Skocz do zawartości
IGNORED

AV Home Cinema Show 2014 Stadion Narodowy

wist

Rekomendowane odpowiedzi

Cisza jak makiem, pomimo że odbywa się końkurencyjny dla Audioshow audio show:)

No ale ponieważ byłem, to dzielę się wrażeniami.

Ogólnie: chyba z 7/8 pokoi z audio. Chyba ze dwa z kinem. Warunki akustyczne kiepskie. Szkło beton etc. Ale ludzi mało można oddychać, spróbować posłuchać. Wrażenia w kolejności przypadkowej.

Dźwięk wystawy: Steinway Lyndgrof - jedyny system kosmiczny. Wielkie ciężkie klocki. Grało bardzo dobrze. Ale chodziło tu bardziej o prezentację "inteligentnego domu" i instalacji wielofunkcyjnych. Ale jedyne miejsce gdzie orkiestra symfoniczna zagrała pięknie.

Zawód: Davialet z B&W oraz nordost. Po raz kolejny nie mogę się przekonać. Sieje górą, bas twardy, mało muzykalne.

Zaskoczenie: B&O. Para kolumn aktywnych za 90k. dziwnie ułożonych (grzybek) zagrała pięknie i przestrzennie.

Pozytywnie: Sounddeco - Witowa. Z Luminem i Heglem zagrało o niebo lepiej niż B&W. Przestrzennie, soczyście. Zdaje mi się, że jest drobny nalot "papierowości", ale w tej cenie cud miód.

Mieszane: kolumny Klipsch - tam też stały Tannoy. Potężny kłujący uszy dźwięk, może i da się tego słuchać w normalnej głośności.

Zaciekawienie: Heco Statement: chyba nie grały podłączone do wysokiej jakości sprzętu (bodaj Magnat), ale ładnie wykonane i dźwięk ciekawy.

Audiofilski klimat: Sonus Faber z Primare: ładny pelny dźwięk, kolumny po prostu piękne. Może gdyby lepsza elektronika, jakaś lampa w torze, możnaby jeszcze więciej.

Dziwne klimaty: Szemis: dziwna muzyka uniemożliwiła ocenę i cieszenie się z Audio Note. Co wchodzę do pokoju tego sprzedawcy, to nigdy nie udaje mi się posłuchać czegoś nieudziwnionego (krzyczący samurajce, japońskie miotełki i młoteczki). Puściłby Madonnę, to byłoby ciekawiej.

Kino domowe: system z nagłośnieniem sufitu robi piorunujące wrażenie w filmie.

Projektor sony: chyba za 90k - pewnie dobry

Prasa branżowa: Audio Video i Hi-fi choice.

Generalnie warto tam spędzić "audiofilskie" dwie/trzy godziny

To chyba nie do końca konkurencja AS, bo profil imprezy jest jednak inny - kosiarki do trawy, bramy garażowe, klimatyzatory, pompy ciepła, alarmy, gniazdka ścienne itp.

Do tego dość przypadkowo doklejone 7 czy 8 pokoi z hifi, z czego muzyka gra tylko w bodajże 4 :(

(w reszcie tylko oglądanie, bo pokoje podzielone są tylko szklanymi przepierzeniami)

Rzeczony Lyngdorf grał moim zdaniem beznadziejnie - bardzo dobry system zabijało echo pomieszczenia jak w kościele :(

U Szemisa OK, ale to już chyba lepiej już jest pojechać posłuchać tego w sklepie - grać będzie lepiej.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Widzę ze bardzo na temat dźwięku. Wszystko mozna obsmiac. Nie widzialem kosiarki ani bramy. To pietro nizej. Lepiej jednak wyglądałoby zeby komentowal kto inny niz organizator AS. Nie chce byc zlosliwy bo AS to moja ulubiona impreza. No ale jeden pozytyw. Mozna oddychac tlenem ktorego jest pod dostatkiem. Swoja droga myslalbym ze to raczej dziala na rzecz AS bo otwiera nowych ludzi trochę czym innym zainteresowanych. Ale moze sie myle. Do sklepu mozna isc przez caly rok. Posluchac w jednym miejscu bardzo rzadko. Dobrze ze pojawia sie druga impreza jednak w istocie audiofilska.

