Skocz do zawartości
IGNORED

LITE AUDIO P100 POWER REGENERATOR

zn21

Rekomendowane odpowiedzi

1500W jednostki mają wbudowany regulator. Być może go przeoczyłeś bo jest to mała śrubka z tyłu w zasadzie prawie nie oznakowana. Jeżeli tak to masz zdublowana kontrole obrotową :)

tą śrubką można tylko ręcznie zmienić obroty wentylatora do zadanego poziomu co nie jest dobrym rozwiązaniem szczególnie latem kiedy u mnie przy zmianach obciążenia zbyt małe obroty wentylatora powodują przegrzanie urządzenia i jego awaryjne wyłączenie, ja zainstalowałem regulator obrotów wyposażony w czujnik temperatury który automatycznie reguluje obroty wentylatora zwiększając je przy wzroście temperatury i zmniejszając przy jej spadku

w Polsce jest dystrybutor PowerInspired? jakoś znaleźć nie mogę.

nie ma, ale bezpośrednio na ich stronie można urządzenie bezproblemowo zakupić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam.

Ciekawy temat.

Czy ktoś porównywał efekt dźwiękowy regeneratora z dobrej jakości konwencjonalną listwą zasilającą z podobnej półki cenowej- z np. Furutechem TP615?

Zdecydowanie polecam Ci wpiąć wszystko, cały tor, w regenerator. Jak bym miał coś wypiąć kosztem czegoś innego to bym pewno zaczął od wzmacniacza ale to tylko na podstawie teorii o tym, że wzmacniacze mogą mieć ograniczaną dynamikę przez takie regeneratory (u siebie robiłem test i nic takiego nie zauważyłem ale był to krótki test). Sam nigdy nie testowałem czy coś gra lepiej (poza wzmakiem) poza regeneratorem ale też nie czułem takiej potrzeby patrząc na przyrost jakości jaki daje cały tor wpięty.

Dlaczego myślisz nie wpinać całego toru? Nie ważny który wariant kupisz 500 czy 1500W możesz do nich podpiąć listwę (najlepiej bez żadnych filtrów) i do niej już cały tor.

No chyba, że myślisz o 500W a Twój system potrzebuje całościowo więcej to wtedy faktycznie musisz pokombinować.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Tak. Wersja 1500W ma 1 wyjście typu schuko. Wersja 500W ma 6 wyjść typu IEC.

W przypadku 1500W co robisz to po prostu podpinasz swoją listwę zamiast do ściany do regeneratora i już (chyba, że masz dwie listwy ;) to wtedy kombinujesz ;). Listwy nie powinny być już kondycjonerami bo jakakolwiek dalsza pasywna filtracja jest zbędna (przynajmniej w teorii).

Mam nadzieje, że rozumiesz o co mi chodzi.

Pozdrawiam

― Oscar Wilde

Witam.

Ciekawy temat.

Czy ktoś porównywał efekt dźwiękowy regeneratora z dobrej jakości konwencjonalną listwą zasilającą z podobnej półki cenowej- z np. Furutechem TP615?

regenerator daje zdecydowanie więcej ale elementy wokół niego też mają znaczenie szczególnie że ma on tylko jedno gniazdo schuko więc i tak jakąś listwę potrzebujesz, ja u siebie miałem dwa przełomy jakościowe związane z zasilaniem pierwszy gdy ułożyłem osobną linię zasilającą od przyłącza zasilania w moim domu bezpośrednio do listwy przy audio podwójnie ekranowanym przewodem 4mm2 i wymieniłem wyłącznik instalacyjny na podstawę z bezpiecznikiem topikowym (do listwy przewód został podłączony bezpośrednio bez użycia wtyku uznałem że im mniej połączeń tym lepiej) i drugi gdy kupiłem regenerator - co zabawne moja intencja jego zakupu była zupełnie inna i byłem dość zaskoczony kiedy na próbę podłączyłem go do stereo

regenerator daje zdecydowanie więcej

Właśnie przymierzam się do zakupu dobrej listwy zasilającej, ze wskazaniem na wspomnianego Furutecha TP615. Jednak z tego co napisałeś wynika, że akcenty finansowe trzeba rozłożyć inaczej, tzn. kupić dobrą tańszą listwę zasilającą pasywną, a resztę pieniędzy przeznaczyć na regenerator. Trochę psuje mi to szyki, bo właśnie zainstalowałem na dedykowanej linii audio rodowane gniazda Furutecha. Obecność regeneratora sprawi, że gniazda te przejdą do kategorii "zakup niezbyt konieczny". Ale może warto pokombinować...

