Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  192 członków

Leben Klub
IGNORED

Klub_Lebena

Rekomendowane odpowiedzi

SR poddaje je audiofilskim "egzorcyzmom" :) Coś wspominali o bardzo wysokim napięciu.

Fakt jest taki, że ceny za bezpieczniki SIBA nie są audiofilskie i może warto spróbować. Problem jest z ich dostaniem w detalu.

Edytowane przez Panter
Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

To dokładnie tak jak z Padisem i Furutechem (bezpiecznik, poza napisem, taki sam... Opakowanie też) ... Furutech kriogenizuje bezpieczniki, a czy Padis to robi to już nie bardzo wiadomo. Ci, którzy próbowali jednego i drugiego twierdzą, że różnice brzmieniowe są słyszalne (a cenowe bardzo wyraźnie zauważalne).

PS

Padisa przez 2 lata używałem... Lubiłem go, choć dziś trudno byłoby mi go polecać (och ten Verictum! On winien)

Edytowane przez wpszoniak

W tamtym tygodniu użyłem specyfiku Cleanser DRUK Art. 023 ( o którym już tu wspominałem) do wyczyszczenia styków w głośnikowcach, kolumnach i wzmacniaczu.Tonacja podniosła się maksymalnie o tercję, natomiast wzrosła rozdzielczość. Po 2 dniach wyczyściłem piny we wszystkich lampach. Do tej operacji użyłem znakomicie się do tego nadających wyciorów do czyszczenia fajki. Oczywiście cały zabieg dokonałem na zimnym wzmacniaczu, późnym wieczorem by wszystko przez noc dobrze wyschło. I tu zaskoczenie - takiej skali zmian się nie spodziewałem. Dynamika,barwa i znów rozdzielczość znacznie się polepszyły. Tonacja wróciła do normy. Tak było u mnie.

Polecam popróbować.

Te E-lki mają niesamowity potencjał.:)

pozdrawiam

Wu

Edytowane przez Cytrus

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

użyłem znakomicie się do tego nadających wyciorów do czyszczenia fajki

Cytrusie, zechciałbyś przedstawić małą choćby fotografię wyciora, który pasuje do tego typu operacji? Albo napisz coś jeszcze bardziej konkretnego... To wszystkim nam się przyda.

Wyjaśnij, proszę, dlaczego akurat MICRO-CHIP Cleanser Druk 100 ml ART.023, a nie na przykład Kontakt AG do czyszczenia styków?

Czysty izopropanol nie dawał tak dobrych efektów.

Wyciory:

post-25865-0-38555700-1430139721_thumb.jpg

Do nabycia choćby tu:

http://sklep.swiatfajki.pl/pl/p/3104-Wyciory-White-Elephant-100szt/478

Ściskamy w ciasne U lub frywolny piktogram ( co kto lubi;) ), nakrapiamy i szuru-buru po pinach.

Udanej operacji.

Acha,

Poszedłem za ciosem i umyłem później także piny w sieciówce od wzmacniacza. Nastąpił dalszy progres dynamiki, rozdzielczości i jej składowej - planktonu. Holografia też znacząco się poprawiła.

Edytowane przez Cytrus

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Ja zaprzestałem palić fajkę 20-cia lat temu, ale cały sprzęt trzymam z sentymentu...No i się przydał;)

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Dzięki Cytrus'ie za instrukcję. Nie spodziewałem się, że te wyciory są o tak małej średnicy... Czy są jakimś drutem usztywnione?

i umyłem później także piny w sieciówce od wzmacniacza. Nastąpił dalszy progres dynamiki, rozdzielczości

No tak... Zawsze uważałem, że odpowiedni kabel to tylko 50% sukcesu, a wtyki dobre (kontakt!) to drugie 50%. To co zrobiłeś potwierdza moje przekonanie.

Dzięki Cytrus'ie za instrukcję.

Łoj! Z apostrofem to się jeszcze nie czytałem

Ju łelkom ;)

Jestem palaczem fajki od dawna, ale na to bym nie wpadł, żeby czyścić wyciorami piny. To jest myśl!

