Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie źródełko nakarmi DACa lepiej niż Transport CD?

Gość Synthax

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazł się Audio-Kolumb… :-) Wiadomo, że akustyka jest bardzo ważna i w miarę możliwości warto ją zrobić. Ale gość w tym temacie nie pyta o akustykę tylko o źródło. To trudno pojąć?

A złe akustycznie pomieszczenie potrafi zdemolować nawet najlepszy sprzęt. To jest dość trudne do zrozumienia, jeśli się samemu nie robiło nic w kierunki adaptacji akustyki, ale w złym pomieszczeniu słucha się jakby się założyło na głowę blaszane wiadro. Nie chodzi dokładnie o to, że wiadro z blachy na głowie da taki sam dźwięk jak zła akustyka, ale skala zniszczeń jest właśnie taka.

Proszę zrozumieć jedną ważną rzecz. Dobra akustyka nie poprawi brzmienia zestawu, ale zła akustyka zdewastuje brzmienie każdego zestawu. Dodatkowo, po przejrzeniu zdjęć waszych zestawów (nie wszystkich jeszcze) nie znalazłem ani jednego, który by był dobrze ustawiony i żadnego pomieszczenia, które by było dostosowane akustycznie.

Ogarnij się człowieku ! Teraz piszesz ze dobra akustyka nie poprawisz rzemnia systemu gdzie wyzej pisałeś że tylko akustyka ma wpływ na dźwięk a wzmacniacz czy źródło tylko 1procent. Ręce mi opadają .

A powiedz skąd się znasz tak na akuatyce i przystasowaniu pomieszczenia do muzyki co ?? Skonczyles jakieś studia ??

Ps słuchałem około 10 wzmacniaczy w tym samym systemie pokoju i czasie ,każdy z nich zagrał inaczej i nie było to zmiana tylko na 1procent ale czasem na 50

:)

Używany Majik DS to ok 5000zł, no i kabel cyfrowy SPDIF, tu ceny za najlepsze kable 3000-5000zł(używki).

Za 10 tys.możesz mieć bardzo dobre źródło plików ale reszta zależy od DAC-a.

:) - SLY, nie strasz Kolegi takimi propozycjami, bo jak sam napisał, to transport typu PD9700 za 500-700 pln. daje

mu dużo radochy w połączeniu z DAC-iem ( nie wiemy jaki - może to tutaj należy położyć większy nacisk?) Nie wiemy

nic o reszcie toru, ani o funduszach przeznaczonych na ew. upgrade systemu - w sumie nie wiemy nic ! :)

Czy to ma być plikograj, czy jednak krążki ? Czy DAC ma asynchroniczne wejście USB ? Co to za DAC ?

Wcześniej była propozycja Aurendera W20. Moja propozycja jest 7x tańsza… :-) Ale oczywiście masz rację, że za mało wiemy.

No, Aurender za 70KPln + Trinity za 160KPln + USB i kable zasilające i w 1/4 miliona powinien się zmieścić ! :):):)

He,he - stawiam dolary przeciw orzechom, że nie o to tutaj chodzi ! :)

Poczekajmy może na szczegóły - przed obiadem, dla rozgrzewki może coś wymóżdżymy ... :)

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Transport - Pioneer PD9700

DAC - Lampizator L4

Pre - Crimson Audio 610C (brytyjczyk, konstrukcja na dyskretnych elementach)

Końcówka - Crimson 620C

Kolumny - odgrody na Eminence Beta 15 + Sonido + Isophon

Zasilanie Furutech 314Ag

IC - Totem Sinew

IC cyfrowy - Lampizatorowy

Ale reszta toru ma na prawdę mniejsze znaczenie. Szukam transportu za kilka, a nie 25 i więcej tysięcy... Nie potrzebuję szuflady. Miło gdyby był dysk SSD.

Wiem, że Zukzukzuk chciał sprzedać Majik-a ale nie wiem jaki kolor. 4tys jest wart. Było ogłoszenie na HiFi Giełdzie.

