Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z LM4780 (PCB)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Te kondensatory nie są przy/do MUTE.

Zastosowałem 10pF/1000V Silver mica i żadnej zmiany nie zauważyłem ale stosując 75pF/630V KS 427 PHILIPS polistyrenowy spaliłem układ LM4780.

Jakieś sugestie?

Kondensatory ograniczają pasmo przenoszenia wzmacniacza - ok. 100pF wydaje się wartością optymalną. Z tym spaleniem końcówki po zastosowaniu 75pF/630V KS 427 PHILIPS to bardzo dziwna sprawa ;)

Kondensatory ograniczają pasmo przenoszenia wzmacniacza - ok. 100pF wydaje się wartością optymalną. Z tym spaleniem końcówki po zastosowaniu 75pF/630V KS 427 PHILIPS to bardzo dziwna sprawa ;)

Dzięki veteran.

• 8 miesięcy później...

Odgrzeję trochę temat. Przymierzam się do budowy wzmacniacza gitarowego z końcówkami na lm4780, wtórniku przed końcówkami na ecc83 i przedwzmacniaczu na jakiś scalakach od BB (może sama regulacja tonów będzie oparta na wzmacniaczach operacyjnych, ale mam pomysł by ostateczne wzmocnienie, wraz z jego regulacją było na 2x ecc83) . Wzmacniacz (jak to określił zleceniodawca) ma grać z "mięsem" i bardzo dużą dynamiką i mieć możliwość przebicia się przez inne instrumenty. Z tego powodu przyszła mi na myśl końcówka na 4x lm4780. Każdy z dwóch równolegle, i ostatecznie do mostka. Powinienem uzyskać myślę że ze 300w spokojnie i bardzo dużą dynamikę przy zastosowaniu sporej ilości kondów w zasilaniu o niezbyt dużych pojemnościach jednostkowych, zmniejszam wtedy opór, a co za tym idzie lepsze, szybsze oddawanie impulsów. Wydaje mi się że wystarczy to zrobić na jednym szybkim mostku i wspólnej parze kondensatorów. Chyba, że na każdą z końcówek wpakować 2 mostki, ale 8 mostków mi się nie widzi i nie wiem czy przy szybkich diodach faktycznie będzie jakaś różnica, końcu nie buduję GainClona tylko wzmak mono gitarowy. Trafo jakie chcę wpakować to :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1000w zasili z dużym zapasem. Po wyprostowaniu i filtracji będę miał jakieś 33.5 + 33.5 - . Radiator oczywiście sporych rozmiarów. Obudowa na końcu w zależności ile to miejsca pochłonie. Oczywiście do tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wydaje mi się że da radę z 3 x ecc83 . Warto inwestować w wersję trafa 1000w audio ? Cena jest prawie dwukrotnie wyższe. Skłaniał bym się wtedy do 800w. Generują mniej zakłóceń ?

I najważniejsze pytanie czy połączenie końcówek w taki sposób jak opisałem jest najbardziej optymalne do moich zastosowań. Potrzebne jest min 200w na wyjściu i spora wydajność prądowa. Płytki zaprojektuję sam. Myślę że rozdzielę końcówkę na 2 części i ostatecznego połączenia dokonam na zaciskach głośników. Pozdrawiam .

Jeszcze jedno. Jakie napięcie jest potrzebne do pełnego wysterowania lm ?

Kondensatory do filtracji wpakował bym takie. :

Ukryta Zawartość

Myślę że po 10 na kanał by styknęło + oczywiście 10uf + 100nf + 100pf przy samej kostce. ( jeden bądź dwa duże też przy samej kostce)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cawe,

najprawdopodobniej szukasz rad w niewłaściwym miejscu.

Czy to twój pierwszy wzmacniacz gitarowy? Nie porywasz się z motyką na słońce?

To nie domowe stereo i z przepisem gainclone'owym nic ciekawego nie zgotujesz. Mam na myśli głównie przemocarny transformator i niedorzeczną pojemność filtra. Pamiętaj, że to wół i kondensatory o dopuszczalnym napięciu "na styk" odpadają, tylko markowe o dopuszczalnym napięciu znacznie wyższym i o wydłużonej żywotności, bo będzie gorąco. A z 8 mostkami zapewne tylko żartowałeś. Dobrze byłoby gdybyś pozaglądał w popularniejsze hybrydy - np VOX - i tam są LM-y w końcówkach.

Pozdrawiam.

Własnie pisałem, że nie chcę iść jak w Gainclone. Tak to będzie mój pierwszy gitarowy. chcę obstawić na jednym mostku i solidnym trafie. Kondy faktycznie lepiej dać z zapasem. Z pojemnością też nie można przesadzić, ale osiągając pojemność mniejszymi kondensatorami zawsze zyskujemy. Pooglądam schematy.

• 5 miesięcy później...

czy w tym układzie stosujemy C1 i C2 oraz C7 i C8

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajna ta płyteczka. Szkoda że diody są już połączone po środku we wspólne GND. Powinny się łączyć dopiero na płytce wzmacniacza, ale w zasadzie można ścieżki przeciąć jak ktoś nie lubi.

