Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel zasilający ok 200zł (czyli kłótnia o kable)

rayfe

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście, z mojej strony to była ukryta ironia. Bo tak właśnie reagują Ci, którzy przyszli do tego wątku, żeby doradzić koledze zakup kabelka za ok.200zł :)

Co do Twojej wypowiedzi, to to jest właśnie sedno sprawy! Tylko, że niektórzy mają problem ze zrozumieniem słowa pisanego (bądź w ogóle ze zrozumieniem czegokolwiek).

Niby takie fachowe wpisy, a takie głupoty. Nie jestem elektrykiem ale wiem z własnego doświadczenia, że jak podłączyłem wzmacniacz nieprawidłowo to przy każdym jego wyłączeniu był słyszalny głośny trzask w kolumnach na pewno niezbyt bezpieczny dla głośników wysokotonowych. Długo nie wiedziałem co jest powodem. Pisałem o tym także na tym forum i nikt nie doradził prawidłowo. Kiedyś przypadkiem w listwie zasilającej wpiąłem odwrotnie wtyczkę i problem zniknął. Po ponownym, już tylko testowym wpięciu źle, trzask się pojawiał więc nie było to przypadkowe. Nie wynikało także z żadnej pętli masy bo próbowałem potem na różnych kablach i także bez podpiętych do wzmacniacza żadnych interkonektów. Trzask był zawsze gdy wtyk był wpięty źle. Tak więc prawidłowa lokalizacja fazy ma znaczenie i choć producenci rzadko oznaczają to na urządzeniach to z reguły przyjmuje się, że faza patrząc na gniazdo w urządzeniu jest po prawej stronie.

Tak poza tematem, jak Ci się udało włożyć odwrotnie wtyczkę z bolcem? To już dla mnie jest magia.

To trafiles na jakis ewenement, gdyby lokalizacja fazy w urzadzeniach miala znaczenie to kazde urzadzenie mialoby wtyk z bolcem wymuszajacy poprawne podlaczenie

Ale pewnie inzynierowie w firmie to idioci byli

Są sprzęty gdzie fabrycznie określono polaryzację słuszną.

Kiedyś Grzegorz dokładnie wyjaśniał ten problem, więc znajdź Jego wpisy, które bardzo logicznie tłumaczą ten problem.

U mnie na przykład gramofon ma też jeną słuszną polaryzację przy której nie występują zakłócenia.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

I tu się mylisz. Jest cała grupa producentów określająca fazę na urządzeniach np. YBA czy Ayon. Poza tym wszyscy producenci montujący gniazda IEC, także wyraźnie określają fazę. Są na to normy.

To samo chciałem napisać. Dzięki za wyręczenie. Dodam tylko od siebie, że widocznie w jednych urządzeniach ma to znaczenie i te mają gniazda IEC, a w innych to bez znaczenia i z nich wychodzi zwykły dwużyłowy kabel z najprostszą wtyczką nierozbieralną.

Kabel za 200zł?? Ja juz wolałbym zamiast takiego taniego kabla kupic/wypozyczyć droższe o 200 zł filtry Enacom. Enacomy przynajmniej to nie audiovoodoo i mozna spodziewac sie prawdziwych efektów

Wtyczka nie ma bolca tylko "dziurkę",gniazdo ma bolec :-)

Właśnie. Może kolega Mrok nie słyszał także o gniazdach typu shucko, które ma każda przyzwoita listwa i można wpinać w nie wtyczkę dowolnie. No chyba, że ma się wtyk z bolcem typu Mrok no to mamy problem.

A jak juz cos mam polecic to na pewno nie gotowce. Jak juz wydawac kasę, to na Acoustic revive z metra za 280zł w sklepie u dilera. Na pewno nie podróbki z allegro. Ten acoustic przynajmniej to czysta miedż PCOCC

To samo chciałem napisać. Dzięki za wyręczenie. Dodam tylko od siebie, że widocznie w jednych urządzeniach ma to znaczenie i te mają gniazda IEC, a w innych to bez znaczenia i z nich wychodzi zwykły dwużyłowy kabel z najprostszą wtyczką nierozbieralną.

