Skocz do zawartości
IGNORED

Lumin A1/T1 vs integra CD do 20k

Lesław01

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Grala u mnie Wadia 861, bylem bardzo zadowolony, ale z tym miejscem na kolekcje CD itd. to prawda. Sprzedalem. Kupilem Auralica Vega (za te pieniadze to wspanialy DAC) i Mac Booka (Audiravana, Amarra, Pure Music) , bylo sporo roboty to ogarnac ale udalo sie, bylo fajnie. Ale to juz nie bylo dla mnie to granie!

Nie usunięcie z HDD zripowanych płyt CD, które się sprzedało to piractwo.

Wróżenie o śmierci CD na podstawie wyników sprzedaży plików mp3 i dzwonków do komórek jest nawet zabawne.

gazeta.pl to nie jest mój ulubiony portal biorąc pod uwagę rzetelność informacji ale racz zerknąć proszę tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest tam taki animowany wykres. Spadek z 95% udziałów w rynku na 30% to moim zdaniem agonia, która narasta i będzie narastać.

To, że winyl umarł także, choć rośnie nawet do 3% nie oznacza że jest. Też zdechł i jest reanimowany dla kasy. To taka fajna nisza do dojenia nas klientów.

A kupowanie starego sprzętu? Jak jest dobry to dlaczego nie?

Ja mam to co lubię, to na co mnie stać i to co chcę mieć. W przeciwieństwie do wielu na tym forum.

pozdro

Napisałem to gdzieś indziej ale się powtórzę.

Granie z plików w wydaniu tego forum to głównie próba opakowania w ładne pudełko plików pozyskanych niekoniecznie w chwalebny sposób.

Jak rozumiem piszesz o sobie?

Pozdro

Ja sie zgadzam na porównanie............tylko skombinuj jeszcze jakieś ustroje akustyczne............kombinatorku nasz.

Dam radę posłuchać u siebie sam, wtedy się lepiej skupiam :).

Ale zawsze możesz zrobić takie porównanie u siebie i napisać nam co z tego wyszło. Bo ja nie omieszkam.

:)

Pozdro

Czy można poważanie traktować kogoś kto wyraża takie opinie i do tego w taki sposób?

Nie można.

Ciesze się. I mogę z tym żyć.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie usunięcie z HDD zripowanych płyt CD, które się sprzedało to piractwo.

Witaj Rochu!

zle sie wyrazilem albo zle mnie zrozumiales. ;) Ja nie sprzedalem zadnych plyt CD po ich zripowaniu, nawet jakbym wpadl na ten pomysl (sprzedac plyty ktore zbieralem 25 lat), kto ma dzisiaj czas sprzedawac ponad tysiac plyt pojedynczo? Sek w tym, ze nie trzymam ich juz w pokoju tylko na strychu.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jak rozumiem piszesz o sobie?

Ja nie gram z plików w odróżnieniu od ciebie.

Kupiłem wszystkie swoje winyle i CD a nie ściągnąłem je z sieci.

Możesz powiedzieć to samo o sobie?

I owszem.

Zapraszam, pokażę ci ok. 1000 winyli, te ciężko ukraść w sieci nieprawdaż i ok. 400 CD. Te leżą bezproduktywnie w szafie bo gram z plików. Produktywnie posłużyły do zrobienia ripów.

Takiej muzy jak ja słucham nie ukradniesz w sieci bo jej tam nie ma. Chyba nikomu się nie opłaca kraść big bandów. Piszę oczywiście o plikach bezstratnych bo jak czytam dla ciebie pliki konczą się na mp3-ach.

Poza tym mam Wimpa ... nadaje sie do sprawdzenia co plyta jest warta ... o ile tam jest bo z big bandami tam krucho.

Ale przecież TY wiesz lepiej.

Rzucać kamieniami bezkarnie łatwo jest w sieci ...

Pozdro

Do CD polecam AR CD8. Gra referencyjnie.

Do plików AR CD9 - to samo co wyżej ale z wejściem na DAC.

"Budżetowo" Lumin T1.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Do CD polecam AR CD8. Gra referencyjnie.

Piotr, widzę że sobotnie odsłuchy nie pozostały bez echa;-) Teraz czas na zaproszenie do mnie albo do Marka kolegi Pmcompa;-) Na razie czekamy aż przyjdzie z Holandii ten referencyjny zegar, z którym CD 8 ma grać jak najlepsze CD na świecie;-)

Szukamy też jeszcze jednego Kimbera KS 1130, może ktoś z kolegów ma na zbyciu za rozsądne pieniądze?

Nasz odsłuch był bardzo inspirujący. A swoją drogą mam lepszy zasilacz do mojego transportu. Gra znacznie lepiej teraz ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Chyba sobie wezmę Lumina na testy. Cena 15.500 jest super atrakcyjna. Ciekawe czy Lumin T1 jest lepszy od Auralic VEGA ...

