pomiedzy pre i koncem mocy.

Na elektryce się nie znam,ale filtr nam te wodę oczyści(przefiltruje) a ten cudowny kabel za setki peelenów nie! Do tego trzeba coś więcej niż kabla w superhiper oplocie w marketingowym bełkocie.

Jakbyś chciał te dwie rzeczy uczciwie porównywać to zamiast filtra wody wstaw miedziana rurkę na końcu stalowego kilometrowego odcinka jaki masz od wodociągów do domu.To chyba bardziej uczciwe zestawienie.

Na elektryce się nie znasz ale jednak głos zabierasz.

Wpływ kabla zależy w głównej mierze od zastosowanego w odbiorniku zasilacza, precyzyjniej transformatora. Najprostsze wytłumaczenie, to wyższe harmoniczne prądu. Podobnie jak w zastosowaniach zaawansowanej automatyki, w audio zasilanie ma zasadniczy wpływ na pracę urządzenia. Dlatego projektanci tak wiele uwagi poświęcają zasilaniu i odpowiedniemu filtrowaniu owego. Wracając do samych kabli. Całościowo geometria, rodzaj przewodnika, rodzaj izolacji oraz jej skuteczność ma zasadniczy wpływ na pewien rodzaj filtrowania wyższych harmonicznych. Nie mówimy tutaj o całkowitej filtracji, bo z tą mamy do czynienia w przypadku filtra i separacji galwanicznej. Z tego powodu producenci okablowania szukają różnych rozwiązań. Jednym ze znanych od lat sposobem jest stosowanie podziału kabla na wiele przewodów o małym przekroju dającymi sumarycznie duży przekrój. Stosując takie rozwiązanie w połączeniu z odpowiednią geometria można osiągnąć osłabienie wyższych harmonicznych. Patrz seria Etron f-my Shunyata. Możecie zauważyć, iż ze wzrostem ceny (jakości) w urządzeniach audio rośnie, w sposób proporcjonalny do ceny, jakość zasilania. Z racji, że, to układy o coraz większej precyzji, są bardziej podatne na zasilanie dostarczone. Stąd też brak zmian, lub niewielkie zmiany w urządzeniach budżetowych. Porównanie sekcji zasilania dwóch różnych klas, to jak starcie Dawida z Goliatem, więc nie opowiadajcie mi tu głupot Panowie, jak jesteście jeszcze na etapie Dawida.

Dla dociekliwych ciekawe opracowanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Pięknie ujęte, szkoda że nie ma kolejkowania jak w dziale DIY bo zebrałbyś ich trochę :)

Nie ma analogii między filtrem do wody i 5 km rur, a kablem zasilającym i 5 km kabli. Ludzie, no myślcie odrobinę! Co innego analogia między filtrem do wody i tymi 5 km rur, a filtrem elektrycznym (listwa filtrująca z warystorami, filtrami itd.) i tymi 5 km kabli przed chałupą.

Na elektryce się nie znasz ale jednak głos zabierasz.

Wpływ kabla zależy w głównej mierze od zastosowanego w odbiorniku zasilacza, precyzyjniej transformatora. Najprostsze wytłumaczenie, to wyższe harmoniczne prądu. Podobnie jak w zastosowaniach zaawansowanej automatyki, w audio zasilanie ma zasadniczy wpływ na pracę urządzenia. Dlatego projektanci tak wiele uwagi poświęcają zasilaniu i odpowiedniemu filtrowaniu owego. Wracając do samych kabli. Całościowo geometria, rodzaj przewodnika, rodzaj izolacji oraz jej skuteczność ma zasadniczy wpływ na pewien rodzaj filtrowania wyższych harmonicznych. Nie mówimy tutaj o całkowitej filtracji, bo z tą mamy do czynienia w przypadku filtra i separacji galwanicznej. Z tego powodu producenci okablowania szukają różnych rozwiązań. Jednym ze znanych od lat sposobem jest stosowanie podziału kabla na wiele przewodów o małym przekroju dającymi sumarycznie duży przekrój. Stosując takie rozwiązanie w połączeniu z odpowiednią geometria można osiągnąć osłabienie wyższych harmonicznych.

Człowieku, w jakim stopniu odfiltruje ci coś kabel zasilający? Ile procent? Nawet taki za kosmiczne pieniądze? 0,0000000000000000000000000000000000000000001% tych harmonicznych o których pleciesz? Wolę filtr za paredziesiąt zł, który w przeciwieństwie do twojego kabelka, faktycznie filtruje i w dodatku zabezpiecza sprzęt.

Patrz seria Etron f-my Shunyata. Możecie zauważyć, iż ze wzrostem ceny (jakości) w urządzeniach audio rośnie, w sposób proporcjonalny do ceny, jakość zasilania.

Gdyby tak było, to wpływ kabla w droższych urządzeniach, byłby mniejszy, a nie większy - tak powinno być, skoro filtracja zasilania lepsza - logiczne nie?

Stąd też brak zmian, lub niewielkie zmiany w urządzeniach budżetowych.

Stąd też brak logiki w Twoich wywodach.

Dlatego projektanci tak wiele uwagi poświęcają zasilaniu i odpowiedniemu filtrowaniu owego

Ale nie przy pomocy kawałka kabla przed zasilaczem !

Wolę filtr za paredziesiąt zł, który w przeciwieństwie do twojego kabelka, faktycznie filtruje i w dodatku zabezpiecza sprzęt.

A nie czytałeś że filtr służy zabezpieczeniu przed wypuszczaniem przez urządzenie śmieci do sieci przez co te zostają w nim? To ma pomagać? Podstawy się kłaniają... To może jeszcze powiedz że ekran, czystość miedzi bądź zawartość srebra nie mają wpływu na jakość kabla?