Pamiętam, że NAD C541, który fabrycznie wyposażony był w ową nierozbieralą wtyczkę miał na płytce wewnątrz obudowy wyraźny sposób podłączenia zasilania jako "L" i "N". Ot ciekawostka taka ;)

Nie myśl - słuchaj.

Pamiętam, że NAD C541, który fabrycznie wyposażony był w ową nierozbieralą wtyczkę miał na płytce wewnątrz obudowy wyraźny sposób podłączenia zasilania jako "L" i "N". Ot ciekawostka taka ;)

Faktycznie ciekawe, pewnie płytka dostosowana do wielu urządzeń bo przecież producent nie miał już wpływu na to jak użytkownik wepnie płaską wtyczkę w gniazdo, więc było to chyba bez znaczenia. Jeśli by miało to znaczenie to byłoby gniazdo IEC i dopinany kabel zasilający albo kabel na stałe ale z wtyczką do gniazda z bolcem lub typu schuko

Taka to ciekawostka ze jak przelozysz kable to dostaniesz fazę na obudowie uziemionego klocka (bądź np pralki). Gniazda z bolcem i wtyczki z dziura wymuszają odpowiednie połączenie. I o to tu chodzi.

Ale to trzeba wiedzieć.

Taka to ciekawostka ze jak przelozysz kable to dostaniesz fazę na obudowie uziemionego klocka (bądź np pralki). Gniazda z bolcem i wtyczki z dziura wymuszają odpowiednie połączenie. I o to tu chodzi.

Ale to trzeba wiedzieć.

Trzeba wiedzieć ale nie wiesz. Niezależnie od kasy ochronności, czyli pierwszej (wtyczka z uziemieniem) i drugiej (wtyczka bez bolca) nie ma możliwości pojawienia się napięcia na obudowie. Zakładamy oczywiście, że instalacja jest sprawna. Jedyne niebezpieczeństwo pojawienia się napięcia na obudowie występuje w przypadku urządzeń w pierwszej klasie ochronności, które to są podłączone z instalacją TN-c (dwużyłową) z mostkiem, gdzie PEN pełni rolę uziemienia i przewodu neutralnego. Jeżeli w opisanym wyżej przypadku w obwodzie nastąpi przerwanie PEN-a (neutralnego, "zera" potocznie) wtedy pojawi się napięcie na obudowie. To jest właściwie jedyny przypadek.

Faktycznie ciekawe, pewnie płytka dostosowana do wielu urządzeń bo przecież producent nie miał już wpływu na to jak użytkownik wepnie płaską wtyczkę w gniazdo, więc było to chyba bez znaczenia. Jeśli by miało to znaczenie to byłoby gniazdo IEC i dopinany kabel zasilający albo kabel na stałe ale z wtyczką do gniazda z bolcem lub typu schuko

Płytka była używana tylko w tej serii cedeków 540, 541, 541i i w żadnym innym. Czyli modelach następujących po sobie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Zle sie wyraziłem. Ale grunt ze Ty wiesz o go chodzi. Natomiast co niektórzy sa chyba skłonni sadzić ze bolec służy do wymuszania "prawidłowego" fazowania dla podniesienia jakości dźwięku.

zoller równie dobrze mogles napisać ze skoro producenci produkuja kable sieciowe to znaczy ze wplyw jest i podsumowac tym watek...papier wszystko przyjmie

podlaczenie fazy w gniazdku tez jest objete norma, ale co z tego skoro i tak nie ma to wplywu na prace urzadzenia, kazde przynajmniej przemysłowe trafo ma oznaczenie 0 czyli neutralny i 380 lub 400 czyli faza, i czasem faza jest poczatkiem uzwojenia a czasem jego koncem podobnie zapewne jest w trafach uzywanych w audio, nie ma znaczenia z punktu sonicznego gdzie podamy faze

a jesli juz jakimś cudem bylaby roznica to taki sprzet musi byc wyposazony we wtyk z uziemieniem ktory wymusza odpowiednie podlaczenie, nigdy natomiast nie uwierze ze ktoś ma sprzet z plaska wtyczka i gra roznie w zależności od podłączenia, to by przeciez swiadczylo o projektantach tego urzadzenia

pojdzmy o krok dalej, co ma niby zmienic podanie fazy na drugi przewod, zmienic polaryzacje napiecia za mostkiem?

