Skocz do zawartości
IGNORED

DSD DA-niska cena/wysoka jakość.XLR-y preferowane.Znak czasów.

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie 301 obarczone są grzechem napięcia stałego, jeden 19mV a drugi 26mV, i nie da się tego zlikwidować,

zamiana kanałów nic nie daje.

Korzystam tylko z wyjść zbalansowanych XLR w LKS,

co podpowiada Ci doświadczenie, Twoim zdaniem w którym miejscu najlepiej się sprawdzą?

U Ciebie też przy 4 grało ciszej w lks?

No właśnie tego nie wiem, na którą opcję bym się zdecydował w lks, bo zamiana miejscami opa301 z opa1612 między sobą (w sensie I/V i bufor) też nieco zmienia dźwięk (ciekawe czy również parametry?). Chyba na konwersję wybrałbym coś innego niż opa301, a te zostawił na buforze. Jeśli się nadarzy okazja to spróbuję lks z innymi opa, które mam z asusa (LME: 49860, 49990, 49720; muses8820e).

Czy ktoś zauważył, że po wymianie na opa301 świeci się mniej czerwonych diod? To byłoby dziwne...

Jak włączyłem pierwszy raz opa301 miałem wrażenie, że jest ciszej. Też tak macie? Czy może go być spowodowane obecnoscia około 20mV na wyjściu?

Czy ktoś zauważył, że po wymianie na opa301 świeci się mniej czerwonych diod? To byłoby dziwne...

Po podpieciu 4x301 czesc diod przygasla (zasilanie). Dzwiek na wyjsciu byl tez przygaszony. Podejrzewam, ze zasilanie nie daje rady.

Stad tez zostalem przy 2x301 na I/V i jest ok.

Czyli ciągnie więcej prądu i pracuje w szerszym zakresie w klasie A od oryginalnych opampow. To dobrze.

Masz wrażenie, że gra ciszej?

Gra ciszej, to fakt.

Wojtek, a robiłeś porównanie jak się zachowują, jak są tylko w buforze?

Jak włączyłem pierwszy raz opa301 miałem wrażenie, że jest ciszej. Też tak macie? Czy może go być spowodowane obecnoscia około 20mV na wyjściu?

O diodach pisałem wcześniej. Gadałem też z oksangiem i uważa, że jeśli dochodzi do takiej sytuacji to znaczy że dac nie wyrabia prądowo (nie jest w stanie zapewnić wymaganych parametrów) i zaleca do spróbowania opa2301. Ja uważam że w takiej sytuacji wolałbym wziąć najnowsze bursony (biorą prądu tyle co zwykłe opa ic) i pewnie są lepiej dopracowane technicznie (mają lepsze i równiejsze parametry techniczne) może też są lepiej parowane względem siebie oraz użytych elementów (?).

Dlatego proponowałem, by ktoś zweryfikował też zamianę 2 opa 301 miejscami z 2 opa1612 i zmierzył wówczas napięcia. Może wybitnie nie służy im konwersja I/V, ale na buforze jest lepiej.

Edytowane przez MrPhilGood

Jakos takos mam teraz inne super pilne zajecia niestety i nie bardzo moge to wszystko ogarnac. W kazdym razie dzwiek przy 4x301 byl totalnie do kitu.

i dzięki temu kupiłem opa 301 :) w lks tylko na moment wpiąłem 4 kości by nic nie uszkodzić bo ewidentnie mu to nie pasowało od strony zarówno dźwiękowej jak i technicznej.

Odnośnie klasy A w lks, gdzie można znaleźć informację o warunkach i specyfikacji jej osiągnięcia i przez jakie komponenty?

Moje wyniki pomiarów na końcówce:

lewy 5.8mV

prawy 4.6mV

Na pinach 2 i 3 DACa:

lewy 6,3mV

prawy 3mV

pomiędzy 1 i 3, 1 i 2 mam:

lewy 127 i 133

prawy 129 i 132.

Kręcić czy dać sobie spokój?

Czy przed tymi pomiarami wróciłeś do ustawień sprzed opa301?

Spore różnice. Będę musiał sprawdzić jak to wygląda w asusie (stock, inne ic i potem z opa301).

Ustawien pierwotnych nie zmienialem, te pomiary są bez kręcenia potencjometrami.

Napięcie stale jest u mnie jest poniżej 10mV.

Właśnie poskręcałem LKS-a po zaaplikowaniu OPA301 (długo szukałem tych bocznych śrubek przy przednim panelu ;-) ).

Faktycznie miejsca na wzmacniacze jest na styk i można się lekko zestresować zwłaszcza jak się nie zauważy balkonika na OPA ;-). No i gramy na razie przepaści nie ma na pewno jest więcej szczególików i smaczków ale poczekamy .

Ja korzystam z wyj. RCA i po wymianie mam 5 i 9 mV ( przed było 2 i 0 ).

to tak jak z każdą zmianą-albo się wpasuje w system albo nie.

Warto popatrzeć w set-up dac-a--w moim jest regulacja balansu i każdego kanału oddzielnie.oraz możliwość odwrócenia fazy sygnału.

Para poszła w gwizdek ? Wysiłek niewspółmierny do efektów ? Efekt mniejszy niż oczekiwania ?

Para nie poszla w gwizdek :). Nowe OPA301 nie wnosza wiele do brzmienia. Owszem slychac zmiane, ale nie jest to zmiana powazna. Natomiast po 30-40 godzinach pracy na I/V, zmiana jest duza, zasadnicza i bardzo korzystna. Cena niewielka tego zabiegu, a sprzet brzmieniowo w moim odczuciu wedruje o dwie klasy wyzej. Gdyby szukac DACia od razu z takim brzmieniem, to trzeba wylozyc duuuuzo wieksza kase niz na OPA.

