Skocz do zawartości
IGNORED

805 Diamond Bowers & Wilkins do... budżetowego Marantza

autsajder

Rekomendowane odpowiedzi

Zapytam prowokacyjnie, Bowers & Wilkins 805 Diamond do Marantz SA 7003, Marantz PM 7004. Jak bardzo "ułomne" będzie to połączenie? A gdzie będą słyszalne plusy takiego połączenia? Słucham muzyki klasycznej.

System zagra jak najsłabsze jego ogniwo ;-) Nie będzie źle ale na pewno nie optymalnie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To zapuść sobie jakąś nieźle nagraną IX Dworzaka, 20 Koncert fortepianowy Mozarta z Levin'em (AAM ) a później sonaty wiolonczelowe Bacha Wispelweya i będziesz wiedział naprawdę sporo. Moim zdaniem najważniejsze są kolumny i mogą kosztować 10 razy tyle, co wzmacniacz czy CD.

Rozkoszy słuchania życzę bez kompleksów i podejrzeń o mezalianse...R

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

audioburak - posłuchaj 20 koncert Mozarta z Orkiestrą XVIII wieku pod Bruggenem a zapomnisz o Hogwoodzie.

Wzmak też jest ważny inaczej lampa by upadła a ma się dobrze.

Wzmacniacz i glosniki to zdecydowanie najwazniejsze komponenty systemu i spieranie sie ktory jest wazniejszy jest bezcelowe, gdyz obydwa musza byc podobnej klasy i dobrze dobrane by system gral ladnie. W Twoim przypadku ten zestaw ma sie tak jak wlozenie do Fiata 126p silnika od Ferrari. Niby mozliwosci sa, ale skrzynia biegow predzej sie rozleci niz obsluzy choc w 10% taki silnik. Wzmacniacz powinien byc o klase wyzej w Twoim wypadku.

Wieza STEREO Technics :)

To zn21 - nie idzie o Hogwooda, ale sprzęt Levin,a. Mam ubogą w zasadzie płytotekę ( może 250 poz klasycznych ), ale urzekła mnie filigranowość, nawet nikłość w zasadzie brzmienia instrumentu z epoki, który w innych znanych mi wersjach ( raczej z II PR ) jest dzisiejszy, potężny i barwny. Może to nadinterpretacja, ale wydaje mi się, że podobnie musiały brzmieć ówczesne wykonania tego koncertu. Takie może skrzywienie, ale podobne do mojego braku tolerancji dla pokolorowanego Stana i Ollie czy Chaplina.

Pozdrawiam. Rysiek.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

to ja przeciwnie czekam na koncerty fortepianowe od Bacha do Griega na współczesnym fortepianie ale z orkiestrą grającą na starych instrumentach.

Fortepiany stare brzmią albo szklankowo albo drewniano. Taki ich urok a mi to nie leży choć wiem, że są osoby lubiący taki charakter. To jedyny instrument, którego budowniczy ciągle podnosili jakość dźwięku.

Mimo ułomności wolę stylowe wykonania niż współczesne koncertów fortepianowych ;) Magia orkiestry dawnej jest ogromna.

autsajder - jaki repertuar dominuje w Twoich zbiorach?

A dla mnie większa magia to pojedynczy instrument np. Cocseta, Goebla, Manze, Savalla, Bismutha albo trio; możliwie też na instrumentach z epoki. Połączenie dzisiejszego fortepianu z orkiestrą z epoki cytując już klasyka ( Kofta ) mnie nie konweniuje, choć pianojazz w trio typu Bill Evans bardzo mi odpowiada. R.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.