Widzę ze bardzo na temat dźwięku. Wszystko mozna obsmiac. Nie widzialem kosiarki ani bramy. To pietro nizej. Lepiej jednak wyglądałoby zeby komentowal kto inny niz organizator AS. Nie chce byc zlosliwy bo AS to moja ulubiona impreza. No ale jeden pozytyw. Mozna oddychac tlenem ktorego jest pod dostatkiem. Swoja droga myslalbym ze to raczej dziala na rzecz AS bo otwiera nowych ludzi trochę czym innym zainteresowanych. Ale moze sie myle. Do sklepu mozna isc przez caly rok. Posluchac w jednym miejscu bardzo rzadko. Dobrze ze pojawia sie druga impreza jednak w istocie audiofilska.

Bylem w piatek. To nie sa targi audio i pod tym katem rozpatrujac, to nie bylo tam po co isc, chociaż uciąłem sobie miłą rozmowę z panem z Voice i TopHiFi (obu pozdrawiam). Zdaje sie, ze tematy hi-fi/av to byly tam na doczepke zeby zapelnic kilka pustych vip-roomów.

Co do inteligentnych domów, trochę rzeczy rozeznałem i to mi sporo rozjasnilo.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

wist - ależ ja się z tobą zgadzam (co do promocji idei hifi). Chodzi mi jednak o to, że w tym 'jednym miejscu' są tylko 4 małe sale, gdzie można czegokolwiek posłuchać. A to jednak trochę mało.

Tak jak słusznie zauważył p0is0n, to jest przede wszystkim wystawa automatyki, i jeżeli ktoś tam pójdzie z założeniem posłuchania audio - to się srogo rozczaruje. Ale jak potrzebujesz jakiś system sterowania światłem - wal jak w dym. Tych wszystkich KNXów jest tam kilka dobrych stoisk.

Znam dobrze organizatora, i mu kibicuję. Robi tą imprezę już od 3 lat. Moim zdaniem jest potrzebna. Dwie pierwsze trudno było zaliczyć do udanych. Były nadzieje, że po przeniesieniu na narodowy z frekwencją będzie lepiej, ale niestety widać ciągle jest to bardzo duży problem (choć i tak dużo lepiej niż rok temu, kiedy przyszło ze 300 osób; może za rok będzie lepiej, kiedy więcej osób z branży domowo-instalacyjnej się o niej dowie).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Kino domowe: system z nagłośnieniem sufitu robi piorunujące wrażenie w filmie.

Kilka konkretów jeśli można prosić ?

Co do inteligentnych domów, trochę rzeczy rozeznałem i to mi sporo rozjasnilo.

Jestem na etapie wykonania takiego systemu opartego o KNX-a u siebie na nowym mieszkaniu (sterowanie z ipada czy komórki żaluzjami , światłem,ogrzewaniem,sprzetem RTV i projektorem itd.itp.)

Zajebista sprawa i uproszczenie codziennego życia.

Jeżeli rozważasz taki system u siebie w domu moge polecić znakomitą , sprawdzoną firmę.

pozdr.

Kilka konkretów jeśli można prosić ?

Jestem na etapie wykonania takiego systemu opartego o KNX-a u siebie na nowym mieszkaniu (sterowanie z ipada czy komórki żaluzjami , światłem,ogrzewaniem,sprzetem RTV i projektorem itd.itp.)

Jeżeli rozważasz taki system u siebie w domu moge polecić znakomitą , sprawdzoną firmę.

pozdr.

Jarku, polecić możesz :)

Ja jednak wyrobiłem sobie pewne zdanie nt tych kosztownych KNXowych rozwiązań, na razie jest to gadżecik... naprawdę użyteczny dla ludzi, którzy mają ogromne posiadłości i specyficzne potrzeby, albo chcą zrobić wrażenie na znajomych ;) Zdecydowaną większość funkcjonalności typu rzutnik/kino/rolety/swiatlo mozna zrobic 10x mniejszym kosztem, nie strzelajac z armaty do mrówki ;)