Triode, zmiana w LKS jest na prawde wyjatkowo fajna. Wiele osob to potwierdza. Jednak, by to dokladnie ocenic - wymagana jest na prawde dobra reszta toru. Jezeli preamp, jest powiedzmy mocno przecietny, to zmiany mozna nie zauwazyc. To sa zmiany w rozdzielczosci, w barwie dzwieku w obrazie 3D. Bedzie je mocno slychac po wygrzaniu OPA (a nie na nowych modulach) i na sprzecie, ktory te zmiany przeniesie dalej, wzmocni i przetworzy na fale akustyczna. Jezeli gdzies po drodze jest waskie gardlo, to moze sie zdarzyc, ze tej zmiany wcale nie bedzie slychac.

trochę wam zazdroszczę--

w moim dac-u są scalaki,nie ma op-amp.

Jedyne co za mną chodzi to zewnętrzny zasilacz ze srebrnymi trafami.

Może kiedyś.........

Na pociechę mam dysk od mojego serdecznego audio-drucha,który co rusz wbija mnie w fotel.

Perełka,którą znalazłem pochodzi rzecz jasna z Chin:

Lepiej zainteresuj się lepsza karta USB i zegarem:)

nie gram przez usb dac-a, jest wiele ciekawszych przyłączy.

każda zmiana jest czymś podyktowana-inaczej to sztuka dla sztuki.

W moim dac-u YSDZ:D03 nie ma na tyle istotnych niedociągnięć abym musiał szukać rozwiązań związanych z modernizacją czy poprawianiem konstruktora.

Słucham już rok i ani mi się nie znudził ani nie uwiera.

Czasem kupię jakiś kabelek albo inny drobiazg.

Jedyna zmiana,która jest na stałe to filtr :slow.Jakoś bardziej mi odpowiada.

Moim błędem "metrologicznym" była wczorajsza wymiana lampek w Integrze. Włożyłem Telefunkena ECC83 i zmiany były "totalne" in plus, dlatego zmiana wzm. w DAC może być dla moich zmysłów nieprzyswajalna ( za dużo dobrego naraz)

Muzyka na LKS jest generalnie swietna. To jest mój 5 DAC i narazie jest "the best". Nie szpanuje a wręcz odwrotnie wszystko jest spokojne i kulturalne, ale dynamika i "smaczki" są na najwyższym poziomie. Na AS słuchałem Lampizatora i wstydu nie ma ( tak skromnie)

Muzyka na LKS jest generalnie swietna. To jest mój 5 DAC i narazie jest "the best". Nie szpanuje a wręcz odwrotnie wszystko jest spokojne i kulturalne, ale dynamika i "smaczki" są na najwyższym poziomie. Na AS słuchałem Lampizatora i wstydu nie ma ( tak skromnie)

A jaka reszta sprzętu gra u Ciebie?

Jak w sygnaturce. Minasy Premium, Cayin A70 ( nie stockowe lampy), PC Zotac , Foobar. Nie wiem co lepsze linowy zasilacz do PC czy niezależne zasilanie do USB ?

Słuchał ktoś na LKS'ie plików DSD128? Ponoć muzyka w w tym formacie jest świetna.

Dokladnie tak wlasnie slucham :). Na dodatek jplay na pc, ktory tez robi roznice :). Oczywiscie wszystko "podnosze" do tego formatu, ale i kilka natywnych plikow mam. Tez i w DSD256. Ale realizacja dzwieku i wydanie musi byc tez super. Inaczej sam format nic nie da.

Jak w sygnaturce. Minasy Premium, Cayin A70 ( nie stockowe lampy), PC Zotac , Foobar. Nie wiem co lepsze linowy zasilacz do PC czy niezależne zasilanie do USB ?

Jezeli to nie laptop, tylko desktop, to przemysl karte PPA V2 silver zwana inaczej :). Do tego... czesc tu osob sie obruszy pewnie... ale tak slucham i jest super.... niezalezy kabelek do zasilania tej karty. Wklada sie ja w slot w PC, ale ma oddzielne gniazdo zasilania i tu mozna podlaczyc powerbank - za jakies 100 zlotych. W tym momencie masz karte w pc zasilana bateryjnie plus bateryjne zasilanie amanero w lks. Oczywiscie z czasem pociagne niezalezne zasilanie do lks, bez posrednictwa karty w pc i tez z powerbanka, ale innym kablem. Ale to w wolniejszym czasie mam zamiar zrobic.

Na pociechę mam dysk od mojego serdecznego audio-drucha,który co rusz wbija mnie w fotel.

Prosze o male info - czy masz ta pozycje w dsd?

Wiesz... w sumie, to nie lubie za mocno grzebac w sprzecie, ale skoro niewielkim juz nakladem w odniesieniu do ceny DACia, mozna jak sie okazuje osiagnac na prawde znaczaca poprawe... to dlaczego nie.

Przekonalem sie, ze z OPA301 moj akurat DAC moze duzo piekniej odtworzyc muzyke i temperatura emocji rosnie calkiem wyraznie, a o to chodzi ... moim zdaniem. OPA sa za 250-270 do kupienia, wiec nie jest to dramatycznie duzo, a poprawa... ogromna. Stad tez, czasem sie troche pogrzebie w sprzecie :).

• Pokaż nowe odpowiedzi