Wyczyść fajkę Cleanser DRUK Art. 023 i też odczujesz poprawę ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W tamtym tygodniu użyłem specyfiku Cleanser DRUK Art. 023 ( o którym już tu wspominałem) do wyczyszczenia styków w głośnikowcach, kolumnach i wzmacniaczu.Tonacja podniosła się maksymalnie o tercję, natomiast wzrosła rozdzielczość. Po 2 dniach wyczyściłem piny we wszystkich lampach. Do tej operacji użyłem znakomicie się do tego nadających wyciorów do czyszczenia fajki. Oczywiście cały zabieg dokonałem na zimnym wzmacniaczu, późnym wieczorem by wszystko przez noc dobrze wyschło. I tu zaskoczenie - takiej skali zmian się nie spodziewałem. Dynamika,barwa i znów rozdzielczość znacznie się polepszyły. Tonacja wróciła do normy. Tak było u mnie.

Polecam popróbować.

Te E-lki mają niesamowity potencjał.:)

pozdrawiam

Wu

jestem pod wrażeniem, doprawdy... pozytywny wpływ środka czyszczącego oraz rodzaj i budowa specjalnych "wyciorów" na rozdzielczość, tonację, dynamikę... to jest coś, czego jeszcze nie czytałem, i nawet do głowy by mi nie przyszło, ale człowiek uczy się całe życie...

wielki szacunek dla Odkrywcy:)

Edytowane przez slaaawek

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

pozytywny wpływ środka czyszczącego oraz rodzaj i budowa specjalnych "wyciorów" na rozdzielczość, tonację, dynamikę..

mnie się zdaje, że takie jak w cytacie odczytywanie treści jest nadużyciem, lub nadinterpretacją. Może jestem przewrażliwiony, ale czuję w Twoich słowach kpinę. Jeśli tak, to wyjaśnij dlaczego zabrudzone styki nie mogłą degradować jakości obrazu dźwiękowego otrzymywanego z systemu audio?

mnie się zdaje, że takie jak w cytacie odczytywanie treści jest nadużyciem, lub nadinterpretacją. Może jestem przewrażliwiony, ale czuję w Twoich słowach kpinę. Jeśli tak, to wyjaśnij dlaczego zabrudzone styki nie mogłą degradować jakości obrazu dźwiękowego otrzymywanego z systemu audio?

dobrze odczytałeś Wojtku moja kpinę, nie lubie tego ale cóż począć na taki bezmyślny list??

wyczyszczenie styków spowoduje to, że będą czyste - bez wpływu na poprawę tych "doznań" o których kolega Cytrus wspomniał... innymi słowy - albo poprzez zabrudzenie styków gra muzyka, albo kompletnie nie gra - inaczej 0 lub 1....

tak na logikę po prostu...jak można wyczuć lepszą dynamikę, poprawię rozdzielczości po takim higienicznym zabiegu? może jeszcze głebia sceny i efekt stereo ulega diametralnej poprawie? No nie uwierzę!!!

a dokładając do tego jeszcze rodzaj czyściwa itp. i przekonując, że ma to wpływ - to juz zupełny odlot w kosmos, naprawdę...

Edytowane przez slaaawek

Może ty nie słyszysz poprawy po wyczyszczeniu styków, ale wtedy pytanie: które styki czyścisz? - staje się aktualne...

ok - nie chce doprowadzić do kłótni - czyszczenie styków czyni cuda w audio - niech tak zostanie

pozdrawiam

ok - nie chce doprowadzić do kłótni - czyszczenie styków czyni cuda w audio - niech tak zostanie

pozdrawiam

pojechałeś bracie całkowitą amatorką z tym 0 lub 1,płynie,nie płynie,argumentacja jak z forum branżowego dla elektryków,jakość styków jest ważna,czystość pinów np. w lampach ma bardzo duży wpływ na dźwięk,co wielokrotnie sprawdziłem na wielu Nos-ach.
Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

wyczyszczenie styków spowoduje to, że będą czyste - bez wpływu na poprawę tych "doznań" o których kolega Cytrus wspomniał... innymi słowy - albo poprzez zabrudzenie styków gra muzyka, albo kompletnie nie gra - inaczej 0 lub 1....

Sławku, chyba nie chcesz doprowadzać do sytuacji, po której któraś ze stron się obrazi. Jestem nawet przekonany, że tego nie chcesz i tego nie chcą pozostali, którzy są głodni efektów przeróżnych doświadczeń.

Po to forum jest by swych racji bronić, a nawet kłócić. Szkoda, że Donegal nie chce się wypowiedzieć, bo On wie o czyszczeniu styków więcej niż my (poza Cytrusem oczywiście)...

