Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ kabli na brzmienie - klęska niesłyszących

dd6

Rekomendowane odpowiedzi

Muda , napiszę Ci delikatnie , przeginasz ....

Bo ?

Bo nie trawię typa który od dawna zaśmieca i wywołuje wojny na tym forum ?

Typa który zakłada kolejne tematy , wszędzie się wciska i " szuka " dowodów a jak są chętni żeby się sam o swoich " przekonaniach " przekonał to podwija ogon i czmycha do innego wątku i tak zaś od nowa .

Każdy może mieć swoje zdanie ale ten jest ewenementem który żeruje na emocjach które wywołuje .

Mu nie chodzi o kable i inne pierdoły ale żeby zaistnieć wywoływać burze i skłócać forumowiczów .

Moderacja nic z tym nie robi , jedynie w zakładce HI END robi z nim porządek .

Gość rydz

(Konto usunięte)

Z tym przeginasz!

Przerobiłem dziesiątki różnych urządzeń . Wzmacniaczy , odtwarzaczy , DACów ,czy kolumn .

Samych wzmacniaczy firmy NAD przerobiłem około 130-140 sztuk . Nie mam miesiąca a czasem tygodnia żebym czegoś komuś nie przerabiał . I tak jest od lat .

Na forum są dziesiątki wpisów ludzi którym ten sprzęt przerabiałem i każdy jest zadowolony i każdemu " się zdaje " że jego sprzęt po modyfikacji gra dużo lepiej .

Z tym przeginasz!

Przeczytaj na co - na jakie zarzuty to była odpowiedź .

Gościu który mnie nie zna , nie ma pojęcia o modyfikacjach zarzuca mi coś o czym pojęcia nie ma .

Dlatego to napisałem i chyba jasno z tego wynika że dziesiątki osób - każda z tych osób potwierdza wpływ pewnych elementów jaki i choćby kabli więc to nie może być zbiorowa halucynacja a jeden bum " znający " prawdę .

Muda:

zacytuję ci stosowną wypowiedź - nie moją - dobrze do ciebie pasuje:

Ponieważ czytają to inni forumowicze, będę powtarzał nadal: JEST TO NIEPRAWDA. "PROJEKTOWANIE" BEZ POMIARÓW TO NIC WIĘCEJ, JAK BEZSENSOWNE MARNOTRAWSTWO, PONIEWAŻ UNIEMOŻLIWIA WYKORZYSTANIE MOŻLIWOŚCI GŁOŚNIKÓW. Nawet, jeśli przypadkiem ci wyszły "świetnie brzmiące kolumny", to w każdym jednym przypadku ja będę w stanie je poprawić i będą brzmieć lepiej.

.

To dotyczy nie tylko głosników, ale i przerabianych przez ciebie NADów i innych urządzeń. Z twoich postów wynika, że nie bardzo masz pojęcie o czym piszesz. Strojenie i dobór elementów wyłącznie na słuch i "poprawianie" fabrycznych konstrukcji to z reguły zła droga. Jeśli rzeczywiście coś potrafisz to zrób coś od początku, a nie opieraj się na czyichś konstrukcjach. Tak jest oczywiście najłatwiej - wykorzystujesz niewiedzę innych i niewielkim wysiłkiem "poprawiasz" coś co być może nie wymaga poprawy.

Niestety wszystko wskazuje na to, że należysz do grupy "konstruktorów", którzy nie wiedzą co to jest transmitancja - wobec czego lepiej by nie brali sie za korygowanie pracy kogoś, kto z takim terminem styka sie na codzień, bo projektując urządzenie korzysta z modeli matematycznych, by nie popełniać błędów już na samym początku. Robienie czegokolwiek bez obliczeń i pomiarów jest dopuszczalne, gdy ktoś robi to na własny użytek - jak coś zrobi źle - jego strata. Ale jeśli jtos robi to dla kogoś to takie postępowanie jest niedopuszczalne i nieuczciwe.

