Skocz do zawartości
IGNORED

Musical Fidelity A300 - dobór kolumn

alicante

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o pomoc w doborze kolumn i osprzętu.

Mam zakupiony Musical Fidelity a300, szukam kolumn do salonu ok 40m2.

Słucham głownie muzyki instrumentalnej, filmowej oraz mocniejszego brzmienia (sepultura, tiamat etc).

Budżet to ok 3500-5000 pln z kablami.

Rozglądałem się za używanymi Focalami, Paradigm 11v7, Monitor Audio rx8 oraz Dali Ikon 6 MK2 (chyba za słabe?) lub nowe Dali Zensor 7?

Do tego rozważam zakup strumieniowca Cambridge audio strem magic 6 lub Yamahe cdn500. (dużo muzyki z netu)

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie jak taki zestaw będzie grał i może cos doradzić ?

z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

masz piekny wzmak ..... obawiam sie jednak ze bedzie trzeba popracowc troche nad dobrym źródłem itd bo z byle czym moze nie zagrac, ale to naprawdę dobry kierunek, zycze powodzenia

ten wzmak zagra z wieloma kolumnami ale trzeba to wszystko dopasowac. obawiam sie ze byle jakie zrodło lub przypadkowo dobrane moze spaprac cały efekt. te wzmaki są wrazliwe na zródło. jesli bedzie jasne musisz znaleźć ciepłe kolumny i odwrotnie. jesli szukasz nowych kolumn to idz do sklepu z tym wzmakiem.

Witam,

proszę o pomoc w doborze kolumn i osprzętu.

Mam zakupiony Musical Fidelity a300, szukam kolumn do salonu ok 40m2.

Słucham głownie muzyki instrumentalnej, filmowej oraz mocniejszego brzmienia (sepultura, tiamat etc).

Budżet to ok 3500-5000 pln z kablami.

Rozglądałem się za używanymi Focalami, Paradigm 11v7, Monitor Audio rx8 oraz Dali Ikon 6 MK2 (chyba za słabe?) lub nowe Dali Zensor 7?

Do tego rozważam zakup strumieniowca Cambridge audio strem magic 6 lub Yamahe cdn500. (dużo muzyki z netu)

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie jak taki zestaw będzie grał i może cos doradzić ?

z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Zakupiles tę sztukę co na allegro była ostatnio?

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

Witaj,

zdecydowanie musisz zaufać własnym odczuciom, w przypadku nowych kolumn proponuję najpierw posłuchanie w salonie audio na swoim wzmacniaczu w jednych warunkach (pod względem akustyki) kilku kolumn, co da Ci pewne wyobrażenie, jak grają poszczególne modele. Najciekawsza opcję posłuchaj następnie w Twoim domu, gdzie pewne znacznie odgrywa także akustyka.

Z mojego doświadczenia proponowałbym Ci posłuchać polskiej konstrukcji Audio Academy Hyperion IV, Dali Ikon 7 MK2, Epos Elan 35, ewentualnie jeśli szukasz brzmienia bardziej dynamicznego, otwartego, trochę koncertowego to Paradigm Monitor 11 v.7 lub Monitor Audio Silver 8.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

czy jasno ? chyba nie koniecznie jasno. napewno sugeruje cos naprawde wysokich lotów, to swietny wzmak, grający dość przyjemnie i ciepło ale rozdzielczo, mozna z niego sporo wycisnąć. ale jak juz wspomniałem trzeb to dobrze zestawic. napewno jasne kolumny i jasne CD to nie bedzie dobry pomysł. poczytaj w klubie MF, tam Ci powinni doradzic.

miałem podobny A3 i grał swietnie nie tylko z jasnymi kolumnami typu scan speak revelator ale takze z ciepłymi kewlarami, tylko w pierwszym przypadku potrzebował ciepłego cd - naim cd3 a w drugim jasnego CA 840.

MF A300 ćwiczyliśmy u znajomego bardzo długo, około roku, właśnie w pokoju 30 kilka m2, do 40m2. Ze wszystkich kolumn, a było tego trochę, bezapelacyjnie najlepiej wypadły Focal Chorus 826V, właśnie te i tylko te, nie z literką W, nie z VW, a samą V. MF A300 gra mocną, wypchniętą nieco do przodu śrenicą, dlatego większość odsłuchiwanych kolumn grała "na twarz". Natomiast Chorusy 826V pięknie wycofują średnicę, nie tracąc jej dźwięczności i barwy. Scena z tego zestawu budowana jest w głąb, z ogromną ilością powietrza między instrumentami. Okablowanie do tego zestawu polecam Cardas Twinlink. Nie wyważaj otwartych drzwi. Jako źródło grał Audio Analog Paganini. Słuchaliśmy Dead Can Dance, Tool, orkiestry symfonicznej, elektroniki, a także małych składów jazzowych. Nawet przy dużych poziomach głośności wszystko grało czysto i w sposób uporządkowany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Focale bardzo drogie, czy jest aż tak duża różnica miedzy nimi, a RX8 czy 11v7 ?