Ogarnij się człowieku ! Teraz piszesz ze dobra akustyka nie poprawisz brzmienia systemu gdzie wyzej pisałeś że tylko akustyka ma wpływ na dźwięk a wzmacniacz czy źródło tylko 1procent. Ręce mi opadają

Zamiast wymachiwać rękami może lepiej się nieco zastanowić? Ok. pomału i od początku. Napisałem, że akustyką się nie poprawi brzmienia zestawu. No bo się nie poprawi. Czy coś zmieni że pomieszczenie będzie takie czy inne w kontekście mocy wzmacniacza? W jednym pomieszczeniu wzmacniacz będzie mieć inną moc itp. niż w drugim? Mniejsze lub większe zniekształcenia? Nie będzie, wszystko zostanie po staremu, więc pomieszczenie nie wpływa na zestaw, bo na to ma wpływ inżynier, który zastosował takie a nie inne podzespoły i takie a nie inne rozwiązania.

Nie pisałem, że "że tylko akustyka ma wpływ na dźwięk" to kłamstwo i manipulacja. Daj kolego na luz, nie jesteśmy w telewizji, tu ci kłamstwo nie ujdzie płazem, wszystko zostanie zapisane i do wszystkiego będzie można wrócić. Napisałem, że akustyka da do 50% poprawy dźwięku. Tak mi wychodzi z praktyki.

Jak już napisałem zmiana źródła da może 1% poprawy brzmienia. Ale to nie zmieni, że i tak będzie czegoś brakować. Wtedy będzie pytanie o inny wzmacniacz. Potem o inne kolumny. Potem będą jeszcze inne kable. I wciąż coś będzie nie tak.

Ale handlowcy będą zadowoleni. Będzie niezły obrót na sprzęciku :) Nie ma sprawy, jest kasa, można zmieniać sprzęt. W końcu i tak bardziej liczy się jak co wygląda niż jak gra.

Gość Synthax

(Konto usunięte)

We wszystkim musi być umiar. Na całokształt składa się suma wszystkiego w systemie. Ja nie mam ciśnienia na zmiany. Pytam ludzi bardziej doświadczonych o rozwiązania, których sam nie znam. Jeśli będzie trzeba to poczekać parę lat i kupię używanego Lumina. A być może znajdę coś rozsądnie wycenionego innej marki... Ale te różnice w transportach są i błędem jest minimalizowanie ich znaczenia.

Gość rochu

(Konto usunięte)

DAC - Lampizator L4

Końcówka - Crimson 620C

Zasilanie Furutech 314Ag

IC - Totem Sinew

Ale reszta toru ma na prawdę mniejsze znaczenie. Szukam transportu za kilka, a nie 25 i więcej tysięcy... Nie potrzebuję szuflady. Miło gdyby był dysk SSD.

Każdy klocek z innej bajki.

Widzę tutaj dwie drogi.

Zdecyduj się albo tor lampowy i wymieniasz tego Crimsona na lampowca.

Albo zostaw tylko Crimsona, kup duże brytyjskie monitory, okabluj wszystko Resonem, kup DAC Regi i użyj jako transportu np Sonosa albo w ostateczności Squeezeboa.

Osobiście uważam, że to drugie rozwiązanie rokuje lepszą szanse na powodzenie.

Ale te różnice w transportach są i błędem jest minimalizowanie ich znaczenia.

Tak, są różnice w transportach, kablach, nawet sieciowych, itd. Ale tylko wtedy, kiedy się patrzy na to, co gra. Jeśli nie wiesz co gra, jakoś różnice znikają, nie wiadomo czemu ;) Typową reakcją tzw. audiofila, który słyszy różnice w kablach, odtwarzaczach itp. na propozycję ślepego testu jest ucieczka. Ja sam proponowałem ludziom, żeby spróbowali odróżnić CD od mp3. Jak normalnie aktywność w wątku była spora, to odzew był prawie zerowy. Raptem 3 osoby się odważyły spróbować. I nikomu się nie udało.

