Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze Kondensatory Dla Głośników Wysokotonowych – wybór / ranking

Sovereign

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak wciaz nie ma odpowiedzi jak bardzo warto zainwestowac w elementy, Co lepsze , dwa gorsze elementy w ukladzie cvc czy jeden lepszy. Zwazywszy wlasnie na duzo wieksza pojemnosc co zwieksza koszta.

Evo aluminium oil nie są tragicznie drogie, spróbuj ich w CVC i będzie ci ciężko znaleźć dla nich równie dobre grającego konkurenta, w torze HT pojemności i tak są umiarkowane, na sekcję mid/bas śmiało mogę polecić tanie Audiophiler MKP,

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

• 2 tygodnie później...

A co lepiej wypada na gore? Jantzen silver oil , jantezn silver gold oil, a moze mundorf supreme silver oil badz mundorf supreme silver gold oil. Cos na bardzo szczegolowego.

• 7 miesięcy później...

Dobre kondy i tak sa przecież tworzone z szeregowego połączenia dwóch kondow. Supreme i superior tak właśnie są zbudowane.

Dlatego takie kondensatory jak Mundorf MCap Supreme i Jantzen Audio Superior Z-cap nie nadają się do zwrotnic głośnikowych z Charge Coupled.

Robiąc z tymi kondensatorami zwrotnice gł. sprzężone ładunkiem np. 100VDC, nie wyjdzie C-100V-C, tylko CC-100V-CC ... i taki połowiczny efekt - nie w pełni wykorzystany potencjał brzmieniowy.

Najlepiej mieć CVC, następnie CC-V-CC, lub choćby cześć kondensatorów w układzie CVC. A zdecydowanie najgorzej każdy standardowo wpięty kondensator (bez CC) - pojedynczy, składający się z jednego (jedno foliowy), czy tam z dwóch szeregowo połączonych (dwu foliowe) jak ww. wymienione.

tworzone z szeregowego połączenia dwóch kondow.

Jak znasz więcej tak zbudowanych kondensatorów, to pisz / podaj wszystkie, aby je odrzucić / skreślić z ew. listy zakupów - i przypadkiem ich nie kupić.

Jantzen Audio Silver Gold Z-cap, Jantzen Audio Silver Z-cap, też odpadają bo są z ''Double foil PP'' jak Superior Z-cap.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

pojedynczy, składający się z jednego (jedno foliowy), czy tam z dwóch szeregowo połączonych (dwu foliowe) jak ww. wymienione.

Bzdury piszesz jak zwykle,nie znasz się , nie wiesz dlaczego są tak zbudowane że niby szeregowo,choć to nie jest tak właśnie,tylko kwestia zwijania bifilarnego,żeby indukcyjność była jak najmniesza itd , nie ma kondensatorów jednofoliowych,jakbyś zrobił zwijkę z jedną folią,pomyśl zanim coś napiszesz,rozbierz jakiegoś kondensatora i zobacz budowę inaczej bełkot z Twojej strony.Nawet dwufoliowe są bardzo rzadko spotykane,badziewne,najczęściej 3 folie i więcej.I nie wystarczy rysunek poglądowy z Wikipedii na temat budowy foliowca,trzeba rozebrać zobaczyć , zrozumieć o co chodzi w różnych technikach budowy.

boguwoj wyjechał na wakacje.

''Single foil PP capacitor'' :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Drodzy koledzy, klamka zapadła, chciałbym wypróbować u siebie CVC. Teraz duża prośba o pomoc.

Podsyłam link do zwrotnicy. Czy ktoś mógłby coś doradzić?

W szeregu wysokotonówki mam Mundorf EVO OIL 8,2uf i Kondensator 5,1 zrobiony z 3,9uf Mundorf EVO OIL i 1,2uf Mundorf M-CAP łącznie 5,1uf.

Ukryta Zawartość

Czy oprócz kondensatorów szeregowych w wysokotonówce, czy jest sens coś jeszcze dopalić 9V?

Będę brał od tego gościa pare rzeczy i ma taką baterię u sb jak w linku, czy będzie ona ok?

Ukryta Zawartość

I jeszcze pytanie czy test np na samych cross cap jantzena ma sens, mam szanse przebić obecny konfig kondensatorów, który podaje powyżej? Cross cap ma tą zaletę, że mam pojedyńczy kondensator 5,1uf.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(10 uF) + (10 uF) = 5 uF ... brakuje 0,1 uF. Do każdego z obu kondensatorów w układzie CVC dorzucisz po dwa boczniki 0.1 uF i masz 5,1 uF.

(8,2 uF || 8,2 uF) + (8,2 uF || 8,2 uF) = 8,2 uF

Na 8,2 uF i 10 uF masz dostępne niedrogie kondensatory, jak: Mundorf MCap EVO Aluminium.Oil, Jantzen Audio Standard Z-cap, i wiele innych.

