Skocz do zawartości
IGNORED

Islam - religia miłości?

Rekomendowane odpowiedzi

Ornitologiczna sensacja, pojawiły się niedawno w Polskiej przyrodzie Arabskie ptaki (co wydawało się niemożliwością) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ładny.

Jak byłem kiedyś na Kanarach, to uwagę moją zwróciły jakieś duże owady latające nad krzakiem.

Podchodzę bliżej - a to ptaszki! :) Ale maleńkie - nawet nie tak długie jak palec. Całe stado.

Aż zonę zawołałem, żeby zobaczyło to dziwo. Potem szukałem nazwy gatunku bo się nie znam na ptakach.

Ptaszki okazały się zaskakująco pospolite: był to pierwiosnek zwyczajny, licznie występujący również w Polsce. Waży całe 8 gramów więc nie nadaje się do celów kulinarnych. ;)

Cudze chwalicie - swego nie znacie! :)

Ale nasze chyba są większe - te kanaryjskie były zupełnie miniaturowe.

2-chiffchaffs.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Wątróbki że ślimaków preparują, to i te ptaszki by oprawili :(

Żeby nie było, mięsożerny jestem - ale bez przesady.

Edytowane przez romek_55714

Rozbraja mnie "logika" muzułmanów:

Ukryta Zawartość

...Gdybym był z Kanady, USA czy Francji, to przyjęliby mnie z otwartymi ramionami. Nie chcę, by moje pochodzenie miało wpływ na rzeczywistość, w której żyję. To bardzo krzywdzące - mówi Pirooz Samavati, doktorant ekonomii na Uniwersytecie Wrocławskim, któremu wrocławskie banki odmawiają założenia konta.

...Ma 33 lata. Z pochodzenia jest Irańczykiem. Do Wrocławia przyjechał sześć lat temu na studia. Teraz jest doktorantem ekonomii na Wydziale Prawa na UWr. Ma kartę stałego pobytu z dostępem do rynku pracy. Na razie nie pracuje, pieniądze dostaje tylko od rodziny.

Biedaczek, przecież może wrócić do Iranu jak mu w Polsce tak źle.

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

"...Joanna Bątkiewicz-Brożek: O Chrystusie usłyszał Pan z radia.

Moh-Christophe Bilek: Kończyła się właśnie wojna w Algierii. Był koniec lat 60. Francja zamykała tam szkoły i mój ojciec stawał na głowie, żebyśmy przyjechali do Francji kontynuować edukację. Przyjechaliśmy do Paryża, szybko znalazł tu pracę. Ojciec wstawał wcześnie. Dom był już na nogach o piątej rano. O tej porze w radiu RTL zaczynała się prowadzona przez szwajcarskich protestantów audycja. Wtedy w ogóle nie wiedziałem o istnieniu Jezusa Chrystusa i Ewangelii. W islamie jej lektura jest zabroniona. Dzisiaj coraz więcej muzułmanów odkrywa Ewangelię – jest internet, są media.

Ale nie nawracają się masowo.

Wielu z nich jednak odkrywa, że przez wieki islam kłamał na temat Jezusa. W Koranie ma na imię Isa i to zupełnie nie ten sam Jezus co w Piśmie Świętym. Zapowiada przyjście Mahometa. Nie umarł na krzyżu, nie zmartwychwstał. Dla mnie najbardziej zadziwiające było, że w audycjach radiowych o Bogu mówiono jako o dobrym i kochającym Ojcu. I że są ludzie, którzy nazywają się dziećmi Boga – rzecz także nieznana w islamie.

Pana nawrócenie było nagłe?

Dwa lata się wahałem. Odkryłem w tym czasie, że są ludzie, którzy oddają swoje życie za Jezusa. Ta myśl nie dawała mi spokoju. Czytałem o św. Katarzynie, św. Franciszku z Asyżu, poznałem życie Karola de Foucauld i św. Maksymiliana Kolbego. To było dla mnie niesamowite, że ktoś jest gotów oddać życie za innych w imię Chrystusa. W islamie to jest niemożliwe.

W imię Allaha też potrafią ginąć.

Ale zabijając innych. Tylko wtedy oddają życie, kiedy mogą przelać krew innych w imię Allaha. Męczennicy islamscy zabijają w imię Boga!

Kiedy nabrał Pan pewności, że chce iść za Jezusem?

Miałem 17 lat. Pamiętam ten dzień: przyszedłem do rodziców i powiedziałem, że chcę przyjąć chrzest. Ojciec strasznie mnie zbił. Ale ja powtórzyłem: chcę iść za Jezusem Chrystusem. Wtedy matka chwyciła mnie, a ojciec wylewał na mnie wiadra lodowatej wody.