Właśnie przymierzam się do zakupu dobrej listwy zasilającej, ze wskazaniem na wspomnianego Furutecha TP615. Jednak z tego co napisałeś wynika, że akcenty finansowe trzeba rozłożyć inaczej, tzn. kupić dobrą tańszą listwę zasilającą pasywną, a resztę pieniędzy przeznaczyć na regenerator. Trochę psuje mi to szyki, bo właśnie zainstalowałem na dedykowanej linii audio rodowane gniazda Furutecha. Obecność regeneratora sprawi, że gniazda te przejdą do kategorii "zakup niezbyt konieczny". Ale może warto pokombinować...

jeden z moich znajomych który też zakupił ten regenerator robił różne próby i stwierdził że przewód zasilający na wejściu też ma znaczenie, mi się nie chciało bawić na przewód przychodzący do mojego audio założyłem porządną wtyczkę wattgate i to mam bezpośrednio podłączone do regeneratora, jak przypadkiem jesteś z Trójmiasta to daj znać pożyczę Ci go to sam zobaczysz

Czy taki regenerator ma prawo zadzialac na dwu-zylowej wiekowej instalacji? Chetnie by, takie cos sobie sprawil, tyle ze nie do konca jestem pewien czy to bedzie uzyteczne. Nawet gdyby nie bylo idealnie to I tak koszt prucia trzech poziomw domu zeby pociagnac porzadne zasilanie przekracza znacznie cene PowerInspired 1500.

Czaiłem się od jakis dwóch lat i w końcu pod wpływem tego wątku zakupiłem bezpośrednio u producenta 5setkę - wczoraj podłączyłem, słucham - imho nie nadaje się do końcówek mocy (nawet kiedy panel wskazuje tylko 40% load), do niskoprądowych urządzeń (pre-digital) super!

Nie mam regulacji wiatraka, ale nie jest on jakoś bardzo głośny, u mnie będzie i tak stał w innym pomieszczeniu.

Oczywiście najlepiej gra z odłączoną linią AC, bezpośrednio z baterii, ale w tym przypadku to bez sensu bo mała bateria, zresztą za dużo zachodu, najlepiej podłączyć i zapomnieć - równiez polecam.

No to dobrze, że pomimo fiaska z wzmacniaczem nie zawodzi gdzie indziej ;)

Wygląda na to, że muszę w takim razie dokładniej porównać ściana kontra Regenerator na końcówce mocy.

Jakie braki zauważyłeś z końcówką wpiętą w Regenerator?

Pozdrawiam

Czy taki regenerator ma prawo zadzialac na dwu-zylowej wiekowej instalacji? Chetnie by, takie cos sobie sprawil, tyle ze nie do konca jestem pewien czy to bedzie uzyteczne. Nawet gdyby nie bylo idealnie to I tak koszt prucia trzech poziomw domu zeby pociagnac porzadne zasilanie przekracza znacznie cene PowerInspired 1500.

Masz na myśli, że Twoja instalacją nie ma uziemienia, czy o coś innego chodzi?

― Oscar Wilde

Jakie braki zauważyłeś z końcówką wpiętą w Regenerator?

jak wszędzie kiedy końcówka nie jest podłączona BEZPOŚREDNIO do głównej linni/gniazdka zasilanej drutem minimum 2,5mm2 - w skrócie spłaszczenie dynamiki, odchudzenie brzmienia, brak oddechu oraz wybrzmień (w przypadku regeneratora dochodzi jakaś taka mechaniczność, brak pulsacji).

Przwtwornica juz wisi w ogloszeniach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

...może za wcześnie na końcowe wnioski, za krótko to u mnie gra.

Otoczenie regeneratora również ma wpływ, czyli sieciówka przed i za - u mnie co może dziwne, na szybko najlepszy balans uzyskałem ze zwykłymi dołączonymi kablami, tzn. kabel z dedykowanej linii-gniazdka do regeneratora i kabel od regeneratora do listwy - od listwy mam ustawione sieciówki, których nie ruszam.

Regenerator zasila Berkeley DAC/pre + cały digital - a DAC idzie bezpośrednio xlr na końcówki mocy DIY Hypexa, które muszą być wpięte w ścianę.

Dobre rzeczy to: rozdzielczość i selektywność w całym paśmie, czarne tło, gładkość, oddech, wybrzmienia.

Nie wiem jak będzie za pół roku - na razie tyle - polecam i pozdrawiam.

moje wpisy dotyczą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak wszędzie kiedy końcówka nie jest podłączona BEZPOŚREDNIO do głównej linni/gniazdka zasilanej drutem minimum 2,5mm2 - w skrócie spłaszczenie dynamiki, odchudzenie brzmienia, brak oddechu oraz wybrzmień (w przypadku regeneratora dochodzi jakaś taka mechaniczność, brak pulsacji).

hmm u mnie lepiej jak końcówka jest przez regenerator, na początku miałem obawy żeby moją końcówkę w ogóle do niego podłączyć (mam wersję 1500W, moja końcówka ma 2x300/600/1200W na 8/4/2/Ohm 4kVA trafo) ale przy maksymalnej głośności z jaką słucham obciążenie regeneratora jest 85% (z cała resztą toru czyli pre, DAC, transport), ale to audio każdy system inny, mam jeszcze dwóch kolegów którzy kupili te urządzenia i oni swoje końcówki też maja podpięte do regeneratorów jest lepiej na basie przede wszystkim jest szybszy bardziej zwarty i ma lepsze zróżnicowanie barwy + kapitalna "czerń tła"

działać będzie, na wejściu powinieneś zastosować zerowanie, możesz też rozważyć uziemienie ochronne (układ TT, jako uziemienie można użyć instalacji CO albo wodociągowej ja sam miałem kiedyś takie rozwiązanie przy audio ale to wymaga świadomości zagrożeń i konsultacji z kompetentnym elektrykiem)

Mam bolec spiety w gniazdku z "nie-fazowa dziurka". Jesli chodzi o podpinanie do sieci wodociagowej/co - nie dziekuje.. ;) A na Power Inspired 1500 chyba sie skusze w ciemno (czy raczej w glucho).