Jeśli się mylę to napisz jakich narzędzi obliczeniowych i technik pomiarowych używasz, i jakim sprzętem pomiarowym dysponujesz.

Gość baca5

(Konto usunięte)
z tego jalowego watku wynika tylko jedno. audiofile maja chyba zbyt wiele wolnego czasu.

Lub tablety :)

Wishbone Ash - Argus (album):

Ja tam slucham muzyki, czytajac w tle ;)

Skoro rozumiesz " temat " to po co cytujesz kogoś innego ?

A jak już cytujesz to zapytaj osoby cytowanej na temat jakości elementów w kolumnach i ich wpływu na brzmienie .

Przez ten swój zwężony sposób postrzegania świata nie przyjdzie ci do głowy że skoro masa osób coś potwierdza i jest z wymiany czy modyfikacji czegoś zadowolona to nie może być to zbiorowa halucynacja .

Modyfikacje które robię są według moich pomysłów i doświadczeń i na tym forum w zakładce DIY jest kilka wątków o moich modyfikacjach . Wystarczy poszukać .

Być może będą kolejne .

Najlepszym wyjściem jest ignorowanie twojej osoby i od tej chwili mam zamiar tak robić .

I życzę ci żebyś kiedyś zrozumiał że w życiu nie wszytko da się zmierzyć .

Gość baca5

(Konto usunięte)
To najprostszy i najlepszy tuning kolumn, jaki można zrobić, zwłaszcza w budżetówce.

Tak mi sie przypomnial dowcip.

- Dlaczego pies sie lize po jajkach?

- Bo siega.

Przerobiłem dziesiątki różnych urządzeń . Wzmacniaczy , odtwarzaczy , DACów ,czy kolumn .

Samych wzmacniaczy firmy NAD przerobiłem około 130-140 sztuk . Nie mam miesiąca a czasem tygodnia żebym czegoś komuś nie przerabiał . I tak jest od lat .

W takim razie może już najwyższa pora żeby odpowiednio się oznaczyć? Awatar już zmieniłeś na niebieski, oznacz się jako branża i wszystko będzie jasne. Każdy zielony na forum będzie wiedział z kim rozmawia. A tak urabiasz w klientów jako kolega z forum, taki Wujek Dobra Rada, a później oferujesz pomoc w modyfikacji na PW.

Ze swojej strony życzę Ci wszystkiego dobrego - niech Ci się biznes kręci.

Jednak takie działanie jako zwykły user nie jest do końca fer.

"To co teraz, ha?"

Gość baca5

(Konto usunięte)

Dużo więcej od wymiany kabli daje wymiana pewnych elementów w zwrotnicach czy zmiana wygłuszenia

Tylko, ze w tym momencie psujesz te kolumny - takie pseudo-diy bez ladu i skladu. Bo inzynierowie akustycy majacy za soba lata doswiadczen, bazy danych z tychze, sprzet pomiarowy za gruba kase, komory bezechowe etc. "sie nie znaja". Ale jeden z drugim "Ziutek" wie, ze jak doklei ten spoiler do Syrenki, to bedzie, ze czapki z glow - LOL

Skoro rozumiesz " temat " to po co cytujesz kogoś innego ?

A jak już cytujesz to zapytaj osoby cytowanej na temat jakości elementów w kolumnach i ich wpływu na brzmienie .

Przez ten swój zwężony sposób postrzegania świata nie przyjdzie ci do głowy że skoro masa osób coś potwierdza i jest z wymiany czy modyfikacji czegoś zadowolona to nie może być to zbiorowa halucynacja .

Modyfikacje które robię są według moich pomysłów i doświadczeń i na tym forum w zakładce DIY jest kilka wątków o moich modyfikacjach . Wystarczy poszukać .

Być może będą kolejne .

Najlepszym wyjściem jest ignorowanie twojej osoby i od tej chwili mam zamiar tak robić .

