Skocz do zawartości
IGNORED

Topowe gniazda głośnikowe.

palton

Rekomendowane odpowiedzi

Od dawna mam wątpliwości, czy minimalistyczne gniazda i wtyki z serii nextgen są sposobem na lepsze brzmienie

Jedna z osób , której mogę zaufać stwierdziła że te plastiki brzmieniowo są lepsze od tych starszych i droższych .

Sam nie sprawdzałem , wolałem dołożyć do lepszych polipropylenów w zwrotnicach .

Pomysł ciekawy , gorzej z realizacją , jakością i powtarzalnością .

• Użytkownicy+

Po przemyśleniach sądzę, że czym mniej we wtyku metalu, tym lepiej. Wymieniane wcześniej WBT i Albedo o których ja pisałem - przekonują mnie. Materiał powinien być taki, jak okablowanie wewnętrzne. Tyle na tą chwilę mogę powiedzieć, na podstawie przemyśleń i wpisów w wątku.

Mnie się jeszcze bardzo spodobały wymienione w tym wątku gniazda Mundorfa. Konstrukcja prosta i konkretna. Złącze wg. producenta wykonane z miedzi. Może warto dać im szansę.

Poniżej zdjęcia znalezione w sieci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-529-0-91964700-1410410615_thumb.jpg

post-529-0-70091900-1410410668_thumb.jpg

post-529-0-09869400-1410410674_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie mam dokładnej wiedzy na temat głośnikowych WBT, natomiast w dyskusji czy lepsze są RCA NextGen czy stare Ag0110 to zdecydowanie te stare... Miałem dwa kable Kimbera KS 1030, jedną na 0110 drugą na NextGen. Różnica w dźwięku spora. Stare wtyki dają dźwięk bardziej gęsty, nasycony, pastelowy i dobrze oparty na dole pasma. Te nowe to takie trochę piszczałki...

Witam,

które waszym zdaniem gniazda CMC zakupić do moich JBL 4343?

Z tych wymienionych tutaj:

Ukryta Zawartość

Moi faworyci to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie polecajcie prosze droższych niż 20 GBP/pair.

Kabel wewnętrzny to Belden 9497 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Kable zewnętrzne to Transparent Audio Super i Gotham 50040 SPK 2 x 4.0mm (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Będę dźwięczny za rady.

pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Mnie się jeszcze bardzo spodobały wymienione w tym wątku gniazda Mundorfa. Konstrukcja prosta i konkretna. Złącze wg. producenta wykonane z miedzi. Może warto dać im szansę.

Poniżej zdjęcia znalezione w sieci.

oj warto :-)

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Witam,

które waszym zdaniem gniazda CMC zakupić do moich JBL 4343?

Z tych wymienionych tutaj:

Ukryta Zawartość

Moi faworyci to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cmc858lcurl.gif

cmc_858_m_pcur_350.gif

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie gniazda (lub wyglądające niemal identycznie) przez wiele lat były montowane w jednej znanej i lubianej przeze mnie marce sprzętu.

Odradzam je, bo pękają te plastikowe osłonki na nakrętkach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wszystkie plastiki pękają :)

i bardzo dobrze - bo po ich zdjęciu wreszcie można widły dokręcić - nawet na mur kombinerkami :)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

A możemy przez chwile skoncentrować sie na materiale, z którego wykonano gniazdo?

Czyta miedź czy pokryta złotem? Ew. srebrem?

Pozdro

• 2 tygodnie później...

W ostatnim czasie wymieniłem gniazda głośnikowe w kolumnach na WGT Nextgen 0703 - spowodowało to kolejny krok naprzód w walce z syczącymi sybilantami, nieznacznie złagodziło i uspokoiło dźwięk - dla mnie zmiany w dobrym, pożądanym kierunku.

W gnieździe styk jest tylko od strony kolumny, cały docisk z tworzywa.

Jakość wykonania i solidność tych gniazd bardzo słaba, plastikowy trzpień i gwint, aż się boję mocniej dokręcić solidne widły Albedo...

Od lat stosuję gniazda Cardasa,to jedyny produkt na rynku zdolny ścisnąć każde widły aż do puszczenia pierwszych soków.Szalenie solidne i pewne mocowanie,lita miedź ,wzornicze dla mnie bomba.Żadnych tandetnych złoceń na podłożu niklu.

Empirycznie sprawdziłem w wielu konstrukcjach i według mnie im mniej masy metalu w gniazdach tym lepiej,żadne tam spawalnicze zakrętki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W ostatnim czasie wymieniłem gniazda głośnikowe w kolumnach na WGT Nextgen 0703 - spowodowało to kolejny krok naprzód w walce z syczącymi sybilantami, nieznacznie złagodziło i uspokoiło dźwięk - dla mnie zmiany w dobrym, pożądanym kierunku.

W gnieździe styk jest tylko od strony kolumny, cały docisk z tworzywa.

Jakość wykonania i solidność tych gniazd bardzo słaba, plastikowy trzpień i gwint, aż się boję mocniej dokręcić solidne widły Albedo...

