Skocz do zawartości
IGNORED

Eryk S Concept - kolumny NUVO

STEREOSOUND

Rekomendowane odpowiedzi

Ciezko uzyskac "oragly" dzwiek przy polaczeniu wstegi i zwyklego glosnika. Nalezy przyznac , ze STEREOSOUND jest odwazny rzucajac swoje kolumny na pozarcie lwom tego forum. Byc moze mimo calego niepokajacego mistycyzmu wiejacego ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Rzeszow?) i bzdur o "elitarnym klubie" kolumny okaza sie realnie ciekawym produktem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Również jestem chętny na odsłuch - jeśli znajdzie się miejsce. Najchętniej w piątek lub poniedziałek (muszę jakoś dojechać), ale spróbuję się dostosować. To gdzie (inżynier?) i kiedy?

Witam,

uznaję tłumacznie "inżyniera", śledząc jego tryb rozumowania, zatem aby nie generować dalszych podejrzeń:

- gł. nisk. - SEAS Excel

- gł. nisk. - VISATON seria: High-end

- ZWROTNICA - 24 dB/okt.

- impedancja przy pełnym paśmie: 4 - 10 ohm

Aproposs kwesti "klubu" potwierdzam, że moim dążeniem również będzie zorganizowanie takiego "klubu", klubu ludzi, którzy mają wspólną "frajdę" i łączą się z innymi osobami, klubami, forum'ami, itd. Takie miejsca sprzyjają przecież podnoszeniu własnych umiejętności, ale to tylko jeden z podstawowych plusów...

Pozdrawiam i dziękuję bardzo za propozycje odsłuchów.

Co do terminu i miejsca: proszę o kilka (mam nadzieję) dni cierpliwości. Szukamy miejsca (w Warszawie) i terminu. Jesteśmy w trakcie rozmów. Spróbujemy także zgrać termin z prawdopodobną prezentacją produktów Kustagona i być może jeszcze jednej polskiej firmy (to znaczy zapewnić, że się nie pokryją!). Oczywiście dam znać, gdy jakieś konkrety będą już znane.

• 4 tygodnie później...

Odnawiam wątek, gdyż sprawa prezentacji wyjaśniła się. Otóż monitory firmy STEREOSOUND będą prezentowane u mnie, to znaczy w Warszawie, dnia 30 października, w sobotę. Termin może nie za bardzo wygodny, gdyż ten łikend łączy się ze świętem, ale wcześniejsze odpadły, potem zaraz AłdioSzoł... Tak więc zapraszam do siebie od godziny powiedzmy 10:30 do ok. 17:00. Ponieważ mieszkanie mam małe, więc jeśli chętnych będzie wielu, to poproszę Was o przyjście o różnych porach. Na razie zbieram zgłoszenia wstępnie zainteresowanych - na forum, a ostateczne zgłoszenia proszę przysyłać na priva (jest w 'o mnie'). Odpowiem mailem z adresem, ewentualnie mapką.

Sprzęt towarzyszący także w 'o mnie'. Proszę o 'doniesienie' kabli głośnikowych, min. 3 m. Oczywiście mam swoje, ale być może warto będzie zrobić próby z innymi.

Dla zainteresowanych (tych którzy nie będą mogli odwiedzić inżyniera) - test kolumienek pana Eryka zamieściło Audio-Video w nowym numerze. Obok nich prezentowane były chińskie Aurum Cantus (też z głośnikiem wstęgowym).

Ci którzy planują odsłuch na własne uszy pewnie będą woleli przeczytać opis dopiero po odsłuchu - żeby nie ulegać sugestiom.

Witam Wszystkich po krótkiej przerwie,

zapraszam na odsłuch i proszę spróbować nie czytać recenzji w magazynie AUDIO-VIDEO przed testami, na które również serdecznie zapraszam.

Zależy mi na tym, aby opinie były w 100% Wasze.

POZDRAWIAM

• 2 tygodnie później...

Przypominam Państwu o zbliżającym się terminie prezentacji monitorów NUVO! Mam także następną dobrą wiadomość: do kompletu będziemy mieli także nowy wzmacniacz pana Markówa - LORELEI. Lampowy, oczywiście (?). Będziemy mieli wobec tego okazję sprawdzić, czy NUVO i LORELEI pasują do siebie. Pan Eryk S. napisał mi, że jego monitory były projektowane z myślą o współpracy z tym wzmacniaczem...

• Redaktorzy

A propos: kolejne konstrukcje A. Markówa są produkowane w Chinach i dystrybuowane przez Foto-Pub. Sądzę że warto się zainteresować.

Szanowni Państwo,

pragnę serdecznie podziękować wszystkim dziś obecnym za przygotowane spotkanie, oraz możliwość prezentacji instrumentu NUVO.