I jeszcze pytanie czy test np na samych cross cap jantzena ma sens

Słabiutkie kondensatorki i leciutkie jakby samo audiofilskie powietrze w nich było.

Czy oprócz kondensatorów szeregowych w wysokotonówce, czy jest sens coś jeszcze dopalić 9V?

Absolutnie wszystkie kondensatory jakie masz w zwr. głośnikowych. Od basu po samą górę. Wtedy jest optymalnie.

Będę brał od tego gościa pare rzeczy i ma taką baterię u sb jak w linku, czy będzie ona ok?

Ukryta Zawartość

Baterie 6LR61 będą OK, tylko bierz z 6 sztuk (po 3 na każdą z kolumn), to będziesz mógł sobie posłuchać, kolejno: z CC 9V, 18V, 27V i wstępnie się osłuchać.

Drodzy koledzy, klamka zapadła, chciałbym wypróbować u siebie CVC.

Świetnie! Powodzenia!

Jednak wciaz nie ma odpowiedzi jak bardzo warto zainwestowac w elementy, Co lepsze , dwa gorsze elementy w ukladzie cvc czy jeden lepszy. Zwazywszy wlasnie na duzo wieksza pojemnosc co zwieksza koszta.

Glownie chodzi o koszty co by wypadlo lepiej w tej samej kwocie.

Na poprzedniej stronie porównanie tańszych do droższych MKP:

Ukryta Zawartość

Tańsze kondensatory ERO MKP 1839 i Vishay MKP 1845 (z CC 78V || 78V) vs. droższe Mundorf MCap Supreme (bez CC).

Nie było co zbierać ze słabowitych Mundorfów MCap Supreme. To były ostatnie kondensatory (które grały bez CC) i jak świetnie że ich nie ma. Nie toż, że (po tym jak doznały brzmieniowego KO) nie dało się ich słuchać, to i nie dało się na nie patrzeć - bo sam ich widok przypominał o ich brzmieniu i wielu z nim związanych ograniczeniach stawianych przez te kondensatory jak zaporę. To cześć została sprzedana; co się nie sprzedało to gdzieś w kartonie się wala, bodajże 15 uF / 800 VDC jakby ktoś chciał.

Wygrzane maksymalnie :) haha ha

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 613e0303d1e74a02e46e12509bf280d8_1492276581.jpg

Niedlugo probny odsluch :-) wszystkie kondensatory zrobione na cvc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zmieścisz je w środku czy będą zewnętrzne?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Zmieścisz je w środku czy będą zewnętrzne?

Bez problemu weszly do srodka, troche zabawy bylo, ale nie bylo az tak zle, cala zabawa trwala okolo 7 godzin.

Generalnie to wgniotlo mnie w kanape :-) kto by pomyslal... najbardziej zadziwia mnie bas, ale w sumie wszystko robi wrazenie, cale pasmo.

• 3 miesiące później...

czesc

doradzicie które kondy lepiej wstawic jesli chce uzyskac lepszą przejrzystośc sopranów?

aktualnie mam w zwrotnicy czarne jantzen cross cap

zastanawiam się na jantzen silver z-cap lub mundorf supreme - może coś jeszcze innego?

Gość

(Konto usunięte)

dzieki bardzo tak do satori - rozumiem że superior z-cap

warto ewentualnie dopłacić do alumen z-cap?

Myślę, że warto :)

Co prawda miałem porównanie tylko w torze wzmaka na wejściu. Ale alumen pod każdym względem okazał się lepszy od superiora z-capa. Potrzebuje troszkę, tak z 20h żeby dojść do siebie.

Przede wszystkim jest bardzo zrównoważony i o wiele bardziej przestrzenny (w głąb) od czerwonego jantzena.

200zl za sztukę alumen, pytanie czy chcesz wydać na kondensator prawie połowę ceny tweetera.

Rezystory jakie są zastosowane?

Gość

(Konto usunięte)

czy chcesz wydać na kondensator prawie połowę ceny tweetera

Emil niektórzy w swoich "hajendach" wstawiają kondy, które przewyższają albo dorównują ceną tweeterom, to co mu będziesz żałować. :)

A tak na poważnie u mnie alumeny miały iść do kolumn ale tak dobrze zagrały we wzmaku, że muszę poczekać na wolną gotówkę i teraz dokupić do kolumn, bo we wzmacniaczu na bank zostają :).

niestety nie wiem jakie są rezystory

400zł (zamiast 200) na wymianę kondów wydaje mi się jeszcze do przełknięcia bo te kasę pewnie utopiłbym w kablach głośnikowych a przyrost jakości byłby bardziej dyskusyjny

jeśli alumeny są wyraźnie lepsze od superiorów to chyba zaryzykuję

Emil niektórzy w swoich "hajendach" wstawiają kondy, które przewyższają albo dorównują ceną tweeterom, to co mu będziesz żałować. :)

A tak na poważnie u mnie alumeny miały iść do kolumn ale tak dobrze zagrały we wzmaku, że muszę poczekać na wolną gotówkę i teraz dokupić do kolumn, bo we wzmacniaczu na bank zostają :).

na satori wychodzą drugie rzędy więc można;)

niestety nie wiem jakie są rezystory

jeżeli to są zwykle cementowe to też myśl o lepszych.

