Skocz do zawartości
IGNORED

DSD DA-niska cena/wysoka jakość.XLR-y preferowane.Znak czasów.

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli coś tam wierzysz jak masz wireworlda.

WADIA 860 , ROTEL RHB 10 (MICHI) KOLUMNY YB AUDIO,VERICTUM .

Ważne żeby kabelek USB miał oddzielone zasilanie od linii danych.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tak myślałem tylko jeszcze nie bawiłem się w kabelki usb za krótko mam LKS-a.

Ja kupiłem taki kabel usb:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest wystarczająco dobry i estetyczny aby nie raził.

inna,sprawa ,że nabrałem ochoty na Prolink Cinema--tylko nie przy aktualnym kursie usd.

Ukryta Zawartość

No to mam zamontowane opa 301 ale żeby było słychać jakąś dramatyczną zmianę to bym nie powiedział :)

No to mam zamontowane opa 301 ale żeby było słychać jakąś dramatyczną zmianę to bym nie powiedział :)

Słuchasz OPA na "zimno" czy po tzw. wygrzaniu ?

Dramatycznej zmiany nie ma, ale poprawa jest. Poza tym reszta zestawu jest ważna. Jeśli pozostałe "klocki" są wysokiej jakości to pozytywna zmiana jakości dźwięku będzie słyszalna.

A propos bezpośredniego sterowania końcówki mocy z LKS-a, w moim Cainie A70 jest możliwość pracy w tym trybie . Podłączyłem LKSa w tym trybie i było gorzej ( na stockowych wzmacniaczach LKS) ciekawe jak będzie z OPA .

Nie każda końcówka [wzmak ]zagra lepiej bez pre w niektórych zestawach pre i koń. się uzupełniają .

Dokładnie, potrzeba wysokiej impedancji wejściowej, bufor na wejściu też się przydaje.

22 kOhm to już jest wysoka ?

A jak wybrnąć z tej trudnej sytuacji (niska imp wejściowa końcówki) ?

Ciekawe jaką ma impedancję wyjściową LKS z 301 ?

A jak wybrnąć z tej trudnej sytuacji (niska imp wejściowa końcówki) ?

Dokupić zewnętrzne pre;)

Impedancja nie powinna się zmienić względem oryginalnych opampów. Pewnie około 100ohm wynosi.

Po zamontowaniu 301 pstryka mi w głośnikach przy włączaniu i wyłączaniu LKSa. Napięcie stałe na wyjściach głośnikowych wzmacniacza wzrosło o 50mV, na oryginalnych opach takie coś się nie dzieje. Bez 301 mam w prawym kanale 12 mV a w lewym 2 mV. Po aplikacji wzrasta o 50mV.

Jakie macie u was wartości ?

Edytowane przez Krzysztof_56775

Czym to mierzyles?

Potencjometrami można wyregulowac ten problem, zobacz ostatnia stronę dyskusji na Head-fi, tam jest opisane jak to zrobić.

Proszę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może lepiej nie słyszeć różnicy śpi się wtedy spokojniej i kasa zostaje .

to na bank, ponad to lepiej nie wchodzic na forum i nie czytac, ze znowu cos jest lepsze.

Dragon gra bardzo szczegółowo, dynamicznie z doskonałą kontrolą. Instrumenty mają doskonały kontur, bas jest wielobarwny i dobrze kontrolowany.

Urządzenie jest super wykonane i dopracowane technicznie. Dragon ma więcej pazura. Taki drapieżnik:)

U mnie jednak brakuje mu trochę wypełnienia i przekaz staje się minimalnie zbyt analityczny. Tylko, że ja mam "przeźroczyste" pre i końcówkę.

Master gra spokojniej. Trochę mi przypomina taki vintage dźwięk jeśli tak można powiedzieć. Bez jakiegoś specjalnego staranie się o nadmierną efektowność i fajerwerki. Ogólnie buduje to jednak przyjemny w odbiorze klimat, że nie ma się ochoty szukać innej płyty, która zagra dobrze... Trochę jakby wsadzić lampkę w stopień wyjściowy. Nie brakuje mu szczegółów, ale są jednak podane w bardziej wygładzony, złagodzony sposób. Miałem wcześniej AGD na Sabre 7.32 i jest to jednak inna szkoła grania. KOść jednak ma duże znaczenie, bo reszta w tym DAC'u jest chyba podobna. Zmienił się oczywiście via na amanero.

