Skocz do zawartości
IGNORED

Wątek oburzonych na Cambridge Audio Stream Magic 6

dyzio4

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzcie proszę czy tak naprawdę duza jest róznica w jakości pomiedzy 24/96 a 24/192 i warto dopłacić do modelu V2 .Mam micromegę Stage 6 ,a chciałbym cos wyraznie lepszego....;0

Powiedzcie proszę czy tak naprawdę duza jest róznica w jakości pomiedzy 24/96 a 24/192

Najważniejsze jest z czego są zrobione te pliki i jak są zrobione . Lepiej zagra rip dobrze zrealizowanej płyty w 16 bitach niż jakiś winyl rip na Bambino w 24/192

i warto dopłacić do modelu V2

Moim zdaniem nie .

Taż tak podejrzewałem.Mam mała rozterkę ponieważ muszę wybrać pomiedzy SM 6 ,Audiolabem 8200cd a ,Heglem 20.Mam sporo płyt CD ,ale i plików tez chetnie posłucham....;)

Powiedzcie proszę czy tak naprawdę duza jest róznica w jakości pomiedzy 24/96 a 24/192 i warto dopłacić do modelu V2 .Mam micromegę Stage 6 ,a chciałbym cos wyraznie lepszego....;0

Praktycznie nie ma różnicy pomiędzy plikami 96 i 192. Także nie ma sensu płacić 4 tyś za SM6v2. Są tańsze urządzenia grające równie dobrze jeśli nie lepiej i obsługujące pliki 24/192. A co byłoby źródłem dla plików? Napisałeś, że musisz wybrać pomiędzy SM6, Audiolabem 8200cd a Heglem 20. Masz jakiś transport na myśli czy bezpośrednio będziesz podłączać dysk zewnętrzny? W przypadku Hegla chyba tak się nie da.

Praktycznie nie ma różnicy pomiędzy plikami 96 i 192. Także nie ma sensu płacić 4 tyś za SM6v2. Są tańsze urządzenia grające równie dobrze jeśli nie lepiej i obsługujące pliki 24/192. A co byłoby źródłem dla plików? Napisałeś, że musisz wybrać pomiędzy SM6, Audiolabem 8200cd a Heglem 20. Masz jakiś transport na myśli czy bezpośrednio będziesz podłączać dysk zewnętrzny? W przypadku Hegla chyba tak się nie da.

Mam Micromege Stage 6 z wyjsciem cyfrowym(coax) .Myślałem o podłączeniu twardego dysku lub laptopa ,ale sam jeszcze nie wiem co będzie lepsze i dla tego pytam kolegów.Większosc opinii na + jest po stronie Hegla jak czytałem .Co o tym sądzicie?

Ja się czuje w pelni spełniony po tym jak kupiłem w promocyjnej cenie V1 :-). Pliki 24bit 192kkz odtwarzam z kompa przez iTunes, używam dwóch formatów w tym cemu... AIFF (wg mnie najlepszy) i ALAC (apple lossless audio codec). Te dwa formaty są dostępne miedzy innymi na hdtracks. Wg. mnie różnica jest słyszalna głównie przy nagraniach jazzowych.

A czy sm6 i audiolab 8200 znacznie brzmieniowo odstaje od Hegla hd20 ??

Wojtas,

tutaj sam musisz sprawdzić, na swoim systemie. Tym bardziej że te wszystkie ww urządzenia łatwo wypożyczysz.

SM6 v.1 kosztuje nieco ponad 2 tyś., pozostałe Hegel blisko 5 tys (pewnie zbijesz co najmniej 10%), audiolab 8200 niecałe 4 tys.

2 miesiące temu tez zastanawiałem się, u mnie CA6 z kolumnami Mimo (16 hetrz) + lampa na 6CA7, to fajnie pasuje. A obawiałem się bo sprzęt CA kojarzy mi się z "sssssssss"

Kolumny Mimo mają świetną średnicę, trochę (u mnie, zero modyfikacji pod kątem akustyki) brakowało dołu, CA6 ma lekko podbite dolne zakresy.

