Skocz do zawartości
IGNORED

Nieduże 3-drożne podłogówki do 3000 zł ?

proplayer

Rekomendowane odpowiedzi

Po dłuuuższej nieobecności wracam na forum. Miałem parę lat przerwy i wypadłem trochę z obiegu. Proszę o propozycje godnych kolumn 3-drożnych do pokoju ok 13m2. Preferuję dźwięk oderwany od kolumn, gdzie każdy instrument ma swoją podstawę i dociążenie. Nie zależy mi na ilości basu, tylko na jakości, kontroli, zróżnicowaniu. Słucham głównie muzyki rockowej, ale też dużo innych gatunków. Punktem odniesienia są moje paradigm titan .v2 - łatwe do wysterowania, generujące dźwięk oderwany od kolumn, łatwe do wysterowania, oddające dobrze brzmienie muzyki rockowej.

Moim zdaniem idealnie pasują do Twoich wymagań monitory Kef R300.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Moim zdaniem idealnie pasują do Twoich wymagań monitory Kef R300.

To jest faktycznie fajny sprzęt.

Jestem tego samego zdania a nawet bym spróbował LS50

... LS50 również ;)

Może jednak coś tańszego, klasycznego :)

Miałem min. proac tablette 2, studio 100, dynaudio 50, paradigm studio 20 .v3, oraz dużo innych niezłych, nazwy już mi wypadły z głowy. Z tego co pamiętam, najbardziej podobały mi się proac tablette 2, ale miały za mały bas :) O dziwo w różnych gatunkach wypadały dobrze, gdyby nie ten bas :))

Jednak pełnie wrażeń i znaczny przeskok w rozwinięciu skrzydeł dawały dopiero podłogówki i to 3-drożne, które to jednak jak były dobre, to były drogie, głównie w sklepach czasem słuchałem, w domu miałem dwie takowe konstrukcje, jedna dawno temu empire eass 300, jakość dźwięku bez rewelacji, ale rozmach i podstawa poszczególnych instrumentów to jednak już inna bajka niż monitory. Miałem też robione na zamówienie 3-drożne podłogówki na niezłych głośnikach scan speak, ale jako całość nie miało to w ogóle charakteru mówiąc ogólnie i oddałem (firma argos kiedyś).

Może jednak coś tańszego, klasycznego :)

Jednak pełnie wrażeń i znaczny przeskok w rozwinięciu skrzydeł dawały dopiero podłogówki i to 3-drożne, które to jednak jak były dobre, to były drogie

Sam sobie odpowiedziałeś .

Dobre 3way jest drogie . Pominę pomieszczenie ale 3way trzeba mieć też czym napędzić a koszta rosną ...

Sam miałem R700 a mam R900 . Dzisiaj nie wiem czy bym R900 kupił ponownie . Są świetne , ale od R300 różni je głównie bas .

Ta różnica to jakieś 5 a 14000zł .

Poniżej dychy - Harpia Amstaff Mini lub pełna wersja .

XX letnie używki to jak wróżenie z fusów .

I jeszcze jedna bardzo ważna kwestia .

Małe pomieszczenie = słuchaniem siedząc niemal na kolumnach więc albo kolumny stoją przy ścianie albo ze względu na bliską odległość od uszu - brak spójności .

Mało też kolumn chce grać poprawnie stojąc przy ścianie .

Dlatego R300 to bardzo ciekawe kolumny 3way z coaxem którego można słuchać z bliska i które do tego mogą zagrać naprawdę głośno .

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Przy podobnych wymiarach jak kef r300

Te define technology-6,8 kg

Kef r300-------------12 kg

No i ta membrana na szczycie- szalenstwo

Kondensatory mylarowe-znaczy najtansze

Kef 5,5 kzł

DT 2,9 kzł

Facet chce podłogówek do 3kzł a polecacie monitory za 5,5kzł. Gdzie tu sens. Posłuchać może nawet monitorów za 30kzł ale co mu to pomoże jak budżet jasno określony.

Przy podobnych wymiarach jak kef r300

Te define technology-6,8 kg

Kef r300-------------12 kg

No i ta membrana na szczycie- szalenstwo

Kondensatory mylarowe-znaczy najtansze

+ ocena bez odsłuchu

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Kef 5,5 kzł

DT 2,9 kzł

Facet chce podłogówek do 3kzł a polecacie monitory za 5,5kzł. Gdzie tu sens. Posłuchać może nawet monitorów za 30kzł ale co mu to pomoże jak budżet jasno określony.

R300 można kupić nowe za 4000zł.

Zdecydowanie monitory Definitive Technology SM55

Pominę jak grają bo nie wiem ale wiem jedno . Za kilka lat Kef się sprzeda w rozsądnych pieniądzach , o jakość ( 5 lat gwarancji ) serwis i dostępność ewentualnych części też bym się nie martwił a czy tak będzie z firmą D.T. ?

Gość rydz

(Konto usunięte)

( 5 lat gwarancji )

Chario też ma 5 lat gwarancji , ciężkie solidnie wykonane kolumny ,fornir nie sztuczna okleina ,mogą grać blisko bocznych ścian ,stereofonia / przestrzeń na poziomie dobrych monitorów ,nówki można wyrwać za trójkę.

R300 można kupić nowe za 4000zł.

To fajnie. Ale dalej nie jest to podłogówka do 3tys.