Nie otrzeźwiał Pan?

Przeciwnie. Ojciec postawił mi wtedy warunek: albo przestajesz mówić o chrześcijaństwie, albo natychmiast wracasz do Algieru. W islamie rodzice muszą dopilnować, by dzieci praktykowały, niemożliwa jest sytuacja, by przestać się modlić, czytać Koran. W chrześcijaństwie żaden rodzic nie zbiłby dziecka za to, że nie poszło na Mszę św. Dziś zdarza się, że rodzice zabijają swoje dzieci za to, że te chcą opuścić islam.

Bał się Pan, że ojciec Pana zabije?

Bałem się ojca. Byłem niepełnoletni. Poddałem się więc jego decyzji i wyjechałem do Algierii. Podróżowałem przez Turcję, Iran. Chciałem za wszelką cenę sprawdzić, czy muzułmanie są lepsi od chrześcijan.

I co?

Oczywiście, że są dobrzy muzułmanie, tacy, którzy dla innych czynią wiele dobra. Ale szybko zweryfikowałem, że to jednak wyjątki.

Nie jest Pan zbyt surowy?

Islam nie nakazuje nikomu czynić dobra wobec drugich. Nie ma tam zapisu o miłości bliźniego. Tacy ludzie jak Matka Teresa w islamie się nie zdarzają. Nauczanie Jezusa o miłości jest całkowicie obce muzułmanom.

To straszne, co Pan mówi.

Mnie też to przerażało. To jest przyczyna nienawiści i tego, że islam tak wiele problemów sieje w świecie.

Poznałam w Libanie dobrych muzułmanów, mocno wierzących. Nie wydaje mi się, żeby nienawidzili ludzi.

Wśród chrześcijan też są różni ludzie. Nawet tacy, którzy sieją zamęt i niewiele mają wspólnego z nauczaniem Jezusa. Chodzi mi o to, że islam jest podszyty nienawiścią, zaś brak zapisów i nauki o miłości prowadzi jego wyznawców do tak ekstremalnych sytuacji jak powstanie Państwa Islamskiego. Wszystko, co nie jest islamem, w ich przekonaniu trzeba zniszczyć. Ludzie, o których pani mówi, z Libanu, jak sądzę, nie przyjęli dogmatu islamu. Tacy są wszędzie, także w Algierii. Ale oni w oczach islamistów nie są dobrymi muzułmanami. Poza tym szanują żony, a dzieci nie traktują jako własności podległej tylko mężczyźnie. I tacy muzułmanie najczęściej opuszczają Iran, Pakistan i przyjeżdżają do Europy. Bo tu mogą żyć w wolności.

I terroryzować Europejczyków. Przykład zamachu na „Charlie Hebdo”.

Pierwsza imigracja, jeszcze za prezydentury Françoise Mitteranda, była imigracją pokojową – muzułmanie przyjeżdżali np. do Francji w poszukiwaniu wolności i dobrobytu. Sprowadzili tu żony i doczekali się dzieci. A ich dzieci dzisiaj się radykalizują. Powstała sytuacja permanentnego konfliktu: bo zamiast się asymilować, izolują się i egzekwują swoje prawa do ramadanu, szariatu...

Wróćmy do Pana historii. Co przekonało Pana ostatecznie do wyboru chrześcijaństwa?

Był czerwiec 1970 r. Wahałem się, czy wrócić do Francji – byłem całkowicie bez pieniędzy. Miałem wtedy sen. Przyśniła mi się Matka Boża. Trzymała na rękach dziecko. Interpretacja jest bardzo osobista, ale zrozumiałem, że Maryja dała mi wybór: albo przyjmuję to dziecko – czyli Jezusa, albo brnę dalej w śmierć, w islam.

Mocne.

Sen powtarzał się kilkakrotnie. Zrozumiałem, że tak woła mnie sam Bóg i że nie mogę tego stracić. Wróciłem do Francji. Po dwóch miesiącach przyjąłem chrzest w Créteil, w kościele Saint-Christophe.

Tak po prostu poszedł Pan do księdza, mówiąc: jestem muzułmaninem i chcę się ochrzcić?

To były lata, kiedy niewielu muzułmanów przechodziło na chrześcijaństwo. Historia jest ciekawa. Wszedłem do kościoła. Siedział tam ksiądz, który – jak się okazało – właśnie chciał porzucić kapłaństwo. Powiedziałem mu, że jestem muzułmaninem, ale że bardzo porusza mnie to, że Jezus oddał za mnie życie. Był zszokowany, ale i zbulwersowany. Poszedł z moją historią do biskupa. Ten poprosił go, żeby, zanim podejmie ostateczną decyzję o wystąpieniu z kapłaństwa, przygotował mnie do chrztu. Spotykaliśmy się przez dwa miesiące. Ja przyjąłem Jezusa, a on ponownie złożył swoje kapłańskie przyrzeczenie. W sercu.

