Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel zasilający ok 200zł (czyli kłótnia o kable)

rayfe

Rekomendowane odpowiedzi

Autosugestia.

To argument łatwy do zbicia:w wielu przypadkach/systemach tańsze kable "grają" lepiej,podobnie rzecz ma się z wyglądem(jeśli ktoś jest wzrokowcem i kupuje oczami)-brzydszy,cieńszy przewód też często okazuje się lepszy.Polecane kable,czy to na forach czy w prasie audio nierzadko okazują się brzmieniową porażką-tak więc tu też autosugestia nie działa.

Co więc powoduje,że subiektywnie odczuwamy zmiany w brzmieniu po zmianie kabla?

l'enfant sauvage

Tak jak pisalem, moga to byc fizjologiczne zmiany spowodowane zmiana miejscu odsluchu, pora dnia, stopniem zmeczenia, tego jaki mamy humor.

Mozesz mnie zapytac dlaczego ktosn jest w stanie zaplacic tyle kasy za to ze mu sie wydaje, a kto bogatemu zabroni? sam czasem wydaje kase na cos kompletnie nie potrzebnego ale kupuje to by zaspokoic apetyt ;p

Ja osobiscie swoj wlasny sprzet ktory znam jak wlasna kieszen potrafie roznie ocenic w zaleznosci od pory dnia, stopnia zmeczenia itp.

Zmiana miejsca odsluchu nawet o kilka centymetrow tez powoduje zmiane odbioru

No proszę. :)

A Kolega nie może zrozumieć, że zmiana kabla też może spowodować zmianę odbioru.

Piotr91: A Ty dalej nie rozumiesz, o co chodzi?? Jednak jesteś jeszcze trochę za młody.

W skrócie: to jest (był) temat o kablu zasilającym za ok.200zł. Napomknę również, że założyciel wątku twierdzi, że słyszy różnice w sieciówkach i prosi o pomoc w doborze kabla.

Nie wiem, czy to jest dla Ciebie wystarczająco jasne.

to jest (był) temat o kablu zasilającym za ok.200zł. Napomknę również, że założyciel wątku twierdzi, że słyszy różnice w sieciówkach i prosi o pomoc w doborze kabla.

Nie wiem, czy to jest dla Ciebie wystarczająco jasne.

Owszem, pamiętam o tym, gdyż śmieję się z tego wątku od pierwszego postu. Otóż ja nie słyszę, że są jakieś różnice pomiędzy kablami. Nikt ich nie słyszy z wyjątkiem osób, którym się wydaje, że słyszą. Różnic w kablach sieciowych nie ma chyba, że takie, że są kable uszkodzone i źle wykonane. Więc pomóc założycielowi wątku można wyłącznie w taki sposób, że się go uświadomi, że może sobie żonglować kablami dowolnie, ale żadnego wpływu na jakość dźwięku to nie będzie mieć.

PS. 91 to nie jest mój rocznik. To liczba, którą zaproponował mi dostawca usług pocztowych. Ile mam lat? Powiedzmy tak, że więcej niż połowę, ale znacznie mniej niż 91% włosów mam siwych.

Znam takich ludzi którzy, zmysłem smaku zrobią to bez trudu i błędu. Niektórzy mają wyczulony zmysł smaku, a inni słuchu, a jeszcze inni wzroku itd.

Proszę bardzo :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety kula w plot...to kobietom sie wydaje, ze dwa i dwa da cztery pod warunkiem ze beda dostatecznie dlugo plakac i tupac nozkami.

Ukryta Zawartość

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Znam takich ludzi którzy, zmysłem smaku zrobią to bez trudu i błędu. Niektórzy mają wyczulony zmysł smaku, a inni słuchu, a jeszcze inni wzroku itd.

Proszę bardzo :)

Ukryta Zawartość

Manipulacja Panie :-) Ja wolę twardo stąpać po ziemi.

