Jump to content
IGNORED

Szukam - amplituner STEREO na 6 głośników

sluchacz_wody

Recommended Posts

Witam,

Jestem nowy na forum i zaczynam dopiero swoją przygodę z odsłuchem.

Mam przygotowany pokój z kuchnią na zawieszenie 6 głośników , rozmiary pomieszczenia ok 9.5m x 3.7m. Po 3 głośniki na dłuższych ścianach.

Kable są sprowadzone do jednego gniazdka audio bananowego. Tak więc szukam wzmaczniacza/amplitunera stereo na 6 głośników najlepiej z wejściami banan.

Jestem ograniczony cenowo, więc max 2000zł.

Będę wdzięczny za poradę.

PS. Głośników jeszcze nie mam, ale będą to raczej niewielkie rozmiarowo bo tylko wiszące wchodzą w grę.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Guest numik

(Konto usunięte)

Witam,

Jestem nowy na forum i zaczynam dopiero swoją przygodę z odsłuchem.

Mam przygotowany pokój z kuchnią na zawieszenie 6 głośników , rozmiary pomieszczenia ok 9.5m x 3.7m. Po 3 głośniki na dłuższych ścianach.

Kable są sprowadzone do jednego gniazdka audio bananowego. Tak więc szukam wzmaczniacza/amplitunera stereo na 6 głośników najlepiej z wejściami banan.

Jestem ograniczony cenowo, więc max 2000zł.

Będę wdzięczny za poradę.

PS. Głośników jeszcze nie mam, ale będą to raczej niewielkie rozmiarowo bo tylko wiszące wchodzą w grę.

oj, to tu jakość jest podobna. Pójdź do pierwszego lepszego salonu (ale nie euro czy market, salon audio), weź ze 4 płyty muzy jaką lubisz, opisz brzmienie jakie lubisz, podłączą Ci to pewnie do Monitor Audio i tak i wybierz Denon / Marantz / Onkyo / Harman. Wszystkie ok, Harman ma fajne brzmienie, ale jako marka jest awaryjna niestety ciut bardziej od reszty. Yamahy dla mnie odstają od reszty w muzyce, Sony i Pioneery też

To jest pytanie w stylu-zamierzam chodzic w gaciach na glowie, zalozyc uprane czy czyste?

Pewnych rzeczy sie po prostu nie robi i tyle

Chciałem postawić kolejkę ale chyba szkło się skończyło.

Nie znoszę hejterowskich wpisów ale Twoje jest celne i bardziej mi się podoba niż te zamieszczane przez "Genesis".

Zwykła miotła nie wystarcza Panie Genesis.

Do autora wątku ,

Zakładasz ten sam temat w dwóch różnych kategoriach :

START to rozumiem ale HIFI tego już nie ogarniam.

Trolling ?!?!?!

Pozdrawiam , bez odbioru

Hidden Content

Czyli mamy pomieszczenie o kształcie tramwaju, w którym kolega chciałby zrobić nagłośnienie typu "kościelnego". To nie jest zbyt dobry pomysł jeśli celem takiej instalacji jest odtwarzanie muzyki.

Zacznijmy od tego, że amplituner stereo przystosowany do podłączenia 6 głośników nie istnieje. Co najwyżej możesz natknąć się na takie, które obsługują 2 pary. Oczywiście da się połączyć szeregowo kilka kolumn i podpiąć je do tego samego wyjścia we wzmacniaczu, ale najprawdopodobniej skończy się to usmażeniem wzmaka, a w najlepszym razie zadziałaniem zabezpieczeń przeciążeniowych. Tak czy siak dźwięku z tego nie będzie.

Możesz próbować pobawić się z głośnikami szerokopasmowymi przeznaczonymi do zabudowy sufitowej (tzw. instalacyjne), czyli takie jakimi nagłaśnia się np. sklepy czy restauracje, ale dźwięk z tego będzie cienki jak przysłowiowa dupa węża - zero basu.

Rozwiązaniem, które może zatrybić w tym przypadku jest amplituner kina domowego z 6 satelitkami i aktywnym subem, gdzie muzyka byłaby odtwarzana w trybie tzw. "uprzestrzennionego stereo". Nie wiem, tylko czy w ten sposób uda się uzyskać równomierne nagłośnienie w tym pomieszczeniu. Poza tym kwota 2000 zł moze okazać się za mała na zakup amplitunera 6.1, sześciu satelit i suba.

Napisz jeszcze ile z tych 9.5 m długości pomieszczenia przypada na pokój a ile na kuchnię. Bo może dałoby się lepiej nagłośnić sam pokój przy użyciu 2 lub 4 głośników, a kuchnię dokoptować później na zasadzie drugiej strefy.

Hidden Content

Teac AG-980

Hidden Content

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Pokój i kuchnia to DWA pomieszczenie, w jakim celu chcesz aż 3 pary kolumn ?

Muzyki słucha się w stereo, nie w żadnym kwadro (chyba że na dyskotece).

Poza tym przy 2 parach kolumn jest możliwość podłączenia do jednego wzmacniacza, bez kombinowania z dodatkowymi strefami (te są dostępne w amplitunerach do kina głównie, które grają bez porównania gorzej, za podobne pieniądze).

3 pary to już ryzyko spalenia kolumn i/lub wzmacniacza, w sumie to nawet przy dwóch należy odpowiednio dobrać kolumny (impedancja) i to co je ma zasilić.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.