Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do ok. 2000zł

Observe

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie ciekawi czemu nikt, absolutnie nikt nie wspomina o Asusie Essence One. Boicie się tego urządzenia? Tak słaby że w ogóle nie warty uwagi? Jakieś uprzedzenie czy co? Serio pytam, nikt nie słuchał mimo bardzo entuzjastycznych ocen? Do tego opcja wymiany opampów, więc można troszkę podrasować/zmienić brzmienie jakby nie podchodziło, czego reszta urządzeń chyba nie oferuje.

Co nie zmienia faktu że ten Valab jest lepiej zbudowany jak wiele kilku krotnie droższych konstrukcji.

Lepiej zbudowany? Kwestia dyskusyjna.

Poza tym DACa trzeba posłuchać, a nie oceniać jego jakość przez pryzmat lepszego, czy gorszego wyglądu.

No właśnie już dawno się przekonałem że wzmacniacze operacyjne to syfilis i budżetówka, swojego czasu bawiłem się wymianą opa-mpów w dacach ale stwierdziłem że to nie tędy droga bo wprowadzają podbarwienia i zniekształcenia, do grania naturalnego zawsze im bardzo daleko. Owszem przy budżetowych systemach może nie tak dokuczliwe to od pewnego poziomu przejrzystości reszty systemu już nie akceptowalne jak dla mnie. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest stopień analogowy na elementach dyskretnych albo na lampach, oczywiście ważne też jest zasilanie jak i implementacja samego daca. Tego Asusa nie słuchałem i nie zamierzam ale wystarczy jak mam płytę główną w komputerze tego producenta, po prostu budowa jego to typowa budżetówka a budowa determinuje do tego co można od niego oczekiwać.

Czyli na podstawie zabawy z jednym urządzeniem twierdzisz, że op-ampy są be. Duży błąd. Nie wiem skąd jest przeświadczenie, że op-ampy to zło... Może dlatego, że są stosowane w tanich urządzeniach(nie tylko w takich). Ten DAC( Essence One) to na prawdę dobry przetwornik, bardzo konkurencyjny ceną i parametrami. PCB wygląda ala komputerowa(no, powiedzmy, że tak) bo mamy tu do czynienia z przetwarzaniem sygnałów cyfrowych. Nie wiem czego się czepiasz, zasilanie jest na dużym toroidzie z ładną sekcją stabilizacji, wszędzie są użyte dobre, markowe elementy. Wiesz co, nie słuchaj go nawet, bo jak jesteś na nie, to nic z tego nie będzie. A szkoda, bo to dobry, funkcjonalny DAC z przyzwoitą dziurką słuchawkową. W zasadzie nie powinieneś używać żadnych w miarę nowoczesnych przetworników, w każdym układzie scalonym w miarę nowym masz op ampy, chłopie, ciężkie poszukiwania przed Tobą.

P.S. Kup ten i nie szukaj więcej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (nie moja aukcja).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P.S. Kup ten i nie szukaj więcej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (nie moja aukcja).

A później tego nie sprzeda albo jak sprzeda to za 700zł .

No właśnie już dawno się przekonałem że wzmacniacze operacyjne to syfilis i budżetówka,

Mocne słowa .

A ja się przekonałem że najważniejsza jest aplikacja i zastosowane elementy . Samo stosowanie operacyjek czy samych tranzystorów o niczym nie przesądza .

Ukryta Zawartość

Przesłuchałem już dziesiątki daców i nigdzie nie napisałem że w jednym zmieniałem opampy, było już ich kilka akurat dace zmieniałem najczęściej w moim systemie. W lampy też już się nie bawie wole takie rozwiązania jak są w moim aktualnym dacu.

Zresztą napisałem że nic mnie nie przekonało z daców do 3 a nawet 4 tysięcy złotych za używkę. Poluje tylko na jeden ale to dużo wyższy budżet Audio Nota 2.1 a ten dla odmiany jest właśnie lampowy. Kiedyś go słuchałem co prawda nie na moim systemie ale mnie oczarował.