Paradigm nie słuchaliśmy, Monitor Audio tak, i to różnych modeli, droższych od 826V. Po prostu MA nie pasują tu kompletnie moim zdaniem, zbita w jedną kupę masa kluchowatego dźwięku bez finezji. 826V to potęga, rodzielczość, głębia, barwa.

Moge cos powiedziec bo do swojego a300 szukałem kolumn kilka mc.Od razu mowie ze najwieksza porazka bylo połaczenie z focal chorus 806v,płaski dzwiek wysokie beznadziejne i kartonowy bas,Probowałem tannoye,b&w,chario,sonus faber ,focal,dynaudio az w koncu pare dni temu gosc z mojego miasta przywiozł mi na odsłuch castle knight2 i kilka innych paczek.Pierwszy raz od kilku mc uslyszałem dlaczego wszyscy sie tak podniecają tym wzmacniaczem,a mialem juz nie raz chwile zwątpienia.Gra to teraz tak jak chce i to z kolumnami za ktore dalem 1100zł mimo ze mialem na ten cel około 5.Jest piękna gora pastelowa srednica i miekki głeboki bas.Nawet jak gram cicho to jest dynamika.Moge słuchac w koncu płyt ktorych wczesniej sie nie dało.Zachecam do wypozyczenia castli i posluchania w swoim pomieszczeniu,Co do zrodła to mialem arcama cd23 ale meczyła srednica i teraz gram na AA paganinim i jest bajka mimo ze to ciepłe cd jest bardzo gesty nasycony dzwiek z lampową poswiatą

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

Napewno.

nie żartuje. za 6 tys zapewne złozysz takie kolumny, co prawda bedzie ciezko z kewlarowcem bo juz nie produkują, ale na revelatorach sie jeszcze da. firmowe kolumny xaviana z tymi przetwornikami to wydatek 12 tys.

Ja się przekonałem ,ze pieniądze nie grają ale zajeło mi to troche czasu i nerwów.Synergia wzmacniacza z kolumnami musi być a nie ilośc pieniedzy wydana na urządzenia.

Moge cos powiedziec bo do swojego a300 szukałem kolumn kilka mc.

W 40 m2 monitory? To musiałbyś siedzieć 2m naprzeciwko nich, żeby to jakoś grało. Różnica pomiędzy 806V a 826V (słuchalismy obu!) to po prostu przepaść...

az w koncu pare dni temu gosc z mojego miasta przywiozł mi na odsłuch castle knight2 i kilka innych paczek

A to, to co jest?

W 40 m2 kolumny Focala tej samej serii Chorus 806V i 826V dzieli niewiarygodna przepaść brzmieniowa. Jedne nie nadają się do dużych pomieszczeń, drugie nie nadają się do bliskich odsłuchów.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Kurka wodna , >jędrek< !

Kamil posiada ten sam wzmacniacz co autor tematu , więc zasugerował mu Castle bo pięknie się z A-300 zgrały.

Castle są też podłogowe , kilka odmian , rozumiemy teraz. :)

Kurka wodna , >jędrek< !

Kamil posiada ten sam wzmacniacz co autor tematu , więc zasugerował mu Castle bo pięknie się z A-300 zgrały.

Castle są też podłogowe , kilka odmian , rozumiemy teraz. :)

Kurka wodna >rydz<

W 40 m2 monitory Castle nie zagrają, a podłogowe Castle będa już zupełnie innymi kolumnami, jak monitory Castle. Sugestia, że każde Castle zgraja się z A300 jest co najmniej ryzykowna, zgadzasz się?

A wiec mialem kupione 806v i wypozyczone arie 926.Zadne nie zagrały dobrze.(926 mogłem oddac a 806 po tygodniu były juz u kogos innego.Castle podłogowe kilka osób zapewne posiada wiec moze sie wypowiedziec ale skoro monitory w moich 20m wręcz rozsadzają pomieszczenie to smię twierdzic ,ze np,knight 4 w 40m zagraja dobrze ale moge się mylić.806 v basu nie miały wogóle i jak juz moja żona powiedziała ze grają płasko to już naprawde musiała być katastrofa.Już suchotniki b&w cm5 zagrały znośniej.Od maja mialem w domu 11 par kolumn i drugie tyle odsłuchiwałem w salonie więc kilka kombinacji z tym wzmacniaczem przerobiłem.Castle to nie jest oczywiscie w 100% to czego szukałem ale to jedyna kolumna na ktorej muzyka gra z tym czymś co wciąga i płyty słucha się od pierwszego utworu do ostatniego.Troche się gubi na szybkim basie ale barwe ma najprzyjemniejszą ze wszystkich jakie odłuchiwałem choc to nie koniec drogi bo trafiły mi się focusy 160 i za około mc kolega mi przywiezie z angli parke:)

Gość

(Konto usunięte)

Kamil79, w całym repertuarze masz (lub nie masz go prawie wcale)...dobry (zróznicowany, nie zwbudzający się, itp.) bas...? Czy tylko na tych nagraniach, gdzie rzeczywiście jest dobrze nagrany, bądź wogóle jest nagrany...? Bez podkręcania oczywiście...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.