Mam bolec spiety w gniazdku z "nie-fazowa dziurka". Jesli chodzi o podpinanie do sieci wodociagowej/co - nie dziekuje.. ;) A na Power Inspired 1500 chyba sie skusze w ciemno (czy raczej w glucho).

czyli zerowanie - to jest poprawne w dwuprzewodowej instalacji możesz spokojnie podłączyć tam regenerator, instalacja wodociągowa przy zachowaniu pewnych warunków jest bardzo dobrym uziomem szczególnie że masz starodawną instalacje elektryczną więc konieczne warunki do użycia instalacji wodociągowej w charakterze uziomu są najprawdopodobniej spełnione (jest ona równie stara jak elektryczna a to akurat dobrze w takim przypadku)

Wodociagowa nadaje sie jak najbardziej - zadnych tworzyw, tyle ze do "kranu" mam daleko. Niestety instalacja CO juz jakby mniej, bo jedyne polaczenie z ziemia to przez instalacje gazowa via kociol gazowy. Odpuszcze takie zabawy - a przy okazji podczas remontu zrobie porzadek z instalacja (dziekuje pierwszemu wlascicielowi, ze mimo ciezkich warunkow wsadzil druty miedziane o przekroju mocno przewyiarowanym). Regenerator zamowie po powrocie w domowe pielesze w przyszlym tygodniu. Szkoda ze nikt tego u nas nie prowadzi (jakies HiFi Ja I Ty mogloby sie podjac - wlasciciel lubi takie nietypowe zabawki).

to największy przyrost jakości w moim systemie w stosunku do wydanych pieniędzy, a jak podłączyłem

do tego moją plazmę to Żona mnie spytała czy znowu kupiłem nowy telewizor

Tą "plazmą" w moich oczach straciłeś wiarygodność, ale pisz dalej co ślina na język przyniesie,

kogoś może oczarujesz .... :)

Tą "plazmą" w moich oczach straciłeś wiarygodność, ale pisz dalej co ślina na język przyniesie,

kogoś może oczarujesz .... :)

LOL kolejny forumowy znafca się objawił

Uprawiasz bajkopisarstwo i wodolejstwo - obrażasz przy tym zdrowy rozsądek przeciętnego użytkownika ...

Fajnie, że się rozpędziłeś z tą "plazmą", bo dzięki temu kompletnie straciłeś wiarygodność ...

Aby uratować wątpliwą reputację, możesz jedynie zamówić profesjonalistę zajmującego się kalibracją,

który specjalistycznym, precyzyjnym sprzętem wykona pomiary przy zasilaniu ze ściany i porówna je

do pracy TV przy zasilaniu z kondycjonera. Po wszystkim przeproś wszystkich czytających Twoje

dyrdymały, bo to im się należy, jak psu buda.

Odważysz się ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uprawiasz bajkopisarstwo i wodolejstwo - obrażasz przy tym zdrowy rozsądek przeciętnego użytkownika ...

Fajnie, że się rozpędziłeś z tą "plazmą", bo dzięki temu kompletnie straciłeś wiarygodność ...

Aby uratować wątpliwą reputację, możesz jedynie zamówić profesjonalistę zajmującego się kalibracją,

który specjalistycznym, precyzyjnym sprzętem wykona pomiary przy zasilaniu ze ściany i porówna je

do pracy TV przy zasilaniu z kondycjonera. Po wszystkim przeproś wszystkich czytających Twoje

dyrdymały, bo to im się należy, jak psu buda.

Odważysz się ?

Ukryta Zawartość

LOL ponownie, mój Panasonic TX-P65VT60 był profesjonalnie skalibrowany i jest urządzeniem na którym wszelkie zmiany zasilania najbardziej przekładają się na wzrost jakości, zanim zaczniesz brnąć dalej i kompromitować się jeszcze bardziej i swoim ignoranctwem i chamstwem doczytaj sobie na czym polega kalibracja kolorymetryczna

Ukryta Zawartość

Jasne, jasne ... a świstak siedzi i zawija w sreberka ... szkoda słów.

no dokładnie szkoda słów, ale wszczynanie tutaj dyskusji na temat zasilania plazmy albo kabli HDMI nie ma najprawdopodobniej sensu, już to przerabiałem na innym polskim forum tematycznym też się skończyło pyskówką z buractwem EOT

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.