Są kity audio note, drogie jak cholera, choć i tak tańsze niż gotowiec. Na pewno się znajdzie ktoś kto za przysłowiową flaszkę Ci to złoży ;)

Edit: niestety są poza budżetem.

Tego Asusa nie słuchałem i nie zamierzam ale wystarczy jak mam płytę główną w komputerze tego producenta, po prostu budowa jego to typowa budżetówka a budowa determinuje do tego co można od niego oczekiwać.

Czyli jednak uprzedzenia, bo to Asus.

Przypominam, że w temacie ograniczeniem jest 2000 zł.

Pytam trochę z przekory o tego Asusa, bo go mam i ciekaw jestem jak się plasuje wśród innych konstrukcji, inaczej mówiąc ile trzeba wydać żeby mieć lepiej. Konstrukcyjnie wykonanie jest bardzo dobre, jedyne do czego można się przyczepić to plasikowe gałki od głośności (mogli coś cięższego jednak dać).

Jeśli chodzi o op-ampy, to warto podmienić na lepsze, bo podstawowa wersja jest napchana NE5532, które moim zdaniem wyostrzają górę i da się dużo lepiej w tym zakresie za niewielkie pieniądze (bez wymiany całego urządzenia). Ogólnie bym powiedział, że jest to bardzo szczegółowe, przejrzyste urządzenie i dobra baza na początek. Czy autorowi pasuje? Poza ciepłym dołem, którego raczej w nim nie ma (a może to mój system jako całość), reszta pasuje. Oczywiście trzeba najpierw posłuchać. Naturalność w DAC za 2000 zł to chyba jednak marzenie.

Przesłuchałem już dziesiątki daców i nigdzie nie napisałem że w jednym zmieniałem opampy, było już ich kilka akurat dace zmieniałem najczęściej w moim systemie. W lampy też już się nie bawie wole takie rozwiązania jak są w moim aktualnym dacu.

Zresztą napisałem że nic mnie nie przekonało z daców do 3 a nawet 4 tysięcy złotych za używkę. Poluje tylko na jeden ale to dużo wyższy budżet Audio Nota 2.1 a ten dla odmiany jest właśnie lampowy. Kiedyś go słuchałem co prawda nie na moim systemie ale mnie oczarował.

Nawet sam DAC musi być wpasowany w system .

Swoją kambodżę SM6 porównywałem z M2Tech Young z zasilaczem Palmer za 8600zł , Xindak DAC20 w tej samej cenie , M-DAC czy nawet Auralic Vega za 14000zł .

I ...

I został Stream Magic 6 na opampach ;)

A tego klamota można wyrwać nowego za niewiele ponad 2000zł

Więc ... ?

Jedzie do mnie zakupiony MF Digilog :-)

W piątek testy porównawcze :

Digilog

Moon 100

HEED DACTILUS + HEED Q-PSU

Asus Xonar 1

Wcześniej w tym systemie porównywane były :

Myrand Z20

rDAC + Teddy Pardo

Posłuchamy zobaczymy

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Myślę że naprawdę nie ma co się zastanawiać

Ukryta Zawartość

Pod względem budowy i za awansowania technologicznego żaden hegel nie ma startu nawet

Sam mam na niego chrapkę

1. Updated Version, ESS Technology Sabre Reference 32-bit ES9018 DAC chip.
  2. Two sealed, high-grade transformer deployed, one for digital, another for

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .
  3. XMOS 32-bit USB receiver chip, which is the best performing asynchronous USB audio solution.
  4. Discrete transistor-based balanced analog output stage for extended, dynamic, and analog sound.
  5. Precision, 100 step digital volume control; from 0 to 99 dB attenuation, 1db per step
  6. Vishay round SMD precision

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) and carefully chosen parts for best sound performance.
  7. Professional circuit layout to get best circuit stability and great performance.
  8. Aluminum housing, hair skin surface processing.
  9. Digital Input: Balanced S/PDIF AES/EBU port, RCA, Toslink Optical input, and USB
  10. Analog Output: balanced analog output via XLR port, single-ended output via RCA port

Sam miód i orzeszki

Ładnie zbudowany , dyskretny stopień analogowy, oddzielne trafa dla sekcji cyfrowej i analogowej.