Jeśli Lumin T1 to Lumin A1 to wykosi wszystko w przedziale 10.000-25.000 ;-)

Konkurencja się nie pozbiera ... np. VEGA + ARIES LUX to 20.000

Oj będzie się działo ;-)

Jeśli Lumin T1 to Lumin A1 ...

Pod tym mogę sie podpisać choć bezpośredniego porównania nie robiłem.

Pozdro

pmcomp - napisz jakie wrażenia nt. Lumina. Sprzedajesz gramofon ;)?

Wrażenia bardzo pozytywne.

Gramofonu nie sprzedaję bo musiałbym oddać Rochowi moje 1000 winyli. A drugiej takiej kolekcji big bandów i orkiestr raczej w Polsce nie ma. Nie chcę tego zrobić z dwóch powodów: po pierwsze go nie lubię, po drugie nie chcę być oskarżony o paserstwo.

Pozdro

biorę też pod uwagę dobrodziejstwa w postaci plików hi-res, kupowania ich prze internet itd

Ale pamiętaj że jak będziesz kupować pliki hi-res przez internet, to te pliki lecą sobie nie audiofilską siecią DSL, światłowodami, często też przez łącza satelitarne.

Wtedy żaden, nawet najbardziej koszerny audiofilsko kabelek USB nie poprawi Ci dźwięku, gdy pakiety danych z serwera sklepu w którym kupiłeś plik, przeleciały przez pół kuli ziemskiej, aż trafiły do Twojego zacisznego pokoju odsłuchowego :)

Nie wiem czy widziałeś jak wygląda taka instalacja usługodawcy internetowego, ale jest mało high-end'owa, zapewniam :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy, tak pełni wątpliwości."

Bertrand Russell

To z serii Poczytaj mi mamo?

Czy to poradnik dla ałdjofila hajendowca?

Pozdro

Gość jamówię

(Konto usunięte)

pmcomp nie obraź się ale mam wrażenie,że z każdym swoim dyskutantem prędzej,czy później a raczej prędzej wstępujesz na wojenną ścieżkę. Coś jest chłopie mocno nie tak z Tobą.

Jest. Obiło mi się o uszy, że gość ma powżne ADHD i jest bardzo konfliktowy. Słusznie zauważasz, że z każdym w końcu wchodzi na wojenną ścieżkę.

Gość rochu

(Konto usunięte)

To z serii Poczytaj mi mamo?

Czy to poradnik dla ałdjofila hajendowca?

Pozdro

Nie.

To jest wskazówka odnośnie sposobu dyskutowania.

Zamiast pisać o "śmierci CD" można napisać, że sprzedaż spada a zatem nie ma pewności, że za lat 10 będzie taka dostępność tytułów jak dzisiaj. I to jest racjonalne uzasadnienie wejścia w pliki.

Zamiast pisać, że coś tam bije inne coś, można napisać, że jedne coś podobało mi się bardziej niż drugie coś.

I zamiast wiecznego "u-mnie-jest-lepiej" można by wsiąść czasem na wstrzymanie.

Bo tutaj są setki innych, którzy uważają u u nich też jest lepiej niż gdziekolwiek indziej.

I na ostatnie. Bawisz się wystarczająco długo w audio aby wiedzieć, że w tym temacie nic nie ma na stałe i że zawsze może się zdarzyć jakiś "pstryk" i to co wydawało się cudowne, ekstra i genialne w jednym momencie może okazać się być do ....

Taaaaak, zamiast napisać że na Ukrainie jest wojna pisze się o dywersji, separatystach i zielonych ludzikach. Można i tak, podobnie jak napisałeś powyżej.

Ja twierdzę że format CD umiera bardzo szybko i bardzo szybko podzieli los winyla i kasety magnetofonowej. Ale to moje zdanie.

Właśnie zawsze piszę U MNIE, W MOIM SYSTEMIE, MOIM ZDANIEM, żeby nie było że wygłaszam prawdy absolutne. To co mnie zagrało lepiej u Ciebie może zagrać gorzej. A do tego twoim zdaniem. Dla mnie to oczywiste bo do tego doszedłem, dla wielu nie. Dla wielu tutaj istnieją tylko prawdy absolutne.

Z ostatnim Twoim zdaniem zgadzam się całkowicie.

Panowie jamówie i sly30 ... wiecie gdzie na co możecie mi skoczyć? :).

Z Wami nie dyskutuję tylko z Rochem.

Pozdro

Jest. Obiło mi się o uszy, że gość ma powżne ADHD i jest bardzo konfliktowy. Słusznie zauważasz, że z każdym w końcu wchodzi na wojenną ścieżkę.

sly, a mnie obiło się o uszy, że lubisz młodych chłopców.

