Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Aria 936 dobor wzmacniacza tranzystor czy lampa

Marcin.H

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich. Potrzebuje pomocy w doborze wzmacniacza do moich nowych Focali model Aria 936.Slucham praktycznie wszystkiego , najbardziej zależy mi na dobrym stereo i scenie tak by niczego nie brakowało bo jak już była gora brakowało dolu. Ktos podpowiedział mi NAD a jeszcze lepiej Lampa tylko jaka ?. Podpowiem jeszcze pokoj 40m2. Focale posiadam pierwszy raz wiec nie wiem z jakimi markami pracuje najlepiej. Dziekuje za podpowiedzi

W podanym budżecie zdecydowanie polecam integrę Hegel H80, która bez problemu dobrze zasili Twoje kolumny, dając pełny, dynamiczny dźwięk. Jeśli natomiast będziesz szukał rozwiązania, które trochę złagodzi Ci brzmienie kolumn, ociepli i wyciągnie więcej środka pasma, zwróć proszę uwagę na jeden z modeli wzmacniaczy hybrydowych marki Vincent - model SV-227 MK2 lub model wyższy, pracujący w pewnym zakresie mocy w klasie A - SV-237.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Narescie ktos podpowiada mi troche gdzie szukac ,-) Niestety nie moge przetestowac wszystkich wzmacniaczy a te ktore chcial bym miec sa poprostu za droge:Dzis udalo mi sie podlaczyc primare i 21 i naprawde bylo dobrze tylko scena strasznie wycofana i to mnie nie przekonalo. Rotel 1550 w sumie wzmacniacz do kina domowego byla scena byly detale szybkosc zabraklo basu prawie go wcale nie bylo

A moze yaqin 100B ?

To bdb wzmak ale z cenami nowych powariowali .

Trochę się spóźniłeś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poszedł za śmieszne pieniądze

Ukryta Zawartość

Pomyśl o Jolidzie 502BRC,tylko może być trochę za słaba jeśli potrzebujesz zdrowo przyłoić.Pozdrawiam

Na pewno warto sprawdzić i posłuchać Jolida 502 (ale dużo starszy model) kiedyś u mnie dała radę zagrać z Audio Physic Libra , a to mało skuteczne 86 dB i 4 omhowe trójdrożne kolumny.

Muzyka zabrzmiała bardzo fajnie w tym zestawieniu.

Znalazlem w Ebay.de yaqin 100B od 2400 zl calkiem nowe trzy modele zloty, srebrny i czarny

Przerobiłem 34 sztuki MC100B , więc jak jesteś cierpliwy to poczekaj może ktoś będzie sprzedawał .

MC-100B na bank Ci pociągnie te kolumny i ma coś co robi go wyjątkowym - 2 pary lamp 6SN7 w sterowaniu dzięki czemu brzmienie ustawisz sobie tymi lampami .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muda44 gdy bym go kupil pomogl bys mi go przerobic ? Musial bym cos jeszcze dokupic ? Czytalem sporo na temat lamp i wszyscy zachwalaja wlasnie ten model.

Moge podac linki dla chcacych kupic yaqin 100b przesylka bezposrednio z chin w dodatku darmowa .Facet sprzdaje praktycznie tylko lampy ponad 4000 pozytywnych opini ma

Muda44 gdy bym go kupil pomogl bys mi go przerobic ?

Kup i posłuchaj .

Przeczytaj wątek o lampach 6SN7 i wybierz jakieś a będzie to pierwszy krok do zmiany brzmienia na lepsze i w kierunku jakie Ci będzie odpowiadać .

Jak stwierdzisz że to jest TO to napisz do mnie na PW .

Czytalem sporo na temat lamp i wszyscy zachwalaja wlasnie ten model.

Bo mam moc , bdb brzmienie i możliwość jego zmiany samymi lampami .

Słuchałem Vincenta , prawdopodobnie 236 z Vienna Beethoven i MC-100B ma większy wykop . Z dobrymi lampami też uważam że będzie lepszy brzmieniowo .