No i dobrze za implementowane asynchroniczne wejście usb na xmosie co pozwoli podłączyć bezproblemowo pc-ta

Ukryta Zawartość

Nowa wersja 2014 opsługuje dsdx64 i dsdx128 i decoduje iso sacd przez port usb

Awesome :D

Ciekawe tylko, czy nie słychać żadnych trzasków przy przełączaniu źródła sygnału..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Chyba właśnie zawisł na giełdzie :)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Awesome :D

Ciekawe tylko, czy nie słychać żadnych trzasków przy przełączaniu źródła sygnału..

Nie słychać, bo przełączanie źródeł jak i regulacja głośności odbywa się na poziomie i w domenie samej kostki ES9018, która taką funkcjonalność posiada fabrycznie wbudowaną. Przy przełączaniu następuje nawet płynne wyciszanie sygnału, żeby nie pojawił się żaden trzask.

A wyświetlacz i przyciski przełączające są wyłącznie po stronie procesora obsługującego szynę I2C, reszta odbywa się w samej kostce DACa. Więc wyłącznie od jej jakości zależy jak to będzie działać. A w Sabre ES9018 działa to akurat bardzo dobrze.

Ten co jest na giełdzie hifi to model 2.0 Audio Note to bardzo stara konstrukcja produkowana od 97 roku, ja szukam modelu 2.1 w wersji signature.

Mi ten Cambridge Audio STREAM Magic 6 brzmieniowo w ogóle się nie podobał chyba że jako źródło do mojego daca wtedy było znacznie lepiej bo obsługa jest na prawdę fajna i wygodna.

W stosunku do mojego daca north stara m192 w sm6 brakowało mi najbardziej tej gorącej kolorowej żywej średnicy i dźwięczności góry, dźwięk był bardziej matowy no i przede wszystkim zmniejszyła się przestrzeń chociaż basu było więcej.

Bas w moim dacu jest piętą achillesową żeby nie on to bym nawet nie pomyślał o wymianie, bo jest on troszkę schowany w stosunku do reszty pasma szczególnie jego wyższy zakres. Dźwięk dla tego wydaje się bardzo lekki i zwiewny a ja bym wolał troszkę więcej tego mięska. Inne daci które słuchałem o ile miały więcej basu to miały gorszą barwę i wypełnienie średnicy.

No to przesłuchane zostały przetworniki z listy powyżej.

Nie będę się rozpisywał na temat każdego osobno.

Powiem tylko tak , jeżeli ktoś nie ma parcia na gęste formaty bo np. posiada dużą kolekcję płyt CD lub ich kopii to niech nie patrzy na nowe DACi.

Musical Fidelity DIGILOG pokazał że stareńki TDA 1541A robi piękne rzeczy z muzyką.

Myślę że za ok. 1000 zł jesteśmy na poziomie dzisiejszych daców w okolicach 4-5 tysięcy.

Taka ciekawostka , jak przyszła do mnie paczka to zdziwiłem się jej wagą , więc z ciekawości zważyłem Digiloga.

5,5 kg żywej wagi to więcej niż mój poprzedni wzmacniacz :-).

Powiem tylko tak , jeżeli ktoś nie ma parcia na gęste formaty bo np. posiada dużą kolekcję płyt CD lub ich kopii to niech nie patrzy na nowe DACi.

Musical Fidelity DIGILOG pokazał że stareńki TDA 1541A robi piękne rzeczy z muzyką.

Zauważ jedną ważną różnicę .

Masz budżetowy wzmacniacz i budżetowe kolumny . W takich zestawieniach sprawdza się źródło " mulące " .