W moim odczuciu, to można by trochę to porównać, że Dragon, to sportowa maszyna wyczynowa, a Master to komfortowa limuzyna :)

Bez odsłuchu u siebie nie ma, co się silić na oceny, bo gdzieś tam Master może za bardzo mulić, a w innym Dragon dodać całościowo systemowi blasku... Sam nie wiem co tu kupić. Trzeba będzie zamówić jeszcze lampizatora DSD na odsłuch bo to z xlr podobne okolice ok 9 tys.

a samą różnice pomiędzy VIA i Amanero jesteś w stanie określić?

Mierzę offset na głośnikowych wzmacniacza (końcówki).

Bez DAC jest: 0,002V i 0,012V

z DAC: 0,004V i 0,014V

z 301 : 0,052V i 0,062V

czyli 301 dokłada od siebie 48mV.

Brzmieniowo tego nie słychać.

Piszą na wspomnianej przez Ciebie EMiL stronie, że potencjometrami można (i powinno się) to wyregulować przy każdej wymianie opów.

Pytanie czy próbowałeś regulować, jeżeli nie to spróbuj. Wyregulowany pownien grać, wg bobb z head-fi, jeszcze lepiej.

Jaki masz multimetr? Muszę kupić w takim wypadku...

Po dzisiejszych postach i wymianie OPA 301 kilka dni temu chciałem wyregulować na napięcia. Niestety pomiędzy pinami 2-3 jest cały czas stałe napięcie 0,012 i 0,004, bez względu na regulację. Regulując zmienia się napięcie pomiędzy pinami 1 i 3. Teraz ustawiłem pomiędzy pinami 1 i 3 na 0,044. Nie znam się na tym i trochę mnie to dziwi ,że jest inaczej niż w opisie.

2 i 3 to piny z sygnałem, wydaje mi się, że powinno się mierzyć 1 - 3 i 2 - 3. Czy jest na sali elektronik?;)

Wydaje mi się, że jednak między 2 i 3. Przewodami 2 i 3 powinno "płynąć" to samo napięcie zmienne tylko w przeciwfazie,

więc powinno się dążyć do uzyskania 0V, mierząc stałe napięcie między pinami 2 i 3.

Jeśli dostajemy wynik mocno różny od zera, to taka jest różnica, a to nie dobrze.

Dfx5 czyli uzyskałeś prawie takie napięcie jakie ja mam obecnie bez regulacji, więc może nie da się tego wyregulować ?

Wczoraj kilkanaście razy zmieniałem oryginalne OPA z 301, nie wiem co o tym myśleć .....

A wracając do impedancji wejściowej końcówki, to prawda, że im wyższa tym lepiej, ale podobno różnica powinna być większa niż 1:10.

U siebie mam 28 kOhm, nie wiem ile ma LKS imp. wyjściową, ale jeśli 1 kOhm, to i tak mamy relację 1:28.

No i oczywiście przy XLR, bo wówczas mamy ok. 5V, przy RCA, to już inna historia.

W Akademii High Fidelity: ".... w stosunku 10:1 wybrano wersję bez przedwzmacniacza..", a końcówka była Accuphase A-50V, która ma imp wej. 40 kOhm,

nie wiem ile ma imp wyj. Nagra DAC.

Ukryta Zawartość

Pan Waszczyszyn w wywiadzie również twierdzi, że najlepszy preamp na świecie i tak jest gorszy od jego braku,

oczywiście zapewne przy spełnieniu pewnych warunków elektrycznych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krzysztof_56775

Numeracja pinów w LKS - złącze męskie (cyfry na XLR) jest inna niż na rysunku z linku:

Ukryta Zawartość

Tak jak już pisałem regulacja nie wpływa na napięcie pomiędzy pinami 2 i 3 wg. cyfr z LKS'a. Trochę się pogubiłem i nie wiem jak mam regulować po wymianie OPA.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dfx5

Wg. tego rysunku regulacja nie zmienia napięcia pomiędzy pinem 2 i 3 !! Za to pomiędzy 1 i 3 jest pełna regulacja od ponad 2V do -2V. Ja ustawiłem na około +0,009. Mierząc - na 1 pinie ,a + na 3 pinie. Może wypowie się ktoś kto robił taką regulację. Co jeszcze ciekawe pomiędzy pinem 2 i 3 regulacji niby nie ma, ale jakoś udało mi się odwrócić polaryzację mam teraz 0,012 i -0,003 na drugim kanale. Wartości napięcia się nie zmieniły. Zmieniając OPA 301 miejscami na pinach pomiędzy 2 i 3 zmieniają się napięcie. U mnie to po zamianie chyba 0,018 i 0,008 o ile dobrze pamiętam.

• Pokaż nowe odpowiedzi