Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z LM4780 (PCB)

veteran

Rekomendowane odpowiedzi

Odnosnie diod - wszystko zalezy od ukladu pracy. W typowych waronkach ich temperatura zanadto nie wzrosnie, bowiem prad pobierany jest w sposob impulsowy (np. w przypadku GC nie sa wogole potrzebne). Obciazeniem jest glosnik a nie zarowki samochodowe ;) W wielu fabrycznych wzmacniaczach nie widzialem na nich radiatorow.

Jezeli wzmacniacz bedzie pracowal np. w ukladzie symetrycznym z niska (gdybam, poniewaz

Obciazenie diod zalezy od rodzaju sluchanej muzyki, pobiranej mocy ze wzmacniacza i uzytych kolumn. Podobnie jak wzmaczniacz, ich temperatura pracy moze byc znaczna; czesto sa gorace w dotyku.

Nigdy jednak w praktyce nie uwazalem ze ich chlodzenie jest konieczne, i w przypadku pojedynczego PS na dwa kanaly, w ciagu ostanich 2 lat ( i przynajmniej 100 wzmacniaczach wyprodukowanych) jak dotad nie bylo awaryjnego mostka.

Sa juz diody :) Jezeli jutro uda mi sie wrocic wczesniej - rozesle wiekszosc przesylek.

Plytka pod LM4780 wyglada tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wczoraj wyslalem wiekszosc zestawow. Zostaly mi jeszczo do posortowania 4. Przepraszam, ale zajme sie tym dopiero po weekendzie - musze wyjechac na kilka dni i jestem juz spakowany. Moze uda mi sie pozostac w kontakcie o ile znajde jakies gniazdko z dostepem do internetu ;)

• 2 tygodnie później...

Tak jak wspominalem wczesniej - wyslalem ostatnie przesylki (no, 1 jedna czeka na modul sterowania) ;) Zostalo mi kilka drukow - przejrze listy i zobacze, kto byl na nie chetny jako pierwszy.

• 2 miesiące później...

co sadziecie o tym wmaku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (na stronie sa schematy itd)

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
Gość _harry

(Konto usunięte)

skonczylem w weekend pare projektow, m. in. wzmak na LM4780.

efekt - doskonaly i ciekawy brzmnieniowo uklad ! dynamika OK, latwiejszy do uzyskania bas (niz na lm3875)

latwy do uruchomienia, mniejszy balagan z kablami (jdena plyteczka, zblokowany mostek etc...)

zero problemow z przydzwiekiem - calkowita cisza w glosnikach.

w czasie testow okazalo sie jednak ze:

- ogolnie wzmacniacz gra po prostu ciszej - w porownaniu do np. do clona na LM3875 - jakie sa wasze doswiadczenia na tym polu ?

- uklad sie grzeje. do testow przykrecilem maly radiator - taki tylko dla spokoju sumienia.

przy dzialaniu wzmaka grzeje sie - to normalne...

ale czy zostawiony wzmak bez sygnalu, tylko podlaczony do sieci moze sie grzac ?? - u mnie osiaga temperature dosc wysoko - trudno dotkac "radatorka"

uklad raczej sie nie wzbudza- 1uF na wejsciu, nie ma zadnego problemu z offsetem - 2-3 mV...

nie wiem czy to normalne.... czy ktos z was zostawial wzmak wlaczony podczas testow i np. bez podlaczonego radiatora ? LM3875 bez sygnalu nie grzal sie wcale...

bede wdzieczny za informacje

>_harry, 12 Gru 2005, 07:59

Ten wzmacniacz ma prawo się grzać, pobiera większy prąd spoczynkowy (LM 3875 ok. 35 mA), LM 4780 ok. 50 mA na kanał, zobacz podsumowanie na stronie, do której link podał pitdog, tam też jest o tym mowa. Nie wiem jakie dałeś wartości rezystorów w sprzeżeniu zwrotnym, ale generalnie przy tej kostce sprzeżenie jest silniejsze, a więc wzmocnienie mniejsze, trzeba go sterować większym napięciem ze źródła.

Gość _harry

(Konto usunięte)

maszto.

dzieki za zwrocenie uwagi na ten link.

odpowiedz ztamtej strony jest jakby dla mnie prezygotowana ;-)

>>>>>>>>>>>>>

The LM4780 runs slightly warmer than the LM3875 because it has a higher bias in the output stage. Some people report that the LM4780 runs very hot, but the problem isn't as bad as you might think. If you have a hot-running parallel design, study the datasheet and ask yourself if you really can omit everything - minimalism is good, but within limits!

The quiescent current is around 50mA per channel - compared to around 30mA for the LM3875. With 30V supply rails, this translates to 6 watts of heat with no signal - the case runs at around 12-15 degrees C above ambient under no-signal conditions. I quite like this heat - it reminds me of my old Musical Fidelity A1... Fortunately, because music has a high PMR (peak to mean ratio), moderate use doesn't raise the temperature much - the large amount of aluminum present in the chassis helps here as it causes a decent amount of thermal inertia. The overhanging top panel also helps, despite only being 1mm thick - what matters for heatsinking is surface area, and although it isn't optimally aligned for good convection, you can feel a healthy current of warm air rising from under the rear of the panel. The thermal sensor will mute the amplifier well before the chip has reached unsafe limits, ensuring reliable long-term operation...

