Skocz do zawartości
IGNORED

Zapraszam do testu kabelków – czyli historia kołem się toczy

Melepeta

Rekomendowane odpowiedzi

Ok,poprostu kolega melepeta mnie pytał czy juz wysłałem.Pzdr i czekam w takim razie na go4

Copland CTA 402,Copland CDA 288 .Dali Mentor 5

To po kolei. Nie mialem w sumie kabla odpowiedniego do porownania, obecnie mam tylko albedo i kondo wiec ten kabelek byl na starcie na straconej pozycji. W sumie moze liczylem troche na cud i z ciekawoscia sluchalem. Nic takiego sie nie stalo ale podoba mi sie w sumie jak gra. Ociepla lekko przekaz, skraje sa lekko zlagodzone tz gora lekko wycofana a dol miekki pozbawiony ataku, tz w strone rozciagniecia kosztem ataku. Co mi sie podoba to srednica i dzwiek podawany jako calosc. Wiekszosc kabli ktore mialem powiedzmy do 1tys w szczegolnosci na srebrze gralo duza dynamika dobra rozdzielczoscia ale przejaskrawialo i gralo szczuplo, . tutaj nic takiego nie zaszlo, nie ma plamy dzwieku czego sie obawialem. Wokale maja odpowiednia powage, nie sa przy tym plaskie, pierwsze plany maja dobry ,,oddech,, Dzwiek jest troche wiekszy niz na moich kablach w szczegolnosci albedo i wieksze sklady troche sie gubia, Nie sa wycinane tak dokladnie sample z przestrzeni i nie ma takiego kontrastu miedzy dzwiekami ale jest czarne tlo, jest barwa, jest muzyka jako calosc. Jesli ktos szuka pazura, plomby na zebie czy dodatkowego detalu taki kabel sie nie sprawdzi, w zamian jego lekko ocieplony charakter miekkosc i spojnosc trafi do kogos kto chce czerpac poprostu przyjemnosc ze sluchania muzyki, ma zbyt jasny i agresywny system a przy tym chce sluchac muzyki , nie realizacji. Mozna dobrac z latwoscia kabel lepiej kontrastujacy dalsze plany, lepiej artykulujacy glosy ludzkie ale sztuka sie zaczyna jesli nie chcemy przy tym stracic odpowiedniej powagi i spojnosci a ten kabel to ma, nie gra na moj sluch jak typowe srebro. Pozdrawiam i prosze o dane do wysylki

To napisz jeszcze w jakim systemie grały. I jakie to modele tych Albedo i Kondo. A jak już wyślesz do kolegi sebolx, to prześlij mi na pw numer przesyłki.

Przypominam wszystkim, którzy będą wysyłali te kable dalej, aby nie wysyłać na numer skrytki pocztowej, czy adres firmy. Tylko adres domowy. W razie wątpliwości, co do adresu proszę o kontakt ze mną.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

tzn, nie rozumiem dlaczego nie na adres firmy ? podałem adres zamieszkania wg wymagań testu, ale w godzinach roznoszenia listów/paczek większość z nas jest w pracy.

ja zawsze wszelkie zakupy online wysyłam do pracy !!! nie ma sensu wracać do domu zastać awizo i tracić czas na chodzenie na pocztę

A dlatego, że na potwierdzeniu nadania będzie adres firmy. A kable nie są za 10zł. Nie chcę ich szukać po jakichś firmach. I nie daj Boże dowiedzieć się, że taki ktoś to już tu nie pracuje. Przepraszam, ale też chcę mieć jakieś poczucie bezpieczeństwa, że nie zaginą one po drodze w czasie testów. Nie prosiłem o żadne kaucje, więc proszę o zrozumienie. Jeśli nie odpowiadają komuś moje warunki, może nie brać udziału w teście. Dla mnie nie stanowiło by problemu podjechanie na pocztę, gdyby ktoś proponował mi za darmo możliwość testowania jakiegoś sprzętu.

Rozumiem ze kable nie kosztują złotówkę, ale też wydaje mi się nie mamy tutaj do czynienia z osobami co zmieniają pracę co tydzień, czy by się ukrywał pół zycia za kabelek.

Oczywiście dostosuję się do wymagań organizatora.