• 4 tygodnie później...

Byli by chętni na dodruk płytek pod tą końcówkę? Mam już kostki i planuję popełnić ten układ, może jest więcej osób w "potrzebie"? Do jednostronnych układów dotychczas robiłem sobie płytki sam, ale tu prosi się o dwustronny druk i boje się, że mnie to przerośnie... Najlepiej w wersji parallel.

Proszę też o szybką o szybką weryfikację gratów które posiadam czy się nadają :)

Trafa 2 sztuki (dual mono) 26,4V-0-26,4V około 3,5A na gałąź (całe trafo ma około 200-250VA, ważą jakieś 2,5kg jedno, zalewane, trafa z zestawów Logitech Z-5500 więc raczej dedykowane do audio).

Kondensatory w zasilaczu po 2*10mF 63V Samsung na kanał +2*2200uF BC 50V na kanał. Łącznie po 24mF na kanał, 48mF stereo.

Diody nie wiem które lepsze, mam MUR860 oraz WTE ER802?.

Kondy 1000uF,47uF,10uF - Panasonic FC

Kondy 1uF/50V X7R monolity Epcos.

Rezystory na wyjściu 0,1ohm 7W Welwyn drutowe emaliowane, reszta metalizowane 1% Bejszlagi i inne Viszaje. Do pętli ustalającej wzmocnienie (20k oraz 1k) prezyzyjne 0,1%.

Z góry dzięki za pomoc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie tak dawno kupiłem tu

Ukryta Zawartość

na tej płytce zrobisz wszystkie wersje :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

brak w magazynie?

Taki komunikat widnieje mi na stronie....

Płytka idealna, o taką właśnie mi chodzi. Są też na allegro do 4780 ale jakoś do mnie nie przemawiają.

Wziąłem się za projektowanie swojej, ale sam bym ją sobie trawił więc cudów nie będzie zwłaszcza że raster scalaka nie jest zbyt komfortowy do DIY pcb. Nie mówiąc już o prowadzeniu masy itp., o czym mam zaledwie iluzoryczne pojęcie...

Jeśli ktoś takie ma dwie i mu zbywają, chętnie odkupię.

brak w magazynie?

Taki komunikat widnieje mi na stronie....

Płytka idealna, o taką właśnie mi chodzi. Są też na allegro do 4780 ale jakoś do mnie nie przemawiają.

Wziąłem się za projektowanie swojej, ale sam bym ją sobie trawił więc cudów nie będzie zwłaszcza że raster scalaka nie jest zbyt komfortowy do DIY pcb. Nie mówiąc już o prowadzeniu masy itp., o czym mam zaledwie iluzoryczne pojęcie...

Jeśli ktoś takie ma dwie i mu zbywają, chętnie odkupię.

Widzę na alledrogo w tej chwili u dwóch sprzedawców. PCB od MRelektronik nie jest takie złe, robiłem na nim kiedyś. Uważaj przy uruchamianiu, tylko zasilanie przez żarówki, w przypadku ich świecenia konieczne będzie- przynajmniej tak było u mnie- wlutowanie między wejścia +- kondków ceramicznych 100p. Tak jak pisał kol veteran.

Ja właśnie dzisiaj zamierzałem wystawic swojego na sprzedaż na allegro . Napisz na priv co cie interesuje bo ja najchętniej sprzedam same płytki z wlutowanymi LM4780 i rezystorami Dale . Mogę ci też zaoferować radiatory i mostek na MUR-ach.Płytki to chyba Unisonus albo audiosector ( Peter Daniel ) ale muszę otworzyć i zrobić zdjęcie bo tak dawno go zrobiłem ,że nie pamiętam co w środku :-)

Fotki , jak widać płytki to złocone Audiosector a rezystory militarne , precyzyjne metalizowane Dale w wyjściowe wyrównujące to metalizowane 3W Panasonic . Tu polutowane w wersji parallel czyli dwa wzmacniacze zawarte w każdym LM4780 pracują równolegle i obsługują jeden kanał . Widać prosty preamp lampowy . Naprawdę poprawia dynamikę i daje pełniejsze brzmienie .

Ukryta Zawartość

post-3970-0-94837400-1389785447_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Arku , nie próbowałem wersji 4 na kanał ale kiedyś robiłem wzmacniacz z trzema LM3886 na kanał . Nie było słychać różnicy za to potrzebował dużo prądu i zasilanie stabilizowane lekko przysiadało . W sumie chyba zostanę przy wersji jednego LM3886 na kanał bo dla moich głośników to aż nadto :-) Załączam zdjęcia tego potworka .

Ukryta Zawartość

post-3970-0-00806400-1389801617_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• 4 miesiące później...

Ma ktoś może dokumentację do LME4780/32 amp rev 3 veterana (biała PCB), strona unisonus już nie działa a ja wyszperałem płytkę do tego wzmacniacza a doc. brak. Czy można prosić o wrzucenie na jakiś serwer albo na maila ?

• 2 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.