Pisząc posty na forum wszyscy są bardzo mądrzy i wiedzą wszystko o wszystkim, a już słuch mają lepszy niż nietoperze. A w realnym świecie ludzie nie odróżniają mp3 od CD, 16 bitów od 24 bitów nie odróżniają, nie odróżniają nawet 16 bitów od 8, nie potrafią usłyszeć zakłóceń poniżej 80 dB, choć normalnie idą na noże, że 120 dB dynamiki z CD to mało, nie słyszą kołysania dźwięku na poziomie 2-3 % i jeszcze nie potrafią usłyszeć wielu innych rzeczy.

Jeśli masz chęć i kasę, żeby ścigać marzenia, to nie ma problemu. To całkiem niezła frajda przywieźć do domu i podłączyć nowe urządzenie. Zupełnie przestaje wtedy mieć znaczenia jak ono gra :)

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Każdy klocek z innej bajki.

Widzę tutaj dwie drogi.

Zdecyduj się albo tor lampowy i wymieniasz tego Crimsona na lampowca.

Albo zostaw tylko Crimsona, kup duże brytyjskie monitory, okabluj wszystko Resonem, kup DAC Regi i użyj jako transportu np Sonosa albo w ostateczności Squeezeboa.

Osobiście uważam, że to drugie rozwiązanie rokuje lepszą szanse na powodzenie.

Pre coraz częściej zastępuję lampowym (6n6p i 6s45p) wzmacniaczem słuchawkowym który ma wyjście na końcówkę, więc jeszcze kwestia końcówki lampowej na która nie mam pomysłu. A Reson już jest pociągnięty do odgród.

Wolę lampy i będę iść raczej pierwszym torem...

Gość rochu

(Konto usunięte)

Sęk w tym, że jedynym IMO naprawdę wartościowym elementem Twojego toru jest ampliikacja Crimsona.

I wokół tego można zbudować bardzo interesujący zestaw.

Znajomi robili porównanie najlepszych plikowców na rynku. Był topowy Linn, Naim, Cyrus i coś tam jeszcze. Cyrus był z tego najtańszy i całkiem dzielnie się bronił. Nie byłem przy tym teście ale robili go ludzie, do których mam zaufanie, nie jedno słyszeli i wiedzą co to dobry dźwięk. Może więc warto się tym Cyrusem zainteresować. Jest kilka modeli ale mając swój DAC, najlepiej myśleć o czystym transporcie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zamiast wymachiwać rękami może lepiej się nieco zastanowić? Ok. pomału i od początku. Napisałem, że akustyką się nie poprawi brzmienia zestawu. No bo się nie poprawi. Czy coś zmieni że pomieszczenie będzie takie czy inne w kontekście mocy wzmacniacza? W jednym pomieszczeniu wzmacniacz będzie mieć inną moc itp. niż w drugim? Mniejsze lub większe zniekształcenia? Nie będzie, wszystko zostanie po staremu, więc pomieszczenie nie wpływa na zestaw, bo na to ma wpływ inżynier, który zastosował takie a nie inne podzespoły i takie a nie inne rozwiązania.

Nie pisałem, że "że tylko akustyka ma wpływ na dźwięk" to kłamstwo i manipulacja. Daj kolego na luz, nie jesteśmy w telewizji, tu ci kłamstwo nie ujdzie płazem, wszystko zostanie zapisane i do wszystkiego będzie można wrócić. Napisałem, że akustyka da do 50% poprawy dźwięku. Tak mi wychodzi z praktyki.

Jak już napisałem zmiana źródła da może 1% poprawy brzmienia. Ale to nie zmieni, że i tak będzie czegoś brakować. Wtedy będzie pytanie o inny wzmacniacz. Potem o inne kolumny. Potem będą jeszcze inne kable. I wciąż coś będzie nie tak.

Ale handlowcy będą zadowoleni. Będzie niezły obrót na sprzęciku :) Nie ma sprawy, jest kasa, można zmieniać sprzęt. W końcu i tak bardziej liczy się jak co wygląda niż jak gra.