Kabelek wysłany więc kilka słów o tym jak zagrał u mnie . Kabelek gra lekko ocieplonym dźwiękiem z ładnymi pastelowymi barwami dosyć dobrą dynamiką . Góra jest przyjemna łagodna czysta nie jest jej dużo ale trzyma poziom jeśli chodzi o średnicę to jest ona trochę złagodzona mowa o werblach gitarowych riffach wybrzmiewaniu fortepianu i innych dźwiękach które są gdzieś w tym przedziale pasma te dźwięki są podawane łagodnie delikatnie z lekkim wycofaniem czasami to wycofanie wypada pozytywnie to zależy od systemu i od naszych upodobań . Wokale są ładne czyste prawdziwe nie suche jednak to lekkie złagodzenie średnicy jest też odczuwalne na wokalach i brakuje im trochę wypełnienia. Teraz bas którego jest sporo i jest on dobrze dociążony schodzi nisko jednak jego kontury są lekko zamazane zamglone i nie jest jakoś super kontrolowany . Ok wystarczy tych technicznych opisów te wszystkie uwagi które napisałem wyżej nie są w przypadku tego kabelka wadami bo ten kabelek po prostu gra bardzo ładnie ma klimat jest melodyjny i sprawia radość ze słuchania muzyki ma to coś w sobie co przyciąga słuchacza a i nawet przy głośnym słuchaniu muzyka nigdy nie kaleczy ucha po prostu siadamy robimy głośniej i cieszymy się muzyką . Dla mnie osobiście to fajny ciekawy kabelek i z chęcią posłucham go jeszcze raz dłużej jeśli będzie taka możliwość . Jak ktoś ma krzykliwy ostry suchy dźwięk i szuka złagodzenia to ten kabel sprawdzi się tam bardzo dobrze nie zamuli dźwięku ale zagra pięknie barwnie i przyjemnie .

Kabelek testowałem na systemie który jest w moim profilu ok tyle wystarczy mam nadzieję ;) Pozdrawiam wszystkich słyszących kable ;)

W Twoim profilu jest taki opis:

Wróciłem po latach do Yaqina MC-10L upgrade Mundorf Supreme lampy EH + ruskie 6N1P-EW gra on z kolumnami Monitor Audio GS20 + Atoll CD100 nie lampowy a też wróciłem do niego po latach bo to fajny CD .

Kabelki głośnikowe : Hotline Bluespiral , Anticables

IC : VDH The Second , Anticables Level 1

Zasilające : CD Artech Silver Shine , wzmacniacz Vincent .

To tak dla ścisłości.

U mnie:

Trafomatic audio experience two

Art emotion monitor signature

AC ansae supreme, ansae muluc supreme

Gralem na cd: densenXS, Marantz cd16,

glosnikowe albedo monolith

IC Monolith, kondo ksl vc2

Ok. Czekamy na opinię.

Odsłuchy będą przeprowadzane w sobotę, w niedziele opiszę wrażenia a w poniedziałek wysyłam dalej.

Następnego recenzenta proszę o podesłanie namiarów na priw.

Pozdro.

Moon 240i, Klipsch Heresy III, Mini PC, M2Tech HiFace Evo + Tomanek ?

Jeżeli jeszcze można to chciałbym się zapisać na wypróbowanie interkonektu. Ucho do kabli mam bardzo świetne ;)

Kabelek ze względu na to że u mnie podmiany są koszmarem ( trudny dostęp ) zabrałem do kolegi , którego system znam bardzo dobrze.

Podłączyliśmy go pomiędzy Cambridge Audio 651A a Creek Evolution 50A.

Kabel głośnikowy Proson P217A biegł do głośników Audio Physic Sitara.

Jako kabel odniesienia grała Tara Labs AIR oraz mój Transparent Audio - Music Link Plus.

Jeżeli chodzi o dźwięk z testowanego kabelka to w zasadzie mógłbym podpisać się pod tym co napisał sebolx.

Najpierw wady ( ale niewielkie ) zniknęło trochę powietrza wokół instrumentów, część sybilantów też gdzieś się zapodziała.

To co mi się podobało to bas i ładne cofnięcie sceny w głąb. Bas może nie był jakiś spektakularnie niski ale miał dobrą kontrolę i ładnie dociążał muzykę.