Wiele godzin wnikliwych testów oraz wielce szerokie spektrum nurtów muzycznych, oprawionych w liczne, ciekawe komentarze pozwoliły bardzo interesująco spędzić ten czas.

Pozdrawiam

Dziś – zgodnie z planem – odbył się odsłuch kolumn NUVO. Wzięło w nim udział, oprócz pana Eryka Smólskiego i mnie, ośmiu kolegów z forum.

Zaczęliśmy od wypróbowania i wyboru konfiguracji. Kolumny zostały postawione na firmowych podstawkach i ustawione tak, aby oś konfiguracji była po przekątnej pokoju (18m2). Głośniki skierowane były wprost na słuchacza, odległość między kolumnami około 1.8m i podobna od frontu kolumny do słuchacza.

Najpierw słuchaliśmy monitorów podłączonych do końcówki Metaxas Audio Systems ‘Iraklis’, następnie do LC Audio ‘ZAPsolute 50 mk4’ i przy tej pozostaliśmy już do końca. Kablem głośnikowym był LC Audio Teflar 2.5mm2 (skrętka z posrebrzanej miedzi multistrand w teflonie). Jako źródła pracowały na przemian NAD S500 i modyfikowany Marantz CD6000OSE.

NAD połączony był z pre srebrnym kablem zbalansowanym, Marantz zaś ‘Black Knight’em’ Nordosta (przepraszam Kolegów za wprowadzenie w błąd!).

Robiliśmy próby z zastąpieniem kabla srebrnego kablem Cardasa Gold Reference. Wg opinii kolegów różnice w brzmieniu były minimalne.

Słuchaliśmy muzyki baaardzo różnej. Była klasyka, jazz, pop, rock, elektronika. Były małe składy, orkiestry symfoniczne, wokale i chór. Przesterowane gitary, miotełki na werblu, trąbka, sax, gitary i kotły. Chyba tylko organów nie było...

Moje wrażenia.

Proporcje skrzynek trochę nietypowe (bardzo głębokie!). Wykonanie bardzo staranne. Naturalna okleina. Pojedyncze zaciski, wyprofilowany port br.

Na początek pan Eryk poprosił o odsłuchanie fragmentu muzyki symfonicznej Czjkowskiego. Utwór o bardzo dużej dynamice znakomicie pokazał możliwości tych głośników. Od piano do fortissimo i żadnych oznak kompresji czy zniekształceń. Czysty i przestrzenny dźwięk, znacznie (!) większy niż wydaje się to możliwe z tak małymi przetwornikami. Słuchaliśmy potem wieli innych utworów i pierwsze wrażenie się potwierdziło, a potem umocniło. Scena mocno rozbudowana w głąb. Duża przestrzeń, bardzo precyzyjne kreślenie obrazu i lokalizacja źródeł. Ta cecha potwierdziła się później także na ostrym „łojeniu” rockowym, aplikowanym nam przez Leszka, także na bardzo (!) dużych poziomach głośności.

Z ciekawości posłuchaliśmy początku ‘Amused To Death’ – wszystko tam było, jak na dłoni: odgłosy telewizora, psów itp. I dźwięki dobiegające z boku czy z góry (tego efektu doświadczyłem po raz pierwszy!).

fadeover ocenił charakterystykę przenoszenia kolumn jako bardzo płaską i wyrównaną. Konstruktor potwierdził, że takie właśnie było jego zamierzenie. Utwór 68. z płyty testowej fadeovera bezlitośnie ‘katujący’ głośniki mieszanką szybkich przebiegów i efektów przestrzennych nałożonych na szybkie przebiegi basowe wykazał znakomite właściwości kolumn, które wiernie oddawały zamierzenia kompozytora bez zlewania czy zamazywania poszczególnych składowych. Świadczy to dobrze o szybkości kolumn.

Głosy ludzkie, zarówno damskie jak i męskie, brzmiały bardzo naturalnie i prawdziwie, zarówno solo jak i w chórze.

Charakter brzmienia kolumn można określić jako chłodny, beznamiętny, dokładny. Wbrew powszechnym skojarzeniom nie oznacza to braku muzykalności. NUVO są chłodne, ale mimo to muzykalne. Muzyka wciąga i słucha się jej z przyjemnością. Dzięki fenomenalnej mikrodynamice oraz szybkości muzyka brzmi rytmiczne i tzw. FTF (Foot Tapping Factor) jest bardzo wysoki. Wracając jeszcze do szybkości: muzyka perkusyjna i gitarowa pokazały jak szybkie są te kolumny w całym paśmie. Głośnik średnio/niskotonowy z magnezową membraną ani na krok nie ustępuje wstędze, dzięki czemu właśnie perkusja brzmiała spektakularnie. Oczywiście nie mam tu na myśli masy dźwięku (ta malutka membrana!), tylko szybkość narastania impulsów oraz błyskawiczne ich kończenie.