Glubisz się już w tym chłopie ,przeczytaj co piszesz na początku bo widocznie szybko zapominasz !! Dalej twierdzisz ze zmainia wzmacniacza x na wzmacniacza y przy dobrej akustyce da poprawę dźwięku o 1procent ?? Nawet w tej samym przedziale będzie znaczną roznica

Bez odbioru

Cyrus Stream + Cyrus DAC = 3 000 Funtów.

Może niech kolega poczyta sobie o takim rozwiązaniu - player+DAC+preamp w jednym pudełku, wprost na końcówki

i bez zbędnych rozwiązań. Odzyskany sprzęt szybko do ludzi i na długi czas błogi spokój za cenę 4999 $. :)

Wiem, wiem - to przekracza założenia, ale ... można zaszaleć i zrobić rewolucję. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisano dziś, 14:41

DAC - Lampizator L4

Końcówka - Crimson 620C

Zasilanie Furutech 314Ag

IC - Totem Sinew

Już pisałem .

Masz bdb transport CD - PD9700 .

Jak chcesz transport do plików to za 2650zł kupisz CA Stream Magic 6

Glubisz się już w tym chłopie ,przeczytaj co piszesz na początku bo widocznie szybko zapominasz !! Dalej twierdzisz ze zmainia wzmacniacza x na wzmacniacza y przy dobrej akustyce da poprawę dźwięku o 1procent ?? Nawet w tej samym przedziale będzie znaczną roznica

Bez odbioru

Szwagier, może wyjdź sobie na rower? albo pobiegaj 15km?

Możesz też pójść na siłownię, albo od razu na sparing bokserski - gdzie ujdzie Twoje zdenerwowanie i irytacja.

Wytęż swoje szlachetne zmysły i znajdź siebie samego na tym fanpage:

Ukryta Zawartość

Ja też nie słyszę żadnych wzmacniaczy, kabli czy kondensatorów.

I co? ja też się gubię albo jestem niedorozwinięty?

Napiszę w ten sposób - dzięki swojemu lepszemu słuchowi będziesz musiał wydawać o wiele więcej kasy na sprzęt audio, żebyś miał podobny poziom zadowolenia ze sprzętu, niż ja ze swoim mizernym słuchem.

No ale cóż.. za złote uszy się płaci :)

A wracając do meritum wątku, jako źródło do DAC nada się z powodzeniem każdy komputer, z procesorem conajmniej 400MHz, wolnym portem USB i konwerterem USB-SPDIF, najlepiej z separacją galwaniczną - np:

Ukryta Zawartość

Jako transport polecam terminal Fujitsu (jeżeli komuś nie przeszkadza wygląd):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Cyrusem zainteresuję się

Rochu, wierz mi że Crimson wcale nie jest najlepszym elementem toru. Poznałem przez kilka lat jego ograniczenia, w tym ograniczenia pre, które konfrontowałem z innymi urządzeniami. Crimson grał też z różnymi kolumnami.

W obecnej sytuacji dźwięk jest bardzo dobry. Wiem że może być lepszy i że to nie kable teraz są limitem, nie kolumny itd,,, tylko właśnie transport.

Napisałem, że akustyka da do 50% poprawy dźwięku. Tak mi wychodzi z praktyki.

Jak już napisałem zmiana źródła da może 1% poprawy brzmienia

Nie mogę sobie wyobrazić tak koszmarnej akustyki pomieszczenia, w którym zastosowanie różnych ustrojów

da poprawę aż o 50%... bez przesady.

Natomiast zmiana źródła czasem może poprawić brzmienie więcej niż o 50%.

Szwagier, może wyjdź sobie na rower? albo pobiegaj 15km?

Możesz też pójść na siłownię, albo od razu na sparing bokserski - gdzie ujdzie Twoje zdenerwowanie i irytacja.

Wytęż swoje szlachetne zmysły i znajdź siebie samego na tym fanpage:

Ukryta Zawartość

Ja też nie słyszę żadnych wzmacniaczy, kabli czy kondensatorów.

I co? ja też się gubię albo jestem niedorozwinięty?

Napiszę w ten sposób - dzięki swojemu lepszemu słuchowi będziesz musiał wydawać o wiele więcej kasy na sprzęt audio, żebyś miał podobny poziom zadowolenia ze sprzętu, niż ja ze swoim mizernym słuchem.