Jeśli by bylo tak jak mowisz o tych zasilaczach to wplyw kabla powinien byc slyszalny nawet w niezbyt drogich klockach z perfekcyjnymi zasilaczami.

Jeśli juz zabrales glos to chetnie wyslucham czym sie twoim zdaniem rozni wykonanie ukladu zasilajacego w budzetowce a jak to wyglada w dobrym i drogim klocku.

Kabel nie zlikwiduje harmonicznych, z reszta nikt nawet nigdy nie zmierzyl wplywu na sprzet audio, zadna firma nie przedstawila zadnych wynikow pomiaru, jak myslicie dlaczego? bo to tajemnica? nie

z reszta producent sprzetu instalowal by filtry gdyby byla taka koniecznosc.

Przeciez nawet klocki najwyzszej klasy za kilkadziesiat czy nawet set tysiecy nie maja takich filtrow wiec jesli harmoniczne byly by problemem to w urzadzeniu tej klasy nawewno taki filtr bylby obecny.

Kolejna sprawa, tak jak napisales dobry klocek=dobry zasilacz, a dobry zasilacz to mniejsze harmoniczne wiec im drozszy i lepszy klocek i co za tym idzie zasilacz powinien byhc najmniej podatny na wplyw kabla, a przeciez podobno jest odwrotnie?

Filtry do zastosowania w automatyce o ktorych pisalem wczesniej skutecznie eliminuja harmoniczne przy czym kosztuja grosze w porownaniu do kabli, wystarczy tu nawet zwykly filtr DCR jednak nie widze sensu ich stosowania bo takim filtrem jest juz w istocie samo trafo, ale zeby to zrozumiec trzeba znac sie chociaz w malym stopniu na elektronice, i nie wystarczy tu przeczytanie wypocin z internetu

ja ogolnie widze ze kazdy ma inna teorie na wytlumaczenie dlaczego ponoc kable graja...

A nie czytałeś że filtr służy zabezpieczeniu przed wypuszczaniem przez urządzenie śmieci do sieci przez co te zostają w nim? To ma pomagać? Podstawy się kłaniają...

Zasilacz, ma filtrować śmietnik z zewnątrz, a jeśli chodzi o generowane zakłócenia przez ten zasilacz do sieci, to też są takie układy w zasilaczu, które mają je eliminować (dobry przykład to PFC w zasilaczach komputerowych). Tak że podstaw brak, ale Tobie :)

To może jeszcze powiedz że ekran, czystość miedzi bądź zawartość srebra nie mają wpływu na jakość kabla?

Powiem jedynie, że pleciesz bez ładu i składu. Nie dyskutujemy o tym, że kable mają różną jakość (bo jak byś myślał, to wiedziałbyś, że to oczywiste), tylko o tym, jak kabel zasilający za np. 200 zł, niby coś poprawia w dźwięku, wzgl. kabla zasilającego za np. 20zł

Gdyby tak było, to wpływ kabla w droższych urządzeniach, byłby mniejszy, a nie większy - tak powinno być, skoro filtracja zasilania lepsza - logiczne nie?

Nie .

Im lepszy sprzęt tym " czystszy " dźwięk . Im dźwięk czystszy tym słychać bardziej wszelkie nawet drobne zmiany .

ja ogolnie widze ze kazdy ma inna teorie na wytlumaczenie dlaczego ponoc kable graja...

Po co tłumaczyć . Każdy element mniej lub bardziej wpływa na brzmienie a pytanie powinno być dlaczego ja tego nie słyszę skoro tyle osób takie zmiany z sieciówką słyszy .

I takie zmiany trzeba wykorzystywać do zmiany , poprawy czy modelowania brzmienia w swoim systemie i pod swój gust .

czysty dzwiek...nie uslyszysz zniaksztalcen dzwieku na poziomie 0,5% THD kiedy nawet sprzet budzetowy generuje THD na poziomie 2 miejsc po przecinku. podobnie w parametrem odstepu sygnalu od szumy, znieksztalcen intermodulacyjnych.

Nie moge slyszec czegos czego nie ma, w elektronice, akustyce, fizyce wszystko idzie zmierzyc, wiec prosze mi tutaj bez porownan ze istnieje cos czego nie wytlumaczyli i podobnie jest z kablem w audio...

Dajcie już spokój, to przecież nie ma sensu...sensowne kable kosztują tysiące złotych, dolarów, funtów, euro, więc co komu po kablu za 200 zeta...polecam najpierw poczytać ten wątek

Ukryta Zawartość

W sumie to nie moja sprawa, że ktoś wydaje...niech wydaje na co chce, ale według mnie nie ma szans, że za 2 stówy cokolwiek zbliży się do poprawnych kabli audiofilskich, a kupować kable w cenie sprzętu ekonomicznie bez sensu, więc może najpierw sprzęt doprowadzić do poziomu takiego, aby parę tysięcy na sieciówkę jakoś wyglądało. Spytajcie się zresztą w dziale hiend, czy takie kable mają sens w dobrych systemach.

Ukryta Zawartość

Nie .

Im lepszy sprzęt tym " czystszy " dźwięk . Im dźwięk czystszy tym słychać bardziej wszelkie nawet drobne zmiany .

No i co to ma do rzeczy? Że lepiej słychać kable zasilające? Co za brednia. Jak lepiej przy tych "czystościach" słychać śmieci z sieci zasilającej, to nie poprawiaj tego na litość boską kabelkiem zasilającym bo to śmieszne jest, tylko listwą filtrującą!

Każdy element mniej lub bardziej wpływa na brzmienie

No ... niektóre elementy, mają taki wpływ na brzmienie, co komar na drugim końcu świata, na kierunek okrętu wojennego.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.