Była jakaś specjalna uroczystość?

Nie, wszystko w ukryciu, w krypcie. Było kilka osób.

Wrócił Pan do domu?

Pojechałem do Paryża. Polecono mi kapłana, który mi pomoże powiadomić o chrzcie rodziców. Poszliśmy razem. Dla ojca to był wstyd. Naciskał, żebym wrócił do Algierii. „Jedź i przetestuj wiarę” – powiedział mi. Rzucił mi wyzwanie. Pojechałem, wciąż mimo wszystko posłuszny. I dobrze, bo w Algierii spotkałem moją przyszłą żonę. Tam wzięliśmy ślub.

Była chrześcijanką?

Nie, muzułmanką. Powiedziałem jej, że jestem ochrzczony, ale chyba wtedy nie rozumiała do końca, z czym się to wiąże. Odkryła to dopiero, kiedy przyjechaliśmy na stałe do Francji.

Muzułmanka nie może przecież poślubić chrześcijanina.

Nie może. Ale lata 70. to był mniej radykalny czas. Trochę to rozmyliśmy. Dziś wszystko się w islamie radykalizuje.

W jakim rycie odbył się ślub?

W obu. Ale nie ślubowaliśmy w taki sposób, jak to zwykle dzieje się w islamie, że mężczyzna – brat lub ojciec panny młodej – składa przysięgę za kobietę przed imamem. Kobieta nie ma prawa do niczego, nawet do „tak” w czasie ślubu.

Zniewolenie straszne.

Mój przyjaciel przybiegł do mnie kiedyś wstrząśnięty, bo zobaczył amerykański film, w którym mężczyzna mówił do swojej żony, że ją kocha. „A mój ojciec – krzyczał do mnie – moją matkę cały czas bije!”. Przyjaciel też się już ochrzcił. W islamie nie ma miłości – tego nie mógł znieść. Ja zresztą też. Nie ma wolności ani idei służby drugiemu człowiekowi. Moja żona ochrzciła się dopiero po 30 latach małżeństwa. A wie pani czemu? W Wielki Czwartek pewnego roku zaprosiłem ją do kościoła. Popłakała się, jak zobaczyła, że ksiądz umywał ludziom nogi. „Tak Jezus robił i tego nas uczy. To jest chrześcijaństwo. Tylko miłość może takie rzeczy robić, nie nienawiść” – wyjaśniłem jej. Wtedy nie miała wątpliwości: „To ja chcę iść za Jezusem” – powiedziała.

We Francji coraz więcej muzułmanów przechodzi na katolicyzm?

Niestety tylu, ilu Francuzów przechodzi na islam. A jakiego rzędu to są liczby Według danych Episkopatu Francji na trzy tysiące ochrzczonych każdego roku tylko w czasie świąt wielkanocnych trzysta osób to muzułmanie. W ciągu roku może ich być około tysiąca. Zjawisko obserwowane jest od dwudziestu lat.

Boją się, ukrywają?

Prawo szariatu mówi, że jeśli ktoś odejdzie z islamu, trzeba go złapać do trzech dni i zmusić do powrotu. Jeśli się nie uda, konwertytę trzeba zabić. To obowiązek rodziny. Jedynym wyjściem jest opuszczenie rodziny.

Pomaga Pan takim ludziom.

Tak, założyłem w 2001 roku stowarzyszenie Notre Dame de l’Accueil, które razem z biskupami francuskimi pomaga znaleźć mieszkanie, pracę, duszpasterstwo po chrzcie. Działamy w Nantes, Marsylii i na północy – w Paryżu. Ale boją się nie tylko przyjmujący chrzest, ale i udzielający sakramentu. Lista nazwisk księży katolickich, którzy udzielają chrztu muzułmanom, jest więc tajna. Nad wszystkim czuwa lyoński metropolita, kard. Barbarin.

A Pan się nie boi o życie? Nie groził nikt Panu?

Nieraz. Ciągle otrzymuję pogróżki o zamachu na moje życie. Przynajmniej raz w tygodniu odbieram taki telefon. Ale jest napisane: „Nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, lecz duszy zabić nie mogą. Bójcie się raczej Tego, który duszę i ciało może zatracić w piekle. (…) U was zaś nawet włosy na głowie wszystkie są policzone. Dlatego nie bójcie się: jesteście ważniejsi niż wiele wróbli”..."

