Skocz do zawartości
IGNORED

Żarzenie lamp 6N6P

Saico

Rekomendowane odpowiedzi

Taka kwestia - mam trafo które daje 6,5V AC (pod obciążeniem żarzeniem). Po wyprostowaniu mam 5,4 V DC i tym żarzę sobie lampy 6n6p (stopień wyjściowy DAC-a)

Wiem że te lampki mają w specyfikacji 6,3V jako napięcie żarzenia, więc 5,4V to trochę za mało. Nie chcę żarzyć bezpośrednio AC bo chcę uniknąć brumienia.

W związku z tym 2 pytania:

1. Czy żarzenie 6N6P napięciem 5,4v zamiast 6,3V ma duży wpływ na pracę lampy i dźwięk?

2. Czy jest opcja żeby z 6,5V AC wyprowadzić 6,3V DC czy muszę myśleć o zmianie trafa? Myślałem o 7805 ze zwiększeniem napięcia dwoma diodami z 5V do 6,3V ale przeczytałem że spadek napięcia na regulatorze to 2V więc potrzeba co najmniej 7V DC na wejściu więc ta opcja chyba odpada. Można to jakoś inaczej zrobić?

Z góry dzięki za pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/112880-%C5%BCarzenie-lamp-6n6p/

O jakiej pojemności zamontowales kondensatory elektrolityczne przy zarzeniu?.

2 x 47uF, a za mostkiem jest 4700uF.

Ale czy rzeczywiście warto kombinować żeby osiągnąć 6,3v? Może podwajacz napięcia za trafo strzelić, wyprostować i potem 2x 7805? Czy dać sobie spokój mając 5,4v?

u mnie pomogło 8000mF.

Musisz prubowac,dokładam po 1000mF aż uzyskasz 6.3V

Chyba uF?

A tak swoją drogą to zastanawiam się dlaczego brumi. Obwód żażenia jest odizolowany od reszty. Może to nie żarzenie ci brumi tylko zasilanie toru sygnałowego.

No to już teraz wszystko rozumiem. Ten kondensator za mostkiem (4700uF) pracuje już w tym układzie kilka ładnych lat, pewnie stracił pojemność i stąd spadek napięcia, bo przecież powinien być wzrost (6,5V *1,44). Wymienię na nowy i zobaczę co wtedy, jak będzie za mało to dorzucę trochę pojemności.

Dzięki za wskazówki.

A co do brumienia - kolega, który budował układ dla mnie (niestety jestem za dużym laikiem żeby samemu zrobić układ w całości) stwierdził, że brumi i zrobił żarzenie na stałym. Ja sam nie sprawdzałem. Sprawdziłem tylko po kilku latach grania napięcie żarzenia i zobaczyłem, że troche za niskie - stąd wziął się temat. Pomyślę jeszcze nad wsadzeniem 2x 7805 żeby uniknąć takich wahań w przyszłości.

• 3 tygodnie później...

Podsumowując: próbowałem dodawać kondensatory, w sumie zrobilem ok. 10000 uF ale niewiele to pomogło. Dodatkowo problem jaki występował to duże wahania napięcia, rzedu 0,4 V.

Zmieniłem też mostek prostowniczy i dalej to samo.

Wiec wziąłem kupiłem szybkie diody soft recovery sbyv28-200 zrobiłem z tego mostek prostowniczy i elegancko napiecie podskoczyło na 6,3 V. Do tego jest dużo bardziej stabilne.

Polecam takie rozwiązanie jak komuś brakuje kilka dziesiątych volta w zasilaniu.

Wiec wziąłem kupiłem szybkie diody soft recovery sbyv28-200 zrobiłem z tego mostek prostowniczy i elegancko napiecie podskoczyło na 6,3 V. Do tego jest dużo bardziej stabilne.

Polecam takie rozwiązanie jak komuś brakuje kilka dziesiątych volta w zasilaniu.

SBYV28 nadają się do żarzenia? Mogą mieć jakiś pozytywny wpływ w tym miejscu?

Są soft recovery czyli powinny powodować mniej szumów i pików w napięciu.

Ograniczeniem jest maksymalny prąd na tych diodach - 3,5A, u mnie przy włączaniu na zimnych lampach idzie 2,8A spadając do 1,5A.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.