Też je u siebie mam tylko że wersji białej. Dokrecalem naprawde mocno swoje widły i nic sie nie działo z gniazdami. Bardzo dobre gniazda w dosyć znośnej cenie.

• Użytkownicy+

Od lat stosuję gniazda Cardasa,to jedyny produkt na rynku zdolny ścisnąć każde widły aż do puszczenia pierwszych soków.Szalenie solidne i pewne mocowanie,lita miedź ,wzornicze dla mnie bomba.Żadnych tandetnych złoceń na podłożu niklu.

Empirycznie sprawdziłem w wielu konstrukcjach i według mnie im mniej masy metalu w gniazdach tym lepiej,żadne tam spawalnicze zakrętki.

To wygląda bardzo dobrze, fajnie, że zwróciłeś na nie naszą uwagę.

Fajne tylko banana chyba się nie zaaplikuje. Ile to kosztuje?

Pozdro

Miałem okazję trochę poobcować z tymi gniazdami Cardasa.

Stosowała je w swoich wzmacniaczach firma Ayre (w stereofonicznej końcówce V-5xe i monoblokach MX-R). Nie oceniam ich dźwiękowo, bo nie porównywałem, ale użytkowo na prawdę duże i ciężkie kable trudno w nich zainstalować. Dodatkowo mają tę brzydką cechę, że do chassis są mocowane jedną śrubą, która potrafi się rozkręcić. Wtedy trzeba dostać się do urządzenia od środka, żeby znów przykręcić gniazda.

Ciekawą konstrukcją są najnowsze termminale Mundorfa. Z sonicznego punktu widzenia zalecą wersje z czystej miedzi, która należy okresowo przemywać zdejmując wersje nagromadzonego efektu utleniania. Dla bardziej leniwych jest wersja pokryta złotem lub srebrem

Ukryta Zawartość

Terminals / Terminal Posts

The TCPU Terminal Posts from OFC-copper are designed to meet the highest demands on mechanical precision, acoustical performance and aesthetics. Made in Germany from the solid our TPCU series combines maximum conductor cross-section with lowest transfer resistances. Thus the unite tonal clarity, beauty and stereophonic spaciousness with harmonious warmth and splendid brightness.

Pure copper terminals should be cleaned periodically with copper-polish or a mixture of vinegar and water to prevent oxidation. Alternatively we offer 'maintance-free' versions plated with silver or gold.

The scope of delivery includes two nuts, one washer and a spring washer for safe assembly. Standard insulation material furthermore acts as rotation protection and polarity marking.

We offer red and black coloured markings ex stock and spot colours upon request.

Mundorf recommends non-metallic mounting plates. Else the terminal posts induce a charge via counter-rotating magnetic fields into the mounting plate that distorts the music signal by absorbing energy from it. So more electric power is transmitted, the higher is the inductance and hence the loss of energy and fine details (see diagram).

terminals_posts.pngterminals_posts_metallicplate.pngmconnect_tpcu670_evo.pngmconnect_tpcu870_evo.png

Ukryta Zawartość

Też je u siebie mam tylko że wersji białej. Dokrecalem naprawde mocno swoje widły i nic sie nie działo z gniazdami. Bardzo dobre gniazda w dosyć znośnej cenie.

Hmm, u mnie nie wzbudziły zaufania, ale zachęcony Twoim wpisem dociągnąłem mocniej - na razie trzyma.

Metalu jest w nich bardzo niewiele, ale to jak najbardziej plus.

Hmm, u mnie nie wzbudziły zaufania, ale zachęcony Twoim wpisem dociągnąłem mocniej - na razie trzyma.

Metalu jest w nich bardzo niewiele, ale to jak najbardziej plus.

Rzeczywisicie metalu jest mało. Taka filozofia firmy. Z tymi gniazdami trzeba uważać żeby odpowiednio je zamontować. Odpowiednią stroną do dołu. One jeszcze mają z jednej strony gumkę która dociska widły i to może sprawiać wrażenie zbyt lekkiego docisku. Ja mam naprawdę ciężkie kable i nigdy nie miałem problemu.

• 2 tygodnie później...

hmm.. jak już powstał taki wątek to nie omieszkam zapytać być może komuś coś się przypomni. pytanie jest takie: kto produkuje dla Kondo te ich terminale głośnikowe? nie sądze aby 9-cio osobowa firma robiła to samodzielnie. zwłaszcza ze na zdjęciu Kegon-M widać jakieś logo tlyko co to jest? (na fotce z Sougi jest już zastąpione logiem Kondo)

Ukryta Zawartość

post-5062-0-07483700-1412619180_thumb.jpg

post-5062-0-48688700-1412619191_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...
  • Użytkownicy+

Mimo wszystko materiału sporo, ponad 8mm średnica zewnętrzna. Nie ma też opcji, żeby miedź się nie utleniała. Nie przyjmuje wideł. Mimo wszystko niezłe DiY i cena ok. Gratuluję autorowi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.