Bardzo dobre.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Żakowski twierdzi że przyjmowanie Syryjskich uchodźców to rasizm:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojsko irackie wyposażone w najlepszy sprzęt, międy innymi taki jak Abramsy i najnowsze Rosyjskie Mi-28 i Amerykańskie śmigłowce apache przegrało bitwę ponosząc duże straty w walce z tzw sandalarzami z ISIS o strategiczne miasto, położone zaledwie ok. 100 km od Bagdadu. Ponoć są duże straty w zniszczonym i porzuconym sprzęcie.

Ukryta Zawartość

EDIT:

W necie można znaleźć też informacje że wojsko Irackie wspierały szturmowe Thunderbolt A-10

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krak_oN

Niby tak, ale ci z drugiej strony też mają swoich fachowców którzy przez całe lata cały czas są na wojnie i idą cały czas do przodu (metodą prób i błędów a niewykluczone że ktoś przekazuje im fachową wiedzę) w strategii i rozpracowywaniu tego czym niszczyć nowoczesny sprzęt, zresztą teraz mają wiele przenośnych wyrzutni ziemia i powietrze przed którymi w zasadzie nie da się obronić. Próbki pancerzy Abramsów do doświadczeń też raczej mają bo zdobyli kilka sztuk już kilka miesięcy temu.

Edytowane przez Krak_oN

Policja już ćwiczy na wypadek gdyby Polakom nie spodobali się emigranci z Afryki (zwróćcie uwagę na hasła transparentów):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yodzisław

Policja już ćwiczy na wypadek gdyby Polakom nie spodobali się emigranci z Afryki (zwróćcie uwagę na hasła transparentów):

Ukryta Zawartość

Tak - zawsze ćwiczy się najbardziej prawdopodobne scenariusze przed zamieszkami - naturalnymi, czy sprowokowanymi.

Przed Grudniem 1970 wojsko, milicja i SB też dziwnym trafem ćwiczyły na Pomorzu koordynację działań.

To samo teraz w USA - ćwiczenia Jade Helm, scenariusz: zbuntowany Texas.

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Czemu nie napisali: "precz z wymuszaniem mandatów", "przecz z korupcją", "precz z debilami", "precz z niekompetencją"? Miałaby psiarnia powód do pałowania - obraza funkcjonariuszy na służbie.

W Czechach muzułmanie już pokazują na co ich stać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie podano że w ostatniej przegranej bitwie (o strategiczne miasto w Iraku) z ISIS, ISIS zdobyło 2300 samych tylko pojazdów Humvee + czołgi Abrams i wiele wiele innej broni i amunicji.

''Wiele jednostek wręcz nie stawia żadnego oporu, obawiając się w głównej mierze możliwości wpadnięcia w ręce znanych z brutalności islamistów.''

''Skalę strat wyjawił w wywiadzie dla telewizji iracki premier Haider Al-Abadi, jednocześnie prosząc o wzmożenie pomocy dla własnych sił zbrojnych.''

Ukryta Zawartość

EDIT:

"Premier Haider Al-Abadi przyznał straciliśmy dużo broni,"

2300 Humvee, co najmniej 40 czołgów M1A1, 74.000 karabinów maszynowych, 52 haubice M198

Ukryta Zawartość

No i oczywiście wyczyszczone są doszczętnie ogromne składy amunicji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krak_oN

Czasami mam wrażenie, że te patałachy nie walczą z ISIS tylko ich dozbrajają.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Teraz to już jest nowa jakość ISIS, bo teraz już nie porzucają nowoczesnego zdobycznego sprzętu, wiadomo że już że opanowali ich obsługę, raz że były przejścia do ISIS wyszkolonych Irackich fachowców przez Amerykanów, a dwa to że najprawdopodobniej zmuszali do instruktarzu też jeńców z wojska Irackiego.

Ciekawe czy zdobyli też jakieś nowe śmigłowce w tych zdobytych bazach wojskowych.

Edytowane przez Krak_oN

Kolumna wojsk ISIS jadą opancerzone Humvee, haubice M198 i Abramsy :

Ukryta Zawartość

Prawdopodobnie mają też radary altyleryjskie i inne ciekawe zdobyczne rzeczy. Ostatnio udowodnili że mają sprzęt którym zestrzeliwują takie samoloty jak F-15 i F-16. I cholera wie czy ostatnio jakiś nowoczesnych śmigłowców nie zdobyli.

Nie zakładałbym, ze to patałachy. To może być przemyślana i zorganizowana akcja dostarczania ISIS broni.