Nie wiem ile kosztowało złożenie tego kabelka , ale myślę że wiele od niego droższych mógłby zawstydzić kulturą przekazu.

Idealnym partnerem dla niego to system za jasny , krzykliwy z poluzowanym basem.

Generalnie kabelek bardzo przyjemny i nie męczący.

Jutro kabelek jadzie dalej.

Pozdro.

Kabel pojechał do następnego testera.

Zapomniałem podziękować koledze Melepeta za fajną akcję.

Nie masz się czego wstydzić jako konstruktor.

Dla wielu mógłby to być pierwszy kabelek na start i nie tylko.

Pozdrawiam.

W dniu dzisiejszym ze skrzynki pocztowej wyjąłem awizo - jak sądzę są to kabelki, które wysłał kolega baksik. Jutro, najpóźniej w piątek, podskoczę na pocztę, a w weekend przetestuję kable.

Czekamy na słowa krytyki :-)

Nie krytykuję - dzielę się tylko moimi wrażeniami:)

Pominę wygląd i budowę kabla, bowiem o tym możemy dowiedzieć się z pierwszego posta. Przejdę zatem do mojego subiektywnego opisu brzmienia testowanego kabla. Kabel odniesienia to WireWorld Eclipse. System taki jak w "o mnie". Płyty użyte w teście:

- Jimmy Cobb Quartet ‎– Jazz In The Key Of Blue (Chesky Records ‎– SACD344, 2009)

- Bill Evans Trio ‎– Waltz For Debby (Analogue Productions ‎– CAPJ 9399 SA, Riverside Records ‎– RLP 9399, SACD 2002)

- Miles Davis ‎– Kind Of Blue (Columbia ‎– COL 064935 9, Legacy ‎– 0649359000, SACD 2003)

- Patricia Barber ‎– A Distortion Of Love (Mobile Fidelity Sound Lab ‎– UDSACD 2100, SACD 2013)

- Dave Brubeck Quartet ‎– Time Out (SME Records ‎– SRGS 4535, SACD 2000)

- Kraftwerk ‎– Minimum-Maximum (EMI ‎– 334 996 2, EMI ‎– 0946 3 34996 2 1, SACD 2006)

- Diana Krall ‎– The Look Of Love (Verve Records ‎– 314 589 597-2, Verve Records ‎– 589 597-2, SACD 2002)

- Yello ‎– Planet Dada (Universal Music ‎– 06024 9813515 (0), CD 2003)

- Maria Peszek ‎– Maria Awaria (Kayax Production ‎– KAYAX 027, EMI Music Poland ‎– 50999 2 43585 2 1, CD 2008)

- RGG ‎– Unfinished Story (Ecnalubma Records ‎– 001, CD 2007)

- Depeche Mode ‎– Sounds Of The Universe (Mute ‎– TOCP-66877, CD 2009)

W wielkim skrócie:) Pierwsze, co rzuca się w uszy, to spokojny charakter brzmienia tego kabla. Jest idealny do jazgotliwych systemów - mimo, że to srebro, ale nie brzmi jak stereotypowe opisy brzmienia srebrnych kabli.

Wysokie tony są spokojne, delikatne, ale nie brakuje im jednocześnie blasku. Nie są może super rozdzielcze, bo w tej materii Eclipse pokazuje znacznie więcej, ale wszelkiego rodzaju dzwonki, cymbały, talerze itp. ładnie wybrzmiewają. Brzmienie tego zakresu nie jest w jakikolwiek sposób wyostrzone czy też niespójne.

Najmniej, w porównaniu do Eclipse, dzieje się na średnicy. Ten zakres jest nieco wycofany i nie przekazuje tyle informacji, co WireWorld. Instrumenty takie jak fortepian, trąbka itp., są tu nieco przygaszone i brzmią dosyć jednostajnie. Nie doświadczymy tutaj ekstremalnej amplitudy skali i barw tych instrumentów. Na przykład w nagraniu "Every Time we say goodbye" z płyty Jazz in the key of Blue w brzmieniu trąbki zabrakło mi tego charakterystycznego powietrza oraz chrypki znanych z Eclipse'a. Jeśli nie lubimy w/w instrumentów w nagraniach bądź uważamy, że brzmią dla nas za ostro, to testowany kabelek (szkoda, że jakoś go nie nazwaliśmy:)) powinien być lekarstwem na te bolączki. Jednak przez nieco wycofaną i przygaszoną średnicę tracimy sporo mikrodetali, planktonu, które pojawiają się w nagraniach. Ten (negatywny) aspekt brzmienia tego kabla wpływa na realizm i budowanie przestrzeni. Dodatkowo średnica wydaje się lekko dociążona.