W takim pomieszczeniu mądrym posunięciem będzie DAC z regulacją głośności i porządna końcówka .

W okolicach 5000zł widywałem Usher 1.5 , koło 6000zł Krella i koło 7000zł Passa . Do tego DAC z regulacją głośności i masz zestaw którego nie przebije integra w tej cenie .

Rudy-102 mogl bys napisac cos wiecej.Znalazlem Vincenta 236 za 4000 zl.

Ja jestem tym wzmacniaczem oczarowany. Przez długi czas chciałem mieć Yamahę A-S1000 lub A-S2000. Różnice między tymi dwoma wzmacniaczami prawie nieuchwytne. Podczas odsłuchu w salonie różnice były minimalne na plus 2000. Jak już się zdecydowałem na A-S2000 to okazało się, że nie można już jej kupić. Wtedy pan z salonu zaproponwał żebym "posmakował" Vincenta. Zrobiliśmy test porównawczy (tym razem do dyspozycji mieliśmy tylko A-S1000) i Vincent wcisnął mnie w fotel. Takiego dźwięku jeszcze nie słyszałem. Różnice między nim a Yamahą były powalające. W tej klasie cenowej chyba nic lepszego nie dostaniesz.

Vincent to hybryda. Przedwzmiacniacz lampowy, końcówka - mosfet. Gra wspaniale- na Focalach jeszcze lepiej. Dodatkowym smaczkiem jest to, że wkładając do niego inne lampy możesz jeszcze polepszyć jakość dźwięku.

Jeśli znalazłeś 236 (bez MK) to jest to pierwsza generacja. Gra podobno trochę cieplej i odrobinę mniej przestrzennie. Ponoć 237 łączy najlepsze z 236 i 236MK.

Chyba padnie na vincenta ☺znalazlem 236mk za 3000 i 237 za 6000 zl

Hybrydy w większości to pic na wodę - chodziło o to że była moda na lampy i często te lampy są w takich hybrydach wstawiane na siłę .

Mając około 6000zł poczytaj w klubie Hegla . Chłopaki coś w tej albo nieco większej kwocie ściągają H200 , do tego dobrać źródło i gra . W tej cenie można też z zachodu ściągnąc Denona 2020AE i parę innych , uważam dużo lepszych wzmacniaczy niż ten Vincent czy takie też hybrydy Xindaka .

Chyba że ktoś lubi podświetlane okienka i chce mieć lampy w torze , bo chce .

Jeszcze jedna uwaga .

Słuchanie nowych kolumn i nowego wzmacniacza w sklepie to tylko zarys tego jak to może grać . Pominę inną akustykę niż w docelowym pomieszczeniu .

Dla przykładu Kefy z serii R docierają się przez kilka tygodni grania prawie non stop i grają inaczej .

Denon PMA2020AE po 4 miesiącach gra dużo bardziej łagodnie niż nowy ...

Nie wiem, czy jest moda na hybrydy, czy nie. Dźwięk tego wzmacniacza mi się spodobał i jestem z niego zadowolony. Denona 2020 słuchałem. Dobry, ale Vincent brzmi dla mnie przyjemniej. Podświetlane okienko to masz rację obciach, ale na szczęscie można wyłączyć i widać tylko lampę. U mnie podświetlanie jest na stałe wyłączone.

Hegel H200 kosztuje prawie trzy razy tyle co Vincent więc porównanie trochę nieuczciwe. Jak gra nie wiem. To nie moja półka cenowa więc nawet się nie interesowałem.

Słuchanie nowych kolumn i nowego wzmacniacza w sklepie to tylko zarys tego jak to może grać . Pominę inną akustykę niż w docelowym pomieszczeniu

Masz rację.Daje to zarys tego, czego możesz potem oczekiwac w domu. Więcej nie można oczekiwać. Poznajesz charakter brzmienia i alboci pasuje, albo nie i szukasz czegoąś innego. A to, że sprzęty po tzw. wygrzaniu grają inaczej wie przecież każdy. Vincent też po sześciu tygodniach zaczął brzmieć o wiele bardziej soczyście z lepszą średnicą.