Znam dość dobrze TDA1541 i wiem co potrafi .

Jedną z najlepszych aploikacji tej kostki jaka wyszła jest AYA DAC Pedji Rogić .

W średniej klasy sprzęcie już odstaje i taki Arcam rDAC z dobrym zasilaczem potrafi pokazać więcej .

Myślę że za ok. 1000 zł jesteśmy na poziomie dzisiejszych daców w okolicach 4-5 tysięcy.

Ile z tych DACów w tej kwocie miałeś ?

W tej kwocie kupujesz M2TECH Young i wymienione tu przetworniki grając po USB przy nim to żart .

Mając to co Ty masz i taką kasę do wydania z napędem w roli PCta bym kupił SM6 + końcówka mocy . Nawet jakiś forumowy klon Accuphase .

Kolega z forum niedawno kupił świetną końcówkę Classe za nieco ponad 3000zł . Do tego 1600zł SM6

W takim układzie wychodzisz z taniej budżetówki i wskakujesz wśród najlepszych urządzeń wysokiej klasy średniej . Oczywiście nadal ograniczeniem będa kolumny .

Mi ten Cambridge Audio STREAM Magic 6 brzmieniowo w ogóle się nie podobał chyba że jako źródło do mojego daca wtedy było znacznie lepiej bo obsługa jest na prawdę fajna i wygodna.

W stosunku do mojego daca north stara m192 w sm6 brakowało mi najbardziej tej gorącej kolorowej żywej średnicy i dźwięczności góry, dźwięk był bardziej matowy no i przede wszystkim zmniejszyła się przestrzeń chociaż basu było więcej.

Polecam Ci w takim razie zapoznać się z Xindak DAC20 . Poczytaj też w klubie o jego małym modzie .

Pojawiały się takie za około 3500zł . Powinien Ci się spodobać .

Masz budżetowy wzmacniacz i budżetowe kolumny . W takich zestawieniach sprawdza się źródło " mulące " .

Co do głośników to się zgadza są budżetowe ale do 2000 zł za nowe lub używane nie słyszałem lepszych w moim pokoju.

Wzmacniacz hmm.... jeżeli zaproponujesz mi w kwocie do 4000 zł wyraźnie lepszą używkę to na pewno spróbuję gdzieś posłuchać.

Na nowy tak grający ile musiałbym wydać ??

Jeżeli odseparowanie instrumentów i danie każdemu z nich powietrza z fajną mikro i makro dynamiką nazwiemy " muleniem " to oby każdy dac tak mulił ;-)

Ile z tych DACów w tej kwocie miałeś ?

Korzystam z każdej możliwości posłuchania czegoś innego lub nowego. Fakt że koncentrowałem się na dacach do 2000 ale łącznie z używkami więc jako nowe były odpowiednio droższe.

Mając to co Ty masz i taką kasę do wydania z napędem w roli PCta bym kupił SM6 + końcówka mocy .

Za 2 tysie byś to kupił ??

Pozdro.

Co do głośników to się zgadza są budżetowe ale do 2000 zł za nowe lub używane nie słyszałem lepszych w moim pokoju.

B&W albo poszukać - zrobić monitory na metalowych Seasach Misiomora .

Wzmacniacz hmm.... jeżeli zaproponujesz mi w kwocie do 4000 zł wyraźnie lepszą używkę to na pewno spróbuję gdzieś posłuchać.

Około 600zł - NAD C320 , 320BEE jako końcówka i SM6 jako DAC + preamp

Około 1000zł - modyfikowany NAD C320/320BEE i SM6 jako DAC

Około 1200zł forumowe końcówki UGODA + SM6 jako DAC i preamp

Około 2000zł Yaqin MC100B i SM6 jako DAC

Powyżej 2000zł - Denon z serii PMA20XX bądź Marantz 11SX

W przedziale 2000 - 4000zł końcówka jak Kolegi Classe ( albo inne z SM6 w roli9 DACa i preampa ) , Krell KAV300i - obydwa to już Hi END

Każde z tych rozwiązań jest warte rozważenia i dużo , dużo lepsze od A06 i tymi tanimi DACami

Na nowy tak grający ile musiałbym wydać ??

