Skocz do zawartości
IGNORED

Jest parę gramofonów do kupienia...

An-Dy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów.

Jestem zainteresowany zakupem gramofonu. Lektura forum dostarczyła mi wiele ciekawych spostrzeżeń co do wyboru gramofonu. Jednak przy zakupie używanego sprzętu jednym z kryteriów zakupu jest dostępność danego modelu - do czego zmierzam - jestem w momencie kiedy musze podjąć decyzję co do konkretnego modelu. Jest na allegro kilka gramofomów moim zdaniem zasługujących na uwagę liczę że doświadczeni forumowicze pozwolą mi na wybranie jednego z kilku dostępnych modeli - a mianowicie Toschiba SR-A115, Dual CS530 no i polski Adam ( a tak na marginesie może ktoś wie czym różni się model UNITRA FONICA GS 424 ADAM od modelu Unitra Fonica GS 420 Adam.) W temacie gramofon nie posiadam żadnego doświadczenia, szukam "przyzwoitego gramofonu za przyzwoite pieniądze". Posiadam amplituner HK 3270 oraz kolumny Mission 701. Cena do 250 zł.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Osobiście posiadam dwa Duale, 704 i 601, są to porządnie wykonane gramofony, z wszelkimi możliwymi regulacjami, nacisk, antiscating, wysokość ramienia. Co do konstrukcji polskich to mialem styczność tylko z Bernardem i to jako dziecko. Wspomniane Duale, różnią się typem napędu: 704 to direct drive, natomiast 601 jest napędzany paskiem - który muszę już wymienić. Pierwszy nabyłem w stanie idealnym, no pokrywa troche popękana i porysowana - Displex troche pomógł za 250 zł, drugi zaś za 51 zł, również w doskonałym stanie. Daltego też myślę, że Duale szczególnie te wyższe serie są warte polecenia na początek przygody z winylem, są stosunkowo tanie, mają szerokie spektrum regulacji i są wg. mnie po prostu lepiej wykonane niż polskie gramofony, fakt z częściami zamiennymi są problemy, ale jak mi jakiś padnie to kupie sobie nowy.

->An-Dy

Tutaj masz link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , możesz poczytac na tej stronie o większości gramofonów dual'a

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za informacje. Pytanie powinno chyba brzmieć czy ten sprzęt jest wart tych pieniędzy np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Taz sadze, ze Thorens jest o klase lepszy od tych dwu pozostalych. Nie rozumiem o co chodzi z tym brakiem obciazenia na koncu ramienia, na zdjeciu jakas przeciwwaga jest widoczna. Zapytaj sprzedawcy co ma na mysli.

Odnośnie tego Thorensa to otrzymałem informacje, iż chodzi o obciążenie do regulacji nacisku igły z całym ramieniem na płytę - czy jest duży problem z dokupieniem takiego ustrojstwa ? Fotek nie otrzymałem na razie.

Witam.

Jeśli chodzi o Duale to zdecydowanie polecam szukać 721 lub 741. Te modele mniej więcej odpowiadają Thorensowi 160. Sam mam 721 i jestem b zadowolony. Inna sprawa, ze tu u nas w Polsce są chore ceny....

Pozdrawiam

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ponownie pojawił sie ten Thorens na allegro ale n ie wiem jak jest z tym brakiem obciążenia - można zaadoptować jakieś inne obciążenie, od innego gramofonu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam jeszcze jedno pytanie - w większości gramofonów jakie oglądałem na allegro była regulacja obrotów np. stroboskopem - a jak to się odbywa w tym egzemparzu ?

Co do powyższego Thorensa - może ktoś jednak wie czy brakujące obciążenie ramienia można czymś zastąpić ewentualnie kupić oryginalne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.