A swoja drogą wszyscy zapytani przeze mnie wystawcy o pewien prosty scenariusz stwierdzili, ze pewnie da sie zrobic, ale nie wiedza czy na pewno ani jak ;)

A na wystawie zabrakło moim zdaniem prezentacji użyteczności z prawdziwego zdarzenia - jakiegoś user story - można było zobaczyć podgląd pomieszczeń, stanu różnych elementów systemu, sterowanie roletami, światłem itd, ale nie było to ubrane w scenariusze, które sprzedałyby te gadżety.W gruncie rzeczy, to co zostało pokazane, pokazało tylko skomplikowanie i potencjalne zagrożenia, jakie rodzi wejście w ten temat dla przeciętnego użytkownika.

--

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Zdecydowaną większość funkcjonalności typu rzutnik/kino/rolety/swiatlo mozna zrobic 10x mniejszym kosztem, nie strzelajac z armaty do mrówki ;)

Oczywiście ,że można tanio i to nawet bezprzewodowo ;)

Problem polega na awaryjności tzn. jej braku w pewnych rozwiązaniach. I tutaj kłania sie KNX jako sprawdzony i w miarę bezawaryjny system.

Jak projektowałem ten system u siebie to zasięgnąłem opinii na temat różnych możliwości montażu takich systemów.

KNX nie jest tani ale wg. tego co wiem najbardziej zaawansowany technologicznie i tak jak wspomniałem w miarę bezawaryjny.

Ja nie traktuję tego jako bajer tylko może nazwijmy to "przydatny gadżet" np. mając kilkanaście okien od podłogi do stropu z żaluzjami , które codziennie rano i wieczorem trzeba zasłaniać ;)

Ludzie wydają kilkadziesiąt tyś. pln na jeden kabel audio więc wydaje mi się ,że taki system to jednak w miarę tani gadżet mając na uwadze ,że jest w nim więcej niż jeden kabel ;)

pozdr.

P.S.

Jeżeli chcesz namiary na firmę pisz na priv.

Dolby atmos wcale nie fajny. Po pierwsze było za głośno i elektronika onkyo pracowała na granicy przesteru. Dźwięk mocno za ostry chyba ze ktoś lubi jak mu tnie uszy. Po trzecie były ze trzy momenty kiedy dźwięk był tez z góry i wcale nie robiło to jakiegoś szczególnego wrażenia na mnie poza kłóciem uszu. Moim zdaniem nic szczególnego poza napedzaniem nowymi nie zawsze coś wartymi wynalazkami branży audio

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Problem polega na awaryjności tzn. jej braku w pewnych rozwiązaniach. I tutaj kłania sie KNX jako sprawdzony i w miarę bezawaryjny system.

Jak projektowałem ten system u siebie to zasięgnąłem opinii na temat różnych możliwości montażu takich systemów.

KNX nie jest tani ale wg. tego co wiem najbardziej zaawansowany technologicznie i tak jak wspomniałem w miarę bezawaryjny.

Ja nie traktuję tego jako bajer tylko może nazwijmy to "przydatny gadżet" np. mając kilkanaście okien od podłogi do stropu z żaluzjami , które codziennie rano i wieczorem trzeba zasłaniać ;)

Ludzie wydają kilkadziesiąt tyś. pln na jeden kabel audio więc wydaje mi się ,że taki system to jednak w miarę tani gadżet mając na uwadze ,że jest w nim więcej niż jeden kabel ;)

pozdr.

P.S.

To sa fajne tzw bajery to sterowanie prawie wszystkim lacznie z otwarciem i zamknieciem deski sedesowej wc z komorki i tableta:)

Ja nie jestem ich wielkim fanem bo z moich zyciowych doswiadczen wynika, ze wszystkie te systemy lubia sie zepsuc i/lub zawiesic.

Ja w moim duzym domu nic tylko albo:

A/ sam naprawiam

B/ ustalem z fachowcem termin jego wizyty i dlaczego ostatnio nie przyszedl jak obiecal

C/ szukam lepszego fachowca

Nie chce wiecej sprzetow ani automatow, chce prostoty!!

Konto w trakcie usuwania

Nie chce wiecej sprzetow ani automatow, chce prostoty!!