Na razie CA6 zostaje. Jedyna wada to soft, dokładnie sterowanie za pomocą tableta, komórki, smartfona, etc. Tutaj dałem sobie spokój, po co się denerwować.

Mnie to denerwowało, poczytałem. Na razie przyniosłem stary komp z piwnicy, schowałem tak żeby nikt nie widział, zainstalowałem Daphile i wykorzystuje wejscie USB Audio 2.0.

Rada wypożycz i zobacz. I napisz nam swoje odczucie, a wielu Tobie za te informacje podziękuje

pozdrawiam

Do tego właśnie zmierzam. Nie ma sensu kupować SM6 po to aby podłączyć do niego kompa jako źródło. W takiej sytuacji lepiej kupić lepszy DAC w cenie SM6. SM6 to przecież odtwarzacz strumieniowy. Kupować go po to aby chodził jako DAC moim zdaniem nie ma sensu. Tym bardziej, że taki Simple Audio Roomplayer+ nie dość, że kosztuje tyle co SM6v1 to odtwarza pliki 24-192 i ma o niebo lepszy soft do sterowania. Natomiast przede wszystkim trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie do czego ma służyć takie urządzenie, czy ma działać jako samodzielny odtwarzacz czy też jako DAC czy też bedzie spełniać obie te funkcje. Wtedy rzeczywiście bardziej wszechstronny jest SM6. Tyle, że dla mnie osobiście dyskwalifikuje go jego soft i ograniczenie 24-96. natomiast tak jak napisałem, należy najpierw określić własne potrzeby. Rożnice brzmieniowe nie będą jakoś super znaczące.

Wojtas,

tutaj sam musisz sprawdzić, na swoim systemie. Tym bardziej że te wszystkie ww urządzenia łatwo wypożyczysz.

SM6 v.1 kosztuje nieco ponad 2 tyś., pozostałe Hegel blisko 5 tys (pewnie zbijesz co najmniej 10%), audiolab 8200 niecałe 4 tys.

2 miesiące temu tez zastanawiałem się, u mnie CA6 z kolumnami Mimo (16 hetrz) + lampa na 6CA7, to fajnie pasuje. A obawiałem się bo sprzęt CA kojarzy mi się z "sssssssss"

Kolumny Mimo mają świetną średnicę, trochę (u mnie, zero modyfikacji pod kątem akustyki) brakowało dołu, CA6 ma lekko podbite dolne zakresy.

Na razie CA6 zostaje. Jedyna wada to soft, dokładnie sterowanie za pomocą tableta, komórki, smartfona, etc. Tutaj dałem sobie spokój, po co się denerwować.

Mnie to denerwowało, poczytałem. Na razie przyniosłem stary komp z piwnicy, schowałem tak żeby nikt nie widział, zainstalowałem Daphile i wykorzystuje wejscie USB Audio 2.0.

Rada wypożycz i zobacz. I napisz nam swoje odczucie, a wielu Tobie za te informacje podziękuje

pozdrawiam

Z racji mojego zamieszkania wypożyczenie czegokolwiek nie wchodzi w rachubę ;).Do przetwornika mam zamiar podłaczyć napęd (spora ilość CD) ,a chętnie posłucham czegoś zciągnietego z sieci (pliki 24/96-192 i inne Flaki.....) Co do funkcjonalności to wolę postawić na brzmienie .Kolumny to Dynaudio na Esotecach ,a wzmacniacz to na razie Copland csa8 ale będzie cos lepszego może z XLR -mi Wczoraj poszedł mi sprzed nosa Hegel hd20 za 2700zł ( a byłem prawie zdecydowany).Miałem na oku Rege Saturn CD ,ale pomyslałem ze moze kupic coś bardziej wszechstronnego...