PS

Zapytam -czemu zaleca się czyszczenie nóżek lamp (nawet współczesnej produkcji) przed ich włożeniem do gniazd wzmacniacza?

Sławku, chyba nie chcesz doprowadzać do sytuacji, po której któraś ze stron się obrazi. Jestem nawet przekonany, że tego nie chcesz i tego nie chcą pozostali, którzy są głodni efektów przeróżnych doświadczeń.

Po to forum jest by swych racji bronić, a nawet kłócić. Szkoda, że Donegal nie chce się wypowiedzieć, bo On wie o czyszczeniu styków więcej niż my (poza Cytrusem oczywiście)...

PS

Zapytam -czemu zaleca się czyszczenie nóżek lamp (nawet współczesnej produkcji) przed ich włożeniem do gniazd wzmacniacza?

Drogi Wojtku, nie chce zabierać głosu juz więcej w tym temacie ponieważ nie mam i nie miałem wzmacniacza lampowego. Ale zdrowy rozsądek każe wysmiewać mi niestety bzdurne tezy o czyścikach, rodzajach środków i ich wpływie na dźwięk... zaleca się czyszczenie po prostu dla higieny - nie dla poprawy dynamiki, basów, sopranów, separacji czy coś w tym stylu...nie demonizujmy oczywistości i higieny w audio

Ale zdrowy rozsądek każe wysmiewać mi niestety bzdurne tezy o czyścikach, rodzajach środków i ich wpływie na dźwięk... zaleca się czyszczenie po prostu dla higieny - nie dla poprawy dynamiki, basów, sopranów, separacji czy coś w tym stylu...nie demonizujmy oczywistości i higieny w audio

Dobry styk w elektronice jest bardzo ważny. Ma bezpośrednie przełożenie na dobry dźwięk. Z drugiej jednak strony czytając posty Cytrusa można dojść do wniosku, że nie tyle czystość jest ważna ile użycie określonego środka np. Cleanser. W tej części swojej krytyki Sławek ma rację.

Myślę, że nie chodzi o to czym i jak czyścić tylko o to żeby wyczyścić. Cytrus znalazł sposób i środek którym to zrobił.

Dzięki mu za to, że się z nami swoją wiedzą podzielił.

Sam doświadczyłem wpływu czyszczenia pinów w lampach więc zdecydowanie przyznaję Cytrusowi rację.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

nie tyle czystość jest ważna ile użycie określonego środka np. Cleanser. W tej części swojej krytyki Sławek ma rację.

Niekoniecznie... Po wypowiedziach Cytrus'a trochę zgłębiałem temat. Dla przykładu- Kontakt AG do konserwacji styków pozostawia warstwę ochronną, natomiast Cleanser wyparowuje w 100%. Czy ta, nawet bardzo cienka, warstwa poślizgowa ma wpływ na przesył prądu? Zapewne ma.

Jeśli jeszcze poddana ta warstwa będzie wysokiej temperaturze, jak w przypadku pinów lamp, to może się czyszczenie okazać zgubne!

Sam doświadczyłem wpływu czyszczenia pinów w lampach

Ja również, więc nie kwestionuję wpływu czystości na brzmienie. Nie przekonują mnie natomiast opisy doznań brzmieniowych Cytrusa po użyciu określonego środka do czyszczenia.

Dla przykładu- Kontakt AG do konserwacji styków pozostawia warstwę ochronną, natomiast Cleanser wyparowuje w 100%. Czy ta, nawet bardzo cienka, warstwa poślizgowa ma wpływ na przesył prądu? Zapewne ma.

Jeśli jeszcze poddana ta warstwa będzie wysokiej temperaturze, jak w przypadku pinów lamp, to może się czyszczenie okazać zgubne!

Przy takim podejściu do tematu masz rację :-). Użyty środek ma znaczenie. Tak jak napisałem wyżej, nie przekonuje mnie wpływ określonego środka na wrażenia brzmieniowe typu dynamika, rozdzielczość, bas itp.

Gość wpszoniak

(Konto usunięte)

Odwróćmy sytuację- jakie będą efekty soniczne gdy styki będą brudne?

Kto doświadczył niech opisze... Czy wtedy określenia jakimi się posłużą będą przesadne? Dla lepszego oddania problemu chyba muszą być mocniejsze, prawda?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.