Skocz do zawartości
IGNORED

Eryk S Concept - kolumny NUVO

STEREOSOUND

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Państwa Serdecznie,

chciałbym mieć przyjemność zaproszenia na nowo powstałą stronę www. wszystkich zainteresowanych, poszukujących podstawkowych kolumn głośnikowych wyższej klasy do swojego zestawu muzycznego.

Ufam, że podróż po mojej stronie firmowej będzie dla Państwa interesująca.

www.eryksc.com

POZDRAWIAM

https://www.audiostereo.pl/topic/11356-eryk-s-concept-kolumny-nuvo/

Jestem mocno zaintrygowany tymi kolumienkami. Gdzie i kiedy można ich posłuchać? O cenę na razie nawet nie pytam, bo czy warto, czy nie można będzie powiedzieć po odsłuchaniu. Proszę o więcej informacji.

A może by tak, panie Eryku, podnieść przyłbicę? Jedyny telefon na stronie to komórka, jedyny adres to adres e-mail, żadnych danych n/t użytych przetworników (czyżby to "no name" ?).

Ech, czyżby kolejny niewypał? STEREOSOUND już się pojawiał na forum pod innym nickiem (wątek 8513).

Taki produkt jak ekskluzywne minimonitory jest kierowany do koneserów. A koneserzy przeważnie wiedzą o co chodzi i są wyczuleni na błędy, niechlujstwa i niedomówienia. Nie lubią na przykład zdań po polsku brzmiących jakby ktoś je przetłumaczył z angielskiego w sposób niedbały.

Ja natomiast osobiście nie cierpię kreowania sztucznej aury tajemniczości i elitarności wokół produktu. Na elitarność trzeba ciężko zapracować. Takie mówienie o nastu latach doswiadczeń bez konkretów odczytuję jako naście lat bez wielkich sukcesów.

No i te parametry. Trzeba pochwalić prawdopodobnie uczciwe podejście do deklarowania efektywności. Niemniej jednak obawiam się, że znowu mamy do czynienia z konstrukcją, która zagra dopiero jak się podepnie Gryphona. Tylko jak kogoś stać na Gryphona, to czy będzie się w ogóle zastanawiał nad kupnem monitorów zupełnie nieznanej firmy bez adresu.

Swięte słowa Panie Zbig.

Rodzi się dopiero taka manufaktura , nie sprzedała jeszcze żadnej sztuki , nikt tych głosników też nie słyszał a już jest elitarna.

Pomimo wszystko życzę powodzenia .

Nihil novi, zobaczcie na Veracity:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głośniki wyglądają na Seasy Excell (14 centymetrowe) i Wstęgowy Visaton. Tak na pierwszy rzut oka. Ta wtęga wymaga raczej wyższej czestotliwości podziału. Jak te Seasy sprawują się z wysokim podziału to nie wiem. Możliwe że nie mają silnych podbarwień jak większe modele i nie wymagaja niskiego podziału pasma.

pozdr.

tak Qubric, masz rację, to te głośniki.

teraz najlepsze - zwrotnica jest............JANBO!!!

to nie żart to prawda....

p. Eryka chyba cechuje czarny humor na poziomie nie gorszym niż Monty Pythona, skoro oferuje coś takiego a nawet nigdzie nie bedzie można tego posłuchać.

aha - i kupując wchodzimy do "elitarnego klubu". dla mnie to klub naiwnych pacanów dających się nabierać na firmę bez adresu.

a danych technicznych a nwet wykresów gotowej kolumny autor nie poda bo się obawia że znudzeni życiem audiofile będą robić kopie jego wspaniałego produktu ;P

Dla mnie to jakaś jedna wielka ściema i tyle.

• Redaktorzy

Chętnie by ich posłuchał w szerszym gronie. Obym się mylił, ale obawiam się tylko, żeby nie zagrały tak jak "hajendowe" monitory od Jopków na Ratuszowej. Detalicznie, neutralnie i klinicznie jak w prosektorium. Muzykalności nie odnotowałem.