Dokładnie, to wszystko się szybciej psuje niż my sami, po drodze stajemy się niewolnikami tych wszystkich gadżetów od których poza troskami rośnie nam brzucho.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja nie jestem ich wielkim fanem bo z moich zyciowych doswiadczen wynika, ze wszystkie te systemy lubia sie zepsuc i/lub zawiesic.

Jaki masz system zainstalowany i co obsługuje?

Poza tym gdyby było tak jak piszesz to ta branża by nie istniała i nie rozwijała się.

Taki system w prywatnym domu to raczej nic skomplikowanego a ułatwia życie.

KNX i tym podobne instaluje się np. w biurowcach (bud. kl.A) a tam taki system to instalacja o wysoce skomplikowanej infrastrukturze i .... działa.

Tak więc nie demonizujmy , wszystko jest dla ludzi.

Pralka czy piekarnik ma nie mniej elektroniki a ludzie te urządzenia używają.

Z takim podejściem jak Ty ludzie nadal chodzili by prać nad rzekę a obiad piekli by przy ognisku.

Jarek, ja Cie nie chce przekonywac, po prostu dziele sie swoimi doswiadczeniami.

W biurach zawsze jest ktos , kto to utrzymuje, dlatego nie ma problemu w razie awarii.

W przypadku aparatementu tez jest roche latwiej - jest zarzadca i grupa firm wspolpracujacych.

W duzym domu na wsi jest tylko sasiad rolnik , jak snieg nas zasypie:)

Po kazdej wiekszej burzy w PZU robia mi od rana kawe:)

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

po prostu dziele sie swoimi doswiadczeniami.

Jaki system masz zainstalowany?

W biurach zawsze jest ktos , kto to utrzymuje, dlatego nie ma problemu w razie awarii.

Raczej - obsługuje.

Jak coś nawali to i tak trzeba wołać fachowca , tak samo jak do pralki , lodówki, piekarnika, zapchanego wc .... itd. itp.

W duzym domu na wsi jest tylko sasiad rolnik , jak snieg nas zasypie:)

To są uroki życia na wsi. Ma się coś czego inni w mieście nie mają . I odwrotnie ;)

Znam dobrze organizatora, i mu kibicuję. Robi tą imprezę już od 3 lat. Moim zdaniem jest potrzebna. Dwie pierwsze trudno było zaliczyć do udanych. Były nadzieje, że po przeniesieniu na narodowy z frekwencją będzie lepiej, ale niestety widać ciągle jest to bardzo duży problem (choć i tak dużo lepiej niż rok temu, kiedy przyszło ze 300 osób; może za rok będzie lepiej, kiedy więcej osób z branży domowo-instalacyjnej się o niej dowie).

300 osób to i tak dużo. 90% ludzi któych stać na automatykę w domu nie interesują takie wystawy tylko mówią co chcą swoim projektatom wnętrz a oni już dogrywają sprawy z firmami montażowymi.

Człowiek jak ma kasę to ma wiele ciekawszych spraw w życiu niż latanie po wystawach jakiś zabawek technicznych. Lepiej na weekend polecieć do Wenecji, na Sardynię lub do Nicei... z prywatną masażystką...

Zawód: Davialet z B&W oraz nordost. Po raz kolejny nie mogę się przekonać. Sieje górą, bas twardy, mało muzykalne.

Kretyńskie połączenie. Trzeba nie mieć słuchuaby zestawić ze sobą Devialeta z B&W i połączyć to Nordostami a na koniec wstawić do pokoju z fatalną akustyką. To musiałi siać górą. Jeśli wystawiał to Audioklan to powinni Devialeta połączyć ze Stradivari i z kablami Audioquesta.

O to to, do Nicei, z zona :)

Jeśli żona młodsza o 20 lat;-)

To musiałi siać górą

Dokładnie tak gra Devialet :)

Jaki system masz zainstalowany?

Jarek pierwszy lepszy z brzegu przykład, jeszcze się nie zetknąłem z dobrze przeprowadzoną konserwacją klimy bo z racji jej konstrukcji taka konserwacja bez rozebrania wszystkiego na drobne części nie ma racji bytu.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek pierwszy lepszy z brzegu przykład, jeszcze się nie zetknąłem z dobrze przeprowadzoną konserwacją klimy bo z racji jej konstrukcji taka konserwacja bez rozebrania wszystkiego na drobne części nie ma racji bytu.