Ukryta Zawartość

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Ten "dowód tylko wygląda normalnie, ale jest nienormalny.

durnota.jpg

9/2=4,5 więc 2+2-4,5= -0,5 natomiast 5-4,5=0,5 i jeśli się to podniesie do kwadratu, to wyjdzie 0,25 natomiast bez nawiasów to już ten numer nie przejdzie, bo 0,5 nie równa się -0,5 i ostatecznie 2 nie równa się 5.

Ale podobną "logiką" chyba kierują się "słyszący" kable.

Ten "dowód tylko wygląda normalnie, ale jest nienormalny.

Bo to taki dowód dla niedouczonych. Tak nie wolno "ściągać" potęgowania. Po obu stronach powinna być wartość bezwzględna.

Bo to taki dowód dla niedouczonych. Tak nie wolno "ściągać" potęgowania. Po obu stronach powinna być wartość bezwzględna.

Ale właśnie na tym polega ta sztuczka. Ktoś chciał "udowodnić" że dwa a dwa to pięć i ktoś kto na widok mnożenia, dzielenia i nawiasów dostaje ataku paniki da się na to złapać.

W ogóle to Wam powiem, że każde forum ma swój spam post w dziale gdzie można się do woli wygadać.

Ino na audiostereo trzeba to robić pod przykrywką kabli :))) Więc hulaj dusza kable sieciowe nie grają drodzy koledzy :-)

P.S

Ten kabel wygląda dość porządnie. Może nawet dowiem się jak gra :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Nie ma chyba żadnego innego forum, gdzie moderator mając określone poglądy włącza się aktywnie w dyskusję biorąc stronę jednej grupy i zwalcza grupę o przeciwnych poglądach.

Tutaj nie ma żadnej grupy. Tutaj jest wątek, w którym zapytano o propozycję przewodu za 200 złotych, a nie o przydługie wywody na temat tego, że kupujący nie powinien tego kabla kupować, a jeśli kupi, to jest gupi. Takie działania są trollowaniem wątku. Sądzę, że to jest zrozumiałe, a jeśli nie, to ile jeszcze punktów za trolling jest potrzebne, żeby stało się zrozumiałe?

Tylko, że kable sieciowe i w ogóle kable nie grają. Wszystko to siła sugestii i autosugestii. Patrzysz na kabel, chcesz usłyszeć różnicę i słyszysz ją. Tak, słyszysz różnicę, choć jej nie ma. Czy zdarzyło się wam kogoś nabrać, że chodzi mu pająk po plecach? Dotykasz kogoś znienacka w plecy o mówisz, że my łazi po plecach wielki pająk. Można w ten sposób wywołać atak histerii. Ba! Przecież ten pająk mnie ugryzł!

• Redaktorzy

octavarium przepraszam ale twoje porownania sa smieszne, mamy 21 wiek i wiekszosc z tego co bylo do odkrycia zostalo juz odkryte.

To jest cytat z wypowiedzi z końca XIX wieku na temat fizyki. Kolega skoro go tak dobrze zna, to pewnie wie, że cytat ten obecnie jest stosowany satyrycznie. Niedługo potem pojawił się Einstein i jeszcze kilka osób, a wiek XX stał się wiekiem fizyki.

Tylko, że kable sieciowe i w ogóle kable nie grają

Oczywiście, ze nie grają. Grają instrumenty muzyczne, oraz kolega nam na nerwach. Proszę nie wyważać otwartych drzwi.

A to na czym stoi odtwarzacz CD też nie ma wpływu na dźwięk.

Tylko, że ja kilka dni temu przekonałem się, że ma, robiąc podstawki pod nóżki z piłek do squasha.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

A to na czym stoi odtwarzacz CD też nie ma wpływu na dźwięk.

Tylko, że ja kilka dni temu przekonałem się, że ma, robiąc podstawki pod nóżki z piłek do squasha.