Fajnie coś napisać bez konsekwencji. Klawiatura przyjmuje wszystko.

No to jak tam z Tobą jest?

:)

Pozdro

Tyle, że twoje wpisy i wojenki ze wszystkimi niestety potwierdzają tą informację. To, że jesteś mega konfliktowy to nawet widać. Tu nie trzeba plotek. A ADHD do tego wszystkiego pasuje i nie jest twoją winą. Z tym się urodziłeś i tak już będzie. Tak więc info wg.mnie jest wiarygodne, a nie wyssane z palca na złość komuś. Acha i wiem, gdzie mogę tobie naskoczyć… :-)

To jest nieprawdopodobne co się dzieje na naszym forum !

Włos się na głowie jeży !

Na forach zagranicznych pełna kultura, merytoryczne wpisy a u nas piaskownica ...

Panowie WYLUZYJCIE! Poziom nienawiści na tym forum osiąga już skrajne rejestry. Kiedyś można było przynajmniej poczytać krótkie opisy i subiektywne recenzje na temat sprzętu.

Może ktoś kto słuchał tego Lumina napisze kilkanaście zdań na jego temat z opisem charakteru dźwięku, zalet i wad... porówna do nowego CD z tego samego poziomu cenowego jak i do używki CD jaką można kupić za 15-20 tyś PLN, takiej jak ARC CD8 lub Accu 78.

Wróćmy do meritum wątku.

Na forach zagranicznych pełna kultura, merytoryczne wpisy a u nas piaskownica ...

Tam czasami też potrafią sobie przywalić słownie ale po pierwsze czasami. a po drugie to przywalenie jest zwykle dość subtelne i pełne dwuznaczności;-)

Jak ktoś z Was bywa czasami na ELEKTRODA.PL , to może porównać merytoryczną zawartość wpisów, jak i

to, w jaki sposób moderacja "wychowała" sobie użytkowników ... nie ma tam szans na chlew jaki tutaj panuje ...

Tak, to prawda że największe chamstwo i jad panuje na audiostereo.pl

Jestem bywalcem bardzo wielu for internetowych od około 15 lat więc mam porównanie.

Tutaj po prostu jest tragedia jeżeli chodzi o atmosferę.

Nie wiem z czego to wynika.

Może z różnic społecznych? tzn, że w jednym miejscu spotykają się ludzie o ogromnej różnicy w majętności co sprawia że jedni patrzą na drugich z pogardą, a Ci drudzy na pierwszych z zawiścią?

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

To chyba nie tak. Problem jest w tym, że każdy uważa, że pozjadał wszystkie rozumy. Łącznie ze mną ;-)

sly30, pmcomp, rochu, stary audiofil do biednych nie należą a się napieprzają ... ;-)

Może ktoś kto słuchał tego Lumina napisze kilkanaście zdań na jego temat z opisem charakteru dźwięku, zalet i wad...

Owszem, npiszę. Dzisiaj wieczorem.

I zamieszczę nie tutaj tylko na swoim blogu.

Z powodów opisanych powyżej.

Pozdro

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

pmcomp nie obraź się ale mam wrażenie,że z każdym swoim dyskutantem prędzej,czy później a raczej prędzej wstępujesz na wojenną ścieżkę. Coś jest chłopie mocno nie tak z Tobą.

Jest takie jedno określenie na tego typu pacjentów : "Klugscheisser".

Wypisując takie dyrdymały jak : " Nie ma złej cyfry, nie ma złego analogu ... są tylko złe realizacje." albo "Teraz nie robi sie takich glosnikow. ksiegowi nie umieją." o czym z takim trollem dyskutować ?

Szkoda czasu.

Wielu użytkowników pisze tutaj po to aby wymieniać się swoimi doświadczeniami w temacie audio i przy okazji ma możliwość dowiedzieć się przydatnych i wartościowych rzeczy.

Ale ten typek posiadł wszystkie rozumy i tajemnice tej branży podczas reanimacji starych trupów i renowacji trumien.

P.S.

Parafrazując " Nie ma koloru szarego ...są tylko białe i czarne oraz ślepi ludzie ". ;)

pozdr.

pmcomp, nie obrażaj się ;). Napisz coś o Luminie w porównaniu do twojego Linna albo do gramofonu.

Ależ ja się nie obrażam. Obrażałem się jak miałem 5 do 10 lat. Jak napisałem, wieczorem, na blogu.

Kto będzie chciał poczytać to znajdzie.

A kto nie będzie chciał to nie będzie miał okazji do pisania tutaj dalszych inwektyw i nic nie wnoszących komentarzy.

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.