I życzę ci żebyś kiedyś zrozumiał że w życiu nie wszytko da się zmierzyć .

Nie intersuja mnie twoje pomysły i przeróbki. Pytałem tylko o aparat matematyczny i techniki pomiarowe jakie stosujesz. Odpowiedź nie narusza twojej tajemnicy firmowej. To sa rzeczy ogólnie dostępne i znane każdemu fachowcowi. Jeśli ich nie podasz, to znaczy, że wszystko robisz przypadkowo i na słuch.

Nie jesteś pierwsza osoba, której takie pytanie zadałem. Oczywiście w poprzednich przypadkach odpowiedzi nie było. Co oczywiscie świadczy o tym, że fachowość i kompetencja to cechy zanikające. Nie można oferować usług w dziedzinie, w której nie zna się podstaw.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Z tym przeginasz!

Przeczytaj na co - na jakie zarzuty to była odpowiedź .

Ale mnie nie interesuje co tam komu na jakie zarzuty itd.

Natykanie się co i rusz w jakimś z tematów na twoje umiejętności w poprawianiu dżwięku , już mnie mdli.

Tu Kolega wie , a Ty nie ?

W takim razie może już najwyższa pora żeby odpowiednio się oznaczyć? Awatar już zmieniłeś na niebieski, oznacz się jako branża i wszystko będzie jasne.

Tylko, ze w tym momencie psujesz te kolumny - takie pseudo-diy bez ladu i skladu. Bo inzynierowie akustycy majacy za soba lata doswiadczen, bazy danych z tychze, sprzet pomiarowy za gruba kase, komory bezechowe etc. "sie nie znaja". Ale jeden z drugim "Ziutek" wie, ze jak doklei ten spoiler do Syrenki, to bedzie, ze czapki z glow - LOL

Inzynierowie zawsze maja jeszcze na uwadze zdanie ksiegowych niestety, wymiana marnego bipolara elektrolitycznego na foliowy daje bardzo duzo, wymiana 5% czy 10% foliowego na 2% tez sporo daje bo przy malych pojemnosciach rozrzut jest znaczacy.

A dalej? dalej najwieksze zmiany przynosi calkowite przeprojektowanie zwrotnicy, i chociaz nie kwestionuje wiedzy projektantów to jednak budzet zawsze maja na uwadze, jesli uda im sie poprawnie zestroic kolumny przy pomocy filtrów 2-go rzedu to tak tez zrobia, a to juz spora oszczednosc przy tysiacach par kolumnw porównaniu do filtrów 3 rzedu z pulapkami przykladowo.

Jak kazdy w tym watku wie kabli nie slucham ale modyfikacje o ile przeprowadzone w sposob przemyslany, poparte pomiarami i odsluchami daja bardzo duze zmiany czesto bardzo niskim nakladem srodków.

We wzmacniaczach najczesciej to poprawa zasilania stopnia koncowego, modyfikacje preampa, zwiekszenie badz zmniejszenie glebokosci sprzezenia zwrotnego, w CD rozdzielenie zasilania dla stopnia cyfrowego i analogowego, wstawienie kondensatorów foliowych na wyjscia, przerobienie mutingu z tranzystora na przekaznik, w kolumnach kable, wytlumienie, zwrotnica projektowana od podstaw.

Jakby ktos mi zarzucal lokowanie produktu, nie wykonuje obecnie nic nikomu gdyz nie dysponuje wolnym czasem.

W takim razie może już najwyższa pora żeby odpowiednio się oznaczyć? Awatar już zmieniłeś na niebieski, oznacz się jako branża i wszystko będzie jasne. Każdy zielony na forum będzie wiedział z kim rozmawia. A tak urabiasz w klientów jako kolega z forum, taki Wujek Dobra Rada, a później oferujesz pomoc w modyfikacji na PW.

Ze swojej strony życzę Ci wszystkiego dobrego - niech Ci się biznes kręci.

Jednak takie działanie jako zwykły user nie jest do końca fer.

