Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z DAC-em

GT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z DACem Thety.

Zaczęło mi coś delikatnie "brumić/zniekształcać" na wokalach w jednym kanale. Myślałem, że to pętla masy lub coś mi sieje w domu zakłócenia w obwodzie. Wstępna diagnoza jest jednak taka, ze mniej więcej po około 2.5-3 minutach (ten czas jest praktycznie zbliżony z zegarkiem w ręku ;)) od podłączenia zasilania do DAC-a - w 1 kanale zaczynam słyszeć delikatny szum i trzaski. Nawet, gdy DAC jest OFF (tylko wzmacniacz włączony), wystarczy samo zasilanie sieci elektrycznej doprowadzić do przetwornika (wszelkie inne kable cyfrowe na wejściu odłączone, połączony jest tylko wzmacniacz po RCA). Dedukuję, że coś w sekcji analogowej się wzbudza, gdyż ta jest podobno cały czas pod prądem, co by tłumaczyło pojawienie się owego brumienia po podłączeniu DAC-a do zasilania, bez formalnego uruchomienia urządzenia w tryb "ON".

Co może generować takie zachowanie? Jaki element układu wstępnie podejrzewać?

https://www.audiostereo.pl/topic/112209-problem-z-dac-em/

To jest takie troche gdybanie. Jak masz jakiś schemat tego DAC'a to byłoby wielce pomocne. Jeśli nie to może parę dokładnych fotek by pomogło.

Swoją drogą to bardzo dziwne, że przy wyłączonym urządzeniu dzieje się cokolwiek.

https://www.audiostereo.pl/topic/112209-problem-z-dac-em/#findComment-3180054

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.