Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer PD-S701

lisek13

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że wątek o PD-S701 już jest, ale widzę też, że zaczepiliście jeszcze o głośniki Klipsa. Pamiętam te je jeszcze z lat 90-tych i zdaje się, że to, co piszecie o ich dźwięku zgadza się z moimi odczuciami z tamtych czasów. Nie dało się ich słuchać :)

Wracając do PD-S701 mam ten odtwarzacz, kupiłem go w 1992r i wtedy w Polsce to był spory wydatek. Grałem nim tak do końca lat 90-tych a dalej się kurzył.

Po latach naszło mnie znowu na słuchanie i po wymianie wzmacniacza postanowiłem zmienić również źródło. Przed podjęciem decyzji, co ma go zastąpić postanowiłem skonfrontować starego, PD-S701 z jakąś rozsądną cenowo nowością. Padło na Marantza CD 6005. Odsłuch odbył się w jednym z warszawskich salolów. Odtwarzacze zostały podpięte do Wzmacniacza Atoll IN100SE a głośniki to jakieś podłogówki za 7900zł komplet (nie pamiętam producenta)

Konkluzja, PD-S701 w zasadzie dotrzymywał kroku Marantzowi W zależności od typu muzyki to Pionier to Marantz rodził sobie lepiej. Co ciekawe ten stan rzeczy potwierdzał siedzący za kanapą odsłuchową sprzedawca, któremu było jak najbardziej na rękę, że bym kupił Marantza. Ponadto testowaliśmy jeszcze DAC-a w cenie około 1000-1500zł i w zasadzie nie było różnicy, co gra.

Przed wizytą w salonie byłem pewny, że PD-S701 to zabytek i czas na zmianę, ale po tym odsłuchu sam nie wiem, tym bardziej, że moje wrażenie odsłuchowe było zbieżne z tym, co słyszał sprzedawca. Mimo wszystko mam ochotę na zmianę CD-ka, ale, z czym go porównać w cenie do 2000zł? Czyżby stary PD-S701 który jak czytam na forum nie jest specjalnie ceniony za dźwięk nie powiedział jeszcze ostatniego słowa?

Mimo wszystko mam ochotę na zmianę CD-ka, ale, z czym go porównać w cenie do 2000zł? Czyżby stary PD-S701 który jak czytam na forum nie jest specjalnie ceniony za dźwięk nie powiedział jeszcze ostatniego słowa?

Pioneer PD 50 .

Moim zdaniem lepszy od PD 9700 , PD 75 a tym bardziej od PD 8700 a tym bardziej PD 7700 , poprzednikiem Twojego 701.

Z SACD lub DSD powyższe dzieli przepaść do PD 50

Dziwi mnie trochę że ten 701 grał na równi z CD6005 .

Pioneer PD 50 .

Też o nim myślałem.

Dziwi mnie trochę że ten 701 grał na równi z CD6005 .

Mnie też to wydaje się dziwne ale gdyby to było tylko moje odczucie mógłbym to zwalic na subiektywne wrażenie ale sprzedawca z salonu też miał głupią minę bo myślał że ubierze mnie w CD6005 bez specjalnego wysiłku.

Mnie też to wydaje się dziwne ale gdyby to było tylko moje odczucie mógłbym to zwalic na subiektywne wrażenie ale sprzedawca z salonu też miał głupią minę bo myślał że ubierze mnie w CD6005 bez specjalnego wysiłku.

Wychodzi na to że system był mało przeźroczysty .

Może taki miał być żeby CD6005 dobrze zagrał ;)

Wychodzi na to że system był mało przeźroczysty .

Może taki miał być żeby CD6005 dobrze zagrał ;)

Raczej nie głosnik to napewno Wharfedale, wzmacniacz wysoko oceniany Atoll IN100SE tu test

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poza tym przedemną był klient który słuchał jakiegoś gramofonu i odtwarzacza więc cały tor bez zmian został po tym odsłuchu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poza tym przedemną był klient który słuchał jakiegoś gramofonu i odtwarzacza więc cały tor bez zmian został po tym odsłuchu.

W sklepach tak się składa klocki żeby " się sprzedały " .

Zresztą nieważne .

Posłuchaj PD50 i weź ze sobą jakąś płytę SACD .

Wczoraj bylem na kolejnych odsłuchach z PD-S701. Tym razem skonfrontowałem go z Audiolabem 8200CD I co ? No i jak można się było spodziewać PIoneer przegrał choć nie był to nokaut ale raczej przegrana na punkty. Swoją drogą to jak dla mnie PD-S701 jest lepszy niż obsypany nagrodami i wychwalany Marantz CD6005. Jeżeli ktoś szuka na prawdę dobrego CD za parę stów to nie widzę lepiej. :)

No to nic z tego nie rozumiem bo to przeciętny odtwarzacz według mnie ale dla Ciebie to i dobra wiadomość .

Zaoszczędzisz ;)

Czy zaoszczędzę? Chyba nie :) bo jeżeli uda mi się kupić Audiolaba 8200 w dobrej cenie (a w UK. można to zrobić) to chyba zdecyduję się na ten wydatek. Oprócz dźwięku Audiolab ma w środku świetny DAC z imponującą ilością wejść co załatwia problem grania z PC-ta.

• 2 lata później...

wczoraj wygrzebałem swojego złotego Pionka 701 ze strychu i odrobinę go grzebnąłem - zmieniłem kondensatory i oporki na wyjściu i przy opampie oraz Signeticsy NE5534 zamiast JRC5532 i zagrało bardzo fajnie - analogowo , z lepszą separacją dźwięku, przyjemnie z dobra średnicą - lepiej od pcm1738 z Primare spa20

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.