Też to testowałem i też słyszę ale co to kogo obchodzi ważne że muzyka gra :)

Dziś słuchałem też chwilę nowego kabelka zasilającego podłączyłem go do wzmacniacza bez wcześniejszego słuchania w dniu dzisiejszym muzyki na starym kablu i dosłownie po pierwszych dźwiękach już wiedziałem że gra inaczej niż mój stary kabel na którym słuchałem muzyki ostatnio wczoraj wieczorem :) Szkoda że słyszę te kable bo gdybym nie słyszał to portfel bym miał grubszy :)

Szkoda wielka ze jeszcze nie zaczeli sprzedawac audiofilskiego powietrza w aerozolu, przeciez dzwiek to nic innego jak fala akustyczna ktora rozchodzi sie w powietrzu, jego gestosc, zawartosc tlenu i inne pierdoly moze miec znaczenie...

Dlaczego moderacja tego syfu nie zamknęła jeszcze?

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

Jakiego syfu chwilę jak sebolox ma janka tego co mialem ja no i to sie sprawdza to jest prawda jest zmiana barw dźwięku i dziekuje mu że to słyszy no bo ja po zmianie też słyszę różnice nie gustowalem w wysoko usadowionych kablach a to było słychać

Szkoda wielka ze jeszcze nie zaczeli sprzedawac audiofilskiego powietrza w aerozolu, przeciez dzwiek to nic innego jak fala akustyczna ktora rozchodzi sie w powietrzu, jego gestosc, zawartosc tlenu i inne pierdoly moze miec znaczenie...

Jakbyś nie wiedział, to douczę Cię: gęstość powietrza i jego wilgotność też ma wpływ na dźwięk. :)

Bo moderacja wkręciła się w dyskusję, a z tym powietrzem to niezły biznes może być. Tylko jak to wycenić i czy sprzedawać w słoikach czy puszkach spray? Słyszący sieciówki proszę o podpowiedź, jak wam lepiej zagra taki świeży powiew? :-)

Gość baca5

(Konto usunięte)

To jest cytat z wypowiedzi z końca XIX wieku na temat fizyki. Kolega skoro go tak dobrze zna, to pewnie wie, że cytat ten obecnie jest stosowany satyrycznie. Niedługo potem pojawił się Einstein i jeszcze kilka osób, a wiek XX stał się wiekiem fizyki.

I co to sie kurna z ta fizyka porobilo w XXI wieku ;-/

Cały czas przepychanki i przechwałki.

A przecież twierdzenie, że kable nie mają wpływu na dźwięk można banalnie łatwo sfalsyfikować.

Wystarczy jeden, jedyny udany ślepy test.

Są przecież miliony "słyszących".

Musiało się udać chociaż raz na przestrzeni tych wielu lat, kiedy toczy się dyskusja.

Jednak mi nie udało się znaleźć informacji o takich próbach zwieńczonych sukcesem.

Są gorące zapewnienia, a dowodów jak nie było, tak nie ma...

krzyzakov

Kazdy kto sie smieje z waszej ignorancji rozpozna tylko tacy ludzie leją na takie wpisy siedza na kanapie popijając drinka i sluchaja swojej ulubionej muzy i maja gdzies udowadnianie ze kilka tys wydane na kable ma znaczenie w ich systemie.Moj znajomy ma sprzet za ok 50 tys a za kabel glosnikowy zapłacil 6 .Wez idz do niego i mu podłacz do tego sprzetu czincz z MM za 2.5 i glosnikowy z miedzi beztlenowej za 2zl od metra.A i odłacz mu kondycjoner i podłacz wszystko sieciowkami za 3 zl najlepiej w listwe komputerową >pozniej usiadz na kanapie i powiedz ze nie ma roznicy .Postaw najlepiej obok swoj sprzet zeby bylo porownanie to moze byc zabawne

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

• Redaktorzy

Ponieważ dyskusja dawno już odeszła od tematu wątku, zamiast go zamykać uzupełniam tytuł i przenoszę na Bocznicę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.