>>>>>>>>>>>>>>

pozdrawiam

Jezeli rezystory pochodzily ode mnie to ich wartosc w petli sprzezenia zwrotnego wynosi odpowiednio 20 i 1k - ustalaja wzmocnienie na poziomie 21x. W GC wynosi ono ok. 33x. Analogicznie lm4780 bedzie wiec gral ciszej. Takie wartosci rezystorow sprawdzily mi sie najlepiej. Jezeli zrodlo nie w pelni wysterowuje wzmacniacza - warto pomyslec o przedwzmacniaczu.

Lm4780 nagrzewa sie bardziej niz wersja lm3875. Rozwiazanie jest jedno - wiekszy radiator ;) Jakim napieciem go zasilasz?

Gość _harry

(Konto usunięte)

veteran

rezystory nie pochodzily od ciebie - zamawialem je samodzielnie.

na jednym z twoich schematow (pewnie starsza wersja) byly wartosci 22k i 680R - a wiec wzmocnienie 32.

ja uzylem 20k i 1K - jak na schemacie MsFalcon - tak jak aktualnie po testach sugerujesz.

zostawie wiec je po staremu - skoro najlepiej sie sprawdzaja i zastosuje preamp.

zreszta w planie mam budowe pre-lampowego - lub jak sugerujesz wykorzystam TPA1620.

jak wspomnialem mam na razie malutki, testowy radiator - i dlatego nawet te 6W na biegu jalowym potrafi go rozgrzac.

niepokoj moj wzbudzil fakt ze lm3875 nawet tego malutkiego nie rozgrzeal - po przeczytaniu jednak wyjasnien na jednej ze wspomnianych strony wszystko jest jasne.

dzis przykrece go do normalnego radiatora - powinno pomoc.

zasilanie - 2x20V na trafie.

• 4 tygodnie później...

Złożyłem wczoraj wzmacniacz, niestety z dwóch które posiadałem udało się złożyć jeden pierwszy który złożyłem za trzecim/czwartym podłączeniem zasialania spalił się dokładnie to upaliła się 17nóżka, trudno. Na szczęście drugi narazie jeszcze działa. Wrażenia (Wersja 2x60W):

Gra czysto dynamika niezła, niestety cicho choć nie na wszystkich kolumnach najlepiej (i przy okazji najgłośniej) zagrał na kolumnach estradowych 4Ohm (samoróbki w środku Kappa 15" 450W Eminenca+driver niepamiętam jaki)

Niestety na próbnym radiatorze (Wys 5cm Dł 28cm pow ok 500cm2) niedaje się pograć przy maksymalnym wysterowaniu.

Układ ma zabezpieczenie termiczne tzn przy przegrzaniu wyłącza się na chwilkę i włącza się spowrotem, czy długo on tak wytrzyma czy przy takiej pracy się spali (pytam z ciekawości)

Niewyczytałem nic o zabezpieczeniu przciw zwarciowym czy ma on coś takiego?

Zasilam go napięciem 2x37 które potrafi spaść do 2x35 czy jeśli zwiększę napięcie do 2x40 (oczywiście bez obciążenia) to dużo zyskam, czy niewarto starać się o te 3V więcej?

Wysterowuje go z karty dźwiękowej komputera (SB Life 5.1) i jest trochę przycicho, Jeśli zmienie rezystory w sprzężeniu zwrotnym do ok 30 lub 40 to dokładnie zyskam i co stracę, czy będzie się grzał jeszcze bardziej?

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...

Postanowiłem się pobawić tym LM-em i muszę stwierdzić że mnie zaskoczył brzmieniem (pozytywnie oczywisćie) gra dużo lepiej w porównaniu z moim leciwym tda 7294,ale mam pewną uwagę przy składaniu na poczatek dałem kondensator w sprzęrzeniu zwrotnym 100uF nieznanej firmy , po dokupieniu do zasilacza panasoniców,wziąłem jeszcze panasoniki 68uF też serię FC,wymieniłem te 100uF no name na panasonic i lipa... dzwięk był tak zamulony,zero detali że nie wiedziałem co zawiniło ,podejrzewałem w zasilaczu baterie kondensatorów 2x 2200uF FC

ale po wyjęciu jednego z nich nic nie poprawiło się ,wymieniłem w koncu tego 68uF na 100uF i wreszcie dzwięk się poprawił ,czy to morze wina pojemnosci czy w sprzęrzeniu zwrotnym Panasoniki się nie sprawdzają,dodam że pozostałe elementy są jak w aplikacji zalecanej (20k,1k,1k,47k).

• 2 miesiące później...
  • 5 miesięcy później...

"Mam zamiar zrobic kolejna partie plytek drukowanych - tym razem w wersji zloconej. Gdyby ktos byl zainteresowany..."

No właśnie. Czy jest ktoś, oprócz mnie, zainteresowany PCB do LM4780?

1. Carlo - 1 komplet.

Zrobiłem końcówki na LM4780 w wersji równolegle symetrycznej i gra to wysmienicie, chyba zrobie sobie wzmak do kina domodego 5 x 225W(8ohm) lub dam 4 równolegle i to w mostek wrzucę i nawet 2 ohm nie będzie straszne wiec:

1. Carlo - 1 komplet.

2. ManieX - 8 płytek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.