Była to bardzo udana prezentacja bardzo udanego produktu. NUVO są precyzyjnie grającym monitorem o dużym dźwięku, grającym bez zniekształceń nawet przy dużej głośności. Są uniwersalne: świetnie wypadła na nich symfonika, ostry rock, jazz, elektronika, a także muzyka baroku. Grają dość ofensywnie, szczegółowo, ale zarazem bardzo czysto, przez co nie są męczące. Spektakularne są czystość i mikrodynamika (wstęga!), stereofonia i szybkość.

Wymagają mocnego wzmacniacza (u mnie 2*50W) o dużej (!!) wydajności prądowej – mają niską sprawność. Konstruktor deklaruje 82 dB Wymagają także odsunięcia od tylnej ściany, gdyż port br bardzo mocno dmucha.

Pan Eryk Smólski, konstruktor kolumn oraz dyrektor (?) firmy Eryk S. Concept okazał się być kompetentnym konstruktorem, interesującym rozmówcą, a jego koncepcja przekonująca. Poza tym miłym człowiekiem :)

Dziękuję Panu Erykowi za prezentację, a Kolegom za przybycie i współudział.

i jeszcze obrazek...

[obrazekLUKASZ-197229_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak zwykle - najpierw podziekowanie dla Gospodarza i dla Konstruktora.

Co do prezentowanych glosnikow - Krzysztof napisał juz wlasciwie wszystko - swietny produkt w swojej klasie cenowej. Glosniki sprawdzily sie w kazdym rodzaju muzyki, a jak juz wspomniano, mielismy okazje sluchac bardzo szerokiego spektrum. Oczywiscie sa to monitory wiec maja swoje ograniczenia, ale chyba po raz pierwszy przy odsluchu podstawkowcow nie odczuwalem az tak bardzo braku potegi dzwieku przy duzej synfonice. Dwie rzeczy, ktore "rzucaja sie w uszy" jako pierwsze to niezwykla szybkosc glosnikow i ogromna (przede wszystkim wgłąb) scena, poźniej pozostaje jedynie docenić również pozostałe zalety. Dobor elektroniki do tych glosnikow to nie tylko zapewnienie im odpowiedniej ilosci pradu - dwa wzmaki Krzysztofa maja nieco odmienne charaktery i z pierwszym (Metaxasem) gora bylo nieco za ostra co powodowalo pewne zmeczenia dzwiekiem - na szczescie LCAudio sprawilo, ze mozna bylo sie skupic na sluchaniu muzyki i bylo naprawde bardzo dobrze!

Chyba nie pojawila sie tu do tej pory jedna dosc istotna informacja (istotna dla tych, ktorzy czytali recenzje a nie mieli dzis okazji posluchac) - po testach w AudioVideo pan Eryk dokonal zmian w zwrotnicy - sadzac po opisie AV i po dzisiejszym odsluchu zmiana wyszla glosnikom zdecydowanie na dobre. Jesli ktos szuka monitorow w takim przedziale cenowym nie powinien pominac tych podczas swoich poszukiwan.

Byłem, widziałem i słuchałem. Może za krótko, żeby wiedzieć wszystko, ale wystarczjąco długo, by powiedzieć, że warto poznać te glośniki. Naprawdę piękne wykonanie. Cieszą oko przemyślaną koncepcją projektu i dopracowanymi szczegółami. Drugą rzeczą, która zwróciła moją uwagę jest doskonałe zintegrowanie zastosowanych przetworników. Pasmo jest spójne i średnica dynamicznego Seas-a przechodzi płynnie w wysokie tony wstęgi Visatona, bez słyszalnego miejsca podziału. Na spotkanie dotarłem blisko końca prezentacji, wiec słuchałem w konfiguracji uznanej za optymalną - proszę przeczytać wpisy inżyniera. Brzmienie systemu odebrałem jako czyste, lekko schłodzone i szybkie. Przy tych cechach rzeczywiście muzykalne, co sprzyjało szczególnie miłemu odsłuchowi klasyki. Naturalnym ograniczeniem 13cm głośników średnio-niskotonowych jest oczywiście bas. Więc nie spodziewajcie się tutaj trzęsienia ziemi. Z drugiej strony bas, który monitory Nuvo prezentują jest wystarczający do niewielkich pomieszczeń. Sądzę, że miedziane kable głośnikowe klasy AQ Bedrock nadałyby systemowi bardziej wypełnione i "dociążone" brzmienie.