Inna ciekawa sprawa, to to że ostatnio Iraq coraz więcej kupuje broni od Rosji, jakieś większe inwestycje też tam mają być.

Ukryta Zawartość

Ta, Saddam był zły (bo gonił ISIS) to US Army się desantowała do Iraqu, a teraz ISIS wyrabia takie rzeczy i co, strach ich obleciał ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja akurat pamiętam wypowiedzi z przed wojny że można pozwolić w Iraqu na każdy rząd, tylko nie na taki który wyznaje Arabski nacjonalizm bo wtedy nie można go kontrolować i dyktować swoich warunków. Za Saddama to było wojsko, a teraz to są głównie jakieś gostki bez żadnych ideałów co tylko lecą na kasę i Amerykanów tak na prawdę nie lubią, dlatego jak ISIS na nich idzie to spieprzają gdzie pieprz rośnie i zostawiają im całe magazyny ze sprzętem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tymczasem w Danii:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czasami mam wrażenie, że te patałachy nie walczą z ISIS tylko ich dozbrajają.

No tak to wygląda...

Czyli Irakijczycy się położyli na zasadzie 'Bierz mnie'...? WTF?

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość Papierwoleju

(Konto usunięte)

Wygląda to na rozkminę "jak dostarczyć ISIS nowoczesną broń":

1. Udajemy sojuszników USA

2. Sępimy sprzęt od USA

3. Sępimy szkolenia od USA i umiemy obsługiwać ten sprzęt

4. Udajemy, że jest bitwa z ISIS

5. Uciekamy z pola walki

6. ISIS zbiera nienaruszony sprzęt

7. Dezerterujemy z armii do ISIS

8. Uczymy innych miłośników kóz i nieletnich dziewczynek, jak obsłużyć amerykański sprzęt

Problem solved.

USA w trybie pilnym dozbroi Irak w dobre granatniki przeciwpancerne, ponieważ wojsko rządowe Iraku już nie walczy przeciwko staremu posowieckiemu sprzętowi ale przeciwko regularnemu sprzętowi US Army (ostatnio pisali że premier Iraku przyznał w TV że ISIS zarąbało im ponad 40 Abramsów ) który zdobyło i teraz użytkuje ISIS :

Ukryta Zawartość

Oficjalna (do tylu przyznał się publicznie premier Iraku) lista strat (sprzęt przejęty), jednak poniżej piszą że eksperci uważają że straty są o wiele większe.

2,300 Humvee armored vehicles @ $70,000 per copy. Total: $16 million

40 M1A1 Abram tanks @ $4.3 million per copy. Total: $172 million

52 M198 Howitzer mobile gun systems @ $527,337 per copy. Total: $2.7 million

74,000 Army machine guns @ $4,000 per copy. Total: $29 million

The grand total comes to $219.7 million.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

52 M198 Howitzer mobile gun systems @ $527,337 per copy. Total: $2.7 million

chyba 27 milionów

No to bosko - amerykańscy podatnici zafundowali ISIS sprzęt.

Powrót po dłuższej przerwie...

Możliwe że duża część tego została zbombardowana, bo ostatnio zbombardowano dużo sporych magazynów broni ISIS. Pewnie tam trzymają te Abramsy i inny najcenniejszy sprzęt. Oczywiście ISIS wyczyściło przy okazji całe zapasy amunicji do armat, czołgów itp.

Komentarze w Amerykańskiej TV :

Ukryta Zawartość

EDIT:

Tą rakietę Scud (pocisk dalekiego zasięgu) prezentowali w Syrii :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta fotka (jest dostępna na wielu portalach) zrobiona przez ISIS pokazuje zdobyczne czołgi Abrams które są przygotowane do transportu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ISIS ukradło Irakowi Abramsy, to teraz Iraq kupił w Czechach ponad sto T-72M1 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nareszcie ISIS dostanie sprzęt, który potrafią obsługiwać :-)))

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Nareszcie ISIS dostanie sprzęt, który potrafią obsługiwać :-)))

Tak Rosyjskie czołgi to oni potrafią doskonale obsługiwać, pełno jest filmików gdzie ISIS operuje np w Syrii na Rosyjskich czołgach.

Tam z tymi Abramsami jest ponoć jakiś problem po przejęciu (ale skoro są fotki Abramsów na samochodach transportowych załadowanych przez ISIS to może już je rozpracowali), być może są jakieś zabezpieczenia, ale są filmiki jak Hezbollach nimi walczy i jeździ.

Ukryta Zawartość

Hezbollah wiezie Abramsy (ciekawe kto im je przehandlował) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.