Zaczęło się od tego że ja sobie coś zrobiłem co też opisałem zupełnie bezinteresowne - są odpowiednie wątki ( żeby każdy mający smykałkę mógł sam sobie zrobić a i nie brakuje w nich pytających i odpowiedzi ) i być może będą inne.

Czy branża tak robi ?

To do mnie piszą ludzie na PW z pytaniem o modyfikacje ale głównie ludzie spoza forum i poza forum .

Czy urabiam ?

Nie , nie proponuję tego co mam aktualnie " na stanie " ale to co uważam za wyjątkowe w danej cenie / systemie / zestawie / preferencjach .

W większości przypadków nie są to urządzenia które przerabiam a że miałem i miewam sporo klamotów to i mogę coś podpowiedzieć

Natykanie się co i rusz w jakimś z tematów na twoje umiejętności w poprawianiu dżwięku , już mnie mdli.

To może wędkarstwem się zajmij skoro tematy AUDIO i modyfikacji wywołują takie odczucia .

Tylko, ze w tym momencie psujesz te kolumny

Miałeś takie ?

takie pseudo-diy bez ladu i skladu. Bo inzynierowie akustycy majacy za soba lata doswiadczen, bazy danych z tychze, sprzet pomiarowy za gruba kase, komory bezechowe etc. "sie nie znaja". Ale jeden z drugim "Ziutek" wie, ze jak doklei ten spoiler do Syrenki, to bedzie, ze czapki z glow - LOL

Pierwszy przykład - wejdź sobie do klubu Harpia .

Zrobiłem pewne modyfikacje w tych kolumnach . Spodobały się właścicielom i teraz sama firma takie modyfikacje robi na życzenie klienta.

Wszystko masz w klubie .

Twój wpis świadczy że mało jeszcze wiesz o tym świadku i prawami jakie nim rządzą . Ale dla Twojego dobra proponuję żebyś się w to nie zagłębiał .

I szczerze to piszę .

Jak jednak chcesz temat drążyć to masz zakładkę DIY .

Gość baca5

(Konto usunięte)

Inzynierowie zawsze maja jeszcze na uwadze zdanie ksiegowych niestety, wymiana marnego bipolara elektrolitycznego na foliowy daje bardzo duzo, wymiana 5% czy 10% foliowego na 2% tez sporo daje bo przy malych pojemnosciach rozrzut jest znaczacy.

A dalej? dalej najwieksze zmiany przynosi calkowite przeprojektowanie zwrotnicy, i chociaz nie kwestionuje wiedzy projektantów to jednak budzet zawsze maja na uwadze, jesli uda im sie poprawnie zestroic kolumny przy pomocy filtrów 2-go rzedu to tak tez zrobia, a to juz spora oszczednosc przy tysiacach par kolumnw porównaniu do filtrów 3 rzedu z pulapkami przykladowo.

Bez przesady z tymi mitycznymi ksiegowymi. 4 rzedu Linkwitz-Riley znajdziesz w budzetowych kolumnach.

A wymiana na inna tolerancje wcale nie musi wyjsc na lepsze :)

Wątpie, by ktokolwiek dał sie zoperować komus kto nie ma dyplomu i paru ładnych lat praktyki chirurgicznej. A w audio jest inaczej. Ktos sobie cos tam powymienia i juz jest fachowcem mogącym wszystkich rozstawiać po kątach.

Wątpie, by ktokolwiek dał sie zoperować komus kto nie ma dyplomu i paru ładnych lat praktyki chirurgicznej

Takie porownania niestety sa bardzo kiepskie ;p nie ma co porownywac czyjegos zycia do glupiego audio

Owszem to przejaskrawienie. Szkoda w audio niewielka, ktoś najwyżej starci trochę kasy. Ale nie znaczy to wcale, że kierowanie się przypadkiem to dobra metoda. A przecież tak jest w tym wypadku. Modyfikacje na chybił trafił to po prostu głupota.