Aby słuchać muzyki za pośrednictwem DAC musimy mieć cały czas podłączone do niego źródło (komputer, tv etc.) a strumieniówce to urządzenia, które są wielofunkcyjne czyli.... jeśli chcemy słuchać muzyki zgromadzonej np w ITunes to podłączamy kompa do strumieniowca i służy nam jako dac, jeśli chcemy odłączyć kompa i nadal słuchać muzyki.. proszę bardzo tysiące stacji radiowych z całego świata czeka, możemy także odtwarzać muzę z serwera multimedialnego. Strumieniowce to urządzenia samowystarczalne a Dac nie...dac zawsze potrzebuje źródło.

Z racji mojego zamieszkania wypożyczenie czegokolwiek nie wchodzi w rachubę ;).Do przetwornika mam zamiar podłaczyć napęd (spora ilość CD) ,a chętnie posłucham czegoś zciągnietego z sieci (pliki 24/96-192 i inne Flaki.....) Co do funkcjonalności to wolę postawić na brzmienie .Kolumny to Dynaudio na Esotecach ,a wzmacniacz to na razie Copland csa8 ale będzie cos lepszego może z XLR -mi Wczoraj poszedł mi sprzed nosa Hegel hd20 za 2700zł ( a byłem prawie zdecydowany).Miałem na oku Rege Saturn CD ,ale pomyslałem ze moze kupic coś bardziej wszechstronnego...

Za tą cenę... to Hegel... 2700 używka w dobrym stanie... Ja za CA v.1 nówka dałem 2,2 tys.

Wiesz, nigdy nie powiem że CA to jest nie wiadomo co. Szukałem bardziej wszechstronnego urządzenia, takiego które łatwo obsłużą moje dzieci (m.in 6,5 letnie dziecko). Dlatego tutaj CA sprawdza się dobrze, dziecko obsługuje CD oraz USB. I nie ma problemu. Fajnie sprawdza się jako odbiornik radiowy, dla mnie i żony rewelacja dostęp do angielskich i rosyjskich stacji bezcenne. CA v.1 ma ograniczenia co do plików hi-res, tylko USB Audio może odbierać 24/192. A takich sporo mam, nie że ja słyszę różnicę pomiędzy 24/96 a 24/192, ale z braku czasu i lenistwa nie chce mi się plików zamieniać.

Tak na marginesie, nie wiem po co wyświetlacz na urządzeniu, z odległości ponad 2 m nie bardzo widzisz co jest wyświetlane, bardziej powinni zainwestować w soft i tak żeby mieć komfort w sterowaniu np.: przez tablet. To dotyczy wszystkich urządzeń.

Wspomniałem o Daphile bo to fajny programik i mogę w łatwy sposób sterować muzyką z komputera. Z racji z tego że dużo bawię/zajmuję się z dziećmi, to tak naprawdę słucham muzyki tylko wieczorem, w ciągu dnia wystarczy mi to co "leci" z radia lub tak na szybko z pendrive. I tu CA jest ok.

Tak jak pisał Kacper525, DAC będzie zawsze wymagał jakiegoś źródła.

Stawiasz na brzmienie. Hmm, tym bardziej powinieneś wypożyczyć źródła i posłuchać w swoim systemie. Bo u każdego może to inaczej zabrzmieć.

Myślę, że w końcu szykuje się godny następca dla SM6 w postaci Pioneera N-70a. Będzie trochę droższy ale wykonanie wydaje się być sporo lepsze. Jak dobrze pójdzie będę go miał za tydzień do posłuchania i dostarczę koledze muda44 do porównania.

polecam zobaczyć. Dodatkowo obsługa DSD i pełen kolorowy ekran z pokazywaniem okładek. Coraz ciekawiej się dzieje na rynku strumieniowców.

Myślę, że w końcu szykuje się godny następca dla SM6 w postaci Pioneera N-70a. Będzie trochę droższy ale wykonanie wydaje się być sporo lepsze. Jak dobrze pójdzie będę go miał za tydzień do posłuchania i dostarczę koledze muda44 do porównania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) polecam zobaczyć. Dodatkowo obsługa DSD i pełen kolorowy ekran z pokazywaniem okładek. Coraz ciekawiej się dzieje na rynku strumieniowców.