Hehehe.... Rafaell , widocznie konserwację HVAC przeprowadzał u Ciebie może sąsiad Mariusza z wioski obok, przy okazji naprawy kombajnu Bizon ;)

Tak się składa ,że jest to jedna z branż , w której "pracuję" od ponad 20 lat.

Uwierz mi ,że w każdej branży są fachowcy i naprawa/ konserwacja prostego splita to nic skomplikowanego.

Co innego agregaty wody lodowej czy skraplacze o poważnych mocach kilkuset kW.

Ale też przecież pracują w wielu obiektach w Polsce i za granicą. I potrafią to dobrze robić kilkanaście lat ... ;)

Komplikacja takiego domowego systemu KNX przy np. systemie HVAC na 150 metrowym jachcie motorowym to nic wielkiego, po prostu drobnostka.

pozdr.

Komplikacja takiego domowego systemu KNX przy np. systemie HVAC na 150 metrowym jachcie motorowym to nic wielkiego, po prostu drobnostka.

Ach Ci Twoi kochani Arabowie to maja dobrze z tą legionellą na morzu :)

Teraz poważniej, żeby klima była dobrze zrobiona trzeba spełnić wiele wymagań o których zapominają lub nie wiedzą konstruktorzy. Podstawowym bykiem jest zostawianie przestrzeni których nie można wyczyścić mechanicznie z reszty kurzu będącego świetnym pożywieniem dla flory bakteryjnej, roztoczy i takich tam wrogich grzybków.

To wprawdzie pewnie nie ten wątek, ale... zwróć szczególna uwagę na zabezpieczenia, bo dla większości hakerów taki dom to tak jakbyś go zostawił otwartym. Mój kolega założył się z jednym dobrym programistą (a jeszcze nie hakerem), że się do tego nie włamie bo super zabezpieczone i... Po przyjeździe do domu zastał otwarte bramy garażowe, rozbrojony alarm, przestawione włączniki świateł :-)

pozdr.

P.S.

Jak masz dużą inwestycję zaczyna mieć to sens.

KNX jest standardem więc daje (powinien) swobodę, uniwersalność, możliwość mieszania komponentów różnych producentów w ramach jednego systemu. Natomiast do prostych tematów typu właśnie okna, w wielu wypadkach wystarcza proprietary (zamknięty) system konkretnego dostawcy - może się zdarzyć, że koszt będzie rząd wielkości (!) mniejszy, a to już nie do pogardzenia. Zupełnie nie przeszkadza kupować to drogie lub bardzo drogie kable do audio ;) których jednak ja orędownikiem nie jestem.

A moreno ma rację - jak kogos naprawdę stać na inwestycję w automatykę za paręset tysi, to nie chodzi na takie targi, tylko zleca to komuś i oczekuje na efekt.

To wprawdzie pewnie nie ten wątek, ale... zwróć szczególna uwagę na zabezpieczenia, bo dla większości hakerów taki dom to tak jakbyś go zostawił otwartym. Mój kolega założył się z jednym dobrym programistą (a jeszcze nie hakerem), że się do tego nie włamie bo super zabezpieczone i... Po przyjeździe do domu zastał otwarte bramy garażowe, rozbrojony alarm, przestawione włączniki świateł :-)

dokładnie. Do tego mozliwosc obejrzenia sobie domu wlasciciela i aktywnosci w nim z internetu.

Jaki masz system zainstalowany i co obsługuje?

Poza tym gdyby było tak jak piszesz to ta branża by nie istniała i nie rozwijała się.

Taki system w prywatnym domu to raczej nic skomplikowanego a ułatwia życie.

KNX i tym podobne instaluje się np. w biurowcach (bud. kl.A) a tam taki system to instalacja o wysoce skomplikowanej infrastrukturze i .... działa.

Tak więc nie demonizujmy , wszystko jest dla ludzi.

Pralka czy piekarnik ma nie mniej elektroniki a ludzie te urządzenia używają.

Z takim podejściem jak Ty ludzie nadal chodzili by prać nad rzekę a obiad piekli by przy ognisku.