Gość rydz

(Konto usunięte)

To może wędkarstwem się zajmij skoro tematy AUDIO i modyfikacji wywołują takie odczucia .

Pierd..l się O!

i co > jędrek < na to ?

Rozebrałem na czynniki pierwsze dziesiątki par kolumn, współczesnych i Vintage. W zdecydowanej większości, zwłaszcza Vintage i chińszczyzny, siedzą przewodziki 0,5 do 1mm2 ze zwykłej miedzi, po latach poczerniałej jak smoła. Rydzu, nie mów mi proszę o "konstruktorach" w takim sprzęcie, i że "sprawdzali oni droższe i lepsze kable", (ale wybrali te z nocnej lampki przy łóżku), bo dworujesz sobie tu ze mnie.

Jak ktoś lubi, niech się oszukuje.

Ok, jesteś niesamowity niedowiarek, albo po prostu masz problemy ze słuchem, a nie wiesz o tym. Wolę sam siebie oszukiwać, jak to ująłeś, niż miałby mnie oszukiwać przygłuchawy gość z netu.

Pierd..l się O!

Tak długo tłumiłeś w sobie swoje prawdziwe oblicze !

Cóż za męczarnia ...

W końcu się otworzyłeś :)

Czepiasz się mnie a tu taki kwiatek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I niejeden ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zaczęło się od tego że ja sobie coś zrobiłem co też opisałem zupełnie bezinteresowne

Muda, nie przejmuj się nimi. Część z nich jest zbyt leniwa, by wprowadzać jakiekolwiek zmiany, część wierzy, że "nad wszystkim czuwał konstruktor" i już nic nie da się poprawić (ciekawe na czym zbili kapitał Ken Ishiwata lub Troels Gravesen?), a jeszcze inna część grzebie więcej niż my, tylko zwyczajnie sobie z innych drwi.
Gość rydz

(Konto usunięte)

Rydzu, nie mów mi proszę o "konstruktorach" w takim sprzęcie, i że "sprawdzali oni droższe i lepsze kable", (ale wybrali te z nocnej lampki przy łóżku),

Kolego , do kolumn budżetowych stosuje się zazwyczaj nędzne głośniki , i żebyś wymieniał kabelki na nie wiadomo jakie , będzie to dalej nędzna kolumna.

Są wyjątki , że kolumna budżetowa gra na dobrym poziomie w swojej cenie , w takiej się nie grzebie.

zazwyczaj nędzne głośniki

Też tak kiedyś myślałem... Dopóki nie zacząłem grzebać z tymi "nędznymi głośnikami". A o Totemach i Operach na "nędznych" Tonsilach słyszałeś?

Muda, nie przejmuj się nimi

:)

Nie mam zamiaru więcej uczestniczyć w tej zakładce , szkoda nerwów .

(ciekawe na czym zbili kapitał Ken Ishiwata

Dobry przykład . Czym się różni standardowy klocek Marantza od wersji MKII , SE albo KIS ?

Głównie właśnie lepszymi częściami które na brzmienie wpływają i co widać po opiniach i testach zwykłych do tych ulepszonych wersji .

Gość rydz

(Konto usunięte)

Tak długo tłumiłeś w sobie swoje prawdziwe oblicze !

Z takimi gostkami jak ty inaczej się nie da !

Równie dobrze moglem ten link wkleić w "moje aukcje na alleegro."

Poza tym jak jestem na tym forum cztery lata , to chyba jedyny link do mojej aukcji jaki wkleiłem w tematach merytorycznych . przez cztery lata !!

A o Totemach i Operach na "nędznych" Tonsilach słyszałeś?

A co to, siódmy cud świata ?

Gość rydz

(Konto usunięte)

To wspaniałe monitory w swojej klasie cenowej, a to wystarczy.

Jest wiele sprzętu audio wybitnie grającego w swojej klasie cenowej , według ciebie w każdym zestawieniu ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.