A teraz coś w temacie. Nieduże, 3 drożne i do 3 tys:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W tym przedziale cenowym i rozmiarach fizycznych moim skromnym zdaniem nie mają dużej konkurencji. W identycznej cenie kupiłem swoje NEO 4v2 gdyż zdawało mi się, że zagrały potężniej basem a mam salon ponad 35m2 i na tym mi zależało. Bass w Radiance był skromniejszy ale barwniejszy i odrobinę krócej wybrzmiewał. Do dziś nie wiem czy dobrze zrobiłem. Wykonanie Radiance sporo lepsze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

fornir nie sztuczna okleina

R300 to też naturalny fornir i dwie wersje na wysoki połysk . Jakość wykonania stolarki , budowy skrzynek i przetworników na bardzo , bardzo wysokim poziomie .

stereofonia / przestrzeń na poziomie dobrych monitorów ,nówki można wyrwać za trójkę.

R 300 mają ten sam coax co R900 i mniejszy woofer , a czym się według Kisiela różnią R900 od Blade za 100 000zł może tu przeczytać :

Ukryta Zawartość

Tak właśnie jest z kolumnami KEF R900, które naprawdę bardzo zbliżają się do firmowej referencji, czyli do Blade. Uświadamiając to sobie i czytelnikom, nie znajdę już chyba mocniejszego argumentu "za"; kosztujące okrągłe sto tysięcy Blade należą do ścisłej hi-endowej elity nie tylko ze względu na prestiż, markę, design, wykonanie, ale także realne możliwości brzmieniowe - bez żadnych "ale".

I oto kolumny KEF R900 mogą "prawie" tyle samo, a główna różnica dotyczy już nie audiofilskich smaczków, ale możliwości bardzo wymiernej - nagłośnienia bardzo dużych pomieszczeń; Blade mają cztery 10-calowe woofery, a KEF R900 - "tylko" dwa.

To powinno dac coś do myślenia .

To fajnie. Ale dalej nie jest to podłogówka do 3tys.

Dokładając 1000zł wkraczamy w całkiem inny wymiar brzmienia .

W tym przedziale cenowym i rozmiarach fizycznych moim skromnym zdaniem nie mają dużej konkurencji.

Jeżeli to jest priorytetem ...

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />R 300 mają ten sam coax co R900 i mniejszy woofer ,  a czym się według Kisiela różnią R900 od Blade za 100 000zł może tu przeczytać :<br />

Niech tam " Kisiel" pisze co chce , zainteresowany niech sobie wybiera też co chce ,pytał o trzydrożne podłogówki więc dałem propozycję.

HOWGH.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br /> zainteresowany niech sobie wybiera też co chce ,pytał o trzydrożne podłogówki więc dałem propozycję.<br />

<br />Ja też ;) <br />

Ale to nie podłogówki , no i właśnie przeczytałem w zakładce diy , ktoś ma problem z głośnikiem tej serii.

OK. ucinam wszelkie niedomówienia i jednak poproszę konkretne typy wyłącznie kolumn podłogowych 3-drożnych z br przednim (lub zamknięte) i konstrukcje tylko z rynku wtórnego.

Nie interesują mnie w tym wątku żadne monitory ani kolumny nowe lub prawie nowe.

ktoś ma problem z głośnikiem tej serii.

Niektórzy ludzie problemy nawet ze sobą mają . To nie ma nic do tematu bo nawet nie wiadomo skąd powstał problem .

OK. ucinam wszelkie niedomówienia i jednak poproszę konkretne typy wyłącznie kolumn podłogowych 3-drożnych z br przednim i konstrukcje tylko z rynku wtórnego.

Nie interesują mnie w tym wątku żadne monitory ani kolumny nowe lub prawie nowe.

Widzę że nie rozumiesz co się chce Tobie przekazać . Ok , nie mój problem .

Nie zawsze 3 way ma lepszy bas od 2 way pomijając już jakość . Nie zawsze używane stare kolumny 3 way sa lepsze od nowych zwłaszcza tak udanych jak R300.

3 way w małym pokoiku to proszenie się o problemy .

Popytaj kolegę zukzukzuk - zaproponuje Ci wielkie Infinity .

Siedzi w tym temacie i może będziesz zadowolony .

BR z tyłu możesz zatkać zwykłą gąbką (zastosowałem to rozwiązanie i jest znacznie lepiej) więc po co się ograniczać. No i dziura z przodu fatalnie wygląda.

BR z tyłu możesz zatkać zwykłą gąbką (zastosowałem to rozwiązanie i jest znacznie lepiej) więc po co się ograniczać. No i dziura z przodu fatalnie wygląda.

Biorę to pod uwagę.

OK. ucinam wszelkie niedomówienia i jednak poproszę konkretne typy wyłącznie kolumn podłogowych 3-drożnych z br przednim (lub zamknięte) i konstrukcje tylko z rynku wtórnego.

jak mogą być 2,5 drożne to ja bym się nie zastanawiał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tannoy dc2000 około -2200zl

Audio Physic Virgo -2400zł

T+A Criterion120- 2500zł

Proac studio125-około 3000zł

Dynaudio Audience 60 około2000 zł

Tannoy R2lub większe 3 ceny od1300zł przy mądrym dobraniu elektroniki zagrały na równi z Pmc za 9000zl

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.