Z tym działaniem, to jednak trochę utopia. Bywa różnie, zwłaszcza na początku istnienia budynku, dopóki się to nie wygrzeje, a utrzymaniowcy nie ogarną- choć fuckupy się zdarzają i później. Pracowałem w kilku światowej klasy korporacjach w różnych miejscach na świecie w wypasionych budynkach i nie raz i nie dwa coś było nie tak - a to światło, a to rolety, a to temperatura itd. Zdaje się, że na wschodzących rynkach jest z tym gorzej, bo po prostu technicy i projektanci są mniej doświadczeni.

Pół biedy, jeśli problemem jest słaba ekipa utrzymaniowa, gorzej jeśli projekt.Nie mniej, trudno powiedzieć żeby sama technologia była zawodna, robią to tylko ludzie - z głową lub nie. Nie demonizujmy więc.

--

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

i, to nie chodzi na takie targi, tylko zleca to komuś i oczekuje na efekt.

Tak też zrobiłem.

Jest projektant , który dba o wystrój wnętrz i nadzór nad wykonaniem prac wykończeniowych.

Jest również profesjonalna firma , która wykonuje system KNX.

Niestety przeceniacie umiejętności projektantów wnętrz i ich wiedzę na tematy czysto techniczne takie jak nagłośnienie czy właśnie systemy sterowania.

Szczegóły i tak muszą być konsultowane ze zlecającym i przez niego w pewnym zakresie koordynowane.

Do tego mozliwosc obejrzenia sobie domu wlasciciela i aktywnosci w nim z internetu.

Do takich rzeczy wystarczy hakerowi zwykły laptop z zainstalowaną kamerką.

W jaki sposób haker przez system KNX może obejrzeć wnętrze domu jak nie ma w nim zainstalowanych kamer?

No chyba ,że są już tacy hakerzy , którzy potrafią patrzeć przez szklaną kulę? ;)

Pracowałem w kilku światowej klasy korporacjach w różnych miejscach na świecie w wypasionych budynkach i nie raz i nie dwa coś było nie tak - a to światło, a to rolety, a to temperatura itd. Zdaje się, że na wschodzących rynkach jest z tym gorzej, bo po prostu technicy i projektanci są mniej doświadczeni.

Dlatego napisałem powyżej ,że taki domowy system KNX to "prostota" w porównaniu do skomplikowanych systemów w biurowcach i jego skomplikowanie jest na poziomie pralki.

Poza tym jest masa różnych (lepszych i gorszych) producentów takich systemów i osprzętu do nich.

Prosty przykład to np. zwykłe napędy do żaluzji. Masz do wyboru np. napędy firmy "Somfy" i masz również takie za pół ich ceny importowane z Chin.

Jakość niestety kosztuje to żadna tajemnica.

Ale o.k. każdy ma swój punkt widzenia na takie sprawy i nie ma sensu nikogo do niczego na siłę przekonywać.

P.S.

Skomplikowanie elektroniki w obecnie produkowanych samochodach wielokrotnie przewyższa skomplikowanie elektroniki jaka była zainstalowana w statkach kosmicznych Apollo i .... działa (lepiej lub gorzej) ;)

Idąc dalej tokiem rozumowania przedstawionym przez niektórych forumowiczów można zadać proste pytanie :

"Po co wam te wszystkie bajery w samochodzie skoro nikt z was na księżyc nie lata ? " :)

pozdr.

W jaki sposób haker przez system KNX może obejrzeć wnętrze domu jak nie ma w nim zainstalowanych kamer?

No chyba ,że są już tacy hakerzy , którzy potrafią patrzeć przez szklaną kulę? ;)

Wystarczy że system który steruje automatyką tworzy logi i zapisuje daną aktywność. Ewentualnie pozostaje monitorowanie automatyki z zewnątrz i samodzielne tworzenie dziennika.

Analizując czysto statystyczne dane z automatyki można ładnie powiązać je z nieobecnością użytkownika w domu. Wyeliminowany jest element fizycznej obserwacji ofiary. Co jeszcze bardziej utrudnia odnalezienie sprawcy bo świadków nie będzie.

Więc znając twój rozkład dnia, ktoś kulturalnie otwiera Ci dom, o czym wspomniał już akrool.

Teraz wyobraź sobie kuriozalną sytuacje, że masz ubezpieczony domu od kradzieży a nie ma śladów włamania.

Wytłumacz teraz policji, że ktoś złamał elektroniczne zabezpieczenia i wszedł do domu.

Z jego perspektywy może to wyglądać na nieumiejętną próbę wyłudzenia odszkodowania z ubezpieczenia.

To wszystko kropla w morzu jak jeszcze pochylić się nad bankowością elektroniczną z uwzględnieniem smartfonów to robi się naprawdę zabawnie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wystarczy że system który steruje automatyką tworzy logi i zapisuje daną aktywność. Ewentualnie pozostaje monitorowanie automatyki z zewnątrz i samodzielne tworzenie dziennika.

Analizując czysto statystyczne dane z automatyki można ładnie powiązać je z nieobecnością użytkownika w domu. Wyeliminowany jest element fizycznej obserwacji ofiary. Co jeszcze bardziej utrudnia odnalezienie sprawcy bo świadków nie będzie.

Więc znając twój rozkład dnia, ktoś kulturalnie otwiera Ci dom, o czym wspomniał już akrool.

Teraz wyobraź sobie kuriozalną sytuacje, że masz ubezpieczony domu od kradzieży a nie ma śladów włamania.

Wytłumacz teraz policji, że ktoś złamał elektroniczne zabezpieczenia i wszedł do domu.

Z jego perspektywy może to wyglądać na nieumiejętną próbę wyłudzenia odszkodowania z ubezpieczenia.

To wszystko kropla w morzu jak jeszcze pochylić się nad bankowością elektroniczną z uwzględnieniem smartfonów to robi się naprawdę zabawnie.

Super !

Tylko jak się mają Twoje rozważania do faktu ,że "mój dom stoi na dachu" innego większego domu a jedyna droga do niego prowadzi przez ochronę , portiernię i system kamer monitoringu posesji i wnętrza budynku? :)

Poza tym jak ktoś chce kogoś okraść to nawet na rympała potrafi do środka wejść.

Tak więc są to czysto akademickie rozważania.

pozdr.

Tak też zrobiłem.

Jest projektant , który dba o wystrój wnętrz i nadzór nad wykonaniem prac wykończeniowych.

Jest również profesjonalna firma , która wykonuje system KNX.

Niestety przeceniacie umiejętności projektantów wnętrz i ich wiedzę na tematy czysto techniczne takie jak nagłośnienie czy właśnie systemy sterowania.

Szczegóły i tak muszą być konsultowane ze zlecającym i przez niego w pewnym zakresie koordynowane.

Dlatego napisałem powyżej ,że taki domowy system KNX to "prostota" w porównaniu do skomplikowanych systemów w biurowcach i jego skomplikowanie jest na poziomie pralki.

Poza tym jest masa różnych (lepszych i gorszych) producentów takich systemów i osprzętu do nich.

Prosty przykład to np. zwykłe napędy do żaluzji. Masz do wyboru np. napędy firmy "Somfy" i masz również takie za pół ich ceny importowane z Chin.

Jakość niestety kosztuje to żadna tajemnica.

Ale o.k. każdy ma swój punkt widzenia na takie sprawy i nie ma sensu nikogo do niczego na siłę przekonywać.

P.S.

Skomplikowanie elektroniki w obecnie produkowanych samochodach wielokrotnie przewyższa skomplikowanie elektroniki jaka była zainstalowana w statkach kosmicznych Apollo i .... działa (lepiej lub gorzej) ;)

Idąc dalej tokiem rozumowania przedstawionym przez niektórych forumowiczów można zadać proste pytanie :

"Po co wam te wszystkie bajery w samochodzie skoro nikt z was na księżyc nie lata ? " :)

pozdr.

Jarek, wiadomo, ze jak nie ma w domu kamer, to nie zobaczy. To tylko taki czarny scenariusz ;)

A akurat somfy mam w domu...i uwazam... za przecietne, wiec az nie chce myslec, jak dzialaja chinole :D

Pozdro!

--

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.