Ja ostatnio testowalem ClarityCap SA, ESA i CSA na wejsciu wzmacniacza oraz jako boczniki do elektrolitow w zasilaniu. MR gra w zwrotnicach.

Clarity to najbardziej neutralne kondensatory jakie do tej pory slyszalem. Samym CSA jestem zachwycony pod wzgledem jakosci do ceny i stawiam go wyzej niz czerwonego Jantzena.

CSA ma calkiem gleboka scene i takie delikatne - naturalne! zaokraglenie. Pod tym wzgledem jest nawet lepszy od MR, ktory jest twardszy i bardziej kontrastowy w odbiorze.

Przy nich Mundorfy brzmia totalnie "po swojemu" zmieniajac nagrana muzyke.

Mundorfy testowalem classic bialy, Supreme, Supreme SGO, EVO Aluminum Oil, EVO SGO. Testowalem w zwrotnicach oraz jako boczniki do elektrolitow i oczywiscie glownie w zwrotnicy narzucaja najbardziej swoj styl grania ale i w zasilaniu zostawiaja wyrazny slad.

Zaden z tych nie jest neutralny. No moze poza bialym ale ten jest znowu wyprany z barwy.

Takie sa moje doswiadczenia i wrazenia z nimi.

Poniewaz u mnie w filtrze wstegi posiadam dwa kondensatory o dosc duzej pojemnosci bo az 2uf kazdy, to kupienie elementu godnego glosnika wyszlo by bardzo duzo, wiec mam pewny pomysł. Zwykle male pojemności kondensatorów cechują się szybka odpowiedzią impulsowa, przekładając to na głośnik wysokotonowy powinno się to przełożyć na ilość detali. Jeszcze jakby dobrać charakter kondensatora pasujący do naszych gustów, sprzętu, powinno być ciekawie. Myślę żeby złożyć sobie 2uf z moich ulubionych kondensatorów o pojemności 10nf, będę potrzebował 200sztk na jeden kond 2uf, a na dwie kolumny 800sztk. Może z sprzedawca uda się dogadać co do ceny bo na tą chwilę jeden kond kosztuje 1.5zl. Więc cena i tak była by wysoka. czy ktoś próbował cos podobnego?

Zastanów sie nad sensem tego pomysłu w kontekście energii zużywanej przez głośnik wysoko tonowy ;)

Ja ostatnio testowalem ClarityCap SA, ESA i CSA na wejsciu wzmacniacza oraz jako boczniki do elektrolitow w zasilaniu. MR gra w zwrotnicach.

Clarity to najbardziej neutralne kondensatory jakie do tej pory slyszalem. Samym CSA jestem zachwycony pod wzgledem jakosci do ceny i stawiam go wyzej niz czerwonego Jantzena.

CSA ma calkiem gleboka scene i takie delikatne - naturalne! zaokraglenie. Pod tym wzgledem jest nawet lepszy od MR, ktory jest twardszy i bardziej kontrastowy w odbiorze.

Przy nich Mundorfy brzmia totalnie "po swojemu" zmieniajac nagrana muzyke.

Jak w tym porównaniu wypadły ESA, szukam do twetera 12uf i ten nie poraża cenowo.

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

Właśnie nie wiem jak to zadziała, nie widziałem też takiego rozwiązania, przynajmniej nie w takiej ilości. Gdyby test był mniej kosztowny to sprobowalbym.

Jako że CSA jest ulepszoną wersją ESA to są one do siebie bardzo podobne. Jednak to CSA gra wyraźnie głębszą sceną i robi wszystko bardziej wyrafinowanie, delikatniej.

ESA jest można powiedzieć mniej okrzesanym bratem.

12uF na tweeterze? W szeregu?

Właśnie nie wiem jak to zadziała, nie widziałem też takiego rozwiązania, przynajmniej nie w takiej ilości. Gdyby test był mniej kosztowny to sprobowalbym.

Ano nijak. To ma sens w zasilaczach gdzie nagle potrzeba dużej dawki prądu. A tweeter, to żadne wyzwanie pod względem energetycznym.

Chcesz wysoki poziom detalu to kup odpowiedni polipropylen.

Jako że CSA jest ulepszoną wersją ESA to są one do siebie bardzo podobne. Jednak to CSA gra wyraźnie głębszą sceną i robi wszystko bardziej wyrafinowanie, delikatniej.

ESA jest można powiedzieć mniej okrzesanym bratem.

12uF na tweeterze? W szeregu?

3 rząd cięty na prawie 3khz

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.