Natomiast do basu mam najmniej uwag, a co za tym idzie, oznacza to, że ten zakres nie przeszkadzał:) Bas jest dosyć sprężysty i rytmiczny. Nie jest jakość szczególnie podbity, ale nie jest też odchudzony. Niemniej brak mu nieco zróżnicowania w porównaniu do Eclipse'a.

Na koniec, jeśli miałbym go porównać z czymś, co znam, to testowany kabel w dużej mierze przypomina mi brzmienie Van den Hula M.C D 102 MK III. To tyle z mojej strony:)

Następnego testera poproszę o adres na pw.

Tak dla ścisłości zacytuję jaki tomek93 ma system:

SIEĆ:

- listwa sieciowa System&Magic Derive GoldWire

- kable sieciowe Audionova Grand Orpheus Master Series

ŹRÓDŁO CYFROWE:

- OPPO 95

WZMACNIACZ:

- przedwzmacniacz liniowy Praecisia Acustica PA + zasilacz PSU

- wzmacniacz mocy Praecisia Acustica NSA 3/200

KOLUMNY:

- kolumny podłogowe VANDERSTEEN 2Ce SIgnature

OKABLOWANIE:

- interkonekty WireWorld Eclipse 5.2

- kable głośnikowe Zu Audio LIBTEC

Dziś postaram się opisać wrażanie z odsłuchów. Proszę zarazem następna osobę z listy o podanie namiarów na priv.

?

Kabelek brzmieniowo przypomina poprzednio odsłuchiwany ''drut'' od Melepety, który miałem okazję wcześniej testować. O ile pamieć słuchowa mnie nie myli, tamten posiadał podobny balans tonalny.Być może wpływ - użycie identycznych wtyków. Obecnie testowany to dobry kabel, lekko łagodzi kontury, przy tym brzmienie nie jest nudne, tempo utrzymane na

odpowiednim poziomie.To co przypominało mi poprzedni kabel - wyrzucenie średnicy i góry pasma na pierwszy plan, bez wyostrzenia, niskie tony w roli akompaniującej . Bywają takie sytuacje kiedy dobieramy drogie druty po jakiś recenzjach prasowych, one zupełnie nie pasują do systemu, w innym zas jesteśmy pewni, - nie ma prawa grać, jest odwrotnie - wszystko cacy, o tym z pewnością przekonał się niejeden audiofil. Tak tez było tym razem. Nie wiem jaki był koszt zakupionego kabla , ale w jedny z moich systemów sprawdził sie bardzo dobrze, brzmienie przypominało mi Naim-owskie sztuczki, przybliżenie pierwszego planu i podanie wokalu na twarz, obecnie takie granie mnie bardzo satysfakcjonuje i jestem gotowy na ewentualny odkupienie kabelka od Melepety, oczywiście po zakończonych testach.

system nr 1 kolumny Proac 125, Epos m15.2

wzmacniacz Creek 5250 se

cd NAD 540, NAD 502

system nr 2 kolumny Monitor Audio rs5

koncówka mocy NAD 2600 monitor series

cd NAD 5100 monitor series, Nad 5000 monitor series

system nr3 kolumny Mission m73, Mission M74

wzmacniacz Harma/Kardon 690

cd NAD 514

system nr4 Hi end....

kable głośnikowe Atlas Hyper 2.0 , Real Cable 250

kable rca van den Hul the second, Ixos 104, Audioquest Jaguar, Siltech sq 28g3

trzy systemy słuchawkowe

?

Witam. Dopiero dzisiaj odebrałem awizo, niestety w pt przed wyjazdem weekendowym jeszcze go nie było.

Postaram się dzisiaj, jutro odebrać kabelki z poczty.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.