Co do akustyki wnętrza to jak się ma szczęście to moźna dostać sprzęt do domu na testowanie.

Nie wiem, czy jest moda na hybrydy, czy nie

Marketing .

Wciskano nam jakie to zalety mają hybrydy a często lampy były tam na siłę wciskane . Tak Xindak spierniczył swój DAC 20 wsadzając lampy na wyjściu jako bufor bo nazwa " lampa " kusi potencjalnego klienta .

I tak było w większości przypadków .

Denona 2020 słuchałem. Dobry, ale Vincent brzmi dla mnie przyjemniej

Denon jest precyzyjny i wyjdą wszelkie brudy - niedoskonałości reszty .

Hegel H200 kosztuje prawie trzy razy tyle co Vincent więc porównanie trochę nieuczciwe. Jak gra nie wiem. To nie moja półka cenowa więc nawet się nie interesowałem.

Nie chce mi się szukac ale chyba H200 mżna sprowadzić za około 7000zł więc to ten zakres cenowy ;)

Podświetlane okienko to masz rację obciach, ale na szczęscie można wyłączyć i widać tylko lampę

Nie tam obciach . Lampy mogli dac z tyłu i maksymalnie skrócić ścieżkę sygnałową a nie latać kablami z tyłu do przodu i się wracać .

Ale właśnie chodziło o ich wyeksponowanie - takie kuszenie klienta ;)

Dźwięk tego wzmacniacza mi się spodobał i jestem z niego zadowolony.

I to jest najważniejsze ;)

Nie chce mi się szukac ale chyba H200 mżna sprowadzić za około 7000zł

Ja wtedy widziałem tylko około 15 tyś. To było dla mnie za dużo.

Lampy mogli dac z tyłu i maksymalnie skrócić ścieżkę sygnałową a nie latać kablami z tyłu do przodu i się wracać .

I dokładnie tak zrobili z Vincent SV-700. Fajnie wygląda. TYlko, że kosztuje 3500 Euro.

• 3 tygodnie później...

Od dwuch dni jestem posiadaczem Vincenta 236 i chciał bym podziękować koledze Rudy 102 za pomoc w wyborze. Juz po 5 minutach słuchania z mimi Focalami wiedziałem ze jest dobrze po dwóch dniach odsluchu oczarowany jestem.Dzis tak jak kolega Rudy 102 polecam do Focali.Mam tylko jedno pytanie chcial bym zmienic lampy bo nie sa nowe czy mogl by ktos polecic mi cos bardzo zależało by mi na poszerzeniu sceny

Od dwuch dni jestem posiadaczem Vincenta 236

po dwóch dniach odsluchu oczarowany jestem

czy mogl by ktos polecic mi cos bardzo zależało by mi na poszerzeniu sceny

I tak to już jest . Kupiłeś przeciętny wzmacniacz w swojej cenie , chwila zadowolenia i już czegoś brakuje .

Lampy Ci cudów nie zrobią .

W zakładce lampa masz wątki o lampach i która jak gra .

Lampy NOS z najlepszych serii kosztują około 800-1500zł para i tyle mogłeś dołożyć do lepszego wzmaka .

Ale nie każdy chce iść na skróty ;)

Cieszę się, że mogłem pomóc i że jesteś zadowolony.

gefuehle_0229.gif

Co do zamiany lamp to dobre NOS`y są oczywiście pieruńsko drogie, ale nie zawsze. Czasem da się coś kupić taniej. Z nowych i dobrych mogę Ci polecić psvane gold.

Ukryta Zawartość

Cema jest OK. Brzmienie nawet więcej.

Kupiłeś przeciętny wzmacniacz w swojej cenie , chwila zadowolenia i już czegoś brakuje .

To nie tak. Po prostu świadomość, że za w sumie niewielkie pieniądze może być jeszcze lepiej jest strasznie kusząca.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.