bez wzgledu na podłączenie, za mostkiem macie zawsze napiecie wyprostowane, uzwojenie pierwotne zamyka obwod i nie ma tam polaryzacji, bo polaryzacji dla napiecia zmiennego nie ma

zoller równie dobrze mogles napisać ze skoro producenci produkuja kable sieciowe to znaczy ze wplyw jest i podsumowac tym watek...papier wszystko przyjmie

Nie wiem co masz na myśli, ale moim skromnym zdaniem kable sieciowe wpływają na brzmienie i już. Z inżynierskiego punktu widzenia nie powinny go mieć ale jest inaczej. Z resztą na wiele rzeczy, które spotykają człowieka w życiu nie ma racjonalnego wytłumaczenia, w tym także na kable sieciowe. (kropka)

Nie myśl - słuchaj.

jeszcze raz napisze, jeśli w tych klockach na ktorych sluchac rzekomo zmiane wtyczki, faza powinna byc podana na poczatek uzwojenia to do cholery czemu inzynierowie o tym nie pomyśleli?

Wtyczka nie ma bolca tylko "dziurkę",gniazdo ma bolec :-)

Zdarzyła Ci się kiedykolwiek pomyłka w przelewaniu myśli na papier? Nie. Na pewno nie. To niemożliwe.

Właśnie. Może kolega Mrok nie słyszał także o gniazdach typu shucko, które ma każda przyzwoita listwa i można wpinać w nie wtyczkę dowolnie. No chyba, że ma się wtyk z bolcem typu Mrok no to mamy problem.

O jej... uważaj bo tym jadem wypalisz sobie dziurę w podłodze.

Kolega Mrok w ogóle o niczym nie słyszał. Im dalej od Was tym bezpieczniej.

bye-bye

jeszcze raz napisze, jeśli w tych klockach na ktorych sluchac rzekomo zmiane wtyczki, faza powinna byc podana na poczatek uzwojenia to do cholery czemu inzynierowie o tym nie pomyśleli?

Właśnie pomyśleli, za to Ty chyba już nie myślisz, Takie przynajmniej sprawiasz wrażenie.

Nie myśl - słuchaj.

Enacomy przynajmniej to nie audiovoodoo i mozna spodziewac sie prawdziwych efektów

Wytłumacz dlaczego, bo ja tego nie rozumiem.

plaska mam :-)

te ktore maja z uziemieniem maja ja z powodu przekroju przewodu, 0,75 do 1 mm moha byc plaskie, od 1,5 w gore sa juz wieksze z uziemieniem

Wiem, że płaska ...,ale z jakimś dziwnym ..hmm ..paskiem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Natomiast co niektórzy sa chyba skłonni sadzić ze bolec służy do wymuszania "prawidłowego" fazowania dla podniesienia jakości dźwięku.

Co za bzdury wypisujesz.

Kto tak sądzi?

Nie wiem co masz na myśli, ale moim skromnym zdaniem kable sieciowe wpływają na brzmienie i już. Z inżynierskiego punktu widzenia nie powinny go mieć ale jest inaczej. Z resztą na wiele rzeczy, które spotykają człowieka w życiu nie ma racjonalnego wytłumaczenia, w tym także na kable sieciowe. (kropka)

Dokładnie.

Rozum podpowiada - nie, ucho mówi - tak!

W jakims watku ktos napisal cos w stylu "zmiany slyszac ci ktorzy maja duze parcie na dzwiek mozliwie jaknajbardziej zblizony do dzwieku muzyki na zywo" i cos w tym moze byc gdyaz osoby takie przy kazdej zmianie bardzo chca uslyszec zmiany wiec zmysly plataja figle i w koncu slysza to co chca uslyszec, a ze sa to ludzie majetni zazwyczaj wiec wydanie 20k na sieciowke to dla nich zaden problem.

O jej... uważaj bo tym jadem wypalisz sobie dziurę w podłodze.

Kolega Mrok w ogóle o niczym nie słyszał. Im dalej od Was tym bezpieczniej.

bye-bye

Może to i jad ale przynajmniej nie oparty pomyłce z tym bolcem. Twój wpis z tą "magią" był co najmniej tak samo uszczypliwy. Jesteśmy kwita, bez odbioru.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.