W japonczykach wykonanie zawsze jest pierwszorzędne i lepsze niż w Brytyjczykach niestety nie zawsze przekłada się to na jakość dźwięku ale to tez kwestia gustu.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1299EUR. Polska cena jeszcze nieznana, ale pewnie kolo 5,5kzł czyli do kupienia za jakieś 4,5kzł powinien być realnie za jakiś czas. Pytanie czy zagra faktycznie lepiej.

1299EUR. Polska cena jeszcze nieznana, ale pewnie kolo 5,5kzł czyli do kupienia za jakieś 4,5kzł powinien być realnie za jakiś czas. Pytanie czy zagra faktycznie lepiej.

Jaki tam dac bedzie siedzial ?? Mysle ze Juz za ta cene będzie musiał grać ma przyzwoitym poziomie ,Sam szukam teraz strumieniowca więc jestem ciekawy

Iceman a widziałeś cocktail audio 40 ? Też podobna cena a do tego dysk wbudowany i dac na kości sabre ale nie wiem jak z zasilaniem tego daca ,a do tego od razu ripujesz płyty !w krótce ma wyjść na rynek

:)

Faktycznie coctail audio x40 zapowiada sie bardzo dobrze. Ma nawet radio fm. Swietnie, ze na rynku jest coraz wiecej, coraz lepszych odtwarzaczy w segmencie do 5 tys zl.

Faktycznie coctail audio x40 zapowiada sie bardzo dobrze. Ma nawet radio fm. Swietnie, ze na rynku jest coraz wiecej, coraz lepszych odtwarzaczy w segmencie do 5 tys zl.

Witam,

Troche rownolegle do obecnego trmatu - ja od kilku miesicy testuje rozwiazanie DAC (Rega) + kabel koaksialny + odbiornik blutooth yamaha apt-x wyprowadzajacy sygnal cyfrowy.

W porownaniu z popcorn hour a410 jako transport / zrodlo sygnalu, strumieniowanie muzyki do DAC przez blutooth jest bajecznie wygodne a roznice w dzwieku wzgledem popcorn'a sa trudne do wychwycenia.

Ciekawy jestem waszych doswiadczen z bluetooth +DAC.

Pozdr,

KL

Ps. Czy Trojka jest nadawana gdzies w internecie w jakisci lepszej niz paskudna?

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Ps. Czy Trojka jest nadawana gdzies w internecie w jakisci lepszej niz paskudna?

Tak, w formacie AAC+ 128kb/s po rejestracji na stronie "Piano". Niestety serwis płatny (19,90 zł/miesiąc).

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich. Jestem tu nowy i przywedrowalem na forum szukajac informacji o SM. Przeczytalem caly watek, jak rowniez kilka innych zrodel w sieci. Jesli to nie stanowi problemu, prosilbym o odpowiedz na kilka pytan:

1. mam zestaw aktywnych glosnikow. Wyczytalem ze SM6 ma dobra regulacje glosnosci i nadaje sie na preamp? Czy to prawda? Idealnie byloby mi to podlaczyc z wyjscia XLR.

2. czy zastepcza apka bubble badz SM Lite pozwola normalnie obsluzyc pliki udostepnione na NASie w cywilizowany sposob na v1? Uzywam platformy android.

3. mam HTCP na windowsie. Rozumiem ze spokojnie moge go uzyc jako zrodlo dla DAC SM6 przez USB?

4. Sklaniam sie ku wersji v1 ze wzgledu na budzet ale dosyc istotna funkcja dla mnie jest spotify connect. Chyba moge to osiagnac przez HTPC. Wolalbym jednak bezposrednio przez odtwarzacz. Czy wiadomo cos na temat aktualizacji v1 do obslugi spotify connect?

Pisze z telefonu, takze z gory przepraszam z brak polskich znakow.

• 2 miesiące później...

Tak, w formacie AAC+ 128kb/s po rejestracji na stronie "Piano". Niestety serwis płatny (19,90 zł/miesiąc).

Tak. na platformach cyfrowych 192kb/s.

4. Sklaniam sie ku wersji v1 ze wzgledu na budzet ale dosyc istotna funkcja dla mnie jest spotify connect. Chyba moge to osiagnac przez HTPC. Wolalbym jednak bezposrednio przez odtwarzacz. Czy wiadomo cos na temat aktualizacji v1 do obslugi spotify connect?