No ale cóż.. za złote uszy się płaci :)

A wracając do meritum wątku, jako źródło do DAC nada się z powodzeniem każdy komputer, z procesorem conajmniej 400MHz, wolnym portem USB i konwerterem USB-SPDIF, najlepiej z separacją galwaniczną - np:

Ukryta Zawartość

Jako transport polecam terminal Fujitsu (jeżeli komuś nie przeszkadza wygląd):

Ukryta Zawartość

Sam sobie pobiegaj bo widze ze na rozum już zapozno a o słuchu nie wspomnę -bez odbioru

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie kolego, na rozwój i wiedzę nigdy nie jest za późno.

Za późno jest na zmianę charakteru dorosłego człowieka.

Jak ktoś wyrósł na wrednego i złośliwego, to taki już zostanie do końca życia :)

Nie wiem jak ty, ale ja staram się polepszać swój prywatny świat, dlatego korzystam z genialnej funkcji jaką jest ignore na forach internetowych.

Także od teraz jesteś w mojej liście osób, których nie warto czytać bo zwyczajnie szkoda na to prądu.

Polecam Ci zrobienie tego samego, bo obydwaj syfimy wątek zamiast napisać coś merytorycznego.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Bez odbioru

Czyżbym się "glubil"? Dalej twierdzę, że zmiana wzmacniacza da poprawę o procent i akustyka pomieszczenia nie tu nic do rzeczy. Bez odbioru nawzajem.

Nie mogę sobie wyobrazić tak koszmarnej akustyki pomieszczenia, w którym zastosowanie różnych ustrojów

da poprawę aż o 50%...

Natomiast zmiana źródła czasem może poprawić brzmienie więcej niż o 50%.

Zmiana źródła dźwięku da poprawę o 50% jeśli się zamieni radiomagnetofon Grungig na gramofon, przykładowo. A na brak wyobraźni nic nie poradzę. Trzeba poprawić ustawienie sprzętu i porządnie wytłumić pomieszczenie odsłuchowe, to się te 50% usłyszy. Nawiasem mówiąc to ja mówię, że to 50%, inni mówią, że to niebo i ziemia.

Trzeba poprawić ustawienie sprzętu i porządnie wytłumić pomieszczenie odsłuchowe, to się te 50% usłyszy. Nawiasem mówiąc to ja mówię, że to 50%, inni mówią, że to niebo i ziemia.

Często nie trzeba nic wytłumiać. Takie rzeczy są potrzebne jeśli mimo dobrej konfiguracji sprzętu coś nie gra w brzmieniu.

W moim pokoju aktywne monitory stoją w "bezpiecznej" odległości od ścian i mają wystarczającą przestrzeń,

a ja sobie leżę na kanapie rozkładanej do przodu i mam głowę dokładnie na wysokości monitorów.

Brzmienie jest super. Uważasz, że potrzebuję jakiegoś dodatkowego wytłumiania, czy innych tam pułapek basowych? ;-)

Kolega który ma DAC Lampizatora korzystał do niedawna z transportu C.E.C. ale wymienił na Audiomeca Mephisto, który okazał się lepszy. PC jako źródło jest super, pod warunkiem dobrej implementacji wejścia USB w DACu, a tego zdaje się Lampizator nie posiada.

Często nie trzeba nic wytłumiać.

ZAWSZE trzeba dodać ustroje. Tylko ci się tak zdaje, że jest ok. Najprostszy test to odpalić sobie crossover dla subwoofera czy w ogóle jakiś test dla niskich częstotliwości. Wtedy ze zdziwieniem stwierdzisz, że basy ci zanikają przy pewnych częstotliwościach. 5-6 dołków to jest jeszcze nawet nie najgorzej, ale z reguły do 200 Hz to będzie ich tak z 10. Sprawdź sobie sam.

Zdecydowanie masz racje ale soundchaser nie dotknął jeszcze tematu akustyki. Poza tym możliwe, że jego kolumny nie produkują niskiego basu i wtedy problem ma mniejszy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.