Nowe przyzwoicie grające wzmacniacze dzisiaj to około 5000zł .

Patrząc wyżej , modyfikowany C320/320BEE to pozycja dzisiejszych wzmacniaczy za około 4-5000zł . Im niżej w tym co wyżej wymieniłem , tym jeszcze lepiej.

Bardzo dobre wzmacniacze to około 10 000zł . Powyżej zaczyna się granica gdzie przyrost funduszy nie jest proporcjonalny do przyrostu jakości brzmienia .

To tak mniej więcej .

Korzystam z każdej możliwości posłuchania czegoś innego lub nowego. Fakt że koncentrowałem się na dacach do 2000 ale łącznie z używkami więc jako nowe były odpowiednio droższe.

Szukanie sprzętu powinno się zacząć od dobrego zaznajomienia się z dobrze dobranym sprzętem Hi ENd . Mając go jako wzorzec szukać swojego zestawu który zagra jak najbliżej tego nazwijmy to wzorca dopasowując to do swoich możliwości finansowych .

Za 2 tysie byś to kupił ??

Sprzedałbym A06 , kupił SM 6 a reszta jak wyżej . Każde takie zestawienie będzie nie krokiem ale skokiem jakości brzmienia .

Kompletowanie sprzętu AUDIO to bardzo długa droga . Pierwszy swój zestaw kompletowałem od 1988r i dopiero udało mi się takowy złożyć w 2001r.

Sprzedałem go w 2005r i od 2006r dopiero jakieś tydzień temu skończyłem poszukiwania . A było dziesiątki wzmacniaczy , CD , kolumn i kabli .

Każde z tych rozwiązań jest warte rozważenia i dużo , dużo lepsze od A06 i tymi tanimi DACami

Ale ja nie mam żadnego A6 ?!

Gram na Coplandzie CSA-14.

P.S. Każdy element który mam wybierałem na własne ucho.

Ale ja nie mam żadnego A6 ?!

Gram na Coplandzie CSA-14.

Ha ha ....

Przepraszam , nie spojrzałem na nick i pomyliłem Ciebie z założycielem wątku i jego klockami .

Niemniej i tak polecam SM6 i jakąś końcówkę . Trudno to jest przeskoczyć do dużych kwot .

Sorry , tak to jest jak się odpisuje na kilka maili i na forum jednocześnie .

P.S. Każdy element który mam wybierałem na własne ucho.

I tak trzeba , choć to męczące , czaso i kaso chłonne ale tu nie ma drogi na skróty ;)

Ha ha ....

Przepraszam , nie spojrzałem na nick i pomyliłem Ciebie z założycielem wątku i jego klockami .

Nie ma problemu, dzięki takim dyskusją poszerzają się horyzonty.

Oczywiście podtrzymuję swoją opinię że będzie trudno znaleźć konkurenta dla Digiloga w przedziale 2000 zł.( bez gęstych formatów )

czywiście podtrzymuję swoją opinię że będzie trudno znaleźć konkurenta dla Digiloga w przedziale 2000 zł.( bez gęstych formatów )

Ja znalazłem konkurenta dla SM6 i to nawet z gęstymi plikami.

Pioneer PD 50 + płyty z DSD .

chodzi chyba koledze o to ze tradycyjny format cd jest w rzeczywistości bardzo drogi, chodzi o stosunek ceny do jakosci. Dla kogoś kto nie chce przeznaczać duzo a chce mieć ,,dobrze, gesty format daje taką mozliwość.

• 2 tygodnie później...

czy przypadkiem w tym pioneerze pd50 nie siedzi ten sam dac, co w odtwarzaczu sieciowym n50?

Recenzje (lepsze dla n50 w whathifi) sugerują, że niekoniecznie. Wiecie coś na ten temat?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.