Sam się zastanawiam na najtańszej Yamaha cd-n301 (1350zł) i do zestawu zewnętrzny dac. Trochę mało wątków dla tego modelu

Czytałem chyba tu, albo na jakimś anglojęzycznym forum, że HD tracks mają w ofercie wiele płyt niby HD, co są naprawdę zwykłymi CD przekonwertowanymi do gęstych formatów. Zalecam ostrożność w zakupach.

Witam wszystkich. Jestem tu nowy i przywedrowalem na forum szukajac informacji o SM. Przeczytalem caly watek, jak rowniez kilka innych zrodel w sieci. Jesli to nie stanowi problemu, prosilbym o odpowiedz na kilka pytan:

.

3. mam HTCP na windowsie. Rozumiem ze spokojnie moge go uzyc jako zrodlo dla DAC SM6 przez USB?

Pisze z telefonu, takze z gory przepraszam z brak polskich znakow.

Czasami do odtwarzania plikow o rozdzielczosci 24bit/192khz w formacie AIFF lub ALAC uzywam maca, SM6(V1) staje sie DACiem do ktorego komputer jest podlaczony USB audio (wazne zeby w ustawieniach SM6 zmienic z USB audio class 1.0 na 2.0)....musze przyznac ze gra poprawnie.

Wydaje mi sie ze spotify w wersji V1 nie bedzie tazke jesli bardzo Ci na tym zalezy to pomysl nad wersja V2 lub nad streamerem z serii CX.

Pozdrawiam,

Kacper

Czytałem chyba tu, albo na jakimś anglojęzycznym forum, że HD tracks mają w ofercie wiele płyt niby HD, co są naprawdę zwykłymi CD przekonwertowanymi do gęstych formatów. Zalecam ostrożność w zakupach.

Mam kilka albumow z ich strony w roznych formatach i rozdzielczosci..od 16bit/44.10khz do 24bit/192khz i musze przyzanc ze jedynym minusem jest cena.. co do jakosci nie mam zarzutow.

Czasami do odtwarzania plikow o rozdzielczosci 24bit/192khz w formacie AIFF lub ALAC uzywam maca, SM6(V1) staje sie DACiem do ktorego komputer jest podlaczony USB audio (wazne zeby w ustawieniach SM6 zmienic z USB audio class 1.0 na 2.0)....musze przyznac ze gra poprawnie.

Czy każdy strumieniowiec można "zamienić" na DAC, czy to właściwość tylko SM6?

Który element jest wówczas elementem sterującym komputer czy strumieniowiec?

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Czy każdy strumieniowiec można "zamienić" na DAC, czy to właściwość tylko SM6?

Który element jest wówczas elementem sterującym komputer czy strumieniowiec?

Większość strumieniowcow ma wbudowane wejścia cyfrowe (Toslink, COAX, USB) co umożliwia wykorzystanie ich jako zewnętrzne przetworniki cyfrowo analogowe. Należy pamiętać ze nie wszystkie strumieniowce posiadają standardowo wejścia USB audio także jeśli chcesz wykorzystać swój komputer jako źródło to warto zaopatrzyć się w strumieniowca wyposażonego w takowe wejście.

Ps; jedyny znany mi strumieniowiec nie posiadający wejść cyfrowych to Sonata NP30 ale to urządzenie dla początkujących melomanów z niezbyt dobrym DACiem wewnętrznym.

W przypadku podłączenia komputera do strumieniowca przewodem USB audio źródłem staje się PC i tym samym urządzeniem sterującym. Inaczej sprawa sie ma jesli komputer podlaczysz do strumieniowca standardowym przewodem USB-wtedy dla strumieniowca istotnym zrodlem stanie sie twardy dysk na ktorym urzedzenie odnajdzie jedynie muzyke i tym samym strumieniowiec stanie sie urzadzeniem sterujacym a komputer zostanie wykorzystany jako pamiec masowa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.