Na koniec potwierdzę to o czym wspomniał pal55. Kulturalnie napisana, ale raczej w wymowie krytyczna recenzja Nuvo w AudioVideo spowodowała z założenia moje niedowierzanie co do możliwości tych głośników. Ale odsłuch przewartościował moją opinię na temat tych pięknych monitorów. Jak wynika z rozmów zwrotnica prezentowanej nam pary różniła się od tej w testowanej. Naprawdę warta polecenia, przemyślana konstrukcja.

Glosnikow bedzie mozna posluchac na AS -> tylko, jak wiadomo, akustyka pomieszczen w Sobieskim pozostawia bardzo duzo do zyczenia, i pytanie czy panu Erykowi uda sie zaadaptowac pomieszczenie na tyle, zeby Nuvo pokazaly swoja klase.

->PMD

O symbol trzeba wypytać dokładnie pana Eryka. Pytałem go o to. Wyjaśnił, że ten symbol to wynik kombinacji jego tatarskich korzeni oraz skojarzeń z Japonią. Czyli wysmakowany gust, oszczędność środków wyrazu i perfekcja wykonania.

Czy któraś z części symbolu coś konkretnego znaczy - nie wiem. Mogę na pewno powiedzieć, że mnie się logo firmy podoba i rzeczywiście dobrze kojarzy.

Zwróćcie także proszę uwagę na firmową stronę WWW:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Bardzo ładnie opracowana. Nie ma tam wiele, jak na razie, gdyż firma oferuje na razie tylko jeden produkt. Jedyne zastrzeżenie to zbyt mała wielkość czcionki. Przy rozdzielczości 1280x1024, która nie jest dziś czymś niespotykanym, ledwie się ją czyta.

I jeszcze komentarz do tych 12 lat: monitory NUVO są efektem 12 lat DOŚWIADCZEŃ, a nie 12 lat pracy nad tym konkretnym modelem. Prace nad NUVO, od momentu podjęcia decyzji o zbudowaniu monitora ze wstęgą, poprzez wybór koncepcji, przetworników itp. aż do oficjalnej premiery na tegorocznym AS za dwa tygodnie, trwały 3 lata.

Ukryta Zawartość

Cena (na dziś) to 6600,- zł. Jeden z 10 rodzajów naturalnej oleiny. Możliwa wersja czarna - lakier fortepianowy. Bez podstawek.

Firmowe podstawki, MDF, czarny lakier fortepianowy, do ustalenia, ale w zakresie od ~850,- do 1400,-.

Ja też chcę podziękować Gospodarzowi za godne przyjęcie i panu Smólskiemu za ciekawą prezentację. Opinie wszystkich słuchających się pokrywały: to bardzo dobre kolumny, które łączą w sobie dość rzadkie cechy: chirurgiczną precyzję i muzykalność. Charakterystyka "na ucho" faktycznie zupełnie płaska, bez podbarwień i bez sztucznego podbijania skrajów pasma czy średniego basu, co w monitorach często się praktykuje. Ponieważ kolumny są prawie przezroczyste, wydaje mi się, że przyszli użytkownicy będą musieli uważnie dobierać elektronikę, zwracając zwłaszcza uwagę na wydajnośc prądową wzmacniacza. LC Audio Inżyniera sprawdził się świetnie, zwłaszcza przy dużych i gęstych składach. Pomimo stosunkowo małych gabarytów kolumny nigdy się nie dusiły, ani nie wpadały w kompresję. Papamek juz wspomniał o doskonałej integracji przetworników, to ja jeszcze w kwestii basu: wydawało się, że trzynastka Seasa to za mało, żeby dolny skraj pasma wypadł zadowalająco: a tu niespodzianka. Subkontrowych otchłani oczywiście nie usłyszeliśmy, za to nigdy nie było wrażenia, że dołu brakuje. Był bardzo precyzyjnie prowadzony, w takiej ilości, jaką można wydobyć ze średniej wielkości monitorów. Chyba najmocniejszą stroną kolumienek była przestrzeń: dosłownie otaczała głośniki, ze sceną bardzo daleko pociągniętą w głąb.

Kusi mnie, żeby kiedyś przeprowadzić porównanie Nuovo z moimi Elakami. Konstrukcja i zamysł w sumie podobne, w Elakach tylko przetwornik większy. Bardzo jestem ciekaw występu Nuovo na tegorocznym AS.

P.S. A z "chińskich" znaczków mi sie tu nie śmiać, bo to również alfabet moich przodków. Okazało się, że protoplaści zarówno moi jak i pana Smólskiego ręka w rękę wyrzynali Lachów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.