Z drugiej stronu cieszy nowy gracz na rynku, choć "velumowa" tajemniczość nie jest zbyt szczęśliwym pomysłem na dobry początek.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Napradę jestście pewni, że te głośniki to Seas i Visaton? Ja tam bym się nie zakładał...Widziałem już głośniki z Chin wyglądające jak Scan Speaki z wysokiej półki. Choć oczywiście w tym przypadku wcale tak być nie musi. Tylko po co wtedy ta cała heca z tajemniczym hi endem? A pro po, nie widzę analogi do kolumn Proa AMJ, tam wszystko było jasne : głośniki goerlich i scan speak, mundorfy w zwrotnicy, wytwórca: A.Pruszczyński. Żadnej sciemy, mogło się spodobać albo nie.

Oczywiście są też jakieś Chińskie - podobne do Seasów Excell (kiedyś był taki reportaż w Magazynie Hi-Fi o tym) ale ja ich na oczy nie widziałem. Wiec przypuszczam że to Excelle. Magnezowa membrana wymaga skomplikowanej zwrotnicy by wyciąć rezonans a i tak jego harmoniczne będą się rozkładały w paśmie poniżej odcięcia (podobno są dość wysokie - w mniejszych głośnikach powinny być przesunięte na wyższe częstotliwości) - niska efektywność sugeruje że taką skomplikowaną zwrotnicę zastosowano.

Zachwyciła mnie "finezyjna" składnia zdań na podanej stronie internetowej producenta - dużo tekstu i żadnej treści, to naprawdę spore osiągnięcie :)))

Jeżeli jednak niewiele wiadomo - nawet o cenie - to najlepiej po prostu wziąć w rękę katalog Intertechniki, wybrać model na Excellu i zamówić wszystko w QBA :))) Przynajmniej będzie wiadomo na co się pieniądze wydaje.

pozdr.

ps. Kolumny to nie kable. Ich brzmienie słychać a i mierzyć je można. Trudno je "wmówić" klientom ;)

• Redaktorzy

No no... NO NO! Robi wrażenie. Faktycznie, treść strony jest zabawna. Ale za to plastycznie jest ładnie zrobione, mam na myśli stronkę. A sama kolumna może nie jest zła, póki nie posłuchamy, nie będziemy wiedzieć. Ale ta aura tajemnicy...

Witam Was,

spodziewałem się różnych komentarzy, ale te troszkę zaskakują, zatem może rozwieję kilka wątpliwości:

- odsłuch jest możliwy i to on przecież warunkuje ewentulany zakup kolumn. Na poważne życznie Klienta dostarczam kolumny do jego mieszkania i udzielam wszelkich informacji.

- kolumny nie będą sprzedwane w sklepie, bo moja firma działa w innym profilu. Jeżeli jednak uważacie, że odsłuchy z dostarczeniem do domu to dziwny pomysł to NUVO będą osiągalne w jednym sklepie, który wskarzecie sami jako najbardziej rzetelny i przyjazny kupującym.

- konstrukcję kolumn zdradza przecież zdjecie Roentgena, odnośnie detali: zwrotnicy, głośników nie udzielam informacji i jest to chyba zrozumiałe. Wiem, że ciężko jest uwierzyć w tak szerokie pasmo przenoszenia, ale tak jest i tak szeroko miało być - kolumna nie może gubić żadnej informacji.

- tym którzy sceptycznie patrzą na projekt mogę zaproponować odsłuch i z przyjemnością rozwieję różne wątpliwości, ale jeżeli ktoś lubi tylko docinać - bo jak obserwuję od dłuższego czasu to takich "specjalistów" tutaj nie brakuje - to nie jest moim celem na siłę nawracać ich na inną wiarę.

- kwestia tekstu na stronie - widzę, że bawi, zatem uważacie, że do muzyki, słuchania, sprzętu powinno się inaczej podchodzić? A może napisać tylko jedno zdanie, ale z drugiej strony są ludzie, którzy nie znają się jeszcze, nie wiedzą jak szukać, jak słuchać, a chcą zacząć.

- Toyotę można kupić zawsze i wszędzie, ale czasem przyjemniej jest znaleźć i mieć tylko dla siebie klasycznego Mercedesa...

- rozpocząłem temat dlatego, że chciałbym zapoznać Was z moją propozycją bezpośrednio i móc rozmawiać w szerszym gronie. (większość producentów woli w takim przypadku bezpiecznie siedzieć za swoimi stronami www i zewnętrznymi sklepami niż ryzykować)

- czekam na pytania, bądź propozycje "bezlitosnych" testów

POZDRAWIAM

Widzę, że dyskusja się rozwija. Otóż nie jest dla mnie zrozumiałe , dlaczego potencjalny nabywca nie może poznać informacji co do przetworników i zwrotnicy. Większość producentów nie ukrywa tych rzeczy. Co jest niby takie oczywiste w ukrywaniu producenta głośników? Przed czym ma chronic ta tajemnica? Przed kopiowaniem?

Po co dawać podstawy snucia dziwnych domysłów? Czy chodzi o to , że cena elementów równa jest ułamkowi ceny całości? Przecież to norma w audio, że wystarczy wspomnieć Proaca, nikt się specjalnie nie zdziwi.

Kolumny wyglądają b. ciekawie, jeżeli grają równie dobrze to życzę sukcesów niezależnie od pochodzenia przetworników.

Pozdr.

->STEREOSOUND

Jeśli tak, to zapraszam do siebie z monitorami. Robiliśmy już u mnie porównanie kilku konstrukcji, możemy zrobić następne. Sprzęt towarzyszący ten sam, warunki takie same, jedne z monitorów (CM-11) są na miejscu, będą jako odniesienie. Forumowiczów było trochę, pewnie i teraz paru chętnych sie znajdzie.

PS. A czemu ma służyć zatajanie producentów przetworników i rodzaju zwrotnicy??? Że niezorientowanemu nic nie powie? Ale zorientowanemu powie! A kopiowacz i tak sobie poradzi z rozkręceniem oraz ze skopiowaniem zwrotnicy, nawet zalanej zywicą.

powód nieujawniania lub wprowadzania rzekomo modyfikowanych (czyt.wyjątkowo dobrych) głośników jest zazwyczaj jeden - kiepska jakość. Tu chyba nie ma się czego wstydzić - to zdaje się Seas Excell W15 CY 001 (180euro) - dość drogi głośnik i w tej kategorii wielkości to jest top. Wstęgi nie rozpoznaję ale ktoś mówił że to Visaton. Poza tym średnio zorientowany audiofil widzi co w środku siedzi. Zwrotnice zalewa się jak są kondensatory bipolar po 5zł. Ale ProAc np nie zalewa i nikogo to nie kłuje w oczy wiec to chyba też nie ma znaczenia - bo i po co jak się stosuje tandetne głośniki po 50euro.

Zakładając, że owe monitorki są świetnie zestrojone i mają interesujący dźwiek można by je wycenić na ok ...

no ile?

Witam ponownie,

Wspólny odsłuch jest bardzo dobrym momentem, zarówno do weryfikacji w rzeczywistości, jak i do zadawania wszelkich pytań, tyczących kwesti parametrów, komponentów i samej konstrukcji NUVO.

Proszę zatem uprzejmie o kontakt ze strony przyszłego organizatora na adres: [email protected] w celu omówienia szczegułów dot. planowanego spotkania.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Niezależnie jednak od rozmów podczas prezentacji wydaje mi się stosowne udzielenie odpowiedzi na zadawane wyżej pytania publicznie, t.j. na forum. Na odsłuch przyjdzie może kilkanaście osób, a krąg zainteresowanych jest z pewnością dużo szerszy. Poza tym rozumiem, że informacje udostępnione podczas prezentacji nie będą tajne, zatem uczestnicy będą mogli je przekazać w swoich wypowiedziach na forum. Czyli i tak wszyscy się dowiedzą, z tym, że za jakiś czas i z drugiej ręki. Czemu